Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Katalizator opału wydzielone z Kocioł Ds Mpm

Piecuch19

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, h3nio napisał:

Jeszcze napisz w jaki sposób mierzycie te dodatkowe kilka % sprawności.

Tu już nie chodzi o wyliczenie, tylko o to żeby " gonić przysłowiowego króliczka". Jedni tak mają a inni nie i dlatego jednym nad kominem przeszkadza sama para a innym i parowóz nie robi różnicy...

2 godziny temu, maronka napisał:

Wyliczyć to jest ciężko w naszych kotłach ale zaobserwowałem dłuższe spalanie tej samej ilości opału na tej samej temp. kotła przy tym samym odbiorze o jakieś 30%

Bo na zewnątrz jest lub bylo +30. Przyjdzie zima, to te 30% zmalają do 2% których już nie zauważysz. 

Ja bardziej kupiłem to z czystej ciekawości,z ewentualnym testem bardziej u sąsiadów niż u siebie.Sprawdzę też jak będzie z czystością wymiennika,może będę wtedy stosował też u siebie

Gość Visitor1230
1 godzinę temu, Trener40 napisał:

Bo na zewnątrz jest lub bylo +30. Przyjdzie zima, to te 30% zmalają do 2% których już nie zauważysz. 

Oj Trener. Znowu ci sie wyliczenia pomieszaly hi hi. Jezeli wsad w mpm-ie teraz sie pali np 3 godz i po popryskaniu wundercojgiem o 30% dluzej czyli 4 godziny to w zimie wsad sie spali w godzine plus 30%. Czyli 1 godz i 20min. Wiem co odpowiesz. Mialo zabrzmiec bardziej dramatycznie :):):)

Ale zauważcie że ten specyfik wydłużając palenie  zmniejszy moc kotła!

Gdyż taki sam wsad spali się w czasie dłuższym, niż bez bez specyfiku!

Nie wiem czy nazwanie tego specyfiku katalizatorem  będzie prawidłowe to raczej spowalniacz spalania.

47 minut temu, sambor napisał:

Ale zauważcie że ten specyfik wydłużając palenie  zmniejszy moc kotła!

Gdyż taki sam wsad spali się w czasie dłuższym, niż bez bez specyfiku!

Nie wiem czy nazwanie tego specyfiku katalizatorem  będzie prawidłowe to raczej spowalniacz spalania.

Niekoniecznie, bo jeśli spala się czyściej i efektywniej to zwykle pali się dłużej. Powolne odgazowanie opału jest na +. Utylizacja tej samej ilości opału trwa krócej.

Można przetestować u najbardziej dymiących sąsiadów.

Edytowane przez Piecuch19

1 godzinę temu, Visitor1230 napisał:

Wiem co odpowiesz. Mialo zabrzmiec bardziej dramatycznie :):):)

I tu Cię zaskoczę..., ale się powtórzę..."nie wierzę w bajery" , ale niech chłopaki testują...

I tak jak sambor napisał... Reasumując, to z gówna złota się nie wyklepie... Dziwię się, że Wy wierzycie w ten " płyn mocy" :) 

Edytowane przez Trener40

Gość Visitor1230

Wlasnie nie. Kupie sobie zapodajnik sterowany numerycznie, wyrwanym kawalkiem modulu klimy z Fiata Multipli. Dzialajacy cisnieniowo, podcisnieniowo i wedle uznania. 

Edytowane przez Visitor1230

Jeżeli ten płyn faktycznie nie jest drogi to na początku sezonu kupię pojemnik i zrobię ten prosty test "kropek" Bacharacha/Testo, jeżeli na węglu do 15 minut efekt sadzy będzie jak teraz dopiero po 3-4 godzinach kupuję kanister na zapas.

Bardziej jestem ciekawy efektów kominowych niż jakiejkolwiek oszczędności w opale.To nie doda nam kaloryczności,bo niby z kąd?Gościu opowiadał o preparacie jak o perpetum mobile.

Kaloryczności nie doda lecz w pełni ją wykorzysta np. z dopalania niedopału czy sadzy, a efekt, którego jesteś ciekawy jest zależny jeden od drugiego.

Ta Wasza pokładana pewność w specyfik o nieznanym składzie i nieudowodnionym działaniu mnie przeraża. Czemu producenta nie stać na zrobienie badań w poważnym instytucie? Jak Juzef zebierał na takie badania przy metodzie palenia "od góry" to potrzebowal chyba parunastu tysięcy złotych. Czy jeśli ktoś byłby właścicielem firmy i byłby pewien działania swojego magicznego środka nie poświęciłby tak relatywnie niewiekich pieniędzy na zapoatrzenie się w niepodważalny dowód? Grubymi nićmi to szyte.

• Zgadzam się 1

Kiedyś na forum był głośny temat o innym specyfiku "poprawiającym" spalanie - mowa o anlenie 

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16706-anlen®-aktywator-spalania-węgla/?tab=comments#comment-170403

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16793-wydzielone-z-anlen®-aktywator-spalania-węgla/?tab=comments#comment-170244

Co ciekawsze posty w tzw koszu są lepsze niż temat podstawowy.

O "cudownym" anlenie cisza a wyskakuje z netu inny "cudowny" specyfik redox  , za rok, dwa też o nim się zapomni.

Po drodze był jeszcze na forum carbo smar - ten to miał przynajmniej badania i miał jakiś sens, szczególnie że mógł być zastąpiony olejem do smażenia placków.

Edytowane przez sambor

12 godzin temu, buli912 napisał:

Witam ! A poniżej mój test specyfiku  REDOX z przed kilku dni !

A zauważyłeś jakąś różnicę ,np.dłużej się paliło,mocniej nagrzało ,czy nic

57 minut temu, rarek napisał:

Czemu producenta nie stać na zrobienie badań w poważnym instytucie?

Przecież zrobiono badania w Instytucie Chemicznej Przeróbki Węgla, ale wyniki nie zostały podane do publicznej wiadomości.

Bez odpowiednich pomiarów nie sprawdzimy zwiększenia sprawności, ale brak dymu już tak, bo skoro Pan z filmiku chwali się, że kocioł sąsiada kopcił, a po dodaniu katalizatora ma pretensje, że nic z komina nie widać to po prostu trzeba doprowadzić kocioł do kopcenia, czyli zamknąć PW, wrzucić szuflę na żar, ustawić PP na stałe i obserwować komin, następnie po wypaleniu opału powtórzyć te czynności tylko, że przed wrzuceniem węgla spryskać go katalizatorem. Najlepiej nagrać filmik z obu obserwacji i dla pewności powtórzyć kilka razy, wtedy można odpowiedzieć na pytanie, czy to w jakimkolwiek stopniu działa. Od razu napiszę, że tak zrobię, ale dopiero na jesieni, a nawet przeprowadzę taki "test" u znajomego, który ma 20-letniego, kopcącego dolniaka.