WENTOR Opublikowano 17 Września 2019 #201 Opublikowano 17 Września 2019 8 godzin temu, walczak1974 napisał: Koledzy, ja się zawiodłem na tym kotle ,dostawcy, serwisie, i wogule na pellet zakładam piec na ekogroszek ,jestem w plecy pare tysięcy (trudno) przeżyje, ale chcę mieć spokój zimą ,a nie jak serwis z ( W) może wpadną jak będą przejazdem. Pozdrawiam. Kolego, my chcemy Tobie pomóc, ale nawet nie wiemy jak się nazywasz, gdzie kupiłeś kocioł i jaki jest Twój główny problem. Pozwól sobie pomóc. Prześlij nam nr seryjny kotła, fakturę zakupu, wykonaj kilka zdjęć instalacji i opisz dokładnie co się dzieje. Pomożemy! 1 Cytuj
pastor Opublikowano 17 Września 2019 #202 Opublikowano 17 Września 2019 A ja mam przeczucie ze niedługo będziemy toczyć podobna dyskusje tylko pacjentem będzie kocioł na ekogroszek. Ciekawe jakiej firmie się dostanie? 1 Cytuj
kocyl Opublikowano 17 Września 2019 Autor #203 Opublikowano 17 Września 2019 Kolego Walczak1974 rozumiem że możesz być poirytowany z niewłaściwej pracy kotła czy działania serwisu ale mógłbyś dokładniej opisać swój problem i załączyć zdjęcia instalacji. Widzę że większość doświadczonych użytkowników oraz serwisantów/ instalatorów udzielająca się w tym temacie chciałby Ci pomóc. Niestety po Twojej postawie wygląda na to że Ci na tym nie zależy. Wolisz przejść na ekogroszek tylko nie wiem czy posiadasz jakieś doświadczenie w kotłach na to paliwo bo w większości przypadków ich użytkowanie sprawia dużo więcej problemów (np. zerwane zawleczki motoreduktora, korozja spowodowana wilgotnym paliwem, problemy w czasie zaniku energii elektrycznej, czyszczenie kotła itp.) Daj sobie pomóc! Cytuj
kocyl Opublikowano 17 Września 2019 Autor #204 Opublikowano 17 Września 2019 Do wentor. korzystając z okazji że udzielacie się na tutejszym forum chciałby zapytać o możliwości Lidii odnośnie statystyk pracy kotła tzn ilości godzin pracy kotła, ilości rozpaleń, zużycia pelletu itd. Taka funkcja byłaby bardzo przydatna pod katem użytkownika ale również serwisanta. Ilość rozpaleń i czas pracy to bardzo istotne informacje. Podsumowując to czy istnieje szansa na taką funkcjonalność w naszych Lidkach? Z tego co wiem konkurencyjne ferroli posiada taką możliwość. Cytuj
walczak1974 Opublikowano 17 Września 2019 #205 Opublikowano 17 Września 2019 Przepraszam Wszystkich za moje wcześniejsze wpisy, Cytuj
pastor Opublikowano 17 Września 2019 #206 Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) To teraz odłóż swoje frustracje związane z praca kotła i do rzeczy. Konkrety i fakty. Zdjęcia i schematy. Tu sa ludzie którzy znają się na kotłach i instalacjach. Pomogą ci na pewno. Edytowane 18 Września 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
eliks Opublikowano 17 Września 2019 #207 Opublikowano 17 Września 2019 10 minut temu, walczak1974 napisał: Przepraszam Wszystkich za moje wcześniejsze wpisy, Nie ma problemu Krzysztofie, ale chyba wszystkich ucieszy jak dogadasz się z @WENTOR i pozwolisz sobie pomóc, bo z tym pomysłem z ekogroszkiem możesz wpaść z deszczu pod rynnę. 1 Cytuj
walczak1974 Opublikowano 17 Września 2019 #208 Opublikowano 17 Września 2019 5 minut temu, pastor napisał: To teraz odłóż swoje frustracje związane z praca kotła i do rzeczy. Konkrety i fakty. Zdjęcia i schematy. Tu sa ludzie którzy znają się na kotłach i instalacjach. Pomogą ci na pewno. Witam.jest tego dużo wszystko opiszę i prześle do wentora. A teraz jeden z problemów mam zwykły boiler poziomy 100 l.z pojedynczą wezownica ten piec mi go długo nagrzewa o 2st. Nawet 40min. Jeden Gosiu powiedzial że to nie jest do tego pieca, drugi, ze rurki za ciekie jaki powinien być??? Cytuj
sambor Opublikowano 17 Września 2019 #209 Opublikowano 17 Września 2019 A ja ci powiem że jeden i drugi to za cienkie Gosie. I bzdury p...ą. 1 Cytuj
pastor Opublikowano 17 Września 2019 #210 Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) I wracamy jak widzisz to jednej sprawy bez której nie ruszymy dalej. Schemat i zdjęcia. Na cito Edytowane 18 Września 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
walczak1974 Opublikowano 17 Września 2019 #211 Opublikowano 17 Września 2019 5 minut temu, sambor napisał: A ja ci powiem że jeden i drugi to za cienkie Gosie. I bzdury p...ą. Ten drugi jest bardzo dobry .wszycy go polwcaja ma tyle roboty że prawie nie śpi. Cytuj
pastor Opublikowano 17 Września 2019 #212 Opublikowano 17 Września 2019 Niech z nim robią co chcą. Widocznie ma tyle roboty ze gada głupoty jak pisał sambor. To jakaś tajemnica z ta twoja kotłownia ze nie chcesz zamieścić zdjęć? Cytuj
WENTOR Opublikowano 17 Września 2019 #213 Opublikowano 17 Września 2019 6 godzin temu, kocyl napisał: Do wentor. korzystając z okazji że udzielacie się na tutejszym forum chciałby zapytać o możliwości Lidii odnośnie statystyk pracy kotła tzn ilości godzin pracy kotła, ilości rozpaleń, zużycia pelletu itd. Taka funkcja byłaby bardzo przydatna pod katem użytkownika ale również serwisanta. Ilość rozpaleń i czas pracy to bardzo istotne informacje. Podsumowując to czy istnieje szansa na taką funkcjonalność w naszych Lidkach? Z tego co wiem konkurencyjne ferroli posiada taką możliwość. Tak, to przydatna rzecz i pracujemy nad jej wprowadzeniem. Niestety na tą chwilę trudno jest powiedzieć ile to potrwa. Proszę śledzić na bieżąco naszą stronę www na której umieszczamy informacje o nowościach. Cytuj
WENTOR Opublikowano 17 Września 2019 #214 Opublikowano 17 Września 2019 19 godzin temu, walczak1974 napisał: Kolego o jakie ustawienia Ci chodzi?siedzę w kotłowni całe lato i znam zasadę działania tego kotła ,z każdym dniem jestem rozczarowany Dokładnie tak piszą (W) wprowadzają ludzi w błąd Koledzy, ja się zawiodłem na tym kotle ,dostawcy, serwisie, i wogule na pellet zakładam piec na ekogroszek ,jestem w plecy pare tysięcy (trudno) przeżyje, ale chcę mieć spokój zimą ,a nie jak serwis z ( W) może wpadną jak będą przejazdem. Pozdrawiam. Nie ma ustawień uniwersalnych, które będą dobre dla każdego. Możemy rozmawiać o ewentualnych ustawieniach w jakimś konkretnym przypadku i problemie. Cytuj
WENTOR Opublikowano 17 Września 2019 #215 Opublikowano 17 Września 2019 19 godzin temu, walczak1974 napisał: Piec powinien być ustawiony na 70st.pompka załącz się przy60 a wył 55 Pompa w kotle będzie pracowała cały czas po przekroczeniu określonej temperatury (progu załączenia). Jeśli pompa zacznie pracować i zaczyna do kotła powracać chłodna wodna z instalacji, która obniży temperaturę wody w kotle (poniżej progu załączenia pompy), to owa pompa oczywiście się wyłączy. To jest poprawna praca. Cytuj
Puławiak Opublikowano 17 Września 2019 #216 Opublikowano 17 Września 2019 No to zamieszczam zdjęcia kolegi @walczak1974 - no to do roboty koledzy. Podaj jeszcze na jakich parametrach grzejąc wodę pracuje kocioł. Cytuj
walczak1974 Opublikowano 17 Września 2019 #217 Opublikowano 17 Września 2019 Teraz mam tylko na grzejnik na kotle nastawa 66 i tak chodzi cały czas 6kw. Od 66 - do 70st. Teraz osiągnął 71st. i się wyłączył. Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 17 Września 2019 #218 Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) Walczak... To robota twoich fachmenow-gosiow? Krzywe rury a kable na tasme izolacyjna... A gdzie ocieplenie rur? Grzejesz nimi na razie kotlownie. Przy pelecie i jego niskiej kalorycznosci to rozrzutnosc. @Puławiak wrzuc foty ze swojej roboty jako przyklad fachowego podejscia do tematu. Jakbym mial tak u siebie w kotlowni to spac bym nie mogl. Edytowane 17 Września 2019 przez Visitor1230 Cytuj
Puławiak Opublikowano 17 Września 2019 #219 Opublikowano 17 Września 2019 Tak na pierwszy rzut oka wyglada normalnie - powinno działać - nawet tak jak trzeba zrobione odpowietrzenie wężownicy. ale 2 st w 40 min to strasznie długo. Cytuj
sambor Opublikowano 17 Września 2019 #220 Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) To trochę nie tak - podaj jaki jest czas nagrzewania z tych 66 do70C, 6kW mocy to taki bojler potrzeba grzać ok 2-3h Edytowane 17 Września 2019 przez sambor Cytuj
Puławiak Opublikowano 17 Września 2019 #221 Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) 11 minut temu, Visitor1230 napisał: Walczak... To robota twoich fachmenow-gosiow? Krzywe rury a kable na tasme izolacyjna... A gdzie ocieplenie rur? Grzejesz nimi na razie kotlownie. Przy pelecie i jego niskiej kalorycznosci to rozrzutnosc. @Puławiak wrzuc foty ze swojej roboty jako przyklad fachowego podejscia do tematu. Jakbym mial tak u siebie w kotlowni to spac bym nie mogl. Wstydzę sie. A i jest taka w trochę gorszym wykonaniu. Edytowane 17 Września 2019 przez Puławiak 2 Cytuj
sambor Opublikowano 17 Września 2019 #222 Opublikowano 17 Września 2019 Bojler czyjej produkcji? Jaki model, pojemność? Nowy, stary? Cytuj
Puławiak Opublikowano 17 Września 2019 #223 Opublikowano 17 Września 2019 9 minut temu, sambor napisał: To trochę nie tak - podaj jaki jest czas nagrzewania z tych 66 do70C, 6kW mocy to taki bojler potrzeba grzać ok 2-3h Właśnie to trochę dziwne ostatnio montowałem kocioł z wykorzystaniem takiego starego podgrzewacza z podkową i nagrzanie wody z 30 do 47 trwało jakieś 40-45 minut a tu 2 stopnie do w 40 min strasznie długo może wodę grzeje z jakąś niską temperaturą ale to trzeba by sprawdzić. @Walczak1974 z jakiego regionu PL jesteś ? Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 17 Września 2019 #224 Opublikowano 17 Września 2019 To mozna nazwac kotlownia. A rury oczywiscie niezaizolowane. Nagana Cytuj
Kordjano Opublikowano 17 Września 2019 #225 Opublikowano 17 Września 2019 Grzałeś ten bojler wcześniej innym kotłem czy został założony poraz pierwszy z nowym kotłem ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi