igor090 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor #76 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Taki chciałem kupić ale wszystko akurat wymiecione. Ale może dziś się uda dostać jakiś brunatny. Cytuj
mkaczko Opublikowano 28 Grudnia 2018 #77 Opublikowano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Ewentualnie mozesz kupic pellet jakis najtanszy Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
igor090 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor #78 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Kupiłem dziś z brico marche ekogroszek brunatny 20mj plus trochę peletu. Wymieszam jak mi zejdzie dziś Groszek z podajnika i będę obserwował sytuacje. Cytuj
mkaczko Opublikowano 28 Grudnia 2018 #79 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Bedzie sie dzialo :-)Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Cytuj
mkaczko Opublikowano 30 Grudnia 2018 #80 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Kupiłem dziś z brico marche ekogroszek brunatny 20mj plus trochę peletu. Wymieszam jak mi zejdzie dziś Groszek z podajnika i będę obserwował sytuacje. I jak sytuacja ???Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Cytuj
igor090 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor #81 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Witam, sytuacja nadal kiepska. Spieki robią się cały czas. Myślę czy na pelet się nie przerzucić... Z lewej strony retorty po nocce widać duży spiek. Sięga prawie do deflektora. Cytuj
mkaczko Opublikowano 31 Grudnia 2018 #82 Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Mam prosbe zrob zdjecie opakowania tego wegla co kupiles Bo kalafiory masz niezle Mialem takie jak tylko czarna perla palilen Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
YaroXylen Opublikowano 31 Grudnia 2018 #83 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Witam. Spieki z czecha???? Napisz co teraz palisz i w jakiej proporcji bo wielkich zmian nie widać, a przy proporcji 1:1 musi być widoczna zmiana. Yaro. Cytuj
igor090 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor #84 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Mieszalem 1:1 Z groszkiem z brico marche. Wydaje mi się, że jest gorzej niż wcześniej. Ten co mam teraz to jest w zwykłych workach jutowych więc zdjęcie nic nie da. Co do jego jakości to raczej nie mam zastrzeżeń bo znajomy go ma i pył zostaje Cytuj
YaroXylen Opublikowano 31 Grudnia 2018 #85 Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Witam. Akurat ten ze zdjęcia Dragon 19-22 ma co do spiekalności szorstkie opinie :)) fotka z testu poniżej. Osobiście go nie znam. A kolor brązowy? A ten w workach jutowych jaki jest? Pozdrawiam.YARO Edytowane 31 Grudnia 2018 przez YaroXylen Cytuj
igor090 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor #86 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Tak, kolor ma brązowy ten Dragon. Ten jutowy bardziej w czerń przechodzi. Moze spróbuję jeszcze innego polecanego groszku, bądź peletu. Cytuj
mkaczko Opublikowano 31 Grudnia 2018 #87 Opublikowano 31 Grudnia 2018 witam ekogroszek brunatny który ja stosuje ja "brązowy" taki odcień jak w tym ogłoszeniu https://www.olx.pl/oferta/ekogroszek-czeski-CID628-IDv3SGV.html#889782ec3b lub w tym https://www.olx.pl/oferta/ekogroszek-brunatny-czeski-15-zl-worek-25kg-CID628-IDr83bj.html#889782ec3b spróbój 2 łopatka brunatny/1 łopatka pellet/1 łopatka mocny zastanawiam się co jest przyczyną tych twoich spieków mam kalafiory ale same spadają a jak mam ochotę to 1 na dzień podchodzę i zrzucam i tyle ale nie aż tak jak ty Cytuj
igor090 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor #88 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zauważyłem, że przed wymieszaniem też same spadały i nie były takie duże. Wymieszam zgodnie z Twoimi wskazówkami teraz. Mój Groszek ma ciemniejszy odcień niż ten z ogłoszenia. Bardziej w czerń wchodzi. Cytuj
mkaczko Opublikowano 1 Stycznia 2019 #89 Opublikowano 1 Stycznia 2019 (edytowane) A jest on suchy ??? Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
igor090 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor #90 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Suchutki, aż się mocno kurzy. Cytuj
YaroXylen Opublikowano 1 Stycznia 2019 #91 Opublikowano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Witam. I znów dylemat który? i jeden brązowy i drugi...brązowy :)) Ledvice wart.opałowa max. 16-19 MJ Most-Komorany max 18-21,5 MJ Dane ze stron czeskich dystrybucji.... ciekawe że ten z Komoran w Polsce ma już 22MJ I teraz jedni chwalą że ok. i nie aż tak dużo popiołu, inni że syf, smoła ,czad, i popiołu więcej niż węgla z kotła wyciągają. Ja ze dwa razy w życiu paliłem brązowym i tyle że słabszy trochę i bardziej wilgotniejszy, jednak nic złego nie zapamiętałem, tylko z jakiego źródła pochodził to wiem tylko że z Czech. Sam bym znów spróbował tylko ta cena u mnie to workowany z dostawą do domu 630zł/t !!! a to już absolutnie dyskwalifikuje...a szkoda :(( myślę że granica to max 500zł/t Pozdrawiam. Yaro Edytowane 1 Stycznia 2019 przez YaroXylen korekta Cytuj
mkaczko Opublikowano 1 Stycznia 2019 #92 Opublikowano 1 Stycznia 2019 WitamNa slasku workowany czeski ekogroszek z kopalni komorany 560 z dowozemPozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Cytuj
mkaczko Opublikowano 1 Stycznia 2019 #93 Opublikowano 1 Stycznia 2019 A popiolu z 120 kg mieszanki jest 8 kgPozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Cytuj
igor090 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor #94 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Jak za brązowy to faktycznie cena wysoka. U mnie tak samo, bardzo dużo odpadu, spiekow żużlowych. Dobrze ze Chociaz nie ma spiekow węglowych. Ale nadal najbardziej mnie martwi to, że nie mogę dobić do tych 50 st Cytuj
mkaczko Opublikowano 3 Stycznia 2019 #95 Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Witam Jak sytuacja Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
igor090 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #96 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witam, zrezygnowany już całą sytuacją zwiekszylem dmuchawe do 30 % i powiem Wam, że temp rośnie do zamierzonej w miarę szybko. Jutro rano będę wiedział jak ze spiekami. Ale wydaje mi się, że są trochę mniejsze po paru godzinach. Cytuj
wnekus Opublikowano 3 Stycznia 2019 #97 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witajcie, Walczę z podobnym piecem z rusztem wodnym i palnikiem nie mogę osiągnąć zadanej temperatury w tym przypadku 65 stopni, piec dochodzi do max 55 i więcej nie daje rady, pracując cały czas. Piec użytkuje dopiero od 2 tygodni. Według ciepło właściwe zapotrzebowanie budynku to 14kw na potrzeby CO i CWU http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4zo8 . Sterownik to IRYD PID pracujący w trybie ON/OFF aktualnie, najpierw chce go ogarnąć a dopiero później załączyć PID oraz PID spaliny. Aktualne nastawy to podawanie 10s, przerwa 70s , wentylator WPA-6A przesłona otwarta nastawa w sterowniku 20 Temperatura spalin to około 200-220stopni (czujnik spalin w czopuchu) Przy w/w nastawach i ekogroszku SZTYGAR ULTRA mam takie palenisko, oraz tyle resztek z 150kg Wcześniej paliłem Ekogroszek BLUE 20 kg GOLDEN STONE 30MJ z LeroyMerlin to nastopnego dnia miałem coś takiego ale temperaturę uzyskiwał bez problemów. Palnik aktualnie nie jest uszczelniony nie było tez żadnych innych modyfikacji. Piec bardzo wolno dobija temperaturę mimo ze budynek nie był używany kilka lat, przeszedł remont, i do grudnia codziennie było przepalane w piecu rezerwowym, drewnem aby utrzymać temperaturę na poziomie 13-15 stopni. Cytuj
klapoluchy Opublikowano 3 Stycznia 2019 #98 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Dobra jest tu 4 strony opisu walki kolegi igora, przeczytałeś? Sprawdzałeś szczelność palnika bo chyba o tym jest mowa w 2 poście? Czy ktoś to zacząć pisać od nowa? Cytuj
wnekus Opublikowano 3 Stycznia 2019 #99 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Przeczytałem wszystko, dlatego od razu napisałem ze palnik nie uszczelniony, zrobię to w najbliższym czasie, natomiast proszę o weryfikacje aktualnego płomienia, temperatury spalin czy ustawienia wentylatora oraz ilości pozostałości po spaleniu 150kg, wydaje się być tego bardzo bardzo mało (może z 2-3kg) i poza problemem temperatury wydaje mi się ze spalanie jest prawidłowe, ale NIGDY nie paliłem w takim piecu, są to moje pierwsze tygodnie dlatego zależy mi na optymalnych ustawieniach. Dodam tylko ze piec spalił w ciągu 4 dni 150kg opału (sztygara) Cytuj
klapoluchy Opublikowano 3 Stycznia 2019 #100 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Patrząc na to co jest w popielniku to spalnie delikatnie mówiąc nie jest napewno prawidłowe, patrzac na temperature spalin to bym raczej powiedział ze grzejesz niebo na domem o ile czujnik dobrze pokazuję. Sprwadz szczelność korony, jak jest nie szczelna to zdejmij, wyczyść i przyklej, dopiero wtedy bedzie można wprowadzać jakiś zmiany na palniku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi