Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, eliks napisał:

Dokument który pokazał @robin60 jest wystawiony przez producenta więc jest jak najbardziej wiarygodny.

Dokument który pokazał kolega @robin60mówi tylko że palnik spełnia normy a nie ma w nim nic o klasie palnika.

Ja nie neguję klasy palnika kipi, wiem że ma 5kl, ale tylko delikatnie chciałem zauważyć że tam nie ma nic o klasie palnika.

Może kolega @robin60 mocno związany z palnikiem kipi i jego producentem przedstawi certyfikat na klasę 5 dla tego palnika.

Opublikowano

Przede wszystkim Kolega robin pokazał deklarację zgodności, a potrzebny jest certyfikat. 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, robin60 napisał:

...możesz go zmodernizować w oparciu o palnik pelletowy i nikt go Ci nie wyrzuci tak szybko bo i tak będziesz 100 % eco niż  ekogroszek.

i to mi się podoba,pod warunkiem że w rzeczywistości za kilka lat nie przyjdzie jakiś urzędnik z ochrony środowiska i powie ''sorry,ale pana piec nie spełnia norm EcoDesign itd.proszę odłączyć go i zaopatrzyć się w nowy"

Swoją drogą wolę zmodernizować swój piec niż pchać się w nowe kotły o przesadzonych cenach bo są eco....

Edytowane przez tadpa
Opublikowano

Zależy, gdzie mieszkasz. W wielu rejonach urzędnik już mówi sorry. I na 100% żadne kwity palnika niczego nie zmienią. Widziałeś jakąkolwiek uchwałę antysmogową, która nie mówi o kotłach, tylko palnikach? 

Opublikowano

Ja pelletu w ogóle nie dotykam - u mnie kosztuje 1100 PLN, a i tak pewnie niedługo zostanie wprowadzony zakaz spalania paliw stałych. I zostałbym z tym pelletem jak Himmilsbach z angielskim.

Opublikowano

@robin60 w Krakowie już jest zakaz paliw stałych - peletu TEŻ.

Pozdrawiam Krzysiek 

• Lubię to 1
Opublikowano
17 minut temu, HarryH napisał:

wprowadzony zakaz spalania paliw stałych

A u nas na Dolnym śląskie,gdzie bo nie słyszałem?.Choć o zakazach palenia drzewem i pelletem gdzieś w Polsce już coś tam mówią-a może to tylko plotki...

No i wynika że palnik ma certyfikat czyli jak najbardziej jest ECO...

Opublikowano

Kolego @HarryH przytoczone artykuły przeczytałem z wnikliwą starannością i uwagą. Cieszy mnie fakt , że na śląsku zakażą całkowitego montażu kotłów opalanych węglem i ekogroszkiem  z wyjątkiem kotłów na pellet które mają mieć zaostrzoną emisję spalin do 20 mg/m3 pyłu.

Opublikowano
2 minuty temu, robin60 napisał:

Kolego @HarryH przytoczone artykuły przeczytałem z wnikliwą starannością i uwagą. Cieszy mnie fakt , że na śląsku zakażą całkowitego montażu kotłów opalanych węglem i ekogroszkiem  z wyjątkiem kotłów na pellet które mają mieć zaostrzoną emisję spalin do 20 mg/m3 pyłu.

Mnie to nie cieszy, gdyz mysle (wierze to za duzo) iz istnieją tam domy/kamienice/obiekty gdzie ogrzewanie tym "weglem" byloby mozliwe przy spełnieniu obowiazujacych norm emisji.

Co do zaostrzenia przepisow emisji jak najbardziej ma to sens - chociazby w rozwoju i postepie produkcji kotlow. Kiedys wojny byly takim motorem postepu technologicznego dzisiaj (przynajmniej w Europie) jest to (nie)lubiana ekologia.

Opublikowano
11 minut temu, PioBin napisał:

gdyz mysle (wierze to za duzo) iz istnieją tam domy/kamienice/obiekty gdzie ogrzewanie tym "weglem" byloby mozliwe przy spełnieniu obowiazujacych norm emisji.

Moim zdaniem obecne przepisy to wylewanie dziecka z kąpielą

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jakie zakazy pellet ? Ludzie. W tym tygodniu dostaje dotacje na pellet od naszego Państwa a Wy piszecie że jakieś zakazy na podstawie jakiegoś artykułu nie popartego niczym .

Dotacje są wciąż na to paliwo . Nie mają podstaw żadnych gdyż jest to biopaliwo . Polityka dotacji na coś co jest albo ma być zakazane ?

Wysłane z mojego Pixel 2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
55 minut temu, Stempos1980 napisał:

Władze Małopolski przesadzają

No właśnie nie przesadzają, problem z Powietrzem w Małopolsce jest ale sposób walki z problemem jest zły. Poniżej zdjęcie na jedną z podgórskich miejscowości z Babiej Góry przed Sylwestrem. Oczywiście główną przyczyną jest to że położone są one w kotlinach. 

babia.jpg

Opublikowano

I co by nie robili to zawsze tam będą problemy z powietrzem ze względu na położenie w kotlinie.Jnaczej spojrzeć na to to jest ograniczanie swobód obywatelskich poprzez nakazy a to już Konstytucją się kłania

Opublikowano (edytowane)

Dobra zejdźmy na ziemie,skoro palniki są ECO to po co wywalać/zakazywać kopciuchów,zrobić propagandę reklamową na palniki pelletowe i dać termin na zmianę pieca lub zamontowania palników i bylibyśmy wszyscy eco...No mogli by jeszcze jakieś filtry wymyślić na kominy... Tylko tak,jest lobby producentów pieców i pelletowców i na to nie pozwolą.

Edytowane przez tadpa
Opublikowano

No są eko, ale ustawy antysmogowe mówią o kotłach z 5 klasą i ekodesign jako całość, czyli przebadany korpus z palnikiem. To jak już chłopaki wspominali wcześniej, nie każdy kocioł będzie odpowiednio z palnikiem współpracował więc nie można zrobić kampanii "wsadź palnik do śmieciucha", chyba że dasz go na tydzień do Łodzi i zrobisz na niego papier :-) 

Opublikowano (edytowane)

Wszystko ok, tylko i kotły 5 klasy czy jeszcze wyższe mają testy na wszystkich tam zawirowaczach, szamotach.... A tu taki gość kupuje taki kocioł i zaraz na forum pisze, że mu cieknie komin. Więc co, wywala co możliwe aby podnieść temp. spalin. Zaraz drugi pisze jak w taki kocioł można wsadzić ruszt bo chciałby spalić "gałęzie z ogródka" :)

I taka to klasa. Ludzie muszą sobie uświadomić co robią

Pozdrawiam

Edytowane przez gilal
Opublikowano
16 godzin temu, robin60 napisał:

Mam nadzieję , że kolega @Gonzo19 po dostarczonej lekturze odszuka wszystkie dyrektywy i  PN i zrobi wykład na temat czy KIPI ma jakakolwiek klasę czy nie.

911244113_OperaZdjcie_2020-02-03_174738_kipi_pl.png.9c8c90e0f086b68632c80c4742eaf1eb.png

Dobrej lektury życzę która przyda się wszystkim tym którzy mają jakiekolwiek wątpliwości.

Tak na marginesie ta ostatnia norma mówi o klasie V.

producent moze napisać, ze to jest rakieta albo jakie inne cudo.

Pokaz certyfikat z badań z niezależnego instytutu uprawnionego do takich badań i wystawiania certyfikatu.

Opublikowano

To takiego samego certyfikatu nie zobaczysz również na tym szwedzkim cudzie.