Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Danielos.
EcoNet oprócz wykresów daje możliwość zdalnej zmiany parametrów pracy kotła na komputerze lub smartfonie. No i możliwość przełączania między trzema trybami pracy kotła: FL, Max/Min, standardowy. Ja kupiłem EcoNet w Seko, było najtaniej no i nie mogą się wymigać gdyby coś nie działało, że to nie ich.

Opublikowano

Danielos

Żeby lepiej ci pomóc potrzebne są jeszcze dokładniejsze dane z obserwacji kotła - czy groszek wypala się dobrze i nie robią się spieki?     - jak długo pracuje zanim wejdzie w nadzór (minuty) , jak długo stoi w nadzorze (także w minutach) o ile stopni spada temp. CO zanim zacznie rosnąć i w jakim czasie oraz z jaką maksymalną mocą kocioł musi pracować żeby dojść do zadanej . Patrząc na podane w tabelce twoje ustawienia( z poniedziałku ) na początek wydłużyłbym histerezę przejścia do nadzoru do 5* ,minimalna moc kotła na 10 może 15% , - histereza min/max u mnie w FL taki parametr  w ustawieniach nie istnieje co to jest? , jeżeli groszek spala się prawidłowo to korekty podawania i nadmuchu zostawiamy takie jakie są , w ustawienia cwu i mieszacza nie ingeruję gdyż zapewne to masz ustawione pod swoje preferencje . Nurtuje mnie jednak jeszcze jedna rzecz - skąd masz dane takie jak np. :czas pełnego obrotu odpopielania, moc w rozpalaniu, moc max w STD( co to jest?), moc max w FL, moc min w FL, moc w nadzorze ? Czyżby od serwisanta , a może zostawił ci kod do ustawień fabrycznych( i tam można te wszystkie dane podejrzeć i zmieniać) - jeżeli tak to mam nadzieję , że w nich nic nie przestawiałeś. 

Opublikowano (edytowane)

No wreszcie spokój na forum, wszyscy wyregulowali swoje kotły i czekają na święta. Wesołych i ciepłych świąt.

Edytowane przez peha
Opublikowano

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO , DUŻO ZDROWIA I RADOŚCI Z ŻYCIA Z OKAZJI ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA ORAZ SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU                               ŻYCZY WAM WSZYSTKIM PIOTR Z RODZINĄ

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam 

Piotr mój pomysł na kocioł to pompa kotłowa zwykła na 2 bieg ,pompa mieszacza na 1 bieg około 7-10 Wat pogodowka na 1.1 + krzywa równoległa 2* , to naprawdę się sprawdza powrót jest bardzo ciepły przewyższa zasilanie ale to koryguje sobie zawór 4D praca bardzo stabilna .Dzieki jeszcze raz za wszelakie podpowiedzi i ukierunkowania co do dopracowania ustawień pomp a nie tylko samego kotła .

Opublikowano

Czy tak stabilna?

1.thumb.jpg.f25658f4305566f9215598054625bf2b.jpg

Opublikowano

Wykresik pod linijkę ,to tryb Min/Max ? ,Kocioł pracuje Ci w przedziale 70-100% mocy ? Jak spalanie bo modulacja wręcz super.

Opublikowano

Koledzy jak super według mnie tragedia nie powinien przechodzić w nadzór ma równo trzymać zadaną i płynie ma pracować modulacja

Opublikowano

Wiem, próbowałem bez nadzoru z różnymi ustawieniami histerezy nadzoru i histerezy kotła, zawsze spalanie miałem większe a ten sposób palenia z histerezą nadzoru 0* i histerezą kotła 2* jest dla mnie optymalny. Jest to tryb FL chociaż wygląda jak MinMax. To jest chyba specyfika budynku i instalacji na grubych rurach z żeliwnymi grzejnikami. Od początku października eksperymentuję i doszedłem do takiego stanu. Spalanie wg mnie duże bo 25 - 33 kg na dobę ale tyle pochłania budynek bo do komina ciepło na pewno nie ucieka. Próbowałem też z korektą podawania i nadmuchu ale tu też trzeba wybrać optymalne ustawienie by się dopalało, nie przesypywało, nie było spieków, płomień był odpowiedni itd.

Opublikowano

To jest wina stera plum poprostu się nie radzi z płyną regulacją. Nawet Seko sprzedaje z załączonym min max. U kolegi to tak wygląda na skzp-02 ten pik to grzanie cwu spalanie 22kg na 170m kwadratowych. Węgiel to retopal8371e035a545020b0f41931844d5203f.jpga2490592cdf1648be08d9211f44e1ac4.jpg

Opublikowano

Podobny przebieg mocy kotła też mogę uzyskać w FL jak ustawię m. in. histerezę nadzoru na 4* - 5* ale wtedy przy tej samej temp. zewn. spala na dobę ok. 4 kg więcej.
03.12-wykr.thumb.jpg.58729bbc09d1d1ab92b42651be5f48b6.jpg

Opublikowano

Kijars jaki ster obsługuje twój kocioł ?Bo w stopce opisy dosyć lakoniczne. A to ,że praca i wykresy na skzp niby lepsze to kolega Peha pokazał iż mogą być podobne na plumie( na co dzień ustawił go inaczej bez histerezy nadzoru , nie dla tego że ster sobie nie radzi z modulacją tylko w jego przypadku wtedy ma najmniejsze spalanie - a chyba o to najbardziej wszystkim chodzi a nie o jakieś wyimaginowane wykresy). Jakoś większość użytkowników nie narzeka  na modulację mocy w tym sterowniku . Cóż wykresy i spalanie u każdego w zależności od instalacji i zapotrzebowania budynku będą inne , a spalanie 22kg/dobę  przy 170 m to co myślisz super wynik na tym cudownym sterowniku? U mnie 180m na dzień dzisiejszy( +6) to ok 15kg/24h na takim ,,słabym" plumie ( eko 24mj) przy większej ilości domowników (Święta). Ktoś ci zlecił reklamę? Zobacz ile jest stron i wpisów w temacie o skzp -02 myślisz , że wszystkie to tylko zachwyty nad jego idealną pracą i intuicyjną obsługą? Myślę , że u niektórych sprawuje się idealnie a inni mają z nim tylko kłopoty tak jak i z resztą innych sterowników w tym także z plumem . Wpisy i wstawianie wykresów z skzp w tym temacie nic nie daje tylko mieszasz nie potrzebnie ludziom w głowie. To jest temat o SEKO MAXX LE  i osoby mające problem z tym kotłem właśnie posiadają sterownik PLUMA i pomocy należy im udzielać na taki zestaw (dla większości z mich jest to pierwszy kocioł na eko i ster z pid-em)- i co na dzień dobry zaproponujesz im wymianę sterownika?

Opublikowano

Jak już wspomniałem to kocioł i ster od kolegi nie mój. Zal mi ludzi którzy starają się by była praca ciągła a wiadomo jak pracuje najbardziej stabilnie to spalanie mniejsze. A co do spalania to skąd wiesz jak ocieplnie budynku itd. Piotrze od początku śledzę ten temat bo sam się zastanawiałem nad tym kotlem i doszedłem do wniosku że ty chyba jesteś przedstawicielem handlowym firmy Seko od początku tak myślałem i tym wpisem mnie upewniłes.

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Sam piszesz ,że najlepsza praca ciągła i przy tym teoretycznie najmniejsze spalanie ale - no właśnie spalanie jak  praca samego kotła i sterownika zależy od bardzo wielu czynników - energochłonność budynku ,  wykonanie odpowiedniej  instalacji CO ( większość z nas podłącza kocioł do tego co już mamy a nie wielu stać aby wykonać ją od nowa) odpowiednie dobranie pomp,dobre ustawienie  ich wydajności ,  zainstalowanie zaworów 3 lub 4D oraz umiejętne wysterowanie tego wszystkiego , nie zawsze idzie to wszystko pogodzić a już na pewno nie w pierwszych miesiącach palenia w nowym kotle. Dla tego nie zawsze praca ciągła na najmniejszej mocy + modulacja = najmniejsze spalanie w końcu kotły największą swoją sprawność osiągają na swojej mocy nominalnej t.j w naszym przypadku przy mocy maksymalnej - jeżeli śledzisz to forum lub inne poświęcone tematyce o kotłach to powinieneś wiedzieć , że zdania na temat najmniejszego spalania są podzielone na dwa obozy jedni twierdzą że najmniejsze jest gdy kocioł pracuje non stop z mocą minimalną utrzymując swoją temp. w okolicach zadanej nie dopuszczając do nadzoru, a drudzy wręcz odwrotnie że kocioł powinien pracować z mocą max i wchodzić w nadzór. Czy kotoś wybierze opcję nr 1 czy 2 to jego decyzja liczy się efekt końcowy czyli ciepło w domu przy jak najmniejszym zużyciu węgla.

Jeżeli chodzi o to że jestem przedstawicielem SEKO to niestety się mylisz . Jako pierwszy na tym forum po zakupie i zainstalowaniu kotła podzieliłem się swoimi spostrzeżeniami i opisami tego kotła bo nie było o nim nic napisane , myślę że wielu osobą to się przydało , do wielu spostrzeżeń doszedłem sam użytkując ten kocioł  i dostosowując pracę swojej instalacji tak aby właśnie osiągnąć jak najmniejsze spalanie  a przy tym stabilną pracę kotła ( w pierwszym miesiącu też mi łyknął ok 600kg i to wesołej ze skarbkiem) teraz tylko staram się pomóc - doradzić. Zapraszam do mnie a przekonasz się czy tylko jestem użytkownikiem czy też handlowcem SEKO - jeżeli chcesz to pokażę ci jak różne ustawienia pomp , zaworu 3D i samego sterownika wpływają na pracę całego układu a także to że może on pracować z minimalną mocą i pełną modulacją dostosowując się do aktualnych zapotrzebowań na ciepło zajęło mi to 3 sezony a jeszcze na pewno wszystkiego nie udało mi się rozgryźć. Powiedz mi w czym pomogą innym nowym czy starszym użytkownikom  kotła SEKO MAX LE wstawiane przez ciebie wykresy skzp- 02 - rozwiążą ich problemy , doradzą w ustawieniach niestety nie tylko namącą w głowie. Wcale nie twierdzę że ten kocioł jest idealny i nie ma lepszego , w tej chwili na pewno są może lepsze ale skoro mamy to co mamy to rozwiązujemy tu problemy dotyczące własnie tego kotła wraz ze sterownikiem w jaki został on wyposażony i nikt tu na siłę nie każe kupować komuś kotłów SEKO naprawdę jest w czym wybierać. Mam nadzieję że cię nie uraziłem tym wpisem i zachęcam do dalszej pomocy w rozwiązywaniu problemów ale dotyczących tego co nam SEKO zaoferowało a nie gdybaniu co by było gdyby w tym kotle pracował inny sterownik.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Śledząc temat od początku poleciłem ten kocioł koledze uważam że jest to bardzo kocioł. Przez półtorej roku próbował żeby płynie pracował bez odstawiania. A instalacja zawór 4d z pompą kotłową pompą na co i cwu. Gdy zmienił ster odrazu kocioł pracuje płynie i niechce już wrócić do pluma. Sterowniki pluma są bardzo dobre ale nie do ekogroszku trochę nie dopracowane. A i nie dostaje żadnej kasy za reklamę chciałem się tylko podzielić jak to koledze gada.

Opublikowano

Piotr16. O ile dobrze kojarzę nie masz EcoNetu, bo wtedy można by zobaczyć jak wyglądają takie wykresy po miesiącach (latach) eksperymentów i prób by uzyskać optymalną pracę.

Opublikowano

EcoNetu nie mam. Na początku po prostu nie starczyło kasy ( zbyt dużo inwestycji na raz) później próby wyregulowania instalacji gdyż najpierw przez ok 4m-ce ogrzewałem tylko parter (góra w trakcie remontu wtedy też spaliłem te 600 kg/1m-c) po 1 sezonie dopiero zamontowałem zawór 3D sterowany ręcznie (zresztą nigdy jakieś elektroniczne gadżety mnie nie rajcowały - może jestem już za stary na różne tego typu nowinki )  i od nowego sezonu znowu obserwacja i ponowne regulacje - nie interesowały mnie wykresy ( zresztą wtedy jeszcze nikt ich nie zamieszczał w tym temacie jak teraz) tylko wielkość  i jakość spalania a to że instalacja z wymiennikiem  i osobnym obiegiem kotłowym z otwartym naczyniem wyrównawczym a zawór ręcznie regulowany ( ciągle w jednej pozycji - tylko na mrozy lekko przestawiany , na grzejnikach termostaty) chyba też pomogło w stabilizacji pracy kotła - przynajmniej tak mi się wydaje gdyż jakieś gwałtowne spadki temp. na CO najpierw przejmuje zawór , później wymiennik co skutkuje wolniejszym schładzaniem powrotu obiegu kotłowego i stabilniejszą pracą kotła - temp. wolniej spada ale też wolniej rośnie a ustawione odpowiednie histerezy dają sterownikowi czas na reakcję i odpowiednią modulację mocą( mam zainstalowane termometry na wyjściu i powrocie za wymiennikiem na dom jak i na powrocie kotła i w czopuchu  i to w połączeniu z obserwacją wydajności pompy na dom daje bardzo dobry obraz co w danej chwili się dzieje a tym samym dysponuję większą wiedzą niż z wykresu - niestety trzeba trochę posiedzieć i poobserwować jak reaguje kocioł. Wykresy no cóż fajna może sprawa a z drugiej strony skoro spalanie było by na akceptowalnym poziomie a jednak wykres różniłby się od innych korciło by do chęci zmian w ustawieniach co mogłoby przynieść odwrotny skutek - wzrost spalania , nie potrzebne nerwy w dążeniu do ideału no i zbędne godziny spędzone w kotłowni zamiast z rodziną. A SEKO  sprzedaje kotły tylko z wgranym trybem min/max FL bo w tym trybie mają podobno spalać najmniej tak przynajmniej któryś z forumowiczów napisał w tym wątku po rozmowie z serwisantem który zmienił mu właśnie na zwykły tryb FL. U mnie się ten zwykły tryb sprawdza , u innego forumowicza najlepsze efekty są na min/max FL . Czyli wszystko zależy od danego budynku i instalacji  a skoro kocioł przeszedł badania w laboratorium na tym sterowniku to znaczy że powinien działać poprawnie i wraz z modulacją mocą spełnia  obowiązujące normy czego nie byłbym pewien przy przypadkowo dobranym sterowniku do jakiegoś kotła i na pałę wklepanych podstawowych parametrów nie znając budowy samego kotła jego wymiennika , palnika  itd.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Życzę wszystkim zdrowego, szczęśliwego no i ciepłego;) Nowego Roku.

Opublikowano

Przyłączam się do życzeń Szczęśliwego Nowego Roku i ciepła w domu :)

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

Jestem ciekawy co macie teraz w zasobniku? Jaki ekogroszek? Możecie podać konkretne nazwy handlowe? Ja paliłem Wesołą - wydaje się dobra na mrozy -5 i więcej, Stabkiem - spoko jak jest +4 i więcej. A co Wy możecie polecić oprócz Wesołej na prawdziwą zimę, która chyba nadciąga powoli - czyli dla temperatur od 0 w dół ? Jestem przed kolejnym zakupem - jako nowicjusz pojedynczo - paleta po palecie :)

Opublikowano (edytowane)

Osobiście nie polecam:

ekogroszek-pieklo-zolty-dawniej-pieklorz-kwk-ekogroszek-zory-312465812.jpg.abe509f3287e871ae287e6c910b8de39.jpg

Może taka partia, ciepła tylko odrobinę więcej niż z Retopala.
Powinno być:

Granulacja      5 - 25 [mm]
Kaloryczność 26-27 MJ/kg
Popiół 4-9 [%]
Siarka 0,4-0,9 [%]
Spiekalność 1-10

ale w moim przypadku to nieprawda, spieków mało ale trafiają się niedopały i popiołu dwa razy więcej niż przy Retopalu. Bardzo słabe worki.
Wg mnie Retopal lepszy.

Edytowane przez peha
Opublikowano

Witam.Jestem tu od niedawna ale piec seko maxx le 25 kw z czujnikiem pogodowym i pokojowym oraz z zaworem 4d ogrzewam piwnice parter i 1-sze piętro 220 metrów mam już dwa lata.Dogrywając ustawienia dużu informacji posiadam z serwisu wisząc na telefonie z panem Wojtkiem noi póżniej długie godziny i miesiące obserwacji oraz korekt noi wkońcu mi to wszysko działa i pasuje nie zaglądajac tak często do kotłowni aby zobaczyc ekogroszek  na plenisku a w pokoju gościnnym na panelu eco-ster200 usłyszeć sygnał o niskim stanie paliwa.Piec fajnie mi dziła w fuzzy logic  i poprzez wasze sugestie też dużo dograłem.Byłem tylko obserwatorem na forum ,ale postanowiłem się zarejstrować i być tu z Wami.Pomogę lub podzielę się wiedzą jaką posiadam z tym piecem.Wiem że jeśli ja będę miał też problem to pomożecie i mi.Wracając do ekogroszku to różne próbowałem i wszyskie między 26 kj do 28 kj a mianowicie : prestige premium oraz platinium miłem do porównania 29kj jak nie wyżej nie pamiętam- ten nie polecam-spieki w tym mocniejszym a w słabszym  do przyjącia ,sztygar ultra-fajny cicho w podajniku super popiół-ale na zimniejsze dni od zera w dół za słaby.Nie polecam brać z pobliskich swoich składów z placu.Choćby nie wiem jak zachwalali to i tak znajdzie się kamień przy sortowaniu-tu mowa o zakupie luzem lub kaloryczność słaba choć ma być zalecana.Obecnie mam w tym sezonie i pale Bartexem Silver 27 kj-28 kj z Katowic.Po rozmowie nie mieli suchego ale w czerwcu i lipcu tylko suchy a teraz więcej niż wilgotny ale mam gdzie go przesuszyć i po tygodniu pierwsze cztery worki już były suche i sprzedali mi po 800 zł tona a transport na cały kraj -darmowy i był już za dwa dni. Pakowany w białych workach 25 kg  -spala się ładnie z małą korektą nadmuchu na -0.2 popiołu trochę ale nie tak dużo , trzyma temperaturę na piecu a temperatura podajnika waha się do 30 stopni.Spaliny w mocy minimalnej 82 stopnie.Piec praktycznie nie odstawia się, bardzo mało a w moc max  nie przechodzi wcale  .Polecam jak na ten rok ten ekogroszek.W palenisku pył na ściankach i nalot.Można dłużej nie czyścic pieca z tych podstaw obsługowych o których tu pisaliscie.Ale czy kupię  następnym razem dobry? Tego nie wiem.

• Zgadzam się 1