Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raz inflacja, dwa sezon, no ale żeby aż tak ceny gnać w górę to przesada. EcoPower u mnie po 960. Ja zamawiałem konczowka września, cena 845.

• marcin przypiął/eła ten temat
Opublikowano

Ceny teraz to kosmos. Za Krex Primo w ubiegłym tygodniu chcieli u mnie 950zł za paletę (1050kg). Dzwoniłem wczoraj żeby mi przywieźli a gość mówi, że mu podnieśli i ma teraz po 1150 za paletę.

Znalazłem A1 za 930zł za tonę pakowany w worki po 20kg, certyfikatu niema ale towar dobry czysta sosna. A2 ma po 830zł.

Z ekogroszkami też nie najlepiej, Za dobry towar trzeba dać około 1200zł.

Opublikowano

Widać że część groszkowców rzuciła się na pelet i ceny poszybowały. W internetach ceny od 1000 do 1400 😕

Opublikowano
47 minut temu, kult5 napisał:

Widać że część groszkowców rzuciła się na pelet i ceny poszybowały. W internetach ceny od 1000 do 1400 😕

Nikt się na nic nie rzucił. Producenci pelletu uznali, że koniec bycia gorszym i przypatrywania się galopującym cenom innych nośników energii.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Panowie, a miał ktoś z Was styczność z pelletem od https://www.ecolinex.com/ ? 

Opublikowano

W tym temacie proszę o dyskusję na temat peletu. Dyskusje nie związane bezpośrednio z peletem wyrzuciłem tu:

Jeżeli ktoś chce wrzucić ogólną uwagę proszę tam - tutaj zgodnie z tematem piszemy o wyborze dobrego pelletu.

Opublikowano

Tak z innej beczki.... Dumam właśnie nad cenami pelletu, bo niedługo muszę kupić coś na ten sezon. W 2016r na pierwszą zimę z moją Teklą płaciłem 600zł, rok temu Olczyk 890 a teraz już ponad 1100... Szkoda, że pensje tak szybko nie idą w górę 🥺

Opublikowano

Ja .......... .  Pogłupieli z tymi cenami . Jak to sie nie zmieni , to albo zacznę palić pelletem robionym gdziś na lewo w stodole u chłopa ,  albo wracamy kopciucha . A naprawdę chciałem ekologicznie . Przeznaczyłem na to naprawdę nie mało czasu i kasy . Teraz tylko czekać na ruch tych mądrych rządzących . Albo coś  ztym zrobią albo w ......... z ekologią . 

Opublikowano

U nas w mazowieckim dwa tygodnie za KREX Primo chcieli 950zł z paletę 1050 kg. Jak już się zdecydowałem na zakup, z dnia na dzień gość krzyknął 1150zł więc mu podziękowałem. Znalazłem po 930zł za tonę, co prawda bez certyfikatu ale towar naprawdę OK.

Opublikowano

Za trociny nie zapłacę tysiąc złoty  . Wprowadzić zakaz exportu pelletu za granicę, to zaraz zmądrzeją z tymi cenami . A Rząd jak chce  ekologicznie niech obniży wat na pellet   , albo wracamy do kopciucha . 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Pytanie, gdzie w województwie Podlaskim nabyć pellet w rozsądnych pieniądzach ?

Opublikowano
W dniu 26.10.2021 o 09:19, tom378 napisał:

Ja .......... .  Pogłupieli z tymi cenami . Jak to sie nie zmieni , to albo zacznę palić pelletem robionym gdziś na lewo w stodole u chłopa ,  albo wracamy kopciucha . A naprawdę chciałem ekologicznie . Przeznaczyłem na to naprawdę nie mało czasu i kasy . Teraz tylko czekać na ruch tych mądrych rządzących . Albo coś  ztym zrobią albo w ......... z ekologią . 

Witaj . Na węglu już nie zaoszczędzisz ceny też kosmos za dobry a jak polecisz na korporacyjny to dostaniesz szał z spalaniem zakopcisz się wiem coś  o tym kupiłem trzy worki żeby kopciucha przepalić  zobaczyć jak działa po 4 latach postoju. Ja kupiłem pellet latem za normalne pieniądze niestety tak trzeba w garażu 6 ton leży i nabiera wartości . Na ekologię stać tylko zamożne społeczeństwa  niestety  smutna prawda .  

Opublikowano (edytowane)

Nie mogą.
Tylko pellet przemysłowy może być z takim "dodatkiem".
Osobna sprawą jest to czy mają certyfikat A1 czy tylko nadrukowali, bo to podlega pod oszustwo.

Edytowane przez RedEd
Punkt 15 zasad forum
Opublikowano

W teorii - nie. W praktyce jest cała masa "firm" które wrzucają na opakowania loga A1/DIN lub opowiadają "zgodny z A1", a wrzucają do pelletu co mają pod ręką. Lista tych co mają A1 i sama procedura certyfikacji jest dostępna na https://enplus-pellets.eu/, więc można sprawdzić kto ma.

Zbytnio nie ma sensu się sugerować, są tartaki które nie mają żadnych papierków, ale jakość jak A1.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Teraz są już rozdrabniacze to praktycznie wszystkie odpady można przerobić na pellet. Koszt produkcji znikomy cena dla Kowalskiego europejska :). Żyć nie umierać.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ciekawe jaki koszt takiego zestawu ?

Opublikowano

Macie może jakieś ogłoszenie, sprzedawcę co ma jeszcze normalną cenę pelletu? Bo normalnie jest kosmos 1300zl za trociny normalnie żal:( 

Opublikowano

U mnie najtańszy lokalny 1100, a tzw. premium to już okolice 1300. Z dostępnością jest też słabo, więc zaraz skończy się 'testowanie' tylko będzie łykanie tego co się nawinie. I zachęć tu właściciela śmieciucha do zmiany źródła. Jako ciekawostka - worek 15g w liroju to 26,99.