Gość Opublikowano 5 Listopada 2019 #1226 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 @witek1234 Tak,rck zdecydowanie spełnia swoje zadanie.W końcu kocioł jest bardziej sterowalny oraz nie martwię się o temp spalin bo w zasadzie jak ostro by się nie paliło to w komin idzie max 230-250°C Tak dla przypomnienia napiszę,że jest on zamontowany w kuchni (jak i kocioł),ale jak narazie trudno napisać czy wychładza pomieszczenie.Osobiście uważam,że nie wychładza zbyt bardzo bo jego praca zaczyna się tak od 180°C na czopuchu.Kolejnym moim dylematem było to czy będzie on hałasował,ale na szczęscie nie hałasuje-no może podczas bardzo mocnego wiatru słychać stukanie,ale nie jest to uporczywe. No i najważniejsza kwestia,czyli oszczędności? Myślę,że ten aspekt jest mocno indywidualny,ale napiszę,że spalanie węgla płomiennego jest na poziomie (lub mniejsze)węgla kalorycznego. Co do porównania węgli to w zasadzie zbyt wiele nie napiszę bo polskiego kalorycznego używałem,gdy jeszcze nie było rck a płomiennego używam już z rck. Z pewnością kaloryczny bardzo syfi wymiennik/komin oraz u mnie zostawało sporo kalafiorków:) Kaloryczny również mega mocno dymi podczas odgazowywania i zostaje bardzo dużo popiołu. No i ostatnia rzecz,zostawia on mnóstwo żaru co dla mnie jest akurat na minus bo trzeba czekać aż ten żar zniknie by rozpalać na nowo.O rozpalaniu kroczącym mogę zapomnieć przy tak małym ruszcie w kotle. Płomienny zaś spala się o wiele czyściej oraz zostawia zdecydowanie mniej popiołu oraz żaru.Wypala się w zasadzie do zera,ale prawie za każdym razem w popiele są niespodzianki-kamienie/przerosty :) Przy kalorycznym w kotle były szamotki,przy płomiennym już nie. Mogę napisać,że bardzo duża różnica jest (w stałopalności),gdy w kotle ustawimy klapkę PP na całkowicie zamkniętą,gdy kocioł dobije do zadanej niż gdy zostawia się 1-2mm szparki. Węgiel płomienny z energo orzech 40-80mm Kaloryczny z silesi (bartex) 25-50mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość witek1234 Opublikowano 5 Listopada 2019 #1227 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Super. Myślę że taka opinia daje do myślenia czy zastanowienia jaki węgiel jest mniej kłopotliwy w spalaniu. Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blindmen Opublikowano 7 Listopada 2019 #1228 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Mieszkam w Mysłowicach i mam 2 kopalnie za płotem. Wesoła i Ziemowit. A mam akurat dostęp do laboratoriom Instytut EMAG w Katowicach gdzie badają węgiel. I krótko: to co jest na kwiatach ni jak ma się do rzeczywistości. Jaki pokład i jaki typ to jest loteria. zwłaszcza cze dla użytkownika nieprofesjonalnego czytaj detalisty parametry węgla są podane orientacyjnie. Czyli siarka, popiół i kaloryczność. Sam kupuje węgiel bo jadę sam na skład kopalni i widzę z którego sypią czy ma świeży węgiel czy ten co stoi 2 lata pod chmurką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafiik Opublikowano 10 Listopada 2019 #1229 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Tu sie zgodze. Znajomy, ktory juz jest na emeryturze od paru lat sam mowil, że opał z Chwałowic to również loteria w zależności na jaki poklad trafisz. Zeszly rok kupilem i spalal sie tak, ze popiol to proszek drobny. W tym roku nie jest zle, ale to juz nie to samo (no chyba, że dostawca polecial w kulku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 16 Listopada 2019 #1230 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Wesoła od brody i wymiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Animus Opublikowano 17 Listopada 2019 #1231 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) Nierówno spala, z lewej lepiej? Edytowane 17 Listopada 2019 przez Animus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 17 Listopada 2019 #1232 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 To światło ,spala równo,po prawej nie ma oświetlenia jest cień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 28 Grudnia 2019 #1233 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Teraz przysłali mi z brody w niebieskich workach i juz tak wymiennik nie wygląda ja na poprzednim ale jest za to dużo mniej popiołu,pewnie teraz jest staszic Edytowane 28 Grudnia 2019 przez maronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 29 Grudnia 2019 #1234 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 6 Marca 2020 #1235 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Dzisiaj przewoźnik przywiózł mi węgiel ze Staszica , orzech II i tu miłe zaskoczenie tona za 607 zł :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekmury1 Opublikowano 6 Marca 2020 #1236 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Brak zimy ,import od Putina robi swoje ile za przywóz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 16 Marca 2020 #1237 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 70 zł za 1 tonę , tyle że to mniej jak 5 km ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Marca 2020 #1238 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Na Sośnicy orzech 568zł/tonę. Szczerze mówiąc nie pamiętam tak niskiej ceny. W maju liczę na ceny w okolicach 500zł/tonę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiek11 Opublikowano 30 Marca 2020 #1239 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Żebyś się nie przeliczył, pytanie ile warta będzie złotówka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HarryH Opublikowano 30 Marca 2020 #1240 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Sprzedaż węgla wyszła z mody, lepiej usypywać zwały pod niebo w Ostrowie. Warto zobaczyć to kuriozum: Edytowane 30 Marca 2020 przez HarryH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Marca 2020 #1241 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Co w tym kuriozalnego? Coś trzeba z tym doraźnie zrobić To są przede wszystkim miały energetyczne. Kuriozalne jest to, że jeszcze dwa lata temu PGG była na skraju upadku (to stamtąd pochodzi ten węgiel), a teraz się w dupach przewraca i chcą podwyżek, nagród itp. Osobiście byłem za ratowaniem tych ludzi i tak się stało, natomiast teraz coraz bardziej skłaniam się ku rozpieprzeniu tego burdelu. Jak komuś nie pasuje praca za przyzwoitą pensję na tzw. państwowym i emerytura po 25-ciu latach, to wypier... pracować gdzieś indziej. Notabene Sośnica miała bezwzględnie iść pod nóż, tak jak bliżniacza kopalnia Makoszowy, ale wybłagali i dostali warunkowo czas na odbudowanie opłacalności i jak już trochę dupy odżyły to się zaczyna: nagrody, barbórki, podwyżki. Zamiast zapierdalać i siedzieć cicho ciesząc się ze stałej roboty znowu zaczynają się roszczenia. Edytowane 30 Marca 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziczek Opublikowano 31 Marca 2020 #1242 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Orzech z Janiny z Libiążą, co powiecie ? niby ma wartość opałową 22-24 KJ ? Palę orzechem z Piasta, łądnie się dopala nie ma zbyt wielu spieków. W temperaturach plusowych jedna łopatka i 4 kawałki drewna i na piecu 70-80 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 31 Marca 2020 #1243 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 W dniu 30.03.2020 o 10:16, wojtekkowal napisał: Na Sośnicy orzech 568zł/tonę. Szczerze mówiąc nie pamiętam tak niskiej ceny. W maju liczę na ceny w okolicach 500zł/tonę. z tego co mi mówił przewoźnik , to plan jest taki żeby co miesiąc tona węgla drożała o 10 zł ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JorgusEmh Opublikowano 1 Kwietnia 2020 #1244 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) W sklepie @pgg zmiany cen.Cena za palete np. Retopal 750kg- 668.25 zl br ba, ale w cenie zawarty jest koszt transportu! Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez JorgusEmh l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiek11 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 #1245 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Koszt transporu w cenie, cofnęli jednak obniżke. Suma sumarum wychodzi tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliks Opublikowano 2 Kwietnia 2020 #1246 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Wczoraj przyjechała tona grochu z Piekar, suchutka jak zawsze. Jak zasypie to zrobię zdjęcia. Na przyszły sezon jeszcze 4-5 ton będzie dla mnie miał. Tutaj ze 2 zdjęcia tego węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
creativepm Opublikowano 9 Kwietnia 2020 #1247 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Czy ktoś palił Siltechem? Czy lubi się spiekać? Na zakładzie dowiedziałem się, że orzech jest gruby bo 40-100 mm i ma 26 Mj/kg. Jest niepłukany, ale podobno mało w nim kamienia. Tona kosztuje 516,60 zł brutto. Tak jak radziła Pani ze sprzedaży pojechałem na miejsce żeby go zobaczyć, niestety drobnica była zamknięta i nic z tego nie wyszło. Tak jeszcze z ciekawostek to tona orzecha z prywatnej Eko-Plus z Bytomia kosztuje 700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piecuch19 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #1248 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 W dniu 2.04.2020 o 18:27, eliks napisał: Wczoraj przyjechała tona grochu z Piekar, suchutka jak zawsze. Jak zasypie to zrobię zdjęcia. Na przyszły sezon jeszcze 4-5 ton będzie dla mnie miał. Tutaj ze 2 zdjęcia tego węgla Węgiel o niejednorodnej barwie - wygląda na mieszany ( ciemniejszy/słabszy z jaśniejszym/błyszczącym/mocniejszym ) , ale może tak zdjęcie zrobione? Choć na tym kawałku bardziej oświetlonym też to widać. A co Ty z palleu na węgiel się przerzuciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliks Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #1249 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zdjęcie z lampą w telefonie i plafonem u góry. Hehe nie @Piecuch19 to u rodziców. Od 2008r. biorę węgiel z Piekar z tego samego miejsca. Tak było rok temu: https://drive.google.com/file/d/1VUWeKdkFcyLUxuFZLwjBV1V4wWDL05Qe/view?usp=drivesdk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
creativepm Opublikowano 16 Kwietnia 2020 #1250 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Dzisiaj byłem na zakładzie Siltecha. Orzech jest bardzo gruby bez miału. Jego spiekalność poniżej 16 w skali Rogi. Cena jak wcześniej pisałem 516,60 zł brutto bez akcyzy za tonę. Węgiel jest niepłukany i przez to nawet dużo w nim kamienia, dużych brył. Na moje oko 15-20 procent wagi węgla to kamień. Przed przyjazdem uprzedzano mnie, że węgiel jest niepłukany i polecano przed zakupem sprawdzić towar jak wygląda. Za to duży plus dla Siltecha. Na zakładzie obsługa miła i pomocna. Cieszy mnie fakt, że fedrują:) W załączniku przekazuję świadectwo jakości węgla. Nadal fedrują z tego samego pokładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi