Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa ciepła żre prąd jak Reksio szynkę!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@o6483256 Uprzejmie proszę o nie robienie ze mnie idioty.

EDIT: Już co najmniej trzeci wątek (a pewnie było więcej) w którym wypowiada się @berti zmierza do Waszej dyskusji na temat jego zużycia energii. Wyjaśnijcie to sobie prywatnie, ew. podajcie wnioski. Proszę nie psuć wątków.

Edytowane przez marcin
  • Lubię to 1
Opublikowano

Jeżeli uważasz, że jakieś dane są niewiarygodne, brakuje w nich rzeczowych argumentów lub psują sens wątku, najlepiej wyrzucać takie posty od razu do kosza. Wtedy watek będzie przejrzysty, a dane nie będą budziły wątpliwości 👍

Prosiłem o posprzątanie w wątku który założyłem, tak aby sens wątku się nie wypaczał, ale się nie doczekałem, to tak apropo 👍

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, marcus312 napisał(a):

Masz bardzo podobne dane jak ten fachowiec z filmu masz chyba dobrą pompę ciepła albo robioną na zamówienie  albo  poprawioną przez ten dobry serwis. Wyniki masz rewelacyjne szkoda trochę że inni muszą ponosić rachunki grozy może dało by się jakoś zaradzić temu  istnieje jakiś sposób żeby taką pompę ciepła poprawić zmodyfikować ?

Nie zaprzeczam że jest dobra choć nie tak dobra jak gruntówka, ale jednostka zewnętrzna ma parametry porządne 3 rzędowy parownik sprezarka dwurotacyjna zawór eev dotrysk par ,pompa przewymiarowana z 3 razy ale specjalny sterownik potrafi ją porządnie wysterować , od kwietnia do teraz 269 defrostów to chyba nie jest źle, COP nigdy nie zszedł niżej niż 2,6 ale to dopiero poniżej minus 11 , średnioroczny 4,1.

zawsze są sposoby na poprawę  sprawności ale czasem wymaga to wymiany sterownika , np prosty przykład ,, wentylator przy plus 2 nie musi iść na pełnych obrotach np 800 obr i jak jest taka opcja np u mnie mam 3 progi i w każdym w danej temperaturze ma się obracać nie 700 a np 370 obr przy minus 2 już 720 a dopiero na pełnej mocy ful obr ,niby drobnostka ale suma takich ustawień robi swoje oszczędności, kolejny przykład to częstotliwość sprężarki ona może iść na 100Hz ale to samo zrobi przy 50 Hz bo temp gazu przy 100 i przy 50 Hz ma 55 stopni , to trochę zawiłe tematy ale wszystko do kupy działa super.

Edytowane przez berti