Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rzeczywista praca PC przy niskich temperaturach - relacje właścicieli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wsi można palić kotłami do 2040 roku tak napisano , ETS 2 pewnie wprowadzą do ceny zakupu węgla a jak ja go będę miał to nikt przecież nie będzie pytał czy ten węgiel ma rok czy 5 czy 10 lat ,a magazyn jak byk takiego magazynu energi nik nie jest w stanie zrobić hehe , pompą będę grzał oczywiście ale piecem też ,mój piec nie kopci nic a nic .

Opublikowano
Godzinę temu, omama napisał(a):

rachunek prosty węglem taniej i zdecydowanie cieplej w całym domu

Dokładnie znowu na korzyść węgla a jak przygaśnie w kotle to i tak dogrzewa komin a pompa ciepła ciągle te defrosty które dodatkowo wychładzają dom i zjadają energię.

Opublikowano

Taniej, drożej, drożej taniej. Nikt nie bierze pod uwagę wygody i zdrowia (swojego i sąsiadów). 

Opublikowano

No coś w tym jest że naturalne ciepło jest jakieś lepsze takie a cenowo bardzo podobnie lecz mimo wszystko na korzyść węgla trochę , ale znów młody ma haiera 8kw podłogówka cały dom grzeje piętro i parter po 70m2 i jemu idzie max 20kwh.doba ale on ma nowy dom piankę w dachu a ja mam stary niby wg mnie dobrze docieplony ale jednak to nie to samo.

Teraz, o6483256 napisał(a):

Taniej, drożej, drożej taniej. Nikt nie bierze pod uwagę wygody i zdrowia (swojego i sąsiadów). 

Ch moi sąsiedzi mnie podtruwają a nie ja ich bo ja jedyny z komina nie wypuszczam dymu a oni walą jak Stefan Batory no i ja na przemian raz piec za tydzień pompa , grzałbym pewnie tą pompą stale ale te idiotyczne pokręcone limity więc kto mi każe palić ? no władze skoro jakieś limity wprowadzają to niech ludzie kopcą .

Opublikowano

Pyłów zawieszonych nie widać. To, że nie kopcisz tylko zmniejsza ich emisję, ale nadal istnieją. 

Sąsiad pali w piecu i myśli sobie ch... mnie ten sąsiad obchodzi, niech dymi jak z lokomotywy. Przecież to nie ma sensu...

Opublikowano (edytowane)

Ale niestety nie każdego stać na ekologię. Jak  bym nie miał fotowoltaiki to pewno nadal paliłbym drewnem. Zresztą wywaliłem kopciucha a w tym miesiącu kupuje piec na drewno OGNIWO BIO bo mieć ogrzewanie tylko z PC to trochę strach.

Godzinę temu, omama napisał(a):

Na wsi można palić kotłami do 2040 roku tak napisano

Nie był bym tego taki pewny Uchwała rady gminy może wszystko zmienić i skrócić ten okres. 

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Zgadza się, nie każdy może sobie pozwolić na kosztowną i droższą w utrzymaniu zmianę, ale niech chociaż ma  świadomość, że generuje zanieczyszczenia. Twierdzenie, że z mojego komina lecą "czyste" spaliny, a sąsiad truje jest niepoważne.

Opublikowano
50 minut temu, o6483256 napisał(a):

Pyłów zawieszonych nie widać. To, że nie kopcisz tylko zmniejsza ich emisję, ale nadal istnieją. 

Sąsiad pali w piecu i myśli sobie ch... mnie ten sąsiad obchodzi, niech dymi jak z lokomotywy. Przecież to nie ma sensu...

A hoj mnie to obchodzi , niech rządzący zniosą limity to się przełączy a puki mnie ładują to ja tez ładuję ,live is brutal

Opublikowano

Mi na bogato wystarcza na wsi pozbyc sia tych žoltych i czarnych smrodow.Czy za pomocy pompek,czy czysczejszych kotlow jest mi wolne.Zapach palacego i nie kiszajacego drewna mi tež nie przeskadza.Tylko jescze tych pare lokomotyw co pozostalo niech zniknie,bo wystarczaja na bogato do zasmrodzienia calej doliny.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
28 minut temu, cezario1 napisał(a):

Ale niestety nie każdego stać na ekologię. Jak  bym nie miał fotowoltaiki to pewno nadal paliłbym drewnem. Zresztą wywaliłem kopciucha a w tym miesiącu kupuje piec na drewno OGNIWO BIO bo mieć ogrzewanie tylko z PC to trochę strach.

Nie był bym tego taki pewny Uchwała rady gminy może wszystko zmienić i skrócić ten okres. 

W Opolskim ? raczysz żartować chyba.

Opublikowano

Pompa ciepła galmet prima 10kw monoblok budynek 180m2 grzejniki w budynku tempertura 23.5c na zewnątrz -21c tempertura wody na pompie zadana 49c zużycie energii to 75kwh dość dużo ale przed miałem mielm kocioł z podajnikiem i paliłem 50kg eko groszku a pelletu 60kg 

Opublikowano (edytowane)

Cześć na początku chciałbym się przywitać 

Od jakiegoś czasu przeglądam dyskusje i postanowiłem się dołączyć 

Mam pompę panasonic tcap 12kw 

Bufor 100l 2 obiegi 

Ogrzewam stary dom o powierzchni ok 180m2 

Instalacja tylko grzejniki  w większości przewymiarowane 

Moja pompa przy ostatnich mrozach 9 stycznia - 19 noc i - 10 dzień zużyła tyle 

COP tego dnia 2.2 

Temperatura na buforze maxymalna 36.5 stopnia 

Grzałki nie pracowały ani minuty ponieważ mam wyłączone 

Screenshot_20240116-213449_SUPLA.thumb.jpg.ec718a40fa9748d99a4b5bde3de37db2.jpg

Screenshot_20240116-213848_ComfortCloud.thumb.jpg.0f46c7d58810a65d80c4851f094542db.jpgScreenshot_20240116-215106_SUPLA.thumb.jpg.0fd3a97dc5640b857b34d665a92bb069.jpgScreenshot_20240116-215149_SUPLA.thumb.jpg.6c714887a0af1a8a3cba40e92596ed8b.jpg

Edytowane przez Andrzejzako
Opublikowano
21 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Zgadza się, nie każdy może sobie pozwolić na kosztowną i droższą w utrzymaniu zmianę, ale niech chociaż ma  świadomość, że generuje zanieczyszczenia. Twierdzenie, że z mojego komina lecą "czyste" spaliny, a sąsiad truje jest niepoważne.

Od polityki nie uciekniemy w przypadku ogrzewania choć wolelibyśmy tego unikać ale jak się nie odnieść do tego jak takie tuzy umysłu jak wiceminister klimatu jedzie do EU i wygłasza że powinniśmy obniżyć co2 nie tak jak EU chce o 60 proc do 2050 roku tylko o 90 procent , ciebie ciągnie do lewicy i to popierasz ? przeciez to likwidacja przemysłu,ogrzewania i bieda.

Opublikowano

Miałeś zważyć 10kg wiaderko węgla, a nie politykować berthold!

Opublikowano (edytowane)

Zważyłem u kupowiaste wiaderko ma dokładnie 11,1 kg i tyle od biedy by wystarczyło na dobę jak by wiatrów nie było bo czasem połowę trzeba dosypać ,instalacja na grawitacji bez żadnej pompki obiegowej.

Edytowane przez omama
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

To jakieś 61kWh zapotrzebowania na ciepło dobowo, zakładając sprawność źródła ciepła 80%.

Czyli tyle co u mnie w granicach  dobowej -5*C.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Andrzejzako napisał(a):

A dlaczego większość pisze tu nie na temat a moderator nie reaguje? 

Możesz kliknąć "ZGŁOŚ" przy poście, a nie żale wylewasz 🤣

PS Jesteś z kategorii "należy mi się" ? 

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
5 godzin temu, Andrzejzako napisał(a):

A dlaczego większość pisze tu nie na temat a moderator nie reaguje? 

Bo to stali bywalcy.  Jak tu pobędziesz z 10 lat to też będziesz nie ruszany.

Opublikowano

Wszystko tu napisane na temat i wszystko ze wszystkim się wiąże , mamy gadać o zjadaniu prądu na mrozach to gadamy ale że mamy limity prądu które nas skutecznie blokują więc każdy skrobie jak się da ten piecem takim ten innym i tyle co nie na temat ? jedno z drugim ściśle się wiąże , swoją drogą dalej nie wiem po co te limity prądu że niby mamy być eco ale jak to zrobić ?

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, omama napisał(a):

Wszystko tu napisane na temat i wszystko ze wszystkim się wiąże , mamy gadać o zjadaniu prądu na mrozach to gadamy ale że mamy limity prądu które nas skutecznie blokują więc każdy skrobie jak się da ten piecem takim ten innym i tyle co nie na temat ? jedno z drugim ściśle się wiąże , swoją drogą dalej nie wiem po co te limity prądu że niby mamy być eco ale jak to zrobić ?

Myślę jednak że nie chodzi tu stricte o zjadanie prądu bo równie dobrze można by grzać farelką i o tym gadać chodzi jednak o wydajność pomp ciepła bardzo niskich temperaturach co jest ich bolączką

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Pompy są różne, ale nie każda wymięka już przy lekkich minusach. Z tym stereotypem, że jest "słabo" w niskich temp. producenci dalej "walczą", czyli to co ostatnio modne to praca do -30C, przy okazji obniżenie hałasu, na wyjściu możliwe 70C i mamy np. to (pompa oznaczona jako 10kW R32):

IMG_20240118_172153.thumb.jpg.23d665ff858d9a51759313b298b68801.jpg