Andrzej_M_ Opublikowano 5 Lutego 2024 #201 Opublikowano 5 Lutego 2024 18 godzin temu, andrzejk82 napisał(a): Pompa ciepła Hitachi WGYG140DG6/ WOYG140LCTA ,,,, Na rynku nie ma takiej pompy ciepła. Owszem istnieje na rynku taka pompa ciepła, ale firmy Fujitsu. Pompa podobna do pomp Panasonic Aquarea T-CAP. Czyli posiada dodatkowy wtrysk pary do sprężarki jednostki zewnętrznej. Zestaw pompy ciepła posiada zasobnik CWU. Niestety tę pompę ciepła aż do jej naturalnej śmierci technicznej , należy co roku poddawać obowiązkowym badaniom szczelności (Ekwiwalent CO2 = 5,22 t). 2 godziny temu, Andrzejzako napisał(a): ,,,, bo jeśli ma wydać 20k ,,,, Trudno mi ocenić, koszty poniesione przez kolegę @andrzejk82 związku z instalacją pompy ciepła Fujitsu WGYG140DG6 / WOYG140LCTA, ale obecna cena rynkowa tej pompy ciepła wynosi około 65 000 zł brutto. Cytuj
andrzejk82 Opublikowano 5 Lutego 2024 #202 Opublikowano 5 Lutego 2024 Tak masz rację. Fujitsu, mój błąd. Ta cena z cenników jest mocno napompowana. Cytuj
sambor Opublikowano 5 Lutego 2024 Autor #203 Opublikowano 5 Lutego 2024 To Fujitsu jest dla ciebie około 2x za duże Cytuj
andrzejk82 Opublikowano 5 Lutego 2024 #204 Opublikowano 5 Lutego 2024 Niby przed montażem były robione obliczenia i ponoć tak wyszło. Dawałem projekt domu firmie, osobiście byli i sprawdzali docieplenie. Dobrana była pod stan istniejący budynku, ale możliwe że masz rację. Tutaj mogę się opierać na wyliczeniach i opinii osób trzecich. Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 6 Lutego 2024 #205 Opublikowano 6 Lutego 2024 Wychodzi powoli z tego, że jak się ma kawałek miejsca to lepiej machnąć pelleciaka ala QmPell EVO 12 /18kw z wentylatorem wyciągowym i wyjściem kominowym fi 80, mały bufor 120l wieszany na ścianę i jakąś tanią pompkę ciepła w splicie. Można wtedy spać spokojnie a cena jeszcze nie zabije... 1 1 Cytuj
carinus Opublikowano 6 Lutego 2024 #206 Opublikowano 6 Lutego 2024 Ja bym proponował jednak małego zasypowca z możliwością dołożenia palnika na pellet. Wtedy nawet jak nasz tutaj kolega z forum, wrzucisz opony pomieszane z pelletem plus wiadro szyszek i ciepło w domu. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi