PioBin Opublikowano 6 Grudnia 2021 #51 Opublikowano 6 Grudnia 2021 16 godzin temu, Animus napisał: Ale ludzie nie mają wyjścia, muszą czymś grzać, a teraz jeszcze opał w kosmicznej cenie, to zaczną palić co w ręce wpadnie, tragedia niesamowita. Mozna calego kalosza wrzucic, kapcie, resztki styropianu o odpadkach domowych bierzacych nie wspominajac. Warstwa zaru jest to „odgazuje”. PS. Po co on to czysci? Co ma to pomoc/zmienic? Cytuj
CV6 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor #52 Opublikowano 6 Grudnia 2021 22 godziny temu, zachary napisał: CV6 a patrzyles moze na Lazara Holz master komora zaladunkowa duza ekrany nierdzewne drewno do 50 cm prosty w uzyytkowaniu Nie patrzyłem, widocznie był poza zakresem cenowy ale zerkne sobie jak to wygląda. Cytuj
Animus Opublikowano 6 Grudnia 2021 #53 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Godzinę temu, PioBin napisał: Mozna calego kalosza wrzucic, kapcie, resztki styropianu o odpadkach domowych bierzacych nie wspominajac. Warstwa zaru jest to „odgazuje” https://techcrunch.com/wp-content/uploads/2014/10/picard.png?resize=680,453 Godzinę temu, PioBin napisał: PS. Po co on to czysci? Co ma to pomoc/zmienic? A po co się pryszcza pudruje? Cytuj
gruchaa Opublikowano 6 Grudnia 2021 #54 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Czy tylko ja mam wrażenie że Atmos strasznie wyciąga ciepło w komin czy coś mam źle ustawione? Cytuj
zachary Opublikowano 6 Grudnia 2021 #55 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Temperatura spalin przy gazowaniu drewna 160-230 i jest ok Cytuj
gruchaa Opublikowano 6 Grudnia 2021 #57 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Muszę założyć termometr spalin bo nie wiem ile osiągam. Miarkownik ustawiałem wg instrukcji czyli rozpaliłem do 80, łańcuszek założyłem tak żeby klapka prawie opierała się o śrubę dystansową. I teraz wg instrukcji jak na miarkowniku ustawiam 85, to pokrętło termostatu 5 stopni mniej czyli 80. Prawe pokrętło od wentylatora mam na minimum. Chyba że mam takie wrażenie, bo po wciśnięciu wajchy piec huczy niemiłosiernie. Cytuj
Animus Opublikowano 6 Grudnia 2021 #58 Opublikowano 6 Grudnia 2021 44 minuty temu, gruchaa napisał: piec huczy niemiłosiernie. To musisz pewnie założyć RCK. Cytuj
zachary Opublikowano 6 Grudnia 2021 #59 Opublikowano 6 Grudnia 2021 RCK to podstawa przy kotlach na drewno Cytuj
gruchaa Opublikowano 6 Grudnia 2021 #60 Opublikowano 6 Grudnia 2021 A gdzie mógłbym go tu zamontować? Chyba tylko nad wejściem rury do komina.... Można tak? Cytuj
PioBin Opublikowano 6 Grudnia 2021 #62 Opublikowano 6 Grudnia 2021 2 godziny temu, gruchaa napisał: A gdzie mógłbym go tu zamontować? Chyba tylko nad wejściem rury do komina.... Można tak? Komin murowany? Wykuc/rozwiercic dziure i obsadzic. Szczegoly w DTR. Mam tak zrobione. Wersja RCP. Nie jestem zwolennikiem „lodowatych” nasad metalowych wystajacych z komina. Karta_Techniczna.pdfKarta_Techniczna.pdf Cytuj
mcjszt Opublikowano 7 Grudnia 2021 #63 Opublikowano 7 Grudnia 2021 13 godzin temu, gruchaa napisał: Czy tylko ja mam wrażenie że Atmos strasznie wyciąga ciepło w komin czy coś mam źle ustawione? Pierwszy sezon paliłem bez RCK, w lecie wstawiliśmy wkład owalny z regulatorem w wyczystce i zdecydowanie lepiej się pali. Raz, że kocioł nie rozpędza się nadmiernie i łatwiej jest zapanować nad temperaturą spalin a dwa, że resztki żaru po bokach dyszy potrafią zostać do 10 godzin od rozpalenia. Cytuj
CV6 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor #64 Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) Palisz z buforem? Naszła mnie myśl jak bufor układa warstwy bo teoretycznie zimną woda powinna rozdzielić sienznciepla i zostać na dole bufora czyli rozwarstwiać ciepło z zimnem. Jednak według moich obserwacji z bojlerem 300l to niestety tak nie wygląda i woda się po prostu miesza po kilku godzinach "stania" tejże wody wymiesza się i cały baniak ma niższą temperaturę. Edytowane 8 Grudnia 2021 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
gruchaa Opublikowano 7 Grudnia 2021 #65 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Ok to będę montował, bo u mnie do tego jeszcze jak wieje to aż słyszeć podmuchy w piecu. 8 godzin temu, PioBin napisał: Komin murowany? Wykuc/rozwiercic dziure i obsadzic. Szczegoly w DTR. Mam tak zrobione. Wersja RCP. Nie jestem zwolennikiem „lodowatych” nasad metalowych wystajacych z komina. Karta_Techniczna.pdfKarta_Techniczna.pdf 1 MB · 5 pobrań Murowany więc raczej na pewno będę rozkuwał. Tylko pytanie czy zaraz na rurą dymną od pieca (2) czy trochę wyżej (1). Wyżej mam 140cm od posadzki. Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Grudnia 2021 #66 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Nie ma znaczenia. Jak ci pasuje/wygodniej. Specjalnej obslugi to nie potrzebuje. Kup, przymierz, odrysuj, nawiercaj, wykuj, obasadz, ciesz sie 🙂 Cytuj
mcjszt Opublikowano 7 Grudnia 2021 #67 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Godzinę temu, CV6 napisał: Palisz z buforem? Naszła mnie myśl jak bufor układa warstwy bo teoretycznie zimną woda powinna rozdzielić sienznciepla i zostać na dole bufora czyli rozwarstwiać ciepło z zimnem. Jednak według moich obserwacji z bojlerem 300l to niestety tak nie wygląda i woda się po prostu miesza po kilku godzinach "stania" tejże wody wymiesza się i cały baniak ma niższą temperaturę. Nie po to mam bufor żeby stał, pompa CO pompuje ciepłe w kaloryfery, powrót trafia na dno bufora. W trakcie palenia laddomat też dba o odpowiednie rozwarstwienie. Cytuj
bercus Opublikowano 7 Grudnia 2021 #68 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Nie chce tu zle robic,nie to z przedpisami....Ale ja zrobilem regulator samodzielnie,wložylem zamiast drzwiczek wyczystkowych i dziala to perfekcyjnie. Cytuj
CV6 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor #69 Opublikowano 7 Grudnia 2021 31 minut temu, mcjszt napisał: Nie po to mam bufor żeby stał, pompa CO pompuje ciepłe w kaloryfery, powrót trafia na dno bufora. W trakcie palenia laddomat też dba o odpowiednie rozwarstwienie. Jak wygląda taki bufor po 24h postoju? Mocno ta woda się miesza? Chodzi mi o zjawisko,że dojdzie do takiego wymieszania ciepłej wody z zimna iż będzie potrzebne wcześniejsze nagrzewanie bufora. Źle rozwarstwienie czy jak to nazwać? Cytuj
carinus Opublikowano 7 Grudnia 2021 #70 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Wymuszenie przepływu wody przez bufor też zaburzy uwarstwienie, chyba że bufor leży w poziomie. Kocioł grzeje mi zbiornik grawitacyjnie i uwarstwienie wtedy jest podręcznikowo wzorowe. Cytuj
Animus Opublikowano 7 Grudnia 2021 #71 Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, CV6 napisał: Jak wygląda taki bufor https://www.baunach.net/wp-content/uploads/2020-11-09-be_und_entladung_p01_v05-JB.gif Edytowane 7 Grudnia 2021 przez Animus Cytuj
CV6 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor #72 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Oto mi chodzilo o te wymieszanie jak na tym obrazku. Dzięki za podesłanie tego. Ciężki temat ogólnie... Żeby to miało sens trzebabyvrzac bufor grawitacyjnie wtedy będzie bardzo korzystnie to wygladalo Cytuj
bercus Opublikowano 7 Grudnia 2021 #73 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Wideo piekne,no co to za wentyly tak ogarnie? Cytuj
Animus Opublikowano 7 Grudnia 2021 #74 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Ładowanie dwustrefowe wszystkie fazy. Rozładowanie dwustrefowe wszystkie fazy. Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Grudnia 2021 #75 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Zawor 3d miedzy kotlem a buforem. Taki sam na wyjsciu na instalacje CO. O jakim wymieszaniu mowicie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi