Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No jak nie ruszy? Co Ty opowiadasz? Ja nie mam bufora, a u mnie pompa kotłowa miele najdłużej ze wszystkich.
Może masz aktywną opcję "wył. gdy zbędna". Wtedy faktycznie pompa kotłowa nie włączy się jeśli żaden z obiegów nie pracuje.

Bufor to jest akumulator ciepła, więc im bardziej go naładujesz tym na dłużej wystarczy energii. Innymi słowy w okresach przejściowych rozpalasz w kotle co trzeci/piąty tydzień, a nie codziennie.
Czy masz też dolny czujnik bufora?

Opublikowano

Panowie,pytanko.Palnik sv200 10kw sterownik skzp-05 .Zrobiony przesyp wychodzi na pellecie 5kg kaloryczność 5.1 kWh  tak mam wprowadzone a jak piec chodzi na 100% to pokazuje 14.5 kw moc  palnika o co w tym chodzi?

Opublikowano
Panowie,pytanko.Palnik sv200 10kw sterownik skzp-05 .Zrobiony przesyp wychodzi na pellecie 5kg kaloryczność 5.1 kWh  tak mam wprowadzone a jak piec chodzi na 100% to pokazuje 14.5 kw moc  palnika o co w tym chodzi?
Używasz bca02?
Opublikowano
11 godzin temu, Dozy napisał:

Bufor to jest akumulator ciepła, więc im bardziej go naładujesz tym na dłużej wystarczy energii. Innymi słowy w okresach przejściowych rozpalasz w kotle co trzeci/piąty tydzień, a nie codziennie.

Dlatego do pomp ciepła daje się bufor 1000 litrów...
Jest coś takiego jak straty postojowe. Im wyższa temp, tym wyższe straty. Grzać do wrzątku to można jak się ma zasypowca. Poza tym jak się grzeje CWU raz dziennie to przy rozpaleniu kotła dogrzeje się i bufor.

Tak naprawdę bufor też powinien mieć krzywą grzewczą - ale takie coś to mają chyba tylko niektóre kotły gazowe / olejowe.
Układ z buforem w SKZP jest tępy - załącz, dogrzej, wyłącz pompę kotłową w zależności od temp. Nic więcej - jest to potwierdzone z Timelem. Nie da się tego dostosować żeby dobrze grało z podtrzymaniem w tym sterowniku i tyle.

Opublikowano (edytowane)

Weź już nie wydziwiaj. Używasz zbyt mocnych określeń do drobiazgowych wad.

U mnie pompa działa jak trzeba, a Ty coś pokręciłeś w ustawieniach lub masz przestarzały soft, ale nic z tym nie zrobisz i będziesz dalej "jęczał".
Podtrzymuj ogień godzinami i trać na opale. 

Edytowane przez Dozy
Opublikowano

@Dozy - to jest info potwierdzone z Timelem - choćbyś tu papieża zesłał do ustawień to inaczej nie będzie.
To że soft jest tak napisany to nie wiem z księżyca tylko od producenta. Musisz zrozumieć, że to nie jest idealny sprzęt i w tym konkretnym przypadku poprostu daje d**y. Ja mam to w 4 literach - palić się pali, nie chce mi się kombinować jak koń pod górę z węglem nieznanego pokroju czy dziś się odpali czy nie. To że nie siedzę w kotłowni próbując rozwikłać tę zagadkę - to jest oszczędność. Może trudno Ci zrozumieć, ale nie każdy lubi grzebać godzinami po sterowniku. To że u Ciebie coś działa to nic nie znaczy - nie jeden nie złapał gumy to znaczy że reszta ma jeździć bez zapasówki?

Ten sterownik ma inną logikę do pracy bez bufora, do pracy z jednym czujnikiem, do pracy z dwoma czujnikami.
Sprawdza się w większości przypadków, ale nie zawsze. I do tych pojedynczych przypadków nikt logiki zmieniać nie będzie bo się po prostu nie opłaca.

• Przydało się 1
Opublikowano

Ale o co Ty się ze mną kłócisz? Czy ja gdzieś napisałem, że jest idealny?
Inne sterowniki mają dużo bardziej porąbane logiki pracy.

A kto przesiaduje godzinami?
Ja mam kocioł w miejscu pracy, a ponieważ jestem osobą palącą, to gdzie lepiej palić jak nie w kotłowni. Więc jak już jestem to zajrzę tu i ówdzie, no i mam rozeznanie. Ale nie przesiaduję przy nim godzinami, ani nie śpię z nim.

Odnośnie potwierdzonych informacji z timelem, to wcześniej sam napisałeś, że:

15 godzin temu, shogunzlasa napisał:

Układ z buforem w SKZP jest tępy - załącz, dogrzej, wyłącz pompę kotłową w zależności od temp. Nic więcej - jest to potwierdzone z Timelem.

Więc ja ponownie zapytam: Jakiż znowu tępy? Niczym nie odbiega od rozwiązań konkurencyjnych, a nawet lepiej bo obsługuje dwa czujniki.
Normalnie bufor podgrzewa do zadanej i wygasza kocioł żeby nie tlić opału. 40°C to powinna być temperatura załączenia ładowania bufora. A że Ty sobie wymyśliłeś swoją logikę pracy z buforem i bez zapalarki w palniku, no to już insza inszość.

Dziękuję i więcej z Tobą nie dyskutuję. Szkoda na to czasu.

Opublikowano

Dla uspokojenia tematu.

Panowie. Każdy chwali to, co mu odpowiada. Każda kotłownia jest inna. Niema idealnego sterownika. Ważne aby użytkownik był zadowolony ze swojego sprzętu.

Podam dwa przysłowia:

Jak coś jest do wszystkiego, to znaczy, że jest do niczego.

Jak chcesz coś kupić tanio i dobrze. To kupujesz dwa razy. Najpierw tanio a potem dobrze.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tak się nie da, nie można traktować sterownika jak bożka.

Do niego się nie modlimy, trzeba dobrać tak, aby spełniał danej osoby założenia i obsługiwał, co trzeba w jego układzie.

Jak się dobiera prosty ster a potrzebuje obsługi więcej jak 1 układu, to się tego nie zrobi. W druga stronę po co komu kombajn, jak ma prosty układ.....

Każdy sterownik z pewnością ma jeszcze jakieś dziury, bo rozbudowane urządzenia, to wszystkiego w jednej chwili nie wyłapiesz..... jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził.

Jak mówię chodzenie po menu, układ, obsługa, dla mnie najlepiej wygląda to w Maxie czy Mkolor4,3

wg mnie w nich jest prosto i logicznie.

Obsługi Plusa czy skzp trzeba się nauczyć i tyle. 

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 11.08.2022 o 15:08, Kijasr napisał:

W Skzp05 drugi czujnik bufora nic nie wnosi do algorytmu jest tylko do odczytu.

Jak masz jeden czujnik to laduje do temp. Czujnika i rozladowuje sie wg histerezy. Jak masz 2 to laduje do temp dolnego ale wlacza ladowanie dopiero po rozladowaniu z gory. Czyli wykorzystuje cale cieplo. To maja akurat spoko bo czasem moze byc duza roznica w zbiorniku. 

Zeby nie bylo ze rzucam tylkiem, ale wnerwia mnie wychwalanie jednego produktu i patrzenie jak w swiety obrazek a besztanie czego innego. Po to jest forum zeby wyrobic jakas opinie i czegos sie dowiedziec. 

Do sv200 jest kilka sterow, skzp nie wiem czy sie teraz nawet nadaje jesli ktos bierze czujnik od timela bo argosy dzialaja na innym typie ktorego skzp nie łyka. Chyba ze ktos dokupi czujnik na wlasna reke

Opublikowano

Myślę że się myślisz w sprawie drugiego czujnika, wiem na 100% że on nie bierze udziału w algorytmie. Wiem od twórcy.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Kijasr napisał:

Myślę że się myślisz w sprawie drugiego czujnika, wiem na 100% że on nie bierze udziału w algorytmie. Wiem od twórcy.

Teraz pytanie kto pisał instrukcję. Bo z niej jasno wynika, że przy dwóch czujnikach ładuje bufor aż osiągnie zadaną na dolnym, tak jak pisał @shogunzlasa.

Jako, że wątek powinien dotyczyć samego palnika, wspomnę nieco o postępach mojej reklamacji.
Napisałem do technixa z reklamacją (w załączniku przesłałem zdjęcia komory itp.). Czekałem tydzień bez odpowiedzi i zacząłem dzwonić. Poskutkowało - odpisali - poprosili o trochę więcej informacji oraz skan karty gwarancyjnej i adres.
Kolejny tydzień minął po staremu. Postanowiłem pobudzić te ich procedury. Zacząłem dzwonić pod wszystkie możliwe numery. Odbierają tylko w serwisie. Zapytałem o moją reklamację. Nic nie wiedzą, każą dzwonić do biura.
Wydzwaniałem raz za razem i tak przez kilka minut. Następnie zadzwoniłem jeszcze raz na serwis i z mety opieprzyłem P. Kamila za to, że odsyła mnie do biura, a biuro nie odbiera i wysyła sms żeby dzwonić na serwis. ...oczywiście kulturalnie, bez wulgaryzmów.
Obiecał przedzwonić do biura w mojej sprawie i dotrzymał słowa. W ciągu godziny zadzwonili i poinformowali o pozytywnym rozpatrzeniu reklamacji, i żebym spodziewał się kuriera z nową komorą i uszczelkami.
Zastanawiam się ile teraz będę musiał czekać. Puki co dwa dni robocze już minęły i kuriera jak nie było tak nie ma.

Korzystając z wolnego czasu rozebrałem palnik na części pierwsze.
Już widzę dlaczego czasami potrafiło puścić dymkiem przy płycie montażowej i dlaczego ta komora się nadpaliła i dlaczego nosi znamiona cięcia strumieniem powietrza.
Sami zobaczcie jak to było niechlujnie zmontowane.

DSC_6339.thumb.JPG.846c2f96792799398e07e1a4d12c7d06.JPG

DSC_6341.thumb.JPG.f417ccacdd3af115ac2b7234bc440838.JPG

DSC_6345.thumb.JPG.4fd6f0ddb46fdec2777dd2e2ff454122.JPG

Ponad to ramka ze szpilkami jest wklęsła. Tak spawali bez wcześniejszego przyłapania w kilku miejscach, no i spaw ściągnął.
Do tego blacha montażowa jest wykrzywiona w stronę podajnika. Widać też, że poskąpili sylikonu i w których miejscach nie docisnęło - nie uszczelniło.

Moim zdaniem ten palnik ma wadę konstrukcyjną - nie ma żadnego wzmocnienia lub kołnierza wokół rozwidlenia, więc płyta montażowa nie ma się na czym oprzeć i komora paleniska (tzw. domek) poprzez uszczelkę wypycha tą blachę w kierunku podajnika.
Ta blacha też jest szokująco cienka jak na 80kg palnik.

Ogólnie mówiąc jestem rozczarowany tym palnikiem.

PS.
Technics był zaje****y. SL-ki aż stały się legendarne.
Za to technix...

Edytowane przez Dozy
Opublikowano

Jak swój montowałem to jest uszczelniony uszczelką chyba 5mm między wymiennikiem a palnikiem i nie żałowali materiału.  Swoją drogą kupiłem papier ceramiczny 2mm na uszczelki między blachę od wyczystki a ruszt w palniku.  610x500mm za 17 PLN.  Starczy do końca żywota tego kotła.  Przy każdym czyszczeniu zakłada się nową i po sprawie. 

Opublikowano

W jakim sensie? Lepszego spalania?
Bo pod względem użytkowania i obsługi, to przy sv niestety trzeba dość często "tańcować" jeśli spala się ponad tonę na miesiąc.

Z racji rozpołowienia palnika przyjrzałem się bliżej tej gardzieli (rozwidleniu) palnika i niestety nie wygląda to optymistycznie. Tam miejscami też jest rozwarstwione i nadpalone żeliwo. W miejscu styku gardzieli z komorą paleniska widać braki materiału.

Kolejna sprawa - płyta montażowa ma mocno wykrojone szczeliny powietrzne, a wystająca ścianka komory i tak zmniejsza światło szczeliny. A pozostałe wąskie paski blachy są bardzo podatne na wyginanie w stronę podajnika, bo przy gardzieli nie ma podparcia dla tej blachy. Spójrzcie na drugie zdjęcie.

DSC_6354.thumb.JPG.29909cd3ce353d72da1cb3a7b84e0c90.JPG

DSC_6358.thumb.JPG.a66bd7dbae0517b4895d90576f0f7057.JPG

Opublikowano
W dniu 13.08.2022 o 20:20, Kijasr napisał:

Nie ma co narzekać bo ten palnik i tak bije retorty

Retorta od technixa - 5ty rok u teściowej, kijem przez szmatę nikt tego nie poprawił.
Zmontowałem, uszczelniłem, jak tam jestem to co x miesięcy puszcze nadmuch na 100% co by dziury wydmuchało.
Miska z nierdzewki założona ponad palnik i mozna czyścić kocioł nie brudząc retorty. Do tego nie brudzi się tak szybko.

Pisałem wcześniej że SV200 ma swoje plusy, ale do wygodnych i przyjemnych nie należy. 

Nie wspomne też, że często spinają silniki na lewych obrotach...

Opublikowano

Tak sobie pomyślałem, że może odwrócić tą blachę żeby większa szczelina była od strony zapalarki i wtedy to ukróciłoby drogę większej ilości powietrza wdmuchiwanego przez wentylator, i może to zredukowałoby ciśnienie panujące wokół rozwidlenia, i wtedy powietrze nie cisnęłoby się tak między rozwidleniem a komorą paleniska.
Jak uważacie?

Opublikowano
12 godzin temu, shogunzlasa napisał:

Retorta od technixa - 5ty rok u teściowej...

Mam najtańszą retortę kwadratową, ze ślimakiem z nierdzewki. Działa również bez zarzutu (pomijając przekładnię, która wykonana z g... padła po 5 sezonach), więc niezależnie co mamy, działa to zazwyczaj dosyć sprawnie i nie nastręcza problemów eksploatacyjnych. 

Opublikowano

Trafił mi się owies 3 tony po 800 zł, to wziąłem.  Wiem,  że ten palnik poradzi sobie bez problemu.  Będę mieszał pół na pół z pelletem.  

Mam dmuchawę 80W, czy w taką mieszankę dmucha się mocniej niż przy samym pellecie? 

Pieklorz podpowiedział nastawy wstępne na dmuchawę 40 W na pellet,25 minimum a 35 do 45 max,  czy to się odnosi także do 80?

Opublikowano

Zastanów się...
Gdyby nie było różnicy między dmuchawą 40W i 80W, to za pewne nie byłoby też różnicy między węglem brunatnym i kamiennym. Poza tym nikt nie rozdrabniałby się w opisie, że podaje przykładowe nastawy dla dmuchawy "takiej czy siakiej".

Odnośnie mocy nadmuchu dla danego opału lub mieszanki różnych rodzajów, to skoro w granulat drzewny dmucha się słabiej niż w węgiel, a owies ma jeszcze mniejszą kaloryczność niż te sprasowane wióry, to w "peleciową owsiankę" dmucha się... 
Mocniej? 😅

Opublikowano (edytowane)

Nie tak latwe.Ja pale brunatnym,dmucha sa mniej.No idze go wieksza ilosc-dmucham na mocach  rowno jak wy przy kamienym. :-) Tylko sam palnik pokaže jak ma byc.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Wiem, że nie na temat ale wiadomość dość ważna. Chciałem złożyć wniosek o dodatek węglowy. Jak się okazało, nie należy mi się. Jeśli ktoś kupił przynajmniej 1t węgla od przedsiębiorcy płacącego akcyzę np. PGG w cenie nie wyższej niż 996,60 zł/t brutto, to dodatek mu się nie należy. Wychodzi na to, że państwowe dopłaty finalnie i tak skasują pośrednicy.