Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogólnie o cenach opału, opłacalności, prognozy na przyszłość...

Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj dyskutujemy ogólnie o cenach opału, opłacalności, prognozach na przyszłość...

W tym wątku dopuszczamy wpisy "polityczne". Prosimy o merytoryczne wypowiedzi.

O cenach poszczególnych gatunków opału dyskutujemy tutaj: ekogroszekpellet, węgiel inny niż ekogroszek

Inne powiązane tematy: Dodatek węglowy; Zakup węgla od gminy

Posty nie na temat wydzielone do kosza znajdziesz tu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 9.09.2022 o 09:22, Trener40 napisał:

Jeden adres, dwa domy, dwa kotly. 

Pani z sekretariatu z Ministerstwa powiedziała mi, że w takich sytuacjach będą dwie wypłaty. Zobaczymy... 

A Pani z MOPS-u dziś mi powiedziała, że będzie jedna dopłata. Jeden adres = jedna dopłata. Kto pierwszy złoży temu wypłacą. Jak sąsiad w porządku, to się podzieli 😁😜 

Opublikowano

Termin jest kasy nie ma. Spróbujcie w skarbówce czegoś nie zapłacić w terminie.

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,28920853,dodatek-weglowy-koszmarem-dla-gmin-wciaz-nie-dostaly-pieniedzy.html

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Będzie podobnie jak z dostępnością  węgla po 966zł - tylko w reżimowych mediach.

Opublikowano
2 godziny temu, daromega napisał:

Termin jest kasy nie ma. Spróbujcie w skarbówce czegoś nie zapłacić w terminie.

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,28920853,dodatek-weglowy-koszmarem-dla-gmin-wciaz-nie-dostaly-pieniedzy.html

Nie przesadzaj, często płaciłem z opóźnieniem za wynajem i nigdy nie miałem problemów. Do tego potrafiłem nie płacić 4 miesiące i również nie było problemu. Grunt, żeby na koniec roku się zgadzało.

Opublikowano

W przypadku pit tak. Zrób tak z VAT :)

Opublikowano

Rusek za 3400zl/t. Dokąd ten świat zmierza...?! 

Najgorsze, ze bedzie trzeba go kupic bo innej opcji nie ma 😕

Opublikowano

Dzisiaj dowiadywałem się o dopłaty do paliw innych niż węgiel i w gminie po długiej naradzie przez tel  Pani stwierdziła, że wniosków nie ma, będą najwcześniej w piątek lub lepiej w następny poniedziałek.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Piecuch19 napisał:

Nikt Ci nie zabrania ogrzewać się prądem. 

Widzę, że nie rozumiesz co naspałem.

Cytat

A tak się teraz wywozi drewno z Polski: 

Sprzedają drewno, żeby wypłacać dopłaty do węgla.takaemotka.gif.34443f94561d304b2bbe326a0eb09f5d.gif

7 godzin temu, daromega napisał:

@Animus

Nie sposób się nie zgodzić. Ale w obecnym matrixie nie realne. Żeby to miało sens ekologiczno-ekonomiczny nie może mieć jednocześnie zaporowej ceny żeby łupić ile się da.

To niestety prawda.

7 godzin temu, daromega napisał:

Dla mnie ogrzewanie geotermalne jest na pierwszym miejscu, a atom na drugim i tani prąd, a nie jakieś śmieszne chimeryczne panele. 

Panele jak najbardziej się sprawdzają, gdyby jeszcze uczciwie firmy montowały je, to 5-7 lat i masz już  spłaconą inwestycję.  Ale tu też ta sama zasada, żeby łupić ile się da.

Edytowane przez Animus
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Animus napisał:

Dać ludziom bez ograniczeń  fotovoltaikę i wiatraki

Niegospodarności na każdym kroku, małe dziecko lepiej by zarządzało tym wszystkim. 

.   

nigdy nie dają bo to kasa dla państwa i dla rodzin posłów zatrudnionych w różnych spółkach teraz zagarną rynek węgla składy popadają i pozostanie rządowa strona co nas już teraz dobija ceną niema konkurencji to można ceny dyktować

ps.dziś przyszło pismo z gminy że niema kasy na dodatek węglowy 🤔

Edytowane przez arekkk
Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.09.2022 o 19:23, arekkk napisał(a):

teraz składy popadają i pozostanie rządowa strona co nas już teraz dobija ceną niema konkurencji to można ceny dyktować 

Składy są duszone by tańcowały jak im zagrają. Ostatnio się wygięły do współpracy z rządem przy węglu za 966 zł z dopłatami "nie wiadomo kiedy?" , ale składy też wypracują swoją drogę - niezależną od rządzących - jak chcą przetrwać.

W dniu 19.09.2022 o 18:43, Animus napisał(a):

Widzę, że nie rozumiesz co naspałem.

Widzę że przespałeś co napisałem - ogrzewanie prądem nie będzie najtańszym źródłem ogrzewania, bo jest dystrybuowane przez Państwo, które wykorzystuje obywateli do zarabiania kasy - *** to bankowiec i bardzo dobrze zna temat łupienia społeczeństwa.

W dniu 19.09.2022 o 18:43, Animus napisał(a):

Panele jak najbardziej się sprawdzają, gdyby jeszcze uczciwie firmy montowały je, to 5-7 lat i masz już  spłaconą inwestycję.  Ale tu też ta sama zasada, żeby łupić ile się da.

Zawsze założyć możesz sam lub wynająć jakiegoś dekarza i elektryka do podbicia papierów - będzie szybszy zwrot z inwestycji niż z tych firm co łupią - montaż nie jest jakąś technologią kosmiczną. Tylko słońca i uzysku zimą kiedy będzie największe zapotrzebowanie na energię to nie będzie - gwarantuje. Państwo  i tak na pewno coś wymyśli żeby na tym zarobić (wysokie opłaty przesyłowe, krótki okres wirtualnego magazynu np 3 miesiące lub coś innego?)

W dniu 19.09.2022 o 19:23, arekkk napisał(a):

teraz zagarną rynek węgla składy popadają i pozostanie rządowa strona co nas już teraz dobija ceną niema konkurencji to można ceny dyktować

Rynek nie zna próżni, a Polacy to zaradny naród i doświadczony czasami komuny - na pewno coś wymyśli ( prywatny import np. z Kazachstanu, z Syberii na około ze zmianą w papierach kraju pochodzenia towaru) podobnie jak składaki wozili z Niemic by ominąć cło), czy z Kolumbii jakiegoś "lepszego" węgla - bo węgiel może być pretekstem do masowego importu :-)) - z tego kierunku. Mamy wielu zdolnych ludzi z dużą kasą - na pewno zauważą duży popyt i brak towaru oraz nieudolność rządzących.

Edytowane przez marcin
Prosiłem wielokrotnie aby we wpisach związanych z polityką nie używać prowokujących zwrotów/przezwisk/itp.
Opublikowano
13 godzin temu, Animus napisał:

Miałem założyć pompę, ale przy tych cenach prądu idę póki co w PV. Inwerter hybrydowy on/off grid i zobaczymy  co z tego będzie. 

Opublikowano

Paneli stawiasz tyle ile mniej więcej masz zużycia prądu czy od razu przygotowujesz się na ewentualne grzanie prądem w przyszłości? Pytam, bo gdzieś kiedyś słyszałem, że potem przy dokładaniu paneli są cyrki związane z brakiem kompatybilności, ale być może dotyczy to taniej chińszczyzny. 

Może już się orientowałeś, bo w sumie ciekawi mnie czy jest różnica w uzysku prądu między instalacją założoną na dachu a na ziemi? Jednak poza obrębem budynku bezpieczniej w razie pożaru.

Opublikowano
26 minut temu, MrWolf napisał:

Może już się orientowałeś, bo w sumie ciekawi mnie czy jest różnica w uzysku prądu między instalacją założoną na dachu a na ziemi?

Kolega ma 5KW na dachu. Latem dołożył 5KW na trakery obrotowe. Te na trakerach robią prawie jeszcze raz tyle te co te na dachu. Następnym ruchem chce wywalić te z dachu na trakrey obrotowe. Trzeba mieć do tego miejsce, ale jeśli jest to miejsce tylko na ziemię. Poza tym czyszczenie na ziemi na 10 metrów w górze na skośnym dachu to jest różnica. Czyste panele choćby bez kurzu, dużo lepiej pracują. Dochodzi jeszcze kwestia chłodzenia. Te na trakerach z racji lepszego chłodzenia są wydajniejsze.

• Przydało się 1
Opublikowano
36 minut temu, MrWolf napisał:

Paneli stawiasz tyle ile mniej więcej masz zużycia prądu czy od razu przygotowujesz się na ewentualne grzanie prądem w przyszłości?

Paneli stawiam, tyle na ile pieniędzy wystarczy (6-8kW), w najbliższym roku chciałbym pokryć zapotrzebowanie na energię elektryczną bez CO. 

Docelowo chciałbym zamontować paneli nawet 20kW.

• Przydało się 1
Opublikowano
52 minuty temu, MrWolf napisał:

Paneli stawiasz tyle ile mniej więcej masz zużycia prądu czy od razu przygotowujesz się na ewentualne grzanie prądem w przyszłości? Pytam, bo gdzieś kiedyś słyszałem, że potem przy dokładaniu paneli są cyrki związane z brakiem kompatybilności, ale być może dotyczy to taniej chińszczyzny...

Zawsze możesz zastosować w późniejszym etapie rozbudowy mikroinwertery, nawet na pojedyncze panele ustawione w różnych pozycjach i o różnych parametrach.

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
2 godziny temu, o6483256 napisał:

Miałem założyć pompę, ale przy tych cenach prądu idę póki co w PV. Inwerter hybrydowy on/off grid i zobaczymy  co z tego będzie. 

Magazyny energii n tą chwilę są nieopłacalne, można jedynie pomyśleć o podtrzymaniu na kilka godzin.   

Zasadniczo takiej energii nie powinno się magazynować tylko oddać, cały prąd z fotovoltaiki może być konsumowany na bieżąco, ale ziemianie jeszcze się nie nauczyli jak do tego podejść, przecież tylko polowa kuli ziemskiej jest oświetlona światłem słonecznym, druga polowa zawsze jest w cieniu, więc z konsumpcją nie ma problemu, jest tylko problem szerszego spojrzenia na to i dogadania się na całym świecie.      

Ciekowi mnie jeden fakt, niektórzy mają podpisane  stałe ceny prądu, gwarantowane na 2 lata, co w takiej sytuacji zrobi dystrybutor.  

Opublikowano
7 minut temu, Animus napisał:

Magazyny energii n tą chwilę są nieopłacalne, można jedynie pomyśleć o podtrzymaniu na kilka godzin. 

... a myślisz, że po co kupuje falownik on/off grid?

Opublikowano (edytowane)

Z moich postrzezen,do niezaleznosci noc/dzien wlasnej potrzebne baterii kupic w cenie 2-3x wiekszej,niž jest cena instalacji inwerter,panele i smieci okolo.Jescze dobre zainwestowac w:

https://eshop.solareco.cz/prislusenstvi/696-vytezovac-fotovoltaicke-elektrarny-greenbono-aku-3-faze.html

Na wiekszych instalacjach oplacalnosc szybka,wysysa slonce na max,kiedy inwerter chcialby oddychnac przy baterii naladowanej.Na mojej jescze poprzemyszle,przelicze,czy na jeden bojler ma senzu.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

U mnie za to urządzenie które wkleiłeś, będzie "robiła" automatyka domowa 👍

Opublikowano

Ja (i nie tylko) uważam że montaż paneli na nowych zasadach to wielka qpa. Poczekam, aż to odkręcą jak i wiatraki w przyszłym rozdaniu. Teraz to trzeba jak najbardziej skastrować konsumpcję i przeczekać. Jeśli się nic nie zmieni, to albo dalej oszczędzać albo coś dopiero wtedy myśleć. U mnie wylecą dwa PC-ty na dzień dobry. Wpadną jakieś mini pc z mini zasilaczami do neta i to wszystko. Czajnik 2kw wyleci i wleci na gaz. Więcej nic nie zrobię. Ale już to obetnie po wstępnym wyliczeniu w skali roku z 1000 a może i więcej KWh. Może się zbliżę nawet do około 2500 KWh zużycia rocznego i poczekam cierpliwie na rozwój wydarzeń. W taką umowę jak oferują teraz na PV na pewno nie wejdę.

Opublikowano (edytowane)

PV nutne zrobic samemu,samemu poszukac komponentow,može wpiac za pomocy elektrykarza.Wychodzi u nas o polowe taniej nawet z brakiem dotacji,te akurat wykrzywjaja rynek.Daja 200 tys Kč i 200 tys plus w cenie firmowej.Samemu ciežko uzyskac dotacju,labyrynt Wogonski.Perpetum mobile peniadzkowe dla podrecznych.

images.jpg

Edytowane przez bercus
Opublikowano

@bercus

Żeby zrobić inwestycję to musi być najpierw jej sens. W tej chwili do mnie nie przemawia żaden argument aby to zrobić. jeśli taki znasz to mi go przedstaw. A skoro nie ma, to po co mi inwestycja w coś, co kiedy jest najbardziej potrzebne czyli zimą jest martwe, a latem kiedy jest mało potrzebne trzepie kasę ale innym. Więc brak argumentów za, skutecznie mnie zniechęca.  

Opublikowano
5 godzin temu, daromega napisał:

Kolega ma 5KW na dachu. Latem dołożył 5KW na trakery obrotowe. Te na trakerach robią prawie jeszcze raz tyle te co te na dachu. Następnym ruchem chce wywalić te z dachu na trakrey obrotowe. Trzeba mieć do tego miejsce, ale jeśli jest to miejsce tylko na ziemię. Poza tym czyszczenie na ziemi na 10 metrów w górze na skośnym dachu to jest różnica. Czyste panele choćby bez kurzu, dużo lepiej pracują. Dochodzi jeszcze kwestia chłodzenia. Te na trakerach z racji lepszego chłodzenia są wydajniejsze.

A ile te trakery go wyniosły ? - moim zdaniem zamiast inwestować w trakera i solidną konstrukcję do niego (ciągłe naprężenia paneli podczas obracania w te i z powrotem) lepiej dołożyć paneli na stałej konstrukcji (jeśli jest miejsce na działce)

Opublikowano (edytowane)

@daromega Jest proste.Energia do pralki,zmywarki kiedy troche swieci jest 100% darmowa.Do oczka,pergoli,lodarki w 80% darmowa,bateria jescze nie wytrzyma calej nocy,ale dobro wykrywa odbior pralki,zmywarki.I to z 2,2 Kw paneli na pergoli.Nie dziala to calorocznie,ale jestem zaskoczony efektywnoscia.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.