Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opinia o monobloku Haier 8kW

Henrykz

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, bobbuilder napisał:

Co do sprawności, to już to tłumaczyłem jednemu z kolegów na forum. Mniejsza pojemność cieplna glikolu nie powoduje obniżenie sprawności urządzenia lub strat energii, lecz powoduje jedynie przedłużenie okresu odbioru ciepła.

Oj, oj, oj.... i co? uwierzył?

YARO.

Edytowane przez YaroXylen

Witam.

Mam nadzieję że chociaż sam w to uwierzysz, tylko staraj się nie propagować tego, ale cóż widać innej fizyki dawniej uczyli. ¯\_(ヅ)_/¯

Myślę że zamiast kabaretu lepiej byłoby zacytować coś z praw fizyki , bo tak to naprawdę rozrywkowo brzmiało....

Powodzenia....

YARO.

Ok.

Termodynamika

Zasada bilansu cieplnego

W układzie ciał bez strat ciepła, ciepło pobrane przez jedno ciało jest równe ciepłu oddanemu przez to ciało.

Ad rem

co się dzieje w pompie ciepła typu monoblok z ciepłem ( energią ) hipotetycznie nie odebraną z czynnika R 32 za pośrednictwem wymiennika, przez roztwór glikolu, a którą odebrała by czysta woda - ucieka do atmosfery, ogrzewa trawę wokół pompy?

Albo inaczej.

Który zład odbierze i zmagazynuje więcej energii, przy tej samej temperaturze cieczy:

100 l wody w instalacji i np. 100 l w buforze,

czy tak jak u mnie - 300 l roztworu glikolu etylenowego  w instalacji?

Edytowane przez bobbuilder

@bobbuilder tu nie o pojemnosc cieplna chodzi tylko o przewodnosc cieplna.

Przewodnosc cieplna definiuje sprawnosc przekazania energii.

Przewodnosc cieplna glikolu jest kilkukrotnie mniejsza anizeli wody. Do tego dochodzi gestosc glikolu i tworzenie warstwy laminarnej przy sciankach wymiennika.

Pelna zgoda ze we wzorach fizyki nie ma nic o osrodkach przewodzenia - czyli teoretycznie nie ma znaczenia czy przekazujemy energie z blachy do wody, glikolu czy powietrza. Praktycznie jednak znaczenie ma gdyz  rozne osrodki roznie przewodza to cieplo i tworza warstwe laminarna.

Pozdr.

• Lubię to 1
  • Przydało się 1

Ok.

Co do przewodności cieplnej racja. Glikol utrudnia na pewno odbiór energii w stosunku do czystej wody.

Jednak jeżeli energii tej nie odbierze zład, pompa po prostu jej nie wyprodukuje, co skutkować będzie obniżeniem jej mocy, czy też szybszym dojściem do zadanej temperatury. Spowoduje to spadek poboru energii elektrycznej.

Parametr ten zależy również od rodzaju glikolu - niestety nieekologiczny jest pod tym względem lepszy.

glikol propylenowy (bezpieczny dla środowiska) – 0,147 (W/mK) glikol etylenowy (szkodliwy dla środowiska) – 0,258 (W/mK)

ale dla roztworu glikolu etylenowego 40% to wielkość 0,458 ( W/mk), ciągle jednak gorzej od wody -

0,643 ( W/mk).

Jednak ten parametr można zniwelować większą powierzchnią wymiennika ciepła w pompie i pozostaje mieć nadzieję, że producenci monobloków uwzględnili, że mogą one pracować na roztworach niezamarzających.

Nie twierdzę, że zastosowanie glikolu jest rozwiązaniem idealnym, ale np. w moim przypadku. gdy pompa w największe mrozy będzie odpoczywać, jakieś rozwiązanie trzeba przyjąć.

• Zgadzam się 1

10 minut temu, bobbuilder napisał:

Jednak jeżeli energii tej nie odbierze zład, pompa po prostu jej nie wyprodukuje, co skutkować będzie obniżeniem jej mocy, czy też szybszym dojściem do zadanej temperatury. Spowoduje to spadek poboru energii elektrycznej.

Niestety nie. Sprawnosc wymiany ciepla ma odzwierciedlenie w sprawnosci samej pompy. Wynika to z dT pomiedzy osrodkami. Po prostu musisz podniesc temperature pompy aby cieplo chcialo tam przejsc - ma do pokonania izolator z cienkiej warstwy glikolu (to powoduje wieksze zuzycie energii, COP spada).

Dziala to na zasadzie jak wszystkie wymienniki/izolatory nie patrz na energie tylko temperature.

Edytowane przez PioBin
  • Zgadzam się 2

1 godzinę temu, bobbuilder napisał:

Ok.

Termodynamika

Zasada bilansu cieplnego

W układzie ciał bez strat ciepła, ciepło pobrane przez jedno ciało jest równe ciepłu oddanemu przez to ciało.

Ad rem

co się dzieje w pompie ciepła typu monoblok z ciepłem ( energią ) hipotetycznie nie odebraną z czynnika R 32 za pośrednictwem wymiennika, przez roztwór glikolu, a którą odebrała by czysta woda - ucieka do atmosfery, ogrzewa trawę wokół pompy?

Albo inaczej.

Który zład odbierze i zmagazynuje więcej energii, przy tej samej temperaturze cieczy:

100 l wody w instalacji i np. 100 l w buforze,

czy tak jak u mnie - 300 l roztworu glikolu etylenowego  w instalacji?

Witam.

Wielki szacunek dla dla kolegi... za  wiedzę.... /wiki-edukację/  i masz ode mnie plusik za wiedzę.

Tylko pamiętaj o tym że termodynamika obejmuje jeszcze jednostkę...... CZAS... w którym występują owe zjawiska.... i ten właśnie czas dyskwalifikuje niektóre ciecze /roztwory w zastosowaniach.

Cytuję twoje słowa: Mniejsza pojemność cieplna glikolu nie powoduje obniżenie sprawności urządzenia lub strat energii, lecz powoduje jedynie przedłużenie okresu odbioru ciepła.

Zastanów się na tym co piszesz 🙂

Dlatego szuka się kompromisów, a nie zakłamuje kolega rzeczywistość, że wydajność układu  jest stała zmieniając tylko czynnik(nośnik energetyczny o innych parametrach/wartościach)......

Dla mnie temat kreatywnej fizyki jest zamknięty, a koledzy jak mają ochotę to zapraszam do zabawy.

YARO.

Edytowane przez YaroXylen
literówka
  • Zgadzam się 1

Przed nami sezon grzewczy. Jeśli wyjdzie, że nie mam racji lub mylę się bardzo, przyznam się, posypię głowę popiołem i wrzucę na dach parę dodatkowych paneli. Już jeden błąd popełniłem stosując w  ubiegłym roku wymiennik na zasilaniu. Zresztą w poprzednim sezonie mały obieg miałem na roztworze glikolu i przeżyłem ja i pompa.

Jako, że bardzo zdryfowaliśmy, to czy może ktoś coś wie na temat funkcji HEATER (nagrzewnicy) w Haierze ?

Edytowane przez bobbuilder
  • Lubię to 1

54 minuty temu, PioBin napisał:

Niestety nie. Sprawnosc wymiany ciepla ma odzwierciedlenie w sprawnosci samej pompy. Wynika to z dT pomiedzy osrodkami. Po prostu musisz podniesc temperature pompy aby cieplo chcialo tam przejsc - ma do pokonania izolator z cienkiej warstwy glikolu (to powoduje wieksze zuzycie energii, COP spada).

Dziala to na zasadzie jak wszystkie wymienniki/izolatory nie patrz na energie tylko temperature.

A czy ciśnienie płynu w obiegu grzewczym ma znaczenie odnośnie sprawności, jeżeli tak to jakie powinno być optymalne.

A czy cisnienie ma wplyw na to o czym pisalismy wyzej?

Jesli tak to tak.

Jesli nie to nie.

I w jakim zakresie…

Ciśnienie to gęstość, ale wody nie ściśniesz w układzie do zauważalnych różnic.

Sprawność wymiany dla wody i glikolu jest różna, energia nie ginie,ale czas pracy oraz pobierana dodatkowa moc dla sprężarki lub pompy obiegowej nie jest brana z kosmosu.

Gość berthold61

Ale na chłopski rozum jak zrobię mieszankę glikolu  słabą np do minus 5 to straty zbytnio nie urosną ale rury już na amen nie zamarzną bo zrobi się galareta i pompa spokojnie to po czasie przepchnie .

kiedyś w starym golfie miałem wodę w chłodnicy i max 1 litr boryga i zapomniałem o tym a nadeszła zima 2005/2006 mrozy po minus 30 dziennie przez cały miesiąc a auto jak działało tak działało a pokapowałem sę dopiero latem .

Edytowane przez berthold61

Taki mam właśnie plan na jakieś 450 L wody (deszczówka) 40 L glikolu p.p. robiłem próbę w niższej temperaturze faktycznie robi się kasza ale jednocześnie zwiększa objętość ,dlatego na instalacji zainstalowałem zaworki spustowe przy samej ścianie w piwnicy oraz automatyczny odpowietrznik w pompie 

Rozmyślałem nad sensem wlewania glikolu do instalacji i nadal mam opory żeby to uczynić. Bardziej stawiam na awaryjne zasilanie pompki z UPS-a. Mocnym argumentem za takim rozwiązaniem jest konieczność grzania budynku nawet gdy prądu nie ma. Gdy podłączę kocioł do instalacji to sprawdzę działanie grawitacji w całym obiegu z naciskiem na obieg przez PC. Teraz mam większe przekroje rur w głównej instalacji rozprowadzającej wodę do obiegów końcowych. Może sie okazać że wystarczy mieć w buforze nieco ciepłej wody i pompa nie zamarznie.

Gość berthold61

Mi się wydaje że mieszanka woda glikol w takiej proporcji na minus 5-6 stopni nie pozwoli na całkowite zamarznięcie a tylko zrobi się żel w przypadku groźnych mrozów ale gdzie my te mrozy widzimy i te przerwy prądu ? a w razie naprawdę kataklizmu taniej przykryć całą pompę wełną mineralną za 100 zł nawet 20 cm i przeżyje ba nawet gotową budę ala dla psa można mieć już przygotowaną i po sprawie .

Zabezpieczyć samą pompę można gdy jest ktoś w pobliżu i wyczuje że coś się dzieje z zasilaniem. Gorzej gdy śpimy lub wszyscy są poza domem, w tym jest problem. Nie mam za często wyłączeń prądu, co nie oznacza że takie coś bedzie wiecznie trwało.

UPS z mocnym aku (np 50Ah ołowiowy) i pompa obiegowa chodzi wystarczająco długo, aby woda w pompie nie zamarzła, lub do momentu zabezpieczenia przez nas pompy (zlanie wody).

Przy okazji tym samym ups`em zasilamy nasz kocioł na paliwo stałe.

1 godzinę temu, o6483256 napisał:

UPS z mocnym aku (np 50Ah ołowiowy) i pompa obiegowa chodzi wystarczająco długo, aby woda w pompie nie zamarzła, lub do momentu zabezpieczenia przez nas pompy (zlanie wody).

Przy okazji tym samym ups`em zasilamy nasz kocioł na paliwo stałe.

Tutaj jest sedno sprawy dla mających obok pompy dodatkowe źródełko ciepła. Odpalamy dowolny kociołek, pompka zasilana z UPS-a, w moim przypadku moc pobierana 4-5W i można na jednym aku kilka dni przepękać. Chyba zbędne będzie zalewanie kosztownym glikolem układu (mój ma ok 1000l ) skoro i tak trzeba zorganizować jakieś awaryjne zasilanie, które w momencie zaniku prądu, wymusi w układzie ruch wody.

W dniu 25.11.2021 o 14:08, bobbuilder napisał:

Mam przede wszystkim starą dobrą instalację grzejnikową o pojemności 300 l. Rury i piony główne 2 cale, grzejniki żeliwne, co przekłada się na dużą pojemność cieplną. W obecnych warunkach pogodowych temp. zasilania na pompie 35 st.

Mam kilka pytań do Ciebie.

1. Jak długo pompa buja tą ilość wody to zadanej 35 stopni ?

2. Jaka masz temperaturę w domu przy tych 35 stopniach ?

3. Jakie jest dobowe zużycie KWh w tej instalacji ?

4. Ile godzi na dobę pracuje Twoja pompa ?

5. Jaki osiągasz współczynnik COP ?

5. Ustawiałeś na pompie na większe temperatury ?. Jeśli tak jak to się ma do powyższych pytań ?

Gość berthold61

Zawsze z oryginalnego monobloka można wybebeszyć wymiennik i wstawić go do piwnicy to tylko trochę lutowania i kilka metrów rury jak to komuś tak bardzo przeszkadza , nie przesadzajcie znów z tym bo to wołanie problemów niepotrzebnie i albo kredyt na 35 patoli albo 10 patoli ze swojej kabzy coś za coś .