Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, dino49 napisał:

To co widzisz płomienie w kolażu, to z drewna odpadowego po budowie. Inne są płomienie z drewna z liściastego i nie są takie długie. Liściaste są kaloryczniejsze od pelletu.

info - kolaż.jpg

Fajnie to wygląda. Nagraj króciutki filmik, lepiej będzie widać płomień.

Opublikowano

No tak ale chodziło mi czy da radę go kupić i zamontować w starym kopciuchu jak ktoś nie zamierza jeszcze wymieniać pieca? Ja ciągle czekam na ds wooda i nie zamierzam robić w nim żadnych przeróbek bo i tak jest on już dobrze przystosowany fabrycznie do spalania drzewa😉

Opublikowano

@Peperoni
Do ilu stopni jesteś w stanie załadować bufor na grawitacji i ile to trwa? Jaka pojemność bufora?

Sent from my H8324 using Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

Bufor o poj. ok.1700l ładuję na razie 30-letnim kotłem ds własnej (śp. mojego taty)roboty z późniejszymi przeróbkami inspirowanymi z tego forum, za co jestem niezmiernie wdzięczny ich użytkownikom. Nowy wood 18Kw czeka na posezonowy montaż. Obecnie palenie drewnem sezonowanym, buk ,brzoza i inne liściaste. Bufor ładuję na razie do max 90 C, czas zależny od wyładowania, ze względu na wężownicę CWU nie schodzę poniżej 40 C na zasilaniu i taką temp. mam ustawioną na instalację, jeśli będzie chłodniej to skoryguję na zaworze 3-drogowym. Ładowanie trwa kilka godzin ponieważ mam małą powierzchnie wymiennika i zmniejszoną komorę spalania, mam nadzieję że w mpm będzie szybciej.  

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Muszę cię zmartwić bo nie będzie szybciej,1700l to około 100kw od 40 do 90 a 100/17kw daje  6h ładowania=2 nie pełne wsady

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Przemq89 napisał:

Można gdzieś kupić taki palnik?

Płyta szamotowa na wymiar w Krakowie. tel. 536 595 095, 799 079 929.

Płyta zbrojona, najgrubsza 3 cm, grubszej nie wykona, najlepiej zamówić podwójną płytę

U mnie płyta 3 cm spoczywa na równoległej konstrukcji profilowej 20x30 mm

Można samemu wykonać kupując cement szamotowy i wykonać 5-6 cm grubość plus cieniutka siatka zbrojeniowa o minimalnych oczkach, a otwór? no właśnie...

2 godziny temu, maronka napisał:

Muszę cię zmartwić bo nie będzie szybciej,1700l to około 100kw od 40 do 90 a 100/17kw daje  6h ładowania=2 nie pełne wsady

Czekam w kolejce u instalatora na montowanie 400 l bufora, a jak za mała.. drugą 400 l jako system. Bufor o większej pojemności nie przejdzie przez szerokość drzwi. Do pierwszego bufora grzałka 6 kW zasilana  przez 4,5 kWh fotowoltaika /10 paneli na gruncie/

Jak się pali przemiennie opałem /pellet, drewno liściaste i prądem/ w buforze 400 l lub 800 l w systemie, wg mnie, wystarczająco... szybciej nagrzeje

Edytowane przez dino49
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.11.2021 o 21:26, maracz napisał:

Fajnie to wygląda. Nagraj króciutki filmik, lepiej będzie widać płomień.

https://ud.interia.pl/html/getattach,mid,29225,mpid,5,uid,1eef1357ace1200b,min,0,/20211113_210432.mp4?f=20211113_210432.mp4

Po kliknięciu linka, trochę odczekajcie...

Spalanie drewna buk przy włączonym dmuchawie w trybie ruszta

Info tryb pracy.jpg

Edytowane przez dino49
Opublikowano

Opublikowano (edytowane)

Edytowane przez dino49
Opublikowano

Ja na drewno wrzucam dwie łopaty węgla i jest dużo lepiej. Zasyp wystarcza na 3-4 h. Oszczędny jest tylko wymaga trochę pracy, drewno najlepiej połupac na male kawałki a przynajmniej te co idą na na spód. Jak mi się wtoa

Opublikowano

Prosze i poleczam palič tym,do czego sa dane kotly skonstruowane.

Opublikowano

@bercusTo że kocioł jest do drewna nie oznacza że nie można trochę węgla spalić raz jako żar długo się palący i będący  swego rodzaju dopalaczem drewna a szczególnie gazów z drewna ,lub jak koledzy wyżej węgiel na drewno i wtedy jest takim przedłużeniem czasu spalania i rozpałką pod następny zasyp ,tak samo w kotłach na węgiel trzeba użyć trochę drewna by rozpalić węgiel lub go dopalić i rozpalić czysto następną porcję,nie przesadzajmy po prostu 

• Zgadzam się 4
Opublikowano

Witam - ma podobny problem z nowym 1 -miesięcznym  kotłem MPM 18 wood - nie mogę osiągnąć temp. na kotle powyżej 55 st. Kocioł z wentylatorem i układem antykondensacyjnym, komin 7 m ,średnica 20 cm ocielony - do tego bufor 750 l. Nic nie pomaga - ciągła praca wentylatora, otwieranie drzwiczek czy dolotów powietrza . Szukam pomocy i znalazłem to forum - czy mam palenisko wyłożyć szamotem - bo żar mi wypada do popielnika .Palę drzewem 1 rok sezonowanym ,wszystko ocieka smołą. Dzwoniłem 4 x do serwisu i bez efektu .Może ktoś mi pomoże?

Opublikowano

@kin Post przeniosłem, tutaj bardziej pasuje. W komorze zasypowej na razie nic nie rób, to już zrobił producent, przed palnikiem zastąpił jeden segment rusztu szamotem i to powinno wystarczyć. Zmień tylko na początek temp. załączenia pompy bufora na wyższą 60-65°C, jeśli to nie pomoże będzie trzeba wymienić zawór, lub wkładkę,  na ochronie powrotu na taki o wyższej temp.

Opublikowano

1 rok sezonowania to nie za krótko?Co to za drewno?

Od kiedy sobie schnie?