Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@szpenio to właśnie pobyt na forum podkręca chęć przeróbek, modyfikacji itd. człowiek się naczyta a potem kombinuje, ja powróciłem niemal do fabryki, 2 zawirowywacze (wczesniej uważałem to za niemożliwe i paliłem bez na otwartych drzwiczkach popielnika niemal na pionowo powkłądanych długich na 50cm kłodach hah), poza fabryką mam dodaną lambde i płytke ceramiczną przed wlotem na palnik oraz sam wlot na palnik pomniejszony płytką włożoną od strony palnika z mniejszym otworem (niższym).. Lambda to game-changer ale jedyna przeróbka jaką uważam za stosowną do drewna to palnik w podłodze. Na forum wchodze właściwie tylko po to aby uczyć sie od tych co mają dziury w podłodze. I sam taką przeróbkę robię bo ta boczna japa nie nadaje się do drewna pomimo że jak dobrze rozdrobnione to spala się b.dobrze. Tylko nie idę z tą przeróbką po całości tak jak Maracz w popielnik, u mnie testowo będzie na rusztach postawiona konstrukcja metalowa z profili robiących za PP i PW i za konstrukcje pod ceramike i zasyp. Można taką przeróbke wykonać nawet w sezonie, tylko bramka wlotu na palnik MPMa bedzie nieco tłumiła ale to duża japa. U mnie płomień będzie uderzał w ruszta tak jakby, wiec trzeba osłonić je ceramiką. No i przypominam że mam ambicje na automat pirolityczny zrębki który już dawno by pracował gdyby nie ...boczna wielka japa MPM'a. Dysza Venturiego na prawach Bernouliego zaprzecza dużej japie, a grawitacja zaprzecza bocznej japie. Dzieje się tylko że na forum tego nie widać.

• Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Twoja wersja palnika w podłodze będzie miała taki plus, że można dokonywać zmiany nawet w sezonie, jak coś nie pasi, to w każdej chwili można to wyjąć. Natomiast zdecydowanym minusem będzie pomniejszenie komory załadowczej, bo chyba co najmniej 10cm dno komory pójdzie w górę.

Chociaż bardzo mnie interesują wszelkie przeróbki MPM-a, to raczej już zdecydowane, że postawię na fabrykę. Gdybym miał swój las, lub możliwość pozyskiwania systematycznego zrębki, odpadów stolarskich, to chętnie bym coś kombinował, żeby ten opał się elegancko spalał. Postawiłem na twarde liściaste drewno, w tej chwili mam duży zapas buka dociętego na wymiar, ładne proste szczapy nie za grubo połupane i jest tak jak piszesz, pali się to bezproblemowo bez żadnych przeróbek. 

Wydaje mi się, że jakieś drobne korekty czystości spalania nie za bardzo mają sens, jeśli już to sonda, sterownik i wszystko co niezbędne do naprawdę czystego spalania.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jednak spróbuję przerobić swój kociołek, zanim uda się kupić dedykowany do drewna, żona mnie przekonała żeby jeszcze nie zmieniać kotła, póki mamy prąd na zimę do PC. Może to wyjdzie na dobre, w czasie gdy po ustaniu dopłat ceny tych kotłów HG zaczynają normalnieć. 

Tyle tylko że ja wycinam wszystko z dołu kotła i składam to jak klocki z cegiełek szamotowych, bynajmniej taki mam zamiar. Sporo już mam wcześniej wycięte, więc nie robi mi to już żadnej różnicy.

• Lubię to 2