Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, widzę że powrócił temat palnika, więc dorzucę coś od siebie. Po pierwszym sezonie jak u większości popękała i u mnie szamotka pod pierwszą grodzią. Żeby usunąć jej resztki, wyciąłem "wezyry" inaczej nie dało się już ich wyjąć. Poza tym i tak były wiecznie zaklejone smołą. Następnie ponacinałem szamotki z marketu jak na zdjęciach dwie grube na boki (wspierają się na płaskownikach od rusztu, nie blokują rusztu), dwie cienkie od góry i coś na kształt zawirowywacza po środku (nie do końca spełnia tą funkcję ale jest dobrym oporem dla górnych szamotek). Górne szamotki dokładałem stopniowo, ich grubość bardzo znacząco wpływa na proces spalania. Zbyt gruba przegroda powoduje odsłonięcie części rusztu i nadmiar powietrza, zbyt wąska odwrotnie, niedomiar którego PW nie jest w stanie uzupełnić. Kocioł pracuje bardzo ładnie, przy pełnej mocy na czopuch jest równe 100*. Pozdrawiam.

post-56370-0-87026100-1471460267_thumb.png

post-56370-0-81334500-1471460298_thumb.png

post-56370-0-82313800-1471460369_thumb.png

Opublikowano

Czyste spalanie to brak sadzy a szary nalot to popioły których nie unikniesz.

Opublikowano

Ten szary nalot to też wynik niedopalonego węgla. A swoją drogą na czopuchu 100stopni przy maksymalnej mocy to o jakieś 100stopni za mało. Komin załatwisz i to szybko. Bo jak piec się zamknie to spaliny będą miały jakieś 60 stopni albo i mniej a wtedy już kondensat murowany. Chyba że masz wkład kominowy któremu kondensat niestraszny. Ale 100stopni w DS-ie przy "pełnej parze" to zdecydowanie za mało.

Opublikowano

Więc według Ciebie co to jest? Węglowodory spalają się do H2O, C, CO i CO2 innej możliwości nie ma. W kominie jest mokro tylko kiedy pada. Przy ustabilizowanej pracy pewnie koło 50*, im mniej puszczam w komi tym większa sprawność. Aż poszedłem sprawdzić ten komin, pół wiaderka sadzy pod wyczystką po jednym sezonie to chyba nic wielkiego. Coś tam na ściankach się zabrało ale nic nie spływa. Może przeczyszczę przed sezonem.

post-56370-0-89305300-1471540319_thumb.jpg

Opublikowano

Jeśli termometr jest przylgowy to pokazuje błędnie o min 100* mniej. Ja mam czujnik wpuszczony 3cm od góry i pokzuje ok 80 * mniej od drugiego wpuszczonego głęboko.

Opublikowano

Termometr jest zdecydowanie przylgowy bo to moja ręka. A na pełnej mocy sprawdzałem wodą, na rurze do komina 30 cm od pieca już nie wrzała.

Opublikowano

Sprawdź temp w środku czopucha, na pełnej mocy z pewnością przekroczy 200*. Gdyby było 100* to komin by tak nie wyglądał. Ja też mogę dotknąć ręką do czopucha bez problemu a temp w środku jest 180*.

Opublikowano (edytowane)

Się pochwalę.

19-stka już stoi w kotłowni.

W późniejszym terminie opiszę podłączenie, rozruch i wrażenia :)

c11fc2ae8a50.jpg

Edytowane przez zippo68
Opublikowano (edytowane)

Hej,

uprzejmie proszę o wymiary otworu PG w drzwiczkach popielnika.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Witam tak jak obiecałem nestępne informacje z palenia. Zastosowałem się do waszych rad i tak:

-klapka miarkownika ustawiona takj żeby całkowicie się nie zamykała,

-podawane powietrze przez dzwi załadowcze ( kalpka otwarta całkowicie,

-powietrze wtórne otwarte.

Oczywiście na czas załadunku klapka miarkownika zamknięta.

Wnioski brak dymienia na kotłownie. Ciąg na kominie ustawiony na 2 pozycji przez cały dzień. Temperatura w miarę stabilna przez cały dzień ale miałem przez chwile 92 :) Narazie jeszcze nie załączam podłogówki a myślę że to trochę ograniczy taki skok temperatury. 

Termometr z pieca wywaliłem a włożyłem tam sondę od miarkownika. Smoły stanowczo dużo mniej w komorze załadowczej ale jednak jest i myślę że zawsze będzie. :(, więc trzeba będzie koło kotła powiesić jakąś starą koszulę i rękawice i zakładać na dokładanie .

Powiedźcie mi jak jeszcze najlepiej operować klapką w czopuchu. w sobotę paliłem na środkowej pozycji czyli ani zamknięta ani otwarta. Dym z komina biały i słabo widoczny. Zdjęć ani filmu niestety nie zrobiłem bo miałem inne prace i niezbyt myślałem o tym.

 

Opublikowano

Spokojnie, jak ci sie kocioł wygrzeje to problem smoły w komorze załadowczej nie jest taki upierdliwy.u mnie chodzi na ok 70-80c i jest ok. Poza tym jak w komorZe narobi sie żaru to ci sie smoła wypali. Szczotka wyczyścisz.

Opublikowano

Hej,

uprzejmie proszę o wymiary otworu PG w drzwiczkach popielnika.

60x90

z możliwością zmniejszenia/jest dodatkowa regulacja od wewnątrz drzwiczek

 

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mam prośbę, czy ktoś może mi podać wymiary nowego palnika wirowego MPM 12-14 jak na zdjęciach, planuje przerobić swojego śmieciucha na DS-a i chciałbym się wzorować na tym palniku.

post-63908-0-31438900-1471985718_thumb.jpg

post-63908-0-24009200-1471985727_thumb.jpg

Opublikowano

Dołączam się do prośby kolegi, także wykonałbym sobie taki nowy palniczek do swojego mpm'a

Opublikowano

@zippo68

Dziękuję ślicznie, ale jednocześnie proszę o zdjęcie lub opis tego dodatkowego regulatora PG.

Opublikowano

Jak pisze zippo68 jest to dodatkowa regulacja dopływu odpowiedniej ilości PG.Gdy otworzysz dolne drzwi to od wewnątrz zobaczysz blaszkę kontrowaną nakrętką.Popuszczając nakrętkę i przesuwając blaszkę,masz możliwość dodatkowo przesłonić otwór dopływu PG i ograniczyć ciąg. Ja nie używałem tego gadżetu bo ciąg do komina nie jest u mnie słaby ale i nie taki mocny aby go ograniczać.

Opublikowano

Dziękuję za informację, jednoczesnie informuję, że nie jestem posiadaczem kotła MPM tylko S111 i borykam się z problemem nadmiernego ciągu kominowego oraz gotowania wody w kotle.

W mojej ocenie oba kotły są zbliżone konstrukcyjnie, stąd moje pytanie dot. otworu PG.

W S-111 otwór PG ma wymiary 190x100 i uważam, że jest on za duży do palenia węglem kamiennym (orzech II), wzorem MPM chcę wprowadzić zmiany PG.

Opublikowano (edytowane)

Wejdź na stronę producenta kotła MPM Projekt.Tam są zamieszczone zdjęcia kotłów i przy odrobinie zmysłu technicznego dopatrzysz się tej blaszki oraz jak to sobie wykombinować w swoim kociołku B) . Ale może lepiej zamontować regulator ciągu kominowego,miałbyś super regulację.Wracając do zdjęć, to dość dobrze widać tą przysłonę na zdjęciu nr 4.

Edytowane przez witek1234
Opublikowano

Witam,

w tym tygodniu muszę zamówić wersję 12-14. Będę palił węglem. Podobno do węgla najczęściej zamawiany jest wariant standardowy z drzwiczkami z przodu. Czy miałoby sens zamówienie przeze mnie kotła z drzwiczkami od góry. Wiadomo, zwiększy się pojemność zasypu, ale czy nie będzie to utrudniało późniejszej obsługi serwisowej, np. przy wymianie jakiejś części palnika?

Aha, i jaki węgiel polecacie? Mam do wyboru z Piasta, Piekar albo z Wesołej.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wg mnie wygodniejszy w eksploatacji jest kociołek z górnym zasypem. Do prac remontowych i konserwacyjnych także, bo jest lepszy dostęp.Co do węgla to raczej groszek płomienny czyli niskokaloryczny.Ewentualnie OII.Ja bym się zainteresował Piastem ale nie produkują sortymentu groszek jako taki, tylko chyba Retopal.Z mocniejszych powinien być OK węgiel z Chwałowic,ale musiałbyś zrobić próbę.Generalnie lepszy wg mnie słabszy,niespiekający się.

Opublikowano

Witam,

w tym tygodniu muszę zamówić wersję 12-14. Będę palił węglem. Podobno do węgla najczęściej zamawiany jest wariant standardowy z drzwiczkami z przodu. Czy miałoby sens zamówienie przeze mnie kotła z drzwiczkami od góry. Wiadomo, zwiększy się pojemność zasypu, ale czy nie będzie to utrudniało późniejszej obsługi serwisowej, np. przy wymianie jakiejś części palnika?

Aha, i jaki węgiel polecacie? Mam do wyboru z Piasta, Piekar albo z Wesołej.

Pozdrawiam

U mnie węgiel z Wesołej pali się aż miło orzech II tak że polecam spróbować.

Opublikowano

@witek1234 Dzięki za pomoc, ale na razie spróbuję ograniczyć PG.

Mam komin wewnątrz budynku murowany 24x12cm wys.  i 12m wysokości.

RCK jakoś do mnie nie przemawia - nabijanie kasy komuś

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.