Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bercus co ty piszesz nie rozumie ?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
3 godziny temu, Misiu napisał:

Mrozów nie ma a na takich wysokich mocach ci chodzi, co będzie jak przyjdą mrozy.

To jest k temu.

Opublikowano
10 godzin temu, marekd napisał:

Bercus co ty piszesz nie rozumie ?

Nasz kolega z Czech @bercus pisze, że masz budynek ocieplony i przy dużym  spadku temperatury, wykres drastycznie się nie podniesie, jak myśli kolega @Misiu.

Opublikowano

Tak wygląda palnik po ponad dobie. Trochę spalanie mnie satysfakcjonuje bo dziś przekracza 9 kg ( w nocy -1)Wczoraj pokazywało 8kg. Jak patrzę na niektórych wyniki po 6 kg na większych metrażach to włos siwieje. Bo co będzie zimą

IMG_20191007_104513.jpg

Opublikowano

@aikon91 jaki masz metraż ze 9 kg to słabo? Ja mam 235 m , 15 grzejników i teraz spalam ok 25,26 kg /doba a zimy jeszcze nie ma:( Szukam i szukam rozwiązań ale nie wiem czy to już nie jest kres...:)

Opublikowano

@aikon91 no jest postep . Podaj jeszcze ile masz powietrza może być foto przy maksymalnej modulacji ,tej w kagancu . A przesyp masz poprawny ? Póki nie będziesz miał dobrze ustawionego przesypu nie ma co brać pod uwagę tego wskazania . 

Opublikowano

Siemka mam takie pytanie na kotle mam ustawiona temp na 60°C, przebiło o 5°C i się odstawiał. Później temp spadła do 63°C i nastąpił start palnika i modulacja na 10% leci. Pytanie dlaczego tak wcześnie się wybudzil? Od czego to zależy? Zawsze startował jak temp spadła poniżej zadanej. Pozdro

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Michaelkw 100 m.

FAFAL jak dobrze pamiętam powietrze 5-26.

Przesyp powinien być dziś skorygowany. Wsypalem 20 kg  i jak zdarze wrócić do domu zanim poziom opału nie " minie kreski" to poznam wynik.

Przy kagańcu na 30 powietrze chyba 11-13, nie jestem pewny a teraz nie mam dostepu

Opublikowano (edytowane)

@aikon91 no właśnie co do powietrza . Po pierwsze mozesz mieć teraz za mało paliwa . Nie widać tego ale jest możliwość odkrycia górnych otworów napowietrzajacych . Zostaw chwilowo to powietrze a podnies mu kaganiec do 40 . W całej tej magi jaką stworzyłeś chodzilo O to by prawidlowo zaweglic palnik . Jak juz będzie prawidłowo uweglony to trzeba mu dac prawidlowo powietrza . I nie wazne że w zakladce powietrze bedziesz mial ustawione np 60% . Ważne żeby w kagancu mieć Koło 20/25%. Druga opcja to podnieś moc w górę .to też da wiecej paliwa ale tu zas trzeba podnieść powietrze do wyżej wymienionych wartości.Aha i płomień jest blizej podajnika tak widać na foto moze to być powodem braku wegla ,lub najzwyczajniej ten typ tak ma. Jest światełko w tunelu ,to w drogę :)

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

Film drugi wyglada całkiem ok . Biorąc pod uwagę co to za palnik i  w czym siedzi . Uznal bym te ustawienia za wyjściowe :) . Spisz je w trzech kopiach I się ich trzymaj .

To teraz tak .

Ustawic przesyp .

Wprowadzić korekty .

Mieć w miarę spokój .

A jeśli masz czyszczenie palnika wyłącz je . Nie ma co ryzykować w tej chwili z wydmuchaniem popiolu który tam leży . 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, aikon91 napisał:

Trochę spalanie mnie satysfakcjonuje bo dziś przekracza 9 kg ( w nocy -1)Wczoraj pokazywało 8kg. Jak patrzę na niektórych wyniki po 6 kg na większych metrażach to włos siwieje.

Temperatura na zewnątrz spada więc spalanie musi wzrosnąć :)
U mnie spalanie w październiku wzrosło z 4,88 kg do 10,09 kg.
Spalanie-19-10-07.thumb.png.a44ffa9a71f7ae43d0d59ab4dc902120.png

7 godzin temu, aikon91 napisał:

...co będzie zimą

Jeszcze wyższe spalanie :P

W minionym sezonie grzewczym najzimniej było w styczniu.
Tak prezentowało się spalanie w moim kotle.
Spalanie-19-01.thumb.png.c6a2b6973e2ce7840a3bedbd01b9c642.png

Legenda:
- spalanie to dobowe spalanie
- temperatura to średnia dobowa temperatura na zewnątrz
- wiatr to średnia dobowa prędkość wiatru
- koszt to koszt spalonego ekogroszku

Edytowane przez adamnowakowski
  • Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Jaki metraż ogrzewasz?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Witam szanownych kolegów.W piecu 25 kw zmieniłem dmuchawę z 80W (głośna praca) na 40W RMS-120/40W POL-TRANS.Obsługuje kotły od 15 kw do 25 kw.Ma ktoś taką, albo pomoże  z nastawami jej początkowymi.Zarazem mam pytanie , bo są różne zdania na ten temat.Lepiej jest zmienić moc kotła z 25kw na 20 kw czy w modulacji na maksie 100% modulacji na 80% ustawić i wtedy też jest 20 kw.Mam przewymiarowany kocioł i chcę ograniczyć.Teraz jak ustawi się powietrze górne i dolne przy waszej pomocy w mocy 25 kw to przy zejściu na 20 kw ile obniżyć około w % powietrza w górnym i dolnym zakresie.Oczywiście śledze wasze odpowiedzi i wiem że z powietrzem trzeba obserwować powoli.Min moc kotła mam 10% a maks 100%.Potrafi się czasem kocioł odstawić na chwilę np po 14 godzinach ,ale to nic takiego-może do zniwelowania.Z góry dzięki za podpowiedzi.

Edytowane przez darko240973
Opublikowano (edytowane)

To faktycznie spalanie spore albo okna otwarte. Ocieplony ? Musisz podjąć walkę bo moim zdaniem to dużo za dużo 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Dużo za dużo to mało powiedziane.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
10 godzin temu, darko240973 napisał:

Witam szanownych kolegów.W piecu 25 kw zmieniłem dmuchawę z 80W (głośna praca) na 40W RMS-120/40W POL-TRANS.Obsługuje kotły od 15 kw do 25 kw.Ma ktoś taką, albo pomoże  z nastawami jej początkowymi.Zarazem mam pytanie , bo są różne zdania na ten temat.Lepiej jest zmienić moc kotła z 25kw na 20 kw czy w modulacji na maksie 100% modulacji na 80% ustawić i wtedy też jest 20 kw.Mam przewymiarowany kocioł i chcę ograniczyć.Teraz jak ustawi się powietrze górne i dolne przy waszej pomocy w mocy 25 kw to przy zejściu na 20 kw ile obniżyć około w % powietrza w górnym i dolnym zakresie.Oczywiście śledze wasze odpowiedzi i wiem że z powietrzem trzeba obserwować powoli.Min moc kotła mam 10% a maks 100%.Potrafi się czasem kocioł odstawić na chwilę np po 14 godzinach ,ale to nic takiego-może do zniwelowania.Z góry dzięki za podpowiedzi.

Na kotle 25Kw zmienilem 75w za 35.Moc obnižana na 15Kw-kociol przewymiarowany.Ustawienie wiatru jest teraz 22-72. Pale czeskim 17mj,jak czytalem,dla mocy jest ustawieni dmuchawy podobne jak na czarnym.Brazowe lepiej sa pali,no idzie go wiecej na palnik przy tej slabej kalorycznosti.

Opublikowano

W zabudowie w sofcie 2.24 nie pokrywa się ilość spalonego paliwa,z ilością pozostałego paliwa w koszu-przy każdym zasypie  kosza 125 kg , różnica jest 5-7 kg.

Spalanie całkowite jest np 100 kg,a ilość pozostałego paliwa w koszu wskazuje 18 kg.Proszę o sprawdzenie wszystkich którzy mają zabudowę.

Opublikowano

Ja mam teraz niespełna 12 kg na 200m2

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

25 kg na dobie,10% zrebki drzewne/200m,cieplutko 24°+++++ jutro dobrze sa wychodzi z gniazdka.....zloooty podajnikowiec.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Ja tak samo dom 180m i teraz 12kg na dobę a w zimę mam nawet 36kg na dobe

Opublikowano

Panowie

Czytam Wasze posty nt spalania przy domu ok 200 m i oczom nie wierze. Jak to jest możliwe? Ja mam do ogrzania ok 240 m (w czesci owszem stropy po 3,5m) ale w tej chwili mam spalanie n poziomie 30 kg/h. Mam piec przewymiarowany (50 kw), zmniejszony w sterowniku do 25 kw. Temp na piecu 48 C (+- korekta pogodowa poziom 2). Co jaj mam jeszcze zrobić żeby chociaż o 1,2,3 kg zejść ze spalnia? Z obserwacji wynika że jakby średnio modulował na poziomie 28% to by spalał 25 kg. W tej chwili moduluje od 36-43% (dynamika 1). Pale ekogroszkiem Ekobram 24-25 kcal. Mam 10 grzejników na dolnym poziomie (tutaj jest strop wysoki) z tego 9 jest użytkowanych w ciagu dnia (glowice termostatyczne pilnują temp) oraz 6 grzejników na poziomie górnym gdzie stropy juz normalne i te pomieszczenia to sypialnie (w ciągu dnia temp. obniżona do 18,5 a na noc do 21 C)

Może coś z modulacją jeszcze pokombinować, tylko w która stronę?

A może to juz kres?

Opublikowano

No to żebyś nie był sam to ja też ogrzewam ok 200m i spalanie obecnie pod 21kg + cwu 140 lgroszek jaret 21mj, grzeje 14 grzejnikow. Dom bez ocieplenia, ale w pokojach cieplutko, cała instalacja jest nowa na cienkich rurach i grzejnikach Alu.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Obecnie palę KGM Goldem, temp na dole 23C na górze 22C i pod względem zużycia na razie jest extra  - lepiej niż przypuszczałem. Ale na razie się nie podniecam bo słoneczko trochę pomaga :).

PS. To mój pierwszy prawdziwy sezon grzewczy z "domowymi" temperaturami i trochę miałem obawy, zobaczymy co będzie w miesiącach zimowych.

Edytowane przez krisgie