Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam WPA 120 hl 80w i sterownik ustawiony na 12 kW. Obroty min 1100 a max 1900.

• Lubię to 1
Opublikowano

A to sory, nie wziąłem pod uwagę jaki palnik. To moje wartości ci nie pomogą bo ja na sv 200.

Opublikowano

@Krzysztofcwik nie bierz tego za wyznacznik bo się rozczarujesz bardzo . Musisz ustawić powietrze pod swoj : palnik jego otwory , pod komin ,pod opal ,pod nawiew/wywiew , pod wilgotność opalu ,pod wyjscie z kotla . Dobra koniec tych pod . Pod swój zestaw 🤣 tak że widzisz jest to sprawa indywidualna ,chodź mozna pobrać od kogos informacje na jakie widelki się nastawic wstepnie .

Opublikowano

I o to właśnie mi chodzi aby od czegoś zacząć

Chodzi mi też o to że turbinką od defro pokazywała zupełnie inne obroty

Opublikowano
W dniu 20.01.2022 o 09:08, bercus napisał:

@shogunzlasa

@Szymek00Jaka temp.kotlowa,jaka temp.ochrony pow. i czy pompka kotlowa zamontowana?

Temp Mam 63 

pompa kotłowa zamontowana zawór 4d z siłownikiem  

Nie pamiętam.terqs temp powrotu ustawionej ale.osttanio  często poniżej 60 . Delta jakoś koło 4.5

Opublikowano

Ustaw temp.ochrony powrotu tylko jako OCHRONE. - 45-50° pomože kotlu przy rozpalaniu proci osadu wilgotnosci.Przy pracy stalej na 4d i odpowiednej temp.kotlowej nie ma juž ochrona znaczenia,tylko psuje pracu CO i kotla.Kiedy bedzie chronic i szrapac wentylom,potrzebne jest ustawic wysza temp.kotlowa.

Opublikowano

Przy tych temperaturach co mamy obecnie musisz dawać 48 stopni na grzejniki? U mnie obecnie srednio 34-36 stopni potrzeba do 22 stopni w domu. Pewnie masz termostaty na grzejnikach i co chwilę zmieniają przepływy, a temp CO mocno lata.to też ma wpływ stabilność kotła.

Opublikowano

u mnie też idzie na grzejniki 44-48 stopni obecnie jakbym miał 40, to temp w domu temp. spadałaby. 

Opublikowano

Każdy lubi inaczej,poza tym domy też są różne. Co w tym dziwnego

Opublikowano

@Szymek00Zdejcje,ktores pokazal,to tyka temperatury pracy pompki kotlowej,tam ustaw min.temp.powrotu jescze wysza(80+),by pompka sia nigdy nie wylaczyla pomimo wygasnieca pieca.(te temp.sa dobre,kiedy ktos nie ma 4d,tylko rure z pompka pomiedzy zasilaniem i powrotom)Samo ustawienie i wlaczenie  temp.ochrony powrotu jest w menu CO1.

Opublikowano (edytowane)

Ustaw 50.Jest trzeba poniechac tam jakis luz do pracy CWU i CO.Kiedy bedzie chlodniej na dworze,nie wystarca i bedzie zasiagowac do wentyla,zwiekszaj temp. na kotle n.p. o 5°.

Ja mam na kotle 70,delta pomiedzy 4-7° i powrot chroniony na 55-zbywa 8° luz.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

0 dziala OK. Im wieksze numero ustawisz,tym szybczej modulacja przyspiesza przy spadku powrotu.Nie to jakos stabilna funkcja,može w koncu przegrzewac kociol.

Opublikowano
4 godziny temu, Krzysztofcwik napisał:

Z tego co pamiętam to DarekDaro76 ma dmuchawę 37W z hallotronem.

Opublikowano

Witam ,ile stopni powinien  przebijać po osiągnięciu temo.zadanej?u mnie 3 stopnie i przechodzi w czuwanie. Chyba powinni być 5 stopni ! Mylę się ?

Opublikowano

Max.temp.ustawiona w menu kotla.

Opublikowano

Sprawdź parametr czasu przekroczenia. Jeśli jest krótki to kocioł odstawi się zanim przekroczy temperaturę zadaną o 5 stopni. 

Opublikowano

W jaki sposób steruje się wentylatorem z czujnikiem halla?

U mnie w menu powietrze nie ma możliwości wyboru prędkości obrotowej.

Tylko w diagnostyce mogę sprawdzić jaka jest prędkość obrotowa przy określonym procencie wysterowania

PXL_20220124_191648226.jpg