Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za zdjęcie , masz inny czujnik niż ten który ja dostałem masz na cztery przewody, i jak byś poświęcił się dla dobra ogółu zdjęcie środka dostawki co przesłał ci Timel. Będę wdzięczny. Możesz przesłać na maila. Dziękuję.

Ja mam tak podłączony czujnik. 

16260077840126486039904982200895.jpg

Dzięki za zdjęcie , masz inny czujnik niż ten który ja dostałem masz na cztery przewody, i jak byś poświęcił się dla dobra ogółu zdjęcie środka dostawki co przesłał ci Timel. Będę wdzięczny. Możesz przesłać na maila. Dziękuję.
Pokaż jak masz podłączony ten czujnik i jaki typ. Myślę że wystarczy obciążyć wyjście rezystorem i będzie działać

Dzięki za podpowiedź, próbowałem ale nic to nie dało wydałem 200 zł na czujnik i 220zł na dostawę z przesyłką ogarnąłem temat za 200zł i śmiga podpowiedzieli mi jeden gościu co siedzi w automatyce - połowa ceny. Ja teraz dochodzę do tego dlaczego u mnie to nie działało a u kogoś innego działało. Dostałem taki czujnik IMG_20210702_103505.thumb.jpg.cdc6d7c7431e76cba0f1c2740547d967.jpg

IMG_20210702_103452.jpg

Witam!

Macie zrobioną jakąś obudowe na skpz02? Chodzi mi o zakrycie wszystkich kabli z tyłu.

Widziałem ale to sterownik wisiał na ścianie. Ja mam na kotle.

• Lubię to 1

Dzięki za podpowiedź, próbowałem ale nic to nie dało wydałem 200 zł na czujnik i 220zł na dostawę z przesyłką ogarnąłem temat za 200zł i śmiga podpowiedzieli mi jeden gościu co siedzi w automatyce - połowa ceny. Ja teraz dochodzę do tego dlaczego u mnie to nie działało a u kogoś innego działało. Dostałem taki czujnik IMG_20210702_103505.thumb.jpg.cdc6d7c7431e76cba0f1c2740547d967.jpg
IMG_20210702_103452.thumb.jpg.654f36c0aede92b6946ffa1f75fec3da.jpg
A ten twój czujnik na prąd zmienny AC?

Jak mówiłem, ja nie chcę wiedzieć jak to działa, nie projektuję, nie produkuję elektroniki i serwisowo z dodatkami i zastanawianiem się odnosnie zasady działania czujnika X czy Y nie jest mi to do niczego potrzebne. Ja mam do peletu badania na Argosach, tam czujnik wtykamy i działa, więcej mi wiedzieć nie potrzeba. Nie kupuje tych czujników osobno, bo one są w zestawie ze sterownikiem , który jako całosc razem z palnikiem peletowym i zapalarka odbieram. Nie mam ich na półce, bo same w sobie nie są mi potrzebne do niczego.

Ktoś z Timel załatwił dostawkę, która obsługuje czujnik pojemnościowy, nie zgaduje kto i dlaczego. W każdym razie ja sobie na głowę kolejnego tematu nie chcę zwalać, jak ktoś mnie prosi, bo chce zamówić odstawkę, czy ruszt czy dany element palnika czy dane podzespoły z takim czujnikiem, to na takie zamówienie dla konkretnej osoby ściągam i zamawiam. Jak się jeszcze dalej komplikuje i zostawia sterownik bez zapalarki ale z dostawką do peletu, to tym bardziej nie wiem na jakiej zasadzie to działa, bo taki przypadek znam 1 . Nie znam nikogo innego który ma obsługe peletu dwóch podajników ale bez zapalarki. Nie wiem czy tu w tym miejscu jest to powiązane z softem sterownika czy jeszcze o co innego chodzi. Nie mam pojęcia. W Timel trzeba zapytać.

Parę osób załatwiało sobie dostawki, sami zamawiali czujniki pojemnościowe i po podłączeniu do wersji z zapalarką działa.

Tyle co mogę podpowiedzieć, to na czujniku pojemnościowym jest śrubeczka do regulacji czułości czujnika, może ją lekko ruszyłeś i zmieniła się czułość ? Nie wiem, zgaduję, bo do fabrycznych nie mam potrzeby tego ruszać i przestawiać śrubokrętem. Do regulacji czułości koło lampki jest śrubeczka jak coś jest blisko tego czujnika, to świeci światełko na czerwono, jak oddalasz, to gasnie, tak funkcjonuje ten czujnik.

Jak po zbliżeniu światełko świeci a po oddaleniu gaśnie, to czujnik jest OK.

Edytowane przez Pieklorz

@Misiu sprawdz czy wejścia w sterowniki są PNP czy NPN. Jak to sprawdzić? Podajesz 24V lub GND na wejście. Jeśli sterownik reaguje (odczytuje) stan 24V to znaczy ze PNP, gdy 0V to jest NPN. Pod to odbierasz czujnik, lub można zamienić sygnał przez przekaźnik, również odwrócić logikę NO/NC jeśli jest taka potrzeba.

Nic skomplikowanego tam nie ma.

Edytowane przez PioBin

PioBin dzięki za dobre chęci , ale powiedz mi jak spadek lub wzrost napięcia w momencie reakcji czujnika ma załączyć lub rozłączyć przekaźnik który zamontował Timel w dostawce , przekaźnik 10A . Coś takiego może zrobić - o ile dobrze pamiętam gościu mi wytłumaczył  - mikrokontroler który otrzymuje sygnał o spadku napięcia i z drugiego źródła zasilania załącza przekaźnik.

Czujnika nie spaliłem bo zabezpieczenie przeciw zmiany polaryzacji, po prostu nie działa jak źle podłączysz.

Pieklorz, kolego czyli będę pierwszy co pali pelletem a nie ma w sterowniku zapalarki bo nie potrzebuje , nie grzeje cwu, dla mnie rzecz zbędna i druga sprawa nie widzę żadnej zależności między pracą zmijki a sterownikiem , żmijką steruje czujnik pojemnościowy, oddzielny obwód. 

Panowie, ja próbowałem palić pelletem w rynnie i skzp-02 /soft na ekogroszek/ w zimie bez zapalarki. I wszystko działa kak należy przy odpowiednich ustawieniach sterowania. Ale przy okresach przejściowych lub małym odbiorze ciepła bardziej ekonomoczne jest stosowanie zapalarki. 

Druga sprawa to jeżeli ktoś samodzielnie przerabia ster a nie do końca jest w temacie to nie powimien mieć pretensji do producentów...

Ja samodzielnie nie przerabiałem, przystawkę robił Timel do SKZP02, wiedział skąd będzie czujnik pojemnościowy i do czego dorabia,  zapalarka nie ma wpływu na proces spalania - moim zdaniem- jak pisałem wyżej nie grzeje wody cwu.

2 godziny temu, Misiu napisał:

PioBin dzięki za dobre chęci , ale powiedz mi jak spadek lub wzrost napięcia w momencie reakcji czujnika ma załączyć lub rozłączyć przekaźnik który zamontował Timel w dostawce , przekaźnik 10A . Coś takiego może zrobić - o ile dobrze pamiętam gościu mi wytłumaczył  - mikrokontroler który otrzymuje sygnał o spadku napięcia i z drugiego źródła zasilania załącza przekaźnik

Dokładnie jest tak jak podał ci „gościu”.

Sterownik odczytuje wejście i z programu wysterowuje przekaźnik.

Bardziej chodziło mi o to czy masz właściwy czujnik i czy nie jest uszkodzony. 
Czujnikiem możesz wysterowac „bezpośrednio” swój mały „prywatny” przekaźnik który z kolei poda sygnał do sterownika. Tak się robi jeśli nie zgadza się logika lub sposób zasilania wyjścia lub separacja. Sprawdz sposób działania sterownika i czujnika tak jak podałem powyżej. Jeśli masz pytania lub coś jest nie jasne to pisz.

Michał, mówiłem, że urlopy, że jestem zawalony po czubek głowy. Prosiłeś aby uszykować konkretne elementy, przyjedziesz odebrać.

Zamówiłem, uszykowalem. Co w czujniku siedzi pojęcia nie mam, bo go nie rozbieram, nie mierzę, bo nie mam takiej potrzeby. Odkręcili od sterownika, dali. W Argosie zapinam w oryginalne gniazdo i działa. W blacku i max w ręcznym rozłączy a w Plus w ręcznym nie rozłącza, więc mój wniosek jest taki, że to kwestia programowa.

Czujnik widać działanie - zbliżasz i zaświeci lampka co dla Argos oznacza wyłącznie podawania. Oddalasz lampka gaśnie, peletu nie ma i górny podajnik zaczyna uzupełniać paliwo. Na czujniku jest regulacja, ale ja jej nie ruszam, bo jest ustawiony pod Argosa.

Do Timel musiałeś wtyczkę rozebrać, ale jak działa ta przystawka do SKZP 02 to ja nie wiem, bo jej nawet na oczy nie widziałem, druga osoba prosiła mnie o załatwienie SKZP 05 z obsługą tego czujnika i tyle mojego kontaktu z tymi rzeczami. W domu działałem testowo na wersji i uzbrojeniu węglowym na własną odpowiedzialność. Zmieniłem na fabryczny Argos Max pelet z fabrycznym czujnikiem i działa.

Sugerowałem skoro załatwiłeś przeróbki i dostawke w Timel abyś to doslal do Timel, to by sprawdzili dlaczego nie działa w Twoim SKZP.

Po co grzebać i kombinować, jak nie śmiga, to wysłać z przystawka do sprawdzenia do Timel i by ogarnęli. 

• Lubię to 1

Dzięki PioBin za zainteresowanie się problemem , ale temat ogarnąłem jak pisałem wcześniej , otrzymałem drugi czujnik pojemnościowy od gościa który działa on/off czyli jest napięcie i brak napięcia - nie ma żadnych spadków napięcia w momencie reakcji czujnika - i do niego moduł ze schematem podłączenia. Zestaw działa nie zależnie od sterownika i steruje tylko żmijką uzupełniając pellet w głównym podajniku. Zestaw dostałem z takim schematem , jeśli dałem radę to podłączyć to chyba aż taki tępy nie jestem i działa.IMG_20210716_160418.thumb.jpg.ebb95c7b8ddc5aca61e785481772a931.jpg

Nie chcę już drążyć tematu bo na razie tylko kolega Pieklorz się odezwał a Timel milczy.

Ta druga osoba z SKZP05, to chyba ja. Kocioł jeszcze nie odpalony. Czujnik mam identyczny. Przystawki do niego jako osobnego modułu nie widzę. Myślałem, że coś jest dorobione wewnątrz sterownika. Miałem pytać gdzie wpiąć tę wtyczkę, bo nie widzę takiego gniazda.

Wysłane za pomocą Tapatalk

Ja mam Skzp-05, przystawka zewnętrzna od Skzp-02. Szczerze to niewiem czy tam jest na to miejsce. Ja teraz mam podłączony na dwa podajniki. Sv200 jako Stoker, a żmijka jako podajnik. 

10 minut temu, Kijasr napisał:

Ty zamawiales sam ster bo już miałeś przystawkę, a jak ktoś zamówi 05 i obsługę czujnika to ma tak.e2425feb701118b31fdedcd70d6f0d31.jpg

Masz na płytce  dołożony zasilacz do zasilania czujnika pojemnosciowego i przekaźnik do sterowania podajnikiem. Jaki masz czujnik pojemnościowy - symbol.

Ja mam coś podobnego, tylko widzę, że płytka jest pęknięta
Czujnik mam Aotoro CR18-8DN Na naklejce jest jeszcze takie oznaczenie: NPN NO 200mA max
Niestety jeszcze nie uruchamiałem sprzętu.
099a168a32fa62b26fad59edaca653bb.jpg

Wysłane za pomocą Tapatalk

A że zapytam, o czym koledzy od jakiegoś czasu sobie piszecie, jakieś przystawki, czujniki pojemnościowe, dwa podajniki, czujnik dla AC czy DC. Może ktoś przybliży temat, a może jakiś inny wątek ktoś założy ( w podobieństwie do czujnika Bragera). Co wspólnego ma skzp-02 z problemami o których piszecie. Coś się domyślam, ale chciałbym wiedzieć a nie się domyślać !