Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też tak mi się zdaje że kryzowanie by tu przyniosło niezłe efekty i trzeci bieg byłby nie potrzebny . Spróbuj dać 2 bieg i zdlawic te grzejniki blisko kotla tak by reszta też grzala . Nie kryzuje się glowica tylko zaworami jak coś i masz taką możliwość . Jak nie wiesz co i jak daj fotki wejść i wyjść z grzejników .

Opublikowano

Jestem w pracy dam fotki wieczorem 

Ogólnie chodzi na powrocie o śrubę na imbus?  Wszystkie mam rozkręcone na max wcześniej jak znów miałem.poskrecane to grzejniki zimne od połowy jeden wcale nie grzał.czary

Opublikowano

Tak o chyba o to ,chodź to się zobaczy później  . Te blizej skrecasz np o dwa obroty a te dalsze zostawiasz na fulla . Późnej pompa stop czekamy aż się wystudzą grzejniki i puszczamy pompe . Dobrze jest jak ten blisko jak i ten daleko mniej więcej w tym samym czasie zaczną się robić ciepłe . Oczywiście i tak późnej trzeba coś podkręcić bo np trzeba więcej ciepła dostarczyć do jednego pomieszczenia czy też słychać szum jak się głowica domyka .

Opublikowano

W mojej ocenie to wina leży pi stronie złego doboru powietrza. Jaką masz dmuchawe? 

Już widzę 80w. Zobacz czy przepustnica się nie przyblowala w dmuchawie. Taki drucik z podkladkami. Przyslone otwórz na Max i ustaw powietrze. Dół tak żeby płomień był spokojny i nie kopcilo a górę tak żeby nie było huty i niech delikatnie kopci.. potem zwiekszysz powietrze górą do zaniku kopcenia. 

I jeszcze jedno. Jeżeli wieje silny wiatr a nie masz RCK to czopuch przymknij do połowy. 

Nie ma H.. a we wsi to musi pomóc! 

Opublikowano

Ktoś testuje , używa może dmuchawę z czujnikiem halla nie chodzi o  tzw. turbinkę. Jakie macie uwagi , spostrzeżenia ? Jakie macie ustawienia wenta ? 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Szymek00 napisał:

Resetowalem licznik wczoraj .... 20godzin .... W ciągu 20godxin tyle wpieprzyl

Uzupełnij profil. Jaki kocioł, Jaki palnik, ile grzejników. 

Tak jak kolega DarekDaro76 napisał. Prawdopodobnie za mocno dmuchasz i ciepło ucieka do komina. Czy wskazania sterownika zgadzają się z tym co wsypujesz. Może potencjał jest niewłaściwy. Zrób zdjęcia płomienia i popiołu.

Edytowane przez Hitower
Opublikowano

Potencjał zmierzony . Zważony dokładnie wyszło 15.35kg/h  

Pierwsze zdj przy modulacji 40% drugie 83%

Grzejników 8 ale w sumie 6 tylko chodzą  2 wogole nie są.odkrefane niepotrzebne 

IMG_20210309_060729.jpg

IMG_20210309_060905.jpg

IMG_20210309_060845.jpg

Opublikowano

Na obu fotkach coś pali bokiem i  dziwne to bo to obrotowy palnik (tak mnie się zdaje ). Dodatkowo dolem tj przy 40% jest czarny placek co by znaczyło o małej ilości powietrza. Zostaw powietrze górne a idź dolem w górę .  Poza tym deflektor jest też za nisko ?

Opublikowano

Dla 80% troche za maly plomik,može powietrze dolne jest duže i w gorze za malo dmuchasz,dmuchawa bez przyslony? Zdejmi ta blaszka z dmuchawy.

Opublikowano

Tak zmieniłem zakres powietrza od 1 do 100 

Deflektor tak założył mi instalator .. 

Przed wyjściem  domu zmniejszyłem.minimum powietrza na 8% ..i korektę o 2% w górę z 8na 10%

Opublikowano

Uwaga-tu nie chodzi o korekte nadmuchu,ale calkowy poziom.Jesli ustawiles minimum 8 i max.10 to prawie taki sam nadmuch do 1.5 jak do 15 KW.

Max.powinny byc przy tej dmuchawe okolo 25......

Opublikowano

Cos tak nie pobralem z poprzednego wpisu.

Opublikowano

Na palniku ardeo iron 25kw mam ustawione min.8 max.27 . 

Opublikowano

Dziś kurier przywiezie mi dmuchawe Rms120 40Wat. Jakie wstępne ustawienia dla takiej małej mocy. Resztę ustawię są. Tylko od czego zaczynać? Ma ktoś taką... palnik rynnowy o ile to ma znaczenie

Opublikowano

Ja na sv-ce przy dmuchawie 40W mam 15-45 z analizatorem, jeśli to Tobie pomoże.

• Przydało się 1