Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli coś dobrze działa to po co zmieniać? No chyba że lubimy siedzieć w kotłowni...

Ja mam starszy soft z prostą kreską więc nie kombinuję tylko siedzę  przed tv w pokoju :))

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Świeczki, lampy naftowe i powozy konne też dobrze działały. 

• Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
  • Nie zgadzam się 1
Opublikowano

A co to za parametr,, Stabilizacja,, .... czyżby chodziło o,, mieszacz??? I tu nasuwa się pytanie jaką wartość ustawić dla mueszacza? Nowego softu jeszcze nie mam a mieszacz tak. 

Opublikowano

Ta stabilizacja ?

Doszedł parametr STABILIZACJA w oknie modulacji (tylko w trybie admina)

Jest to czas w sekundach na który zatrzymuje się modulacja gdy nastąpi szybki wzrost modulacji o 10 % lub   więcej.  Szybki wzrost = 10 % w ciągu 2 minut . Można ustawić zero - wówczas jest pomijany. Najczęściej   starcza 30-60 sekund. Dzięki temu palnik ma czas aby aby prawidłowo spalać nowe dawki paliwa, które przy   wzroście mocy są coraz większe.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
1 minutę temu, FAFAŁ napisał:

Ta stabilizacja ?

Doszedł parametr STABILIZACJA w oknie modulacji (tylko w trybie admina)

Jest to czas w sekundach na który zatrzymuje się modulacja gdy nastąpi szybki wzrost modulacji o 10 % lub   więcej.  Szybki wzrost = 10 % w ciągu 2 minut . Można ustawić zero - wówczas jest pomijany. Najczęściej   starcza 30-60 sekund. Dzięki temu palnik ma czas aby aby prawidłowo spalać nowe dawki paliwa, które przy   wzroście mocy są coraz większe.

A przy mieszaczu jak najlepiej ustawić? 

Opublikowano

Witam wszystkich.
W tym sezonie wymieniłem piec na ekogoszek. Jest to nowość dla mnie. Na razie używany kocioł żywiec palnik retorta 15kW.
Długo walczyłem z ustawieniem kotła na sterowniku Geco G-403-P02. Ale by w miarę ładnie chodziło dmuchawa musiała być zdławiona maksymalnie i nie mogło przebić powyżej temperatury 43 stopni. Po obejrzeniu filmów Jockey który naprawdę fajnie wytłumaczył sterownik SKZP-02 zdecydowałem się na niego. Dzięki filmom interfejs pomimo zmiany wersji oprogramowania udało się w miarę szybko ustawić. Już nie mam ogrzewania ściennego z komina, ale spalanie wydaje mi się jeszcze spore i nie dopala groszku.
Ma może ktoś dmuchawę WBS-5a 105W w palniku 15kW i poradzi jaki zakres charakterystyki wybrać?
Dmuchawa startuje już od 1%, na razie ustawiłem zakres 5-30%.
Dla 10% mocy 10, dla 100% mocy 90. i jest w miarę spoko nie dymi ale nie dopala groszku. Jutro jeszcze muszę postarać się wyprostować retortę bo nie jest wypoziomowana i przesypuje na jedną stronę co w pewnej mierze też może mieć wpływ na nie dopalanie.

Opublikowano

Potencjał sprawdziłeś ? Kaloryczność właściwa ?

Opublikowano

Nie wiem nie mam :) pytam czy o tą stabilizację Ci chodziło.

17 minut temu, DarekDaro76 napisał:

12 minut temu, Krzsiu napisał:

Dmuchawa startuje już od 1%, na razie ustawiłem zakres 5-30%.
Dla 10% mocy 10, dla 100% mocy 90. i jest w miarę spoko nie dymi ale nie dopala groszku

Jeśli ten smok przy takim nastawie nie spala to coś tu nie tak . Upewnij się że tam jest tak mocny silnik . 

Opublikowano
30 minut temu, DarekDaro76 napisał:

Tak jak było, o jakiś zmianach w tej materii nie było info. U mnie sprawdza się stabilizacja 30 sek. histereza 0.2. Reszty ustawień w mieszaczu nie ruszam, zostają tzw fabryczne. Pozycjonowanie mam wyłączone.

Opublikowano (edytowane)

shaft7 potencjał ustawiony prawidłowo. Co do kaloryczności ekogroszek kupiony na składzie mieszany podobno 26, teraz w paliwie mam ustawiną dawkę -11% czyli 28,2MJ/kg. Teraz jeszcze obniżyłem 2%.

FAFAŁ tak pisze na tabliczce znamionowej dmuchawy. Wcześniej myślałem że to 80W bo tak było w papierach. Dla 80W widziałem że zalecie 5-25 około. A u mnie 5-30 i raczej spokojnie jest w kotle wg mnie. Co też mnie trochę zastanawia bo WBS-5a ma 380 m³/h.

Dlatego chciałem się poradzić jaki zakres ustawiacie dla tej dmuchawy bo nie wiem czy powiększać zakres dmuchawie czy korygować mocno dawkę.

Edytowane przez Krzsiu
Opublikowano

@Krzsiu dokladnie :) szcszczelnosc jest na palniku . Nic w koło nie widać jasnego nalotu ? Jak nie to przesyp jest zly i ster za dużo podaje .można mu podnieść z kilo i zobaczyc co się dzieje.

Opublikowano

FAFAŁ ostatnio rozbierałem palnik czyściłem i uszczelniałem retortę uszczelniaczem do kominków ale niestety jak palnik był już w piecu.
Może rzeczywiście gdzieś nie doszczelniło. Jutro postaram się poprawić wypoziomowanie retorty to wyjmę palnik i obejrzę bo na piecu słabo widać. Potencjału wolałbym  nie ruszać bo zgadza się z zasypem.

Dzięki jutro będę walczył.

Opublikowano
18 minut temu, Krzsiu napisał:

Potencjału wolałbym  nie ruszać bo zgadza się z zasypem.

A kalorie jak ustawione . Dziwi mnie że taki palnik potrzebuje mocnego dmuchania A mimo to niedopala .

Opublikowano

Może warto zmienić moc kotła w sterowniku z 15 na 13 kw wtedy na pewno mniej będzie niedopałków.

Opublikowano (edytowane)

Wypoziomowałem retortę. teraz palnik trzyma się na jednej śrubie i kilku zaciskach morsea.
Wygląda na to że żar przesuwał się na jedną stronę i powietrze musiało uciekać głównie tam gdzie było go mniej.
Mam nauczkę. Teraz dmuchawa ma zakres pracy od 3 do 23% i wygląda nieźle. Jak zrobi się kopczyk właściwy to jeszcze będę dopracowywał. Ale swoją drogą nie wiem co uderzyło komuś do głowy żeby pchać do 15kW kotła taką dmuchawę i dodawać sterownik który nie miał regulacji prędkości. Chyba jak pisze Oldek musiały być w promocji.

Edytowane przez Krzsiu
Opublikowano

Witam szanownych kolegów. 

Od czterech dni jestem posiadaczem skzp 02 w wersji 2.37 i chciałbym ją zaktualizować na najnowszą wersję. Z tego co się orientuję, to są już nowe dwie wersje ( producent przy zakupie obiecywał mi, że otrzymam aktualną wersję, ale niestety tak nie jest). Doradzi ktoś, czy muszę wgrywać je po kolei, czy wystarczy wgrać ostatnią?

Opublikowano (edytowane)

Ja Tobie radzę abyś zostawił to co masz i święta spędził z rodziną a nie w kotłowni :-)

ps. nie ma w tym żadnej złośliwości

Edytowane przez altoro
  • Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, marino166 napisał:

Doradzi ktoś, czy muszę wgrywać je po kolei, czy wystarczy wgrać ostatnią?

Wgrywasz to co chcesz bez przeskakiwania z wersji po numerkach. Aczkolwiek ostatniej testowej nie polecam . Oficjalny kanal jest spoko . Testowy to testowy :)  możesz zostać na tej wersji jeśli nie potrzeba Ci nic co mają kolejne .

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano
Godzinę temu, marino166 napisał:

Z tego co się orientuję, to są już nowe dwie wersje ( producent przy zakupie obiecywał mi, że otrzymam aktualną wersję, ale niestety tak nie jest).

Mylisz najnowszą wersję z wersjami testowymi. Wszystko jest na stronie producenta. Wersję testową wgrywasz na własną odpowiedzialność.  

Poza tym najpierw warto opanować podstawy a dopiero mieszać w sofcie. ( ale jeżeli wszystko działa jak należy to po co zmieniać?)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie pisałem że 2.43 to wersja testowa. Pisałem ogólnie że są też wersje testowe. 

Opublikowano

Wgrana ma oficjalna wersje a potem wyszły kolejne i ostatnia testowa.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka