Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dziś założyłem pompę kotłową wszystko ładnie pięknie delta wynosi jakieś 2 stopnie. Tylko ten bojler jak się załącza to cała pracę paskudzi. Temp. na kotle 60stopni bojler zadana 50 histereza 3 stopnie. Co zmienić by bojler tak nie podbijał modulacji o oto wykres?

20191026_170147.jpg

Opublikowano

Poza przykazaniem iż nie można korzystać z ciepłej wody nic mądrzejszego nie da się wymyślić. Niestety z bojlerem już tak będzie. Przy małym poborze ciepłej wody, np. umycie rąk sterownik nie zareaguje tak agresywnie. Przy kąpaniu też lubi pobrykać.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam 300l baniak i grzeję go cały czas maleńkim przepływem który w zasadzie nie ma wpływu na modulację.

Wynika to z faktu że nie mam osobnej pompy do CWU i jakoś trzeba to było zrobić żeby bojler nie był cały czas naładowany do 60C (straty postojowe, odkładanie kamienia itp).

Bojler nigdy nie jest dogrzany na full ale wody jeszcze nikomu nigdy nie brakło. Przy małym zasobniku albo ochronie powrotu przez CWU to się nie sprawdzi :-) 

Edytowane przez krisgie
Opublikowano

Tak masz rację niewielki przepływ przez zasobnik mocno nie podbije temp, a duży bojler działa jak bufor. Przy małym zasobniku, też.mozna dyskretnie to zrobić. Można też zadać wyższa temp na bojler i histeryze niższa i mocno nie spapra modulacji

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Dokładnie, poza tym leceniem, bo schodzę. Temp. ustawiam na mieszaczu i do tego korekta pogodowa 4. Jak się schładza idę przestawiam temp. na mieszaczu z np. 30 na 32°C. Zadnych obniżeń nocnych ani czasowych. Stała temperatura na CO.
W sumie też zadziała, korekta pogodowa na mieszaczu podniesie zadana za.mieszaczem. Każdy ustawia jak mu pasi, ale chciałem się z Tobą podroczyć. Czasem mozna też się coś ciekawego dowiedzieć

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, Mirekkss napisał:

Witam. Dziś założyłem pompę kotłową wszystko ładnie pięknie delta wynosi jakieś 2 stopnie. Tylko ten bojler jak się załącza to cała pracę paskudzi. Temp. na kotle 60stopni bojler zadana 50 histereza 3 stopnie. Co zmienić by bojler tak nie podbijał modulacji o oto wykres?

Wystarcza troche przyzatwarac wentyl kulowy na obiegu cwu i zminiejszac przeplyw.Wode bedzie sa grzac troche wolniej,nebedzie takich skokow.

Opublikowano (edytowane)

Też tak właśnie myślę aby trochę skręcić zawór by zmniejszyć przepływ. A wy jaką ustawiacie temp. na bojler i jaka histereza??

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Ja w obwodzie cwu nie mam żadnego zaworu do skręcenia. Bojler mam za daleko od kotła i uważam że straty na przyłączach są za duże aby tak dogrzewać cwu. Mam grzałkę 2kW w bojlerze i to jest podstawa cwu. Podobno dobrze jest raz na miesiąc  potraktować bojler temp. > 60°C (legionella) wówczas na kotle daję 70°C przez dobę. Poza sezonem jak mam drewno z palet też cwu dogrzeję na ruszcie.

Opublikowano

Na ten czas  mogę powiedzieć że wykres i spalanie lepiej wyglądało jak nie bylo pompy kotłowej a pompa cwu była włączona na stałe. Ale zobaczymy po 24h.

Opublikowano
7 godzin temu, adamretro napisał:

Ja mam 15s i 0.24kg jeden cykl. 

Powiedz mi bo ty masz tłokowy kocioł jakie masz temperatury spalin i jakie siły nadmuchów ?

Opublikowano
7 minut temu, Natben napisał:

Powiedz mi bo ty masz tłokowy kocioł jakie masz temperatury spalin i jakie siły nadmuchów ?

Temperatury mam wysokie, na mocy maksymalnej ograniczam do 260 C°. Zrobiłem zawirowywacze spalin ale dymiło przez zasobnik i wyciągłem. Temperatura spalin była sporo niższa. Umnie siła nadmuchu jest w biegach, dla 1% mocy 9 bieg a dla 100% 24bieg. 

Opublikowano
43 minuty temu, Mirekkss napisał:

Na ten czas  mogę powiedzieć że wykres i spalanie lepiej wyglądało jak nie bylo pompy kotłowej a pompa cwu była włączona na stałe.

Wyjątki się trafiają, można pompę odsprzedać. 

Opublikowano
Temperatury mam wysokie, na mocy maksymalnej ograniczam do 260 C°. Zrobiłem zawirowywacze spalin ale dymiło przez zasobnik i wyciągłem. Temperatura spalin była sporo niższa. Umnie siła nadmuchu jest w biegach, dla 1% mocy 9 bieg a dla 100% 24bieg. 

Zastanawiam sie czy jestem w sysnie ograniczyc spaliny ponizej 150 stopni ale zeby zaś kocioł sie magrzewał bo co mi z tego ze bede miał 130 jak piec bedzie ciągle szedł i nieosiagnie temp. zad.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Z jaką mocą kocioł teraz pracuje i jaka temperatura spalin? 

Opublikowano (edytowane)

Teraz mam 26 kw . Modulacja od 38 do 60 , podnioslem ale ubrałem powietrze . Powietrze mam 20 - 35 % . Przedmuchy 5 min, czas przed. 40 , sila 50 % . Spaliny teraz 70 - 160 w zależnosci od modulacji

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Umnie temperatury spalin podobne, ja ograniczam maksymalną temperaturę spalin, teraz mam chyba 145°C.Co to znaczy modulacja od 38 do 60?.Jak oceniasz sterownik Skzp, pod kątem obsługi kotła z podajnikiem tłokowym. Zaczynam się zastanawiać czy kupić taki czy nie? 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Modulacja to moc kotła w zależności jaki jest spadek temp. to tak sobie podaje opał kocioł on sobie to oblicza wedle algorytmu i danej modulacji na jakiej pracuje i tak często podaje .( Proszę mnie poprawić jeśli zle to opisuje koledze ) Według mnie sterownik super , ja mam z modułem internetowy ale bez panelu pokojowego ale panel sobie do kupie bo jednak przechodząc koło panelu prędzej zerkniesz co na nim się dzieje niż w telefonie przykładowo zerkniesz chociaż na stan węgla w zasobniku przy kompie fajnie jak chcesz sobie coś po testować i poustawiać nie siedząc na krześle przy panelu . Może ktoś jeszcze się wypowie na ten temat 

ps. Fajnie by było gdyby sterownik obsługiwał 2 siłowniki bo akurat u mnie jak mieszacz na grzejniki otwiera sie mocniej podbiera temp. z podłogówki i cza lecieć podkręcać podłogówkę . 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
W dniu 26.10.2019 o 12:30, Natben napisał:

Kurde ja noga jestem z takich zagadnien . Mase zeczy z instrukcji zle interpretuje bo bo niewiem oco kaman . Wybaczcie jak zadaje mase zbednych i nielogicznych pytań dla was ale dlamnie to naprawde dość trudny temat . Chce za wszelką cene zaoszczedzic ale niewiem jak dokladnoe do tego podejść . Zaczne jeszcze od filmów kolegi .

Po pierwsze czytaj ze zrozumieniem bo widzę że masz z tym problem.

Po drugie jakiekolwiek nastawy zmieniasz to pojedynczo i czekasz na efekt i obserwujesz

Po trzecie pomyśl logicznie. Jest ciepło i nie masz potrzeby wysoko trzymać palnika. Pytanie dlaczego moc minimalna masz taką wysoką? Teraz chociaż nie potrzebujesz dużo ciepła to i tak piec chodzi na wysokich mocach bo nie zejdzie poniżej mocy minimalnej którą ustawiłeś. To tak jak z rowerem. Na prostej drodze ustawiasz przerzutki tak żeby wolno pedałować a szybko jechać a nie odwrotnie

Opublikowano

W dniu 26.10.2019 o 23:15, 8010 napisał:

...po drugie jakiekolwiek nastawy zmieniasz to pojedynczo i czekasz na efekt i obserwujesz.

Dobrze, że nie napisałeś o kilkunastu godzinnym ustabilizowaniu kotła, bo kolega @Natben prosi o przyspieszony kurs. Ja polecam tabletki NZT z filmu "Jestem Bogiem" :)

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Witam troche poczytałem , pogladałem , pozmienialem . Czy ktoś nasunie jeszcze jakąś swoją myś co jeszcze zle robie . Głównie chodzi mi który parametr przetestować który ma lub moze być zmieniony

Opera Zdjęcie_2019-10-27_080258_wojszym2244.usermd.net.png

Opera Zdjęcie_2019-10-27_080351_wojszym2244.usermd.net.png

Opera Zdjęcie_2019-10-27_081048_wojszym2244.usermd.net.png

Opera Zdjęcie_2019-10-27_080720_wojszym2244.usermd.net.png

Edytowane przez Natben
Opublikowano

@TomekBrz Po 13.miesiącach użytkowania SKZP-02, ustawiony czas spóźnia się o około 2 minuty. Nie wiem czy będę mógł z tym żyć :)

• Lubię to 1
Opublikowano
5 minut temu, aikon91 napisał:

Zmniejsz modulację do 10-15 % i obserwuj. 

Kolego dolny i górny próg o 10-15 % ?

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Deafnezz napisał:

@TomekBrz Po 13.miesiącach użytkowania SKZP-02, ustawiony czas spóźnia się o około 2 minuty. Nie wiem czy będę mógł z tym żyć :)

Pociesz się bo od dzisiaj, to Ci się spieszy o 58 minut 42.gif

29 minut temu, Natben napisał:

Kolego dolny i górny próg o 10-15 % ?

Ustaw minimalna modulację na 20% i obserwuj zmiany na wykresie

Edytowane przez Jockey
  • Lubię to 1
Opublikowano

Witam.

Mam pytanko...temp zadana na zaworze 45stopni....jak zostanie osiągnieta ta temp to zamyka mi sie zawór co doprowadza do schłodzenia grzejników i dopóki nie spadnie temp na zaworze to nie puści wody na obieg co....czy to normalne? Czy mam jakąś funkcje załączoną