Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
to minimalna kotła 55 ,a ja bym postawił na  min.  60  ,a 20 Ci w domu wystarcza ?
No właśnie nie...w salonie inaczej w łazienkach inaczej w sypialniach jeszcze inaczej musze miec zapas zeby osiągnąć 22 max

Wysłane z mojego Prime_2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Spróbuję...dzięki.

Nie da się wyłączyć ustawiłem co 180min przez 4sek mniej się nie da na moim v2.10

Opublikowano

Też mam na grzejnikach termostaty gazowe Danfossa  RA 2994

Termostaty sprawują się świetnie i temperatury też mam różne, salon z kuchnią 23 st C, łazienki  ok. 24 do 25 st. C, gabinety 22 st C, sypialnia 18 st C poza salonem iłazienkami to reszta domowników sobie temperatury dopieszcza jak chce i jest ok.

Opublikowano
7 minut temu, orally napisał:

Nie da się wyłączyć ustawiłem co 180min przez 4sek mniej się nie da na moim v2.10

Da się wyłączyć czyszczenie 180 min na zero

Opublikowano (edytowane)

oj to nie wiedzialem ide wylaczyc 

.Dziekuje A te "spieki" to takie ,ze jak do popielnika spadaja to sie rozladuja na pyl to tylko tak wyglada na palniku

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
7 minut temu, czp01 napisał:

Też mam na grzejnikach termostaty gazowe Danfossa  RA 2994

Termostaty sprawują się świetnie i temperatury też mam różne, salon z kuchnią 23 st C, łazienki  ok. 24 do 25 st. C, gabinety 22 st C, sypialnia 18 st C poza salonem iłazienkami to reszta domowników sobie temperatury dopieszcza jak chce i jest ok.

Masz inny sterownik...

Opublikowano (edytowane)

Ster inny. No ale ten tu Wasz sterownik widzę, że ma duży potencjał i się rozwija a to jest najważniejsze.

Edytowane przez czp01
Opublikowano (edytowane)

podniosem modulacje min do 2o pompa na I bieg i sie stabilizuje jakby :)

wczsniej mialem sp-18l podobny do tego IE ale to inna liga tera jestem w niebie...:)

Edytowane przez orally
Opublikowano

Jeszcze działa :) - u mnie chodzi elegancko - zwłaszcza algorytm - który można doprecyzować dokładnie pod swoje potrzeby.  Inne elementy stera , zwłaszcza jego strona internetowa niestety kuleją i producent zastopował i stera  jakoś w tej chwili nie rozwija :(

Opublikowano

orally - masz jakiś podgląd przez internet na ster ?

Ciekawe czy na I biegu Ci nagrzeje (jak nie to dasz na II bieg) i ile będzie pompa brała W. 

Opublikowano

Ster może algorytm ma dobry ale nie ma już szans wejść na rynek teraz kolorowe wyświetlacze itd. i co najważniejsze wsparcie. Skzp ma najlepsze wsparcie. Aktualizacje można samemu zrobić nie trzeba nigdzie wysylac. I cały autor się udziela na forum.

Opublikowano
1 minutę temu, czp01 napisał:

Ciekawe czy na I biegu Ci nagrzeje (jak nie to dasz na II bieg) i ile będzie pompa brała W. 

teraz bierze 11w  nie kupilem modulu internetowgo wiec nie mam podgladu na smartfonie ale jestem w domu

Opublikowano
Teraz, Kijasr napisał:

Ster może algorytm ma dobry ale nie ma już szans wejść na rynek teraz kolorowe wyświetlacze itd. i co najważniejsze wsparcie. Skzp ma najlepsze wsparcie. Aktualizacje można samemu zrobić nie trzeba nigdzie wysylac. I cały autor się udziela na forum.

i pewnie z jakiegos powodu sie go nie rozwija jakby ludzie kupowali to czemu nie sprzedawac, rozwijac

Opublikowano
9 minut temu, czp01 napisał:

bylem na poddaszu kaloryfer goracy to ostatni nawyzszy to nizej chyba nagrzeje:)

Opublikowano

To już zależy od średnic rur i kryzowania. Bywa tak, że góra grzeje a dół nie chce :)

Opublikowano

No aktualizacje (jak są)  robi się z laptopa tak, że ok. Wyświetlacz może być jak dla mnie nawet byle jaki  ale, żeby miał full wypas stronę internetową z wykresami, alarmami i powiadomieniami, oraz powinna być apka na androida - ale to chyba już wątpliwe. Może producent robi teraz sterowania do pomp ciepła itp. aby być na czasie, a paliwa stałe to powoli będą takie dinozaury. 

Jak ster padnie to się kupi jakiś inny - tylko tego algorytmu będzie mi szkoda.

Opublikowano
4 minuty temu, gmaj22 napisał:

To już zależy od średnic rur i kryzowania. Bywa tak, że góra grzeje a dół nie chce :)

gora grzeje, srodek grzeje, dol grzeje czyli zkryzowalem dobrze pex tez mi wyszedl ok :)

Opublikowano
7 minut temu, gmaj22 napisał:

Jak się bawiłem ustawieniami pompy aby wybrać jej właściwą funkcję to odkręciłem wszystkie grzejniki na full - włączyłem I bieg i posprawdzałem czy wszystkie grzeją. Grzały - czyli ok i tak zostało. Aha - jeden grzejnik ( w laubie) mam bez termostatu a tylko trochę popuszczony na zaworze aby zapewnić przepływ - chociaż to akurat powinien być grzejnik w łazience :)

Opublikowano

Jak grzeją to ok - może Ci się kocioł ustabilizuje. Jak kocioł w miarę szybko osiąga Ci zadaną temperaturę to możesz spróbować zdjąć mu jedno oczko ( czy % co tam masz) z mocy maksymalnej to wtedy będzie dłużej dochodził i powinno być stabilniej.

Opublikowano (edytowane)

caly czas oscyluje wokol zadanej taka jest idea PID z mocy mam zdjete 30%. jest ok

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

No wiem idea - jest ok - algorytm w moim sterze też tak kombinuje aby trzymać się w okolicy zadanej i się trzyma , no poza momentami, jak jest za ciepło czyli nie ma odbioru ciepła to się odstawi.

Opublikowano

Jak się dobrze dobierze powietrze w mini max. To nie trzeba mu ograniczać mocy on sam sobie dobierze i to obojętne czy na dworze ciepły zimno. Parametr dynamika dać na 1 wtedy plyniej pracuje.

Opublikowano (edytowane)

oprogramowanie v.2.10 z dynamiki lipa

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

i

1 godzinę temu, czp01 napisał:

Jak się bawiłem ustawieniami pompy aby wybrać jej właściwą funkcję to odkręciłem wszystkie grzejniki na full - włączyłem I bieg i posprawdzałem czy wszystkie grzeją. Grzały - czyli ok i tak zostało. Aha - jeden grzejnik ( w laubie) mam bez termostatu a tylko trochę popuszczony na zaworze aby zapewnić przepływ - chociaż to akurat powinien być grzejnik w łazience :)

U mnie taką rolę spełnia grzejnik w garażu za ścianą kotłowni. Nie tyle sam grzejnik, bo jest skręcony na ok. 8-10C, ale mała modyfikacja jego podłączenia. Bajpas robi za dodatkową ochronę powrotu :)

IMG_20190204_135337.jpg.dab882db0efcada5aee045a828d75b3e.jpg

Edytowane przez gmaj22