Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 12.01.2019 o 09:18, marekd napisał:

Po czasie spędzonym na walce takie efekty mogą być myśle , ale spalanie duże bo dziurawy dom. Jak to oceniacie .

8D7DE7E8-B74D-4B6A-A3A5-03CB8E481ADA.jpeg

Witam.

A czym kolega pali? słomą? czy sianem? Wynik 6.7kW z 1.5kg opału to jest ok.15,5MJ a to nie jest wartość opałowa węgla tylko owsa, słomy czy siana (nie czepiajmy się szczegółów)

a węgiel to myślę że od 22MJ w wzwyż.....

Yaro

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegę Yaro .Pale powiedzmy ekogroszkiem z Wesołej ma 29 MJ , o siano i owies to trochę trudno mi magazynować bo duuuuzo by tego trzeba . Wartość do stera wpisana 22 MJ . Z Twojej odpowiedzi mam myśleć ze za duzo spałam ? Kolego jak pisałem dom jest dziurawy i nie ma możliwości inwestowania w niego wybudowany na przełomie 19/20 wiek wiec nie ma co wymagać ze będzie super spalanie inst. stara przecież pisałem jak i co .Dziekuje za informacje i podpowiedz.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
Witam kolegę Yaro .Pale powiedzmy ekogroszkiem z Wesołej ma 29 MJ , o siano i owies to trochę trudno mi magazynować bo duuuuzo by tego trzeba . Wartość do stera wpisana 22 MJ . Z Twojej odpowiedzi mam myśleć ze za duzo spałam ? Kolego jak pisałem dom jest dziurawy i nie ma możliwości inwestowania w niego wybudowany na przełomie 19/20 wiek wiec nie ma co wymagać ze będzie super spalanie inst. stara przecież pisałem jak i co .Dziekuje za informacje i podpowiedz.

Z tą kalorynoscia ekogroszku to chyba oszukują bo z dwóch składów węgla kaloryczność się zgadza z deklarowana a z trzeciego składu żaden myślę tak że sprzedają jakieś guwno a certyfikat dają od innego dobrego groszku bo jakby Polak Polaka nie oszukał to byłby chory

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

?

Edytowane przez Oldek
hmm, jakieś głupoty chciałem napisać, I'm sorry all
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, broda1301 napisał:

Mam pytanie do kolegów co grzeją Priorytet CWU.

NADWYŻKA TEMPERATURY KOTŁA jaką wartość tego parametru macie ustawioną?

I jak dokładnie działa ten parametr ? 

Ja chce aby kocioł nie zmieniał temperatury kotła jak grzeje CWU, a on ustawia sobie ją jak chce.

Nadwyżka kotła od zadanej temperatury CWU np. CWU ZADANA 44°C+ NADWYŻKA KOTLA 10°C= ZADANA KOTŁA 54°C

Edytowane przez raxx
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Oldek napisał:

Yaro, mam dziś pod górę. Napisz mi jak to obliczyłeś.

Witam.

Z fotki sterownika image.png.b6bb5769459d3c8cbe488834e735dcc4.png  6,7kW - 1.5kg. Kolega ma taki parametr wyświetlany kocioł aktualnie aby uzyskać 6,7kW mocy zużywa 1,5 opału na godzinę. Proporcja jest zachowana w całym zakresie mocy...Moc aktualna wyświetlana i spalanie aktualne do tej mocy również... zobacz przy małych modulacjach (mocach) i w większych. Uwaga na korekty podawania ...

To jest proporcja czyli z 1kg ok.4,46kW =ok.15,6MJ. kolega może mieć jeszcze korektę podawania ale musiałby mieć ją dużą.

Przykład teraz mój aktualny:  9kW- 1,6kg/h -- czyli 1kg= ok.5,6kW/h = 20,2MJ (ale teraz właśnie idzie owies z miałem w mieszance :) ) większe zużycie bo aktualnie bufor się ładuje mocniej :))

20190113_143310-1.jpg.9e24fe2ccd4956b44f772a9f693cd04e.jpg20190113_143331-1.jpg.5d6acbaedbcec47537c19f02aa445c46.jpg

Yaro

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano
2 godziny temu, Oldek napisał:

Yaro, mam dziś pod górę. Napisz mi jak to obliczyłeś.

"Z górki" wygląda to tak:

6,7 /1,5 X 3,6 = ok. 16

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

:))) właśnie napisałem około, ale dobrze że kolega taki sposób pokazał... młodość górą :((

16MJ to nie wartość węgla.... no chyba że brunatnego. Dzięki za podpowiedź.,

Pozdrawiam Yaro

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
19 minut temu, YaroXylen napisał:

Witam.

Z fotki sterownika image.png.b6bb5769459d3c8cbe488834e735dcc4.png  6,7kW - 1.5kg. Kolega ma taki parametr wyświetlany kocioł aktualnie aby uzyskać 6,7kW mocy zużywa 1,5 opału na godzinę. Proporcja jest zachowana w całym zakresie mocy...Moc aktualna wyświetlana i spalanie aktualne do tej mocy również... zobacz przy małych modulacjach (mocach) i w większych. Uwaga na korekty podawania ...

To jest proporcja czyli z 1kg ok.4,46kW =ok.15,6MJ. kolega może mieć jeszcze korektę podawania ale musiałby mieć ją dużą.

Przykład teraz mój aktualny:  9kW- 1,6kg/h -- czyli 1kg= ok.5,6kW/h = 20,2MJ (ale teraz właśnie idzie owies z miałem w mieszance :) )

20190113_143310-1.jpg.9e24fe2ccd4956b44f772a9f693cd04e.jpg20190113_143331-1.jpg.5d6acbaedbcec47537c19f02aa445c46.jpg

Mam rozumieć ze za duzo spałam ale jak to ujarzmić jak taka sytuacja budowla . Piec grzeje cały czas cwu 140 l robi jako odgrzanie powrotu i w układ. Jest tylko jedna pompa chodzi na 3 a tak mam problem z grzejniki w jednym pokoju bo ledwo grzeje . Piec nie kopci na żadnej mocy to dlamnie jest tez ważne jest to stary hef z pionowymi wymiennikami . Jak masz jakiś pomysł by było lepiej to proszę podpowiedz.

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegę.

Nie..... tylko zauważyłem, że parametry w sterowniku masz troszkę inne niż deklarujesz czym palisz (kaloryczność), wygląda że masz inną kaloryczność wpisaną niż jest faktycznie.

Oczywiście różnice są zawsze ale tak duże mogą wynikać z problemów z palnikiem , kotłem lub innym...

Yaro

literówka
Opublikowano
31 minut temu, gmaj22 napisał:

6,7 /1,5 X 3,6 = ok. 16

Ok, a żeby było już całkiem z górki, co to jest ten przelicznik 3,6. Czy przytoczony wzór jest prawidłowy dla obliczenia wartości opałowej grochu wg. wskazań sterownika SKZP.

Moc aktualna/Spalanie chwilowe*3,6==MJ wartość opałowa ??

Opublikowano

41 minut temu, gmaj22 napisał:

6,7 /1,5 X 3,6 = ok. 16

Obliczenie jest prawidłowe.

1kWh = 3,6 MJ

Jest rozbieżność we wpisanych do sterownika parametrach kaloryczności lub potencjału podajnika a stanem rzeczywistym.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Oldek napisał:

Ok, a żeby było już całkiem z górki, co to jest ten przelicznik 3,6. Czy przytoczony wzór jest prawidłowy dla obliczenia wartości opałowej grochu wg. wskazań sterownika SKZP.

Moc aktualna/Spalanie chwilowe*3,6==MJ wartość opałowa ??

To jest przelicznik kW /MJ... 1kWh=3,6MJ.... jak kolega gmaj22  przypomniał.

Yaro

kolega Jasa mnie uprzedził :))
Opublikowano
2 godziny temu, YaroXylen napisał:

Witam kolegę.

Nie..... tylko zauważyłem, że parametry w sterowniku masz troszkę inne niż deklarujesz czym palisz (kaloryczność), wygląda że masz inną kaloryczność wpisaną niż jest faktycznie.

Oczywiście różnice są zawsze ale tak duże mogą wynikać z problemów z palnikiem , kotłem lub innym...

Yaro

Yaro nie ma mnie teraz w domu , ale na pewno kaloryczność jest wpisana inna niż deklarowana ze składu i korekta jest wniesiona jak przyjadę to dam znać o tych parametrach.

Opublikowano
6 godzin temu, Oldek napisał:

@marekd mam pytanie, czy czasami ta Twoja Wesoła nie jest z Kareny ? 

A co taki zły jest ten z kadeny na przyszły sezon chciałem go kupić  .  Aktualnie palę  seledynowym  właśnie  z kareny i tona starcza na ponad 4 miesiące no ale ogrzewam tylko 85 m i zimę mamy jaka mamy he he

Opublikowano
5 godzin temu, raxx napisał:

Nadwyżka kotła od zadanej temperatury CWU np. CWU ZADANA 44°C+ NADWYŻKA KOTLA 10°C= ZADANA KOTŁA 54°C

To nie jest takie proste gdyż   parametr bierze pod uwagę histerezy CWU.

Panie Tomku proszę o wyjaśnienie jak to jest i z czego sterownik wylicza temperaturę nadwyżki dla CWU.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, broda1301 napisał:

To nie jest takie proste gdyż   parametr bierze pod uwagę histerezy CWU.

Histereza CWU nie ma nic wspólnego z nadwyżką temperatury kotła. Przeczytaj dokładnie instrukcję jak dziala nadwyżka.

Edytowane przez raxx
Opublikowano

Instrukcja brzmi bardzo lakoniczne.

Ja mówię o tym co widzę na sterowniki. 

Temp. CWU 42, nadwyżka 18 wiec temperatura kotla powinna byc 60, a jest 70. Gdy histerezy CWU która jest na 12 zmniejsza do 4 to temp kotła 52. Więc o co tu chodzi?

Opublikowano
3 godziny temu, marekd napisał:

Yaro nie ma mnie teraz w domu , ale na pewno kaloryczność jest wpisana inna niż deklarowana ze składu i korekta jest wniesiona jak przyjadę to dam znać o tych parametrach.

Yaro zdjęcia do wglądu 

25F6C3E9-81BD-4343-AC4A-6E87B8E5A210.jpeg

AB81F856-CAA2-4A9B-82EC-24B59AC24A80.jpeg

2B489319-2CA5-424E-ACBF-6B25DC45B2E5.jpeg

20EDEE5A-F254-4D55-997D-40E1521A615A.jpeg

97368BEC-42A2-45F2-84C6-5704366E1B8D.jpeg

Opublikowano

Sory ale moim zdaniem masz dziwne parametry. 30% korekty? Powinieneś ustawić dokładniej kaloryczność i starać się zejsć z korektą do 0.

Pytanie co za palnik z takim potencjałem? Piszesz w profilu że piec 25kw a potencjał 10.5...

• Zgadzam się 1
Opublikowano
29 minut temu, broda1301 napisał:

Poszedłem sprawdzić jeszcze raz i teraz jest tak jak kolega pisał temp CWU 42 + 18 nadwyżka i tak temperatura kotła jest 60, a wcześniej tak nie było.

Jak wymuszałes ręcznie podnosząc temperaturę zadaną CWU to tak się dzieje.