Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po czasie spędzonym na walce takie efekty mogą być myśle , ale spalanie duże bo dziurawy dom. Jak to oceniacie .

9DDA0FED-48D9-4692-8D2E-295C23246D81.jpeg

288AFA00-90A4-4A0C-A6DC-C4CD40761C37.jpeg

46E43B8A-167F-48D0-B65E-39AA7C7FF178.jpeg

670C6F5B-E27C-4DED-83F9-8284274669FC.jpeg

D29B42CD-0662-4B16-8D80-BF8028EABDF8.jpeg

8D7DE7E8-B74D-4B6A-A3A5-03CB8E481ADA.jpeg

Opublikowano
2 minuty temu, marekd napisał:

670C6F5B-E27C-4DED-83F9-8284274669FC.jpeg

Na 230m2 40kg to wg mnie dużo. Wysoka temperatura spalin... kocioł czysty?

Opublikowano
14 godzin temu, Deafnezz napisał:

Potwierdzam. j/w.

Teraz próba na 60sek.

Podniesienie czasu stabilizacji siłownika zaworu, działa "doraźnie" ale nie rozwiązuje problemu.

Temperatury zadanej pogodówki, pilnuje ładnie w "środkowych" partiach .

Po kilku dniach nie zamknie już zaworu i nie otworzy na 100%.

Np. przy wskazaniu 100% na sterowniku, siłownik ma wtedy 75% i się męczy żeby dogrzać pomieszczenia.

Panie Tomku, ja bym był za "minimalnym czasem impulsu" w nowszych softach.

Pozdrawiam

• Lubię to 1
Opublikowano
21 minut temu, Figar napisał:

Na 230m2 40kg to wg mnie dużo. Wysoka temperatura spalin... kocioł czysty?

Wiem ze duzo ale pisałem dziurawy dom , co masz do spalin koło 100st to duzo bo nie wiem  ukrecilem tak by nie kopcił .Kociol wmiare czysty jest pokry ty trochę czarnym nalotem jest to stary hef z pionowymi wymiennikami w copuchu szary pył.

Opublikowano
4 minuty temu, marekd napisał:

Wiem ze duzo ale pisałem dziurawy dom , co masz do spalin koło 100st to duzo bo nie wiem  ukrecilem tak by nie kopcił .Kociol wmiare czysty jest pokry ty trochę czarnym nalotem jest to stary hef z pionowymi wymiennikami w copuchu szary pył.

Moim zdaniem normalne spalanie przy 230m2 , sam ogrzewam 250m2 i teraz jak było -17 doba 38,5kg przy ocieplonym domu dziś już jest 30 i pewnie jeszcze spadnie ale przy nie ocieplonym domu moim zdaniem normalne spalanie. Temperatura spalin też jak najbardziej na odpowiednim poziomie 

Opublikowano

Witam , może ktoś mi pomorze a mianowićie w zakładce "CO 1 MIESZACZ" jest nowa funkcja :

T. OBNIŻENIA może ktoś mi wytłumaczy do czego ona służy i jak ją stosować?

Opublikowano

Ustawiasz prace w tryb czasowy. Ustawiasz prigram czasowy np.obnizenie od 22 do 6 rano. Obnizenie o 3st.

Wtedy temp w czasie 22-6 zostanie obniżona o 3 stopnie np z 45 na 42 st.C. 

Opublikowano
5 godzin temu, Deafnezz napisał:

Podniesienie czasu stabilizacji siłownika zaworu, działa "doraźnie" ale nie rozwiązuje problemu.

Temperatury zadanej pogodówki, pilnuje ładnie w "środkowych" partiach .

Po kilku dniach nie zamknie już zaworu i nie otworzy na 100%.

Np. przy wskazaniu 100% na sterowniku, siłownik ma wtedy 75% i się męczy żeby dogrzać pomieszczenia.

Panie Tomku, ja bym był za "minimalnym czasem impulsu" w nowszych softach.

Pozdrawiam

U mnie po 68 godzinach różnica wynosiła ponad 20%.

Opublikowano
10 minut temu, DK321 napisał:

Witam , może ktoś mi pomorze a mianowićie w zakładce "CO 1 MIESZACZ" jest nowa funkcja :

To działa jeśli używamy dodatkowego termostatu pokojowego podłączonego do złącza CO1. (styk zwierno / rozwierny) 

Jeśli termostat da sygnał "nagrzano" (styk rozwarty) to następuje obniżenie temp. zadanej mieszacza o wpisaną wartość obniżenia.

Opublikowano
15 minut temu, DK321 napisał:

OBWÓD CO1  -> TEMPERATURY. Doszedł parametr TEMPERATURA OBNIŻENIA. Gdy ten parametr ma wartość różną od zera, to jest to wartość,  o którą zostanie obniżona temperatura na mieszaczu gdy zewnętrzny termostat pokojowy da sygnał "NAGRZANO" - styk rozwarty. 

Ten mechanizm działa tylko gdy mamy włączony w opcjach ZEWNĘTRZNY REG. POKOJOWY a wbudowany reg. pokojowy jest w trybie STOP.

Opublikowano
56 minut temu, DK321 napisał:

Ok, dzięki panowie i po temacie.

Opublikowano
10 godzin temu, meff napisał:

Moim zdaniem normalne spalanie przy 230m2 , sam ogrzewam 250m2 i teraz jak było -17 doba 38,5kg przy ocieplonym domu dziś już jest 30 i pewnie jeszcze spadnie ale przy nie ocieplonym domu moim zdaniem normalne spalanie. Temperatura spalin też jak najbardziej na odpowiednim poziomie 

Dla mnie to bardzo dużo tym bardziej ze ster u marekd pokazuje temp. -0,7 na zewnatrz. Wiem ze pisał  "spalanie duże bo dziurawy dom" ...ale 40kg!, strach pomyśleć co bedzie przy -20. A temp. Spalin przy modulacji okolo 30% u mnie wynosi 55/60 stopni a u marekd ponad 90. ...wydaje mi sie ze to sa juz niepotrzebne  straty. Ale to tylko moje spostrzeżenia i opinia z którą nie każdy musi sie zgadzać. Pozdrawiam

Opublikowano

Panowie jak tam u was soft 2.19B bo u mnie non stop się coś dzieje. 

1. Mieszacz po wyłączeniu pompy c.o zostaje w pozycji takiej jakiej był podczas wyłączenia pompy i zero reakcji aż do ponownego załączenia c.o.

2. CWU w priorytecie ustawione na 50* a temp zadana kotła 55. kocioł zaczyna dopiero modulować od 50* a nie od np.55*

Opublikowano
45 minut temu, Figar napisał:

Dla mnie to bardzo dużo tym bardziej ze ster u marekd pokazuje temp. -0,7 na zewnatrz. Wiem ze pisał  "spalanie duże bo dziurawy dom" ...ale 40kg!, strach pomyśleć co bedzie przy -20. A temp. Spalin przy modulacji okolo 30% u mnie wynosi 55/60 stopni a u marekd ponad 90. ...wydaje mi sie ze to sa juz niepotrzebne  straty. Ale to tylko moje spostrzeżenia i opinia z którą nie każdy musi sie zgadzać. Pozdrawiam

A to przepraszam tego nie dopatrzyłem że przy temperaturze -0,7 dlatego ja dodałem że przy -17 które się utrzymywały przez trzy dni. Jeżeli naprawdę przy temperaturze -0,7 to bardzo dużo. Co do spalin to aż mi się nie chce  wierzyć że przy modulacji 30% spaliny 60 stopni chyba że czujnik spalin w kapilarze nie bezpośrednio w czopuchu u mnie temperatura spalin od 90przy 14% do 120 przy 30% modulacji 

Opublikowano

Mieszacz po wyłączeniu pompy zamyka się do minimalnej ustawionej wartości otwarcia myślę że to bardzo dobre rozwiązanie .Trzeba chwilę zaczekać bo nie robi tego odrazu

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Teraz, BDG napisał:

Marek ale nie dwie godziny. U mnie pompa c.o załącza podłogówke bo nie mam grzejników oprócz drabinki w łazience i potrafi być wyłączona nawet pół dnia. A pompa kotłowa chodzi cały czas i goni własnie tą drabinkę przez zawór 4d z mieszaczem

Opublikowano

"

Co do spalin to aż mi się nie chce  wierzyć że przy modulacji 30% spaliny 60 stopni chyba że czujnik spalin w kapilarze nie bezpośrednio w czopuchu u mnie temperatura spalin od 90przy 14% do 120 przy 30% modulacji 

"
Znaczenie ma nawet umiejscowienie samego czujnika spalin. Różnica temperatury sięga nawet  20-30 stopni przy umiejscowieniu czujnika 20 cm dalej w czopuchu.
Opublikowano
25 minut temu, BDG napisał:

Zauważyłem, że po pozycjonowaniu siłownika, długo się czeka, zanim zacznie otwierać zawór do min. otwarcia.

Może to "wina" pozycjonowania ze strony Panelu, bo na początku przycisk POZYCJONUJ w nim nie reagował.

Teraz jak zareagował, to 0% było dłuższą chwilę(min otwarcia 10%).

Opublikowano
10 godzin temu, meff napisał:

A to przepraszam tego nie dopatrzyłem że przy temperaturze -0,7 dlatego ja dodałem że przy -17 które się utrzymywały przez trzy dni. Jeżeli naprawdę przy temperaturze -0,7 to bardzo dużo. Co do spalin to aż mi się nie chce  wierzyć że przy modulacji 30% spaliny 60 stopni chyba że czujnik spalin w kapilarze nie bezpośrednio w czopuchu u mnie temperatura spalin od 90przy 14% do 120 przy 30% modulacji 

Czujnik mam dobrze zamontowany i wskazania też  rzeczywiste bo bez problemu moge przyłożyć rękę do wylotu spalin zaraz za piecem.

Opublikowano
12 godzin temu, Figar napisał:

Wiem ze pisał  "spalanie duże bo dziurawy dom" ...ale 40kg!, strach pomyśleć co bedzie przy -20. A temp. 

Będzie spalał 50kg/doba. Mnie to wcale nie dziwi, też tyle spalam, nie rozpaczam i nie płaczę. Jakbym grzał tylko na drabinkę w łazience wyjdzie dużo mniej.

Opublikowano

Mam pytanie do kolegów co grzeją Priorytet CWU.

NADWYŻKA TEMPERATURY KOTŁA jaką wartość tego parametru macie ustawioną?

I jak dokładnie działa ten parametr ? 

Ja chce aby kocioł nie zmieniał temperatury kotła jak grzeje CWU, a on ustawia sobie ją jak chce.

Opublikowano

witam, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem skzp02, na razie jest bardzo OK po przesiadce z techa st57. Mam pytanko, widzę na ostatnich zdjęciach w tym wątku że na głównym ekranie sterownika pokazuje wam na animacji zasobnika zużycie paliwa a na czesci mieszacza procentowe otwarcie, gdzie to się ustawia, ja mam wersje softu 2.10 i nie mam tego, dopiero po wejściu głebiej w menu mam te informacje, coś trzeba włączyć czy Macie nowszy soft??.