Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jak to najlepiej sprawdzić na jakim biegu powinna chodzić?

Opublikowano

Ferro gpa II 25-4-180

Opublikowano

Ustaw w połowie na pokrętle między min-max jeśli masz piętrowy dom to zobacz czy na piętrze nie będą lekko chłodniejsze grzejniki jeśli tak to dodaj trochę w stronę max

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ustaw w połowie na pokrętle między min-max jeśli masz piętrowy dom to zobacz czy na piętrze nie będą lekko chłodniejsze grzejniki jeśli tak to dodaj trochę w stronę max

Opublikowano

Powiem tak...w auto wszystkie grzejniki mam ciepłe ale odnoszę wrazenie że jak dam lekko więcej od min to grzejnik w łazience jest cieplejszy...na piętrze mam tylko 2 grzejniki

Opublikowano

Zasada jest prosta jeśli najwyżej położony grzejnik od kotła jest tak samo ciepły jak ten co jest najbliżej to bieg pompy jest dobrze dobrany

Opublikowano (edytowane)

U mnie tak to wygląda. Dodam że jeszcze nie mieszkam i dopiero co kafle na podłodze położone wiec delikatnie grzeję od soboty i od tego czasu temp wew stabilne 18C się utrzymuje przy tych temp na podłogę. Na poddaszu koło 20C bo tam nie wyłączałem podłogi.

Automatyką pomp i zaworów rządzi inny ster, SKZP tylko pali i czyta. Paliwo Skarbek Bobrek 28Mj. Kotła nie czyściłem już 3 tygodnie, myślę że jeszcze ze 2 pociągnie ;) 

Screenshot_20181119-230801.png

Screenshot_20181119-230746.png

Screenshot_20181119-230217.png

Screenshot_20181119-230154.png

Screenshot_20181119-230139.png

Screenshot_20181119-230126.png

Screenshot_20181119-230055.png

Edytowane przez krisgie
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Robertoooo napisał:

Witam. Jak to u was jest? Jaka powinna być temperatura powrotu względem zasilania? Ile stopni różnicy?

Jak najmniejsza różnica. U mnie bez pompy kotłowej jest to 10-15C (zawór 4D). Dlatego temp. kotła trzymam w okolicach 65C.

Edytowane przez Dayan
Opublikowano

2 do 3 stopni przy sprzęgle.

Opublikowano

Dołączam go grupy użytkowników tytułowego sterownika,  jako zadowolony :) Dziękuję panu Tomkowi, nie zignorował mojej prośby po zakupie i dzięki temu już w dniu otrzymania paczki nastąpił montaż. Kilka fot. jeszcze dostrajam, ogólnie dopieszczam, bo to przykopca, to kopczyk lekko zapada, ale dopiero 6 dni pracy ma za sobą.

Popiół z 6 dni palenia, przepalone ok 150kg. filmik przy modulacji ok. 90% (moc ustawiona 100%)

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Opublikowano

jak patrzę na Twój wykres to moim zdaniem w dole modulacji masz za dużo powietrza. Kocioł schodząc z modulacji dalej trzyma temteraturę na palenisku. Potem stoi na 10% bo energi jest sporo a gdy trzeba podbić to musi trochę popracować aż w palniku pojawi się na tyle dużo paliwa że temp. zacznie rosnąć i koło się zamyka.

Opublikowano (edytowane)

Tak, właśnie też to wydumałem patrząc na ten wykres, zaraz po tym jak pstryknąłem zdjęcia zrobiłem korektę z 10% na 4% przy 10% modulacji  i dalej obserwować będę, bo faktycznie tak jest jak piszesz :)

Edytowane przez piterr123
Opublikowano

Patrząc na płomień i popiół - za dużo powietrza

Opublikowano (edytowane)

@Jockey jak zjeżdżam powietrzem w dół to zaczyna już z końcówek dymić na czarno, więc nie da rady już niżej, nadmuch mam między 6 a 20% (70watt dmuchawa), a te spieki to może przez to co pisał dormario, gdzie modulacja szła na min to kopiec się zapadał (za dużo wiatru) a po wzroście modulacji musiał nadganiać dość ostrym pikiem w górę i może temu te spieki ( nie ma ich dużo) ?

Nie wiem czy dobrze zrobiłem, bo obniżając minimalny nadmuch zaczęło się wysoko robić na retorcie i nie wiem czy dobrze zrobiłem podnosząc jeszcze kaloryczność w górę (na 26.6) - palę chwałowicami, czy lepiej ruszyć korektę podawania na minus?

Edytowane przez piterr123
Opublikowano

přeji dobrý večer jelikož jsem tu nový tak tu pročítám vaše rady ohledně vytápění .Třetím rokem topím v kotli GRENECO s ř jednotkou Titanik u které nejde 4 cestný ventil a tak se ptám jakou řídící jednotku koupit .Líbí se mi timel skzp ale mám trochu strach z nastavování  a jazyka  . Nevíte náhodou jestli  nebude dodávána také s  češtinou?Popř. jakou jednotku doporučujete  díky

Opublikowano

Vítejte. Skzp se anglicky a polsky, ale je to velmi jednoduché a není žádný problém s psaní. Jak může tento pis: Google translate, všichni chápeme. Je to také na fóru někdo z České republiky

Opublikowano

Zwiększeniem kalorycznośći kopczyk będzie po czasie się zmniejszać? Dobrze kombinuje?

Opublikowano (edytowane)

Neváhej a ber.Asi jsme spolu telefonovali? Už jsem tu o češtinu zevloval,ale je to fakt s polštinou v pohodě,všemu se dá rozumět.Technické výrazy v ovladači jsou i v polštině pro čecha snadno srozumitelné a ovládání je super intuitivní a žádné zkratky a podobně jako u jiných ovladačů,protože se tam nevejdou na display,tady je dotyková obrazovka jako na tabletu.Vše je logicky v sekcích kam to patří a kde by to každý hledal.Klikneš na ikonu kotle a tam je menu kotle,vzduch,výhřevnost uhlí,druh provozu...klikneš na topení a tam jsou pumpy,ventil....,žádné zmatky.Navíc půl nastavení,to je podávání uhlí za tebe jednotka vymyslí sama,postaráš se "jen" o nastavení vzduchu,ventilu,atd.Jsem s jednotkou velmi spokojen,navíc objevují se aktualizace,možná se ta čeština nakonec porodí.....To záleží na výrobci,ten se tu taky objevuje a inspiruje co ještě vylepšit a doladit v ovládání.

Google nie chce, żebyśmy rozmawiali. Wpiszesz abcde i wychodzi kdfalkjsdvhb

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Tak.Zwieksziles kalorycznost,podaje mniej grochu dla samych Kw.

Edytowane przez bercus