Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Katalizator opału wydzielone z Kocioł Ds Mpm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witamy Panie Ranger!Chcielibyśmy zobaczyć film z palenia w Pana wykonaniu(w tym płomień) a nie pokazywaniu filmy innego autorstwa.Czekamy z niecierpliwością!Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Po kolejnych testach potwierdzam działanie katalizatora i w kwestii czasu spalania i ilości energii ,jest zdecydowanie więcej ciepła przy tej samej ilości opału,ale zauważyłem że trzeba go dawać bardzo mało,bo nic nie daje większa ilość a nawet poprzez większą ilość wilgoci może być gorzej ,i właśnie teraz jest to miarodajny wynik przy takim samym odbiorze ,tylko bojler 140 l i 4 osoby i tylko wieczorem jest grzane po zupełny wychłodzeniu bojlera

Edytowane przez maronka
Opublikowano
1 godzinę temu, maronka napisał:

i ilości energii ,jest zdecydowanie więcej ciepła przy tej samej ilości opału,

Masz ciepłomierz aby tak twierdzić?

Jak nie to to kolejna bajka, albo zmierz i rzetelnie informuj co i jak .

Opublikowano

No nie mam ,ale przecież to widzę ,czuję,itp.,organoleptycznie to czuć ,ale kto ma niech pomierzy,sam jestem ciekaw co mu wyjdzie

Opublikowano

Przykładowo przed wczoraj odmierzyłem 15 litrów kostki sosnowej i odpaliłem bez katalizatora i obserwowałem kocioł,doszedł do 82 stopni i tak trzymał,i po 1h spadł na 70 i koniec palenia ,a wczoraj przy tej samej ilości opału z katalizatorem doszedł do 87 i po godzinie było 80 na kotle i opał spalał się jeszcze pół godziny i po tym czasie było 70 na kotle i tak jest za każdym razem a trochę już tych testów zrobiłem,tak że to nie może być przypadek ,źle odmierzona ilość opału ,pogoda 

Opublikowano

Niewiadomą pozostaje bojler i co w nim zostaje. Ale i bez ciepłomierza duże skoki w efektywności sami zauważamy tak w górę jak i w dół. Ja jak wcześniej wspominałem grzeję wodę w tym sezonie na przysłowiowy żywioł, czyli stała szczelina a właściwie niedomknięte całe dolne drzwiczki. Rura od czopucha prawie parzy ale sprawność i tak wydaje się lepsza niż przy spalaniu wolniejszym z miarkownikiem. Przez wizjer widzę, że szamoty świecą na czerwono i paliwa schodzi mniej... Z tym paliwem to też na wyrost. Spalam jakieś patyki, trociny i tym podobne śmieci z drewutni. W sumie tylko odpady... Jeden bojler 160 litrów na trzy doby. Średnio dziennie dwa szybkie prysznice plus zmywanie.

Opublikowano (edytowane)

No a u mnie jest miarkownik nowiutki z dużym udźwigiem ,tak samo ustawiony od dłuższego czasu i dlatego widzę różnicę ,i dlatego twierdzę że to nie jest przypadek,i u mnie jak zagrzeję wodę tymi 15 l drewna to 4 osoby wezmą prysznic plus zmywanie i na rano jest jeszcze ciepła woda ,z tym że z katalizatorem jest cieplejsza

Edytowane przez maronka
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, maronka napisał:

Po kolejnych testach potwierdzam działanie katalizatora

,ale zauważyłem że trzeba go dawać bardzo mało,bo nic nie daje większa ilość a nawet poprzez większą ilość wilgoci może być gorzej 

A skąd wiesz, że może być gorzej? Przecież nawet nie wiesz czym psikasz ( badań nie masz)  a może psikasz wodą z kwaskiem cytrynowym ;) 

Powiem Wam, że mnie to bawi... Ludzie w bzdury wierzą, a czym cieplej na zewnątrz, to i wyniki idą w górę hehehe 

Edytowane przez Trener40
Opublikowano

Osobiście potwierdzę skuteczność działania środka,jeśli po aplikacji u sąsiada,przestanie on standardowo kopcić.

Opublikowano
2 godziny temu, Trener40 napisał:

A skąd wiesz, że może być gorzej? Przecież nawet nie wiesz czym psikasz ( badań nie masz)  a może psikasz wodą z kwaskiem cytrynowym ;) 

Powiem Wam, że mnie to bawi... Ludzie w bzdury wierzą, a czym cieplej na zewnątrz, to i wyniki idą w górę hehehe 

Wiem bo palę już z tym katalizatorem jakiś czas i gdy dałem go dużo to paliło się niemrawo

Opublikowano

Od połowy maja, ładuje bufor tylko na potrzeby cwu. Przy każdym paleniu bufor jest tak samo rozładowany 40/30/30.  Do palenia przynoszę zawsze taką samą ilość drewna (taka pełna kastra do zaprawy) na oko gdzieś ze 30kg. Tym paliwem za każdym razem nabijam go do 100*. Kupiłem ten katalizator, czy jak go tam zwał z ciekawości i paliłem z nim 2 razy,  żadnych rewelacji nie zaobserwowałem, bufor nabił się tak samo jak zawsze przy tej samej ilości opału (a powinno zostać 30%, to gdzie ono jest? :)

Co do dymu, to czy z katalizatorem, czy bez dymi się jak się opał przywiesi i jest dziura przed palnikiem, w innym wypadku komin czysty.. 

To by było na tyle.. :) 

Opublikowano

Dlatego ten katalizator kupiłem bardziej z myślą o sąsiadach,u siebie liczę na choćby zminimalizowanie osadu sadzy na wymienniku,nic więcej już chyba nie poprawię.

Opublikowano

No i widać że nie u wszystkich działa,ale tak na prawdę to sezon pokarze co to warte jest,szczególnie na węglu

Opublikowano

Tutaj o trochę innym katalizatorze.https://www.youtube.com/watch?v=raqxpIhvSaw

A tak odnośnie tego katalizatora to ciekawe dlaczego nie zastosowali czegoś podobnego u Nas w kotłach górnego spalania, tylko postawili na zakazy!?

Opublikowano

Po pierwsze to film z 2012r - wg obecnego czasu i wymogów UE stary jak świat.

Po drugie katalizatory/ filtry/ dopalacze  ceramiczne w kotłach na drewno są od lat stosowane w USA, głównie w kominkach opalanych drewnem.

W naszym pięknym Kraju od razu wszyscy zaczeliby palić śmieciem wszelakim , takie katalizatory wymagają stosownego paliwa, inaczej się po 1-2 paleniach zapychają i koniec z nimi.

Opublikowano

Może temat i stary ale jako ciekawostka myślę że ok,nie wszyscy zapewne  oglądali.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

INWEX Redox dwie butelki kupione teraz trzeba poczekać za mniejszą temperaturą :)

zdam relację. Testy będą na ekogroszku skarbek, chwałowice i wesoła. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie widzę żadnej różnicy bez /z katalizatorem. 

Zużycie takie same.

Opublikowano
W dniu ‎2019‎-‎06‎-‎12 o 19:09, Trener40 napisał:

Dziwię się, że Wy wierzycie w ten " płyn mocy"

ja znam inny płyn mocy i w niego wierzę :)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Mnie ta wiara w inny płyn doprowadziła prawie do upadku

Opublikowano

Kilka lat temu na tym forum propagowano super dopalacz - tzw "szuwaks z Prudnika" czyli A...n i co z tego wyszło - z tego co wiem z dużej chmury duże g..no.

I tak pewnie z tym 'dopalaczem",

Panowie z tego co wiem to najlepszym dopalaczem jest "Czysta Wyborowa" 0,7l , wlewana w odpowiednich ilościach w odpowiednie otwory.

Wiec przestańcie szukać Świętego Grala, tylko się  bierzcie za naukę palenia , gdyż żaden dopalacz wam nie pomoże w prawidłowym paleniu .

Podczas nauki palenia stosowanie dopalacza "Czysta Wyborowa" jest bardzo przydatne, gdyż dopalacz wchodzi w głowę a razem z nim nauka  palenia.

Wskazane jest przy tym właściwa proporcja nauki i dopalacza.

PS

Dzisiaj miałem odbiór małego osiedla - tak z 10 domków po ok 150m2 z kotłami na pellet- Biawar 12kW, 

I były pretensje inwestorów że nie będzie ,można w nich spalać śmieci i drewna na ruszcie!!!

• Lubię to 1