Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich bardzo serdecznie.

Mam mały dylemat. Dom stary,  ocieplony 5 cm styropianu, nowe okna, 2.20m wysokość pomieszczeń.

Łącznie do ogrzania 82 m2. Kocioł 12 kw z dm. rozpalany od góry. Boiler 100 l,  komin 14x14 cegła 8 m.

Bardzo mała kotłownia umiejscowiona za ścianą sypialni. Teraz chciałbym kocioł z podajnikiem, mały i cichy.

Przeglądając kociołki wpadł mi w oko CIRUS MINI 5 z Kotłostalu. Jest on oferowany w mocach 9 i 12 kW.

Mój metraż jest tak na granicy końca jednego i początku drugiego. Proszę o radę jaką moc wybrać i ew. uwagi

na temat tego kociołka.

https://kotlostal.com.pl/kociol-ekomini-moc-12-kw-z-podajnikiem-ekogroszku.html

Pozdrawiam!

Opublikowano

Wstaw sobie do pomieszczenia gdzie ma stać kocioł jakiś wentylator , silnik i załącz dla sprawdzenia  czy hałas nie będzie przeszkadzał szczególnie w nocy .

Opublikowano

Witam!

Teraz chodzi dmuchawa od zasypowca, trochę słychać ale nie razi.

Palnik sv200 ma podobno cichy reduktor, krótki ślimak z małymi oporami

podawania opału, piszą też że nie kruszy. Ścianę dodatkowo wygłuszę.

Opublikowano

Jeśli chodzi o sv 200 jak chodzi zapytaj Pieklorza wie wszystko lub Kamila Miernika

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

jak słychać dmuchawę to jaki podajnik byś nie wybrał to będzie dudnić. Może w dzień to być nie wkurzające ale w nocy na pewno. ścianę by można wygłuszyć tanio wytłaczankami od jajek tylko trochę strach przed pożarem. chyba że ściana od sypialni nie ma styczności z piecem. Siostra ma Pleszaka z palnikiem Batory. straszny grzechotnik. mój chodzi dużo ciszej ale szału nie ma bo bardziej słychać jak chrupie groszek nisz sam reduktor.

Opublikowano

U mnia batory,tylko chrupie,glosnosc usunalem gumowym podkladem kotla i podajnika.Mocek nie ma nogi,Želazo i želiwo na betonie,to bylo glosne w calym domu.

Opublikowano
59 minut temu, stachu80 napisał:

ścianę by można wygłuszyć tanio wytłaczankami od jajek tylko trochę strach przed pożarem

@stachu80 to wszystko prawda wiec i tanio i palne ale Ty to zartem?

Opublikowano

Kocioł kup 12 kW.

Opublikowano

Zrobię tak: kocioł i podajnik na gumie, wyciszona ściana wełną. ew. kosz zasypowy też z wełną.

i  obudowa wyciszająca reduktor.

Tak sobie pomyślałem że takich starych domów i mieszkań są w Polsce dziesiątki tysięcy.

Przewidziane ogrzewanie to z piecem kaflowym w każdym pokoju, bez kotłowni, z utrudnionym

wejściem do piwnicy włazem w kuchni. Z kominem który kończy się na parterze. 

Jeżeli zasypowce odchodzą do lamusa to co w zamian?

Może nikt nie brał pod uwagę że ktoś może mieć piec za ścianą w sypialni ;)

Tu może jest pole do popisu dla producentów szukających zbytu.

Małe, obudowane wyciszone kociołki z podajnikiem , akurat do komórki .

Pzdr!

Opublikowano

Mega ciche są włoskie peleciaki. Ferroli są już w dobrych pieniądzach. Od marca gość który we Wlochach się specjalizuje będzie miał coś tańszego w ofercie.

Opublikowano

Do wszystkiego człowiek idzie się przyzwyczaić . Bedzies słyszał kilka dni później już Ci to nie będzie przeszkadzało . Mieszkałem kiedyś koło torowiska kolejowego . Oj ciężko było na poczatku . Jak towarus wjeżdżał na trzeci tor a miałem ten tor moze z 12 metrów od okna to w domu wszystko podskakiwalo . Głośno i trzesacy się budynek . Po pewnym czasie budząc się rano widze za oknem o towarus stoi zaś trzeba będzie przeskakiwać idąc na stacje . U siebie w mieszkaniu mam  podajnikowca i slysze go nocą jak nie śpię a on tam sobie podaje .A jest dość spora odległość . Ale spiąć mam to gdzieś . Właśnie by zredukować hałas myśl o peletowcu . Przy groszkowcu będzie słychać i tak a jak już zamieli kamyczkiem i tak fajnie trzasnie to w środku nocy się zerwiesz mając plytki sen.

Opublikowano

Myślałem też o wstawieniu palnika na pellet w drzwiczki. Kocioł jest z 2012 r, ale mam obawy czy to będzie

rozwiązanie ekonomiczne, czy palnik nie będzie grzał komina. Chociaż kolega ma z pleszewa tylno-kanałowca i

sobie to rozwiązanie chwali.

Jak się grzeje komin to źle dla kasy ale dobrze dla komina, jak kocioł za dobry, spaliny zimne i komin be. 

https://allegro.pl/oferta/defro-biopell-3-15-kw-palnik-na-pelet-z-automatyka-7068660107

Opublikowano

Myślałem to bardziej o prawdziwym peleciaku z podajnikiem wrzutkowym. Palnik na pellet sprawi nie załatwi bo ten podajnik z rurą giętką będzie nadal mocno słyszalny. 

Ale jak już pisałem, mówię o włoskim kotle a nie czyms takim, bo przewiń sobie na 17:57 i zobacz jak to podaję paliwo.

Opublikowano

Mam pytanie do użytkowników podajnika SV200, jak głośny jest ? Porównując do innych podajników,

albo bazując na własnych odczuciach.

Opublikowano

U mnie na SV jest trochę ciszej porównując do retorty, ale liczbami nie rzucę bo żadnych pomiarów nie robiłem. Mniejsze opory podawania to i motoreduktor ma lżej.
Ale żeby nie było tak pięknie, z zakupionego SV musiałem zdemontować oryginalny motoreduktor i przełożyłem go od podajnika Pancerpol bo ten fabryczny był denerwująco głośny :).

Opublikowano (edytowane)

Ja ekoenergię słyszę pietro wyżej i dwa pomieszczenia w bok. Syn podono ją słyszy jeszcze piętro wyżej. Jak nie kruszy i burczy to tylko burczy. Żadne cuda nie pomogły. Trzeba się przyzwyczaić jak do dzwonienia w uchu.

Edytowane przez Oldek
Opublikowano

Ciche grochy robi wyparte przez Pleszew na tym forum firma Defro.  Model Sigma to mega cichy sprzęt, choć kosztuje swoje.  

A buczenie to zazwyczaj rezonans posadzki.  Wystarczy pod stopki podłożyć kawałki takiej gumy jak pod pralki automatyczne. 

Opublikowano (edytowane)

Pisałem że żadne cuda (i różne podkłady, w róznych miejscach ) nie pomogły, zostało ewentualnie jakiej miękkie połączenie kotła z instalacją CO. Nawet czopuch w kominie obkułem i uszczelniłem watą szklaną. Jakie dźwięki przy podawaniu wydawało, takie po kombinacjach zostawały. Po konsultacjach dowiedziałem się że mogę zainstalować cichszy motoreduktor. Może jest taka opcja, ja już pogodziłem się z tym że jak podczas snu słyszę chrupanie, tzn że jeszcze zawleczki nie zerwało

IMAG0702.jpg

Edytowane przez Oldek
nie dodałem pliku, trochę ciemno ale nie będę robił re
Opublikowano

Za buczenie odpowiada silnik i rodzaj sprzęgła zastosowanego do połączenia silnik przekładnia .

Opublikowano

@Oldek no i dobrze że Ci chrupie, przynajmniej żona myszy nie słyszy  ☺

Opublikowano
2 godziny temu, marcus312 napisał:

Za buczenie odpowiada silnik i rodzaj sprzęgła zastosowanego do połączenia silnik przekładnia .

Oczywiście, przecież nie wtyczka i gniazdko.

Opublikowano

łatwiej powiedzieć jaki najgłośniejszy. Najcichsze są peletowce. A na groszek rynnowe chociaż nie koniecznie bo jak reduktor będzie głośny to i Batorego zagłuszy.  

Opublikowano

Mam sv200 z reduktorem meblomark czy jakoś tak i nie wyobrażam sobie aby stał za ścianą w pokoju obok ale coś za coś, przynajmniej sezon grzewczy się kończy i kotła tak jakby nie bylo, zero problemow. Ale z tego co się orientowalem producent posiada jakieś cichsze rozwiązania z tym że musisz to zaznaczyć odrazu przy kupnie. Porównania niemam to mój pierwszy Podajnik, zasypowiec z dmuchawa był nieslyszalny,ten buczy choć kotłownia w piwnicy.