Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powinien mieć coś takiego

IMG_20190917_213433.thumb.jpg.72c33ee4d9125fd04e9552576b07027e.jpg

• Zgadzam się 1
Opublikowano
39 minut temu, sambor napisał:

Co tu dyskutować, wystarczy poczytać katalog esbe.

Ale odpowiedz czy te 60C startu pompy  można obniżyć ?

Można na sterowniku obniżyć start pompy. Te 60c to chyba maksymalna temperatura startu.

Opublikowano
26 minut temu, Puławiak napisał:

A dlaczego ? Pompę masz wbudowaną w kocioł tak jak w gazówce

19 minut temu, kocyl napisał:

A w czym to przeszkadza. U mnie to doskonale zdaje egzamin. Zresztą schemat podobny jak w redzie.

Tak, rzeczywiście. Pośpieszyłem się i nie dojrzałem, że ten niby-VTC jest wpięty bezpośrednio w półśrubunek pompy :)

Opublikowano
6 minut temu, walczak1974 napisał:

Teraz jakie pomysły żeby mi grzal  bojler 

A to musiałbym zobaczyc jak to tak naprawdę funkcjonuje tak zdalnie to ja niestety odpadam. Może jak sie prześpię z tematem to na coś wpadnę 

Opublikowano
8 minut temu, Puławiak napisał:

Taki jest w instrukcji to raczej jakiś błąd . A masz może taką instrukcję ? 

Mam piec to mam instrukcję, bez tego zaworu traci się gwarancję, jeszcze pytanko czy ten kociol może pracowac w układzie otwartym ?

Opublikowano
5 minut temu, sambor napisał:

Jak jest VTA to d...a , on nie pozwoli aby była na powrocie temp większa niż nastawisz na tym zaworze!

I wszystko w temacie.

Można sobie ustawić temperaturę na powrocie to chyba dobrze?

Opublikowano

Jeezu jak dobrze, że nie dałem się namówić na tą Lidię a to właśnie dzięki stronie wentora i niejasnej ich polityki cenowej... 

Jestem posiadaczem Ferroli i kocioł od razu podjął pracę po montażu bez najmniejszych problemów a serwis do dnia dzisiejszego nie wziął ani grosza. Żadne pierwsze odpalanie, okresowe naciąganie za czyszczenie które każdy chłop z kluczem w ręku zrobi sam.

Ferroli 24kw ogrzewa 300m2

FBCE64B3-D5BF-4BEF-A9CA-A361EE727795.png

EDC2CA8F-9D81-4217-A45A-05DFDFB6DF01.png

7A155CB1-477C-4095-BAB7-C178ADE75C70.png

Opublikowano

Tam ma być temp nie niższa od 55 powiedzmy. I zawor ma być taki aby to zapewniał.
Ten tego nie robi. Eliks ci podał jaki ma być. Oby jeszcze dobrze był wpięty w instalacje.
Gratulacje dla piszącego instrukcje i wykonawcy. Ścigać ich twarzy niech na swój koszt wymienia na prawidłowy.

Opublikowano
3 minuty temu, RadoRado napisał:

Jeezu jak dobrze, że nie dałem się namówić na tą Lidię a to właśnie dzięki stronie wentora i niejasnej ich polityki cenowej... 

Jestem posiadaczem Ferroli i kocioł od razu podjął pracę po montażu bez najmniejszych problemów a serwis do dnia dzisiejszego nie wziął ani grosza. Żadne pierwsze odpalanie, okresowe naciąganie za czyszczenie które każdy chłop z kluczem w ręku zrobi sam.

Ferroli 24kw ogrzewa 300m2

FBCE64B3-D5BF-4BEF-A9CA-A361EE727795.png

EDC2CA8F-9D81-4217-A45A-05DFDFB6DF01.png

7A155CB1-477C-4095-BAB7-C178ADE75C70.png

Masz takie duże pomieszczenie a kocioł doklejony do samej ściany 

Opublikowano (edytowane)

Fajnie ze się chwalisz i gratulacje ale co ro wnosi do tematu?
Zwłaszcza ze tu jak na razie okazuje się ze raczej instalacja do poprawy a nie kocioł do wymiany

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
10 minut temu, Puławiak napisał:

Ok ale czy masz w instrukcji konkretnie podany ten typ zaworu VTA czy VTC ? zobacz sam sobie do czego taki zawór jest przeznaczony https://www.esbe.eu/pl/pl-pl/produkty/termostatyczne-zawory-mieszajace/vta320-vta520

W instrukcji jest napisane: zawór termostatyczny anty-kondensacyjny Temp.otwarcia 55 plus minus 2 c.

Opublikowano
35 minut temu, walczak1974 napisał:

Teraz jakie pomysły żeby mi grzal  bojler 

Skoro na grzejniki działa prawidłowo to chyba jednak nie problem z zaworem vtc. Czy aby na pewno zawór strefowy działa poprawnie? Może nie przełącza w pełni na c.w.u. czy przy grzaniu c.w.u część ciepła nie idzie w grzejniki

Opublikowano
6 minut temu, pastor napisał:

Jego kotłownia. Może mieć jak chce. Ty powiedz co masz w instrukcji odnośnie zaworu

13 minut temu, pastor napisał:

Pisał ze tak ma w instrukcji. Chociaż kto wie co jest w instrukcji

W Instrukcji nie ma cz wta czy wtc tylko eabe ochrony 55,czyli co mam nie  odpowiedni??