Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekogroszek Skarbek problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze będą płakać, u mnie już zielono-czarny worek nie pojawi się. A w ich cenie konkurencja sprowadza egzotyczny towar w podobnej kasie super kaloryczny towar o zerowej spiekaalności i praktycznie bez popiołu.

Opublikowano
3 godziny temu, Arturbar napisał:

No dokładnie, ja go napewno nie kupię,  drogie i polskie nie zawsze znaczy dobre.:)  

Ten worek z foto jest całkiem inny, pewnie podróbka, możliwe że sami jesteśmy temu winni bo jak coś jest dobre i chwalone to zaraz pojawią się podróby, pewnie z Kolumbusem czy innymi będzie podobnie...obym był złym prorokiem...

Nie zmienia to faktu że oryginalny Skarbek też się popsuł, no chyba że też dostałem podróbkę.

Ja nim palę bo w ub sezonie był rewelacyjny to i kupiłem w ciemno. Mam dwie różne partie ale worki wymieszane i raz popiołu prawie nie ma a raz od groma, jak z Piasta, dobrze że idzie na tych samych nastawach bo bym się chyba popłakał. 

Jak będę kupował coś na przyszły sezon to go jeszcze sprawdzę ale jeśli będzie tyle popiołu co w tej gorszej partii to przerzucę się na inny opał. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.02.2019 o 19:42, Oldek napisał:

Tez jestem zdania że Skarbek to przereklamowany towar i kupują go snoby :)

Nie zgodzę się, w ub sezonie był po prostu  ***, to że teraz jest inny to już inna bajka i trzeba jasno o tym mówić, dla ogólnej wiedzy.

Co do zasady, jak ktoś pali w sezonie 5-7 ton lub więcej to można policzyć i poszukać coś co sezonowo wyjdzie taniej. Dla względnie niewielkiego zużycia 2-3t różnica 200-300zł/sezon nie robi wielkiej różnicy a w obsłudze jednak bardzo (czyszczenie+popiół) i wcale nie dziwię się ludziom co wolą droższy ale mniej pracochłonny, coś za coś....Tak było ze Skarbkiem...do czasu....

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano

Panowie. Nie ma o czym mówić i uprawiać dewagacje odnośnie konkretnie ekogroszku Skarbek KWK Bobrek Węglokoks kraj. Towar kupowałem u tego samego pośrednika. On sam był zdziwiony bardzo że W TYM sezonie 2018/19 zaistniał jakiś problem z konkretnie tym ekogroszkiem!!! Sprzedaje on już ten ekogroch od kiedy starego Pieklorza przejął Węglokoks i zrobili Skarbka KWK Bobrek lub Piekary.

Ps.Syf dali z Rosji i wsypali w oryginalne worki. Kasa poszła potężna i mają to w D....bo i tak zyski są większe niż straty! 

Gość berthold61
Opublikowano

No to prać obecnego pieklorza z Chwałowic on dalej dobry i solidny .

Opublikowano

Ja również czytając pochlebne opinie na temat skarbka, kupiłem tego z piekar i z jednego worka pali się lepiej, ale z drugiego gorzej. Worki oryginał, znajomy na składzie mówił, że dostawa oryginał, zresztą jak zawsze. Widać weglokoks się musiał nachapać.

Opublikowano
15 godzin temu, Oldek napisał:

Kolego @obser jak masz możliwość zrób sobie gazowe ogrzewanie, będzie taniej niż kolombus.

Jakbym miał możliwość to już 10 lat temu bym to zrobił. U nas niestety gaz niedostępny. Coś mnie ciągnie w stronę Diablo Gold, żeby go wypróbować. Zawsze 200 stówy w kieszeni, choć w kolombusie naprawdę jest deklarowane 1% popiołu, a tu 5, więc jest różnica.

Opublikowano

Oldek - Widzę,że przetestowałeś Diablo Gold i nie jesteś zachwycony.

Opublikowano

Tak, nie jestem zachwycony, na 100 kg zawleczka, nie znalazłem winowajcy ale kilka sporawych kamieni w popiele znalazłem. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ktoś z kolegów powiedział że w ciemno by brał Skarbka KWK Bobrek poniżej tysiaka z transportem!!??? To proszę.

EKO-GROSZEK SKARBEK pow.28 MG/kg 1t (workoany po 25kg)

999,00 zł

EKO-GROSZEK SKARBEK pow.28MJ/kg ! PROMOCJA! z darmową dostawą na terenie całego kraju! Granulacja: 8-25mmWartość opałowa: pow.28 (MJ/kg)Zawartość popiołu: do 8% 1tona, workowany po 25kg (40...

Ps.A rok temu jeszcze to do czerwca czekałem na promocję i z transportem najtaniej wyszło 1200 zł tona!!

Resztę koledzy sami sobie dopowiedzcie dlaczego tak.......

Opublikowano

Węglokoks po wpadce ze Skarbkiem takim ruchem na końcu sezonu -20% szału nie zrobi. Zepsuć sobie reputacje łatwo, ale ją nadrobić, to żmudna praca i te 2 stówy mnie do nich nie nawrócą. A szkoda, choć Kolombus jest lepszy od zeszłorocznego Skarbka, ale to zawsze nie jest polski surowiec, szkoda palić w kraju węglem stojącym jakimś egzotycznym paliwem. Nie patriotycznie.

Opublikowano

Nie jestem pewien, czy komuś jeszcze zależy na reputacji Skarbka, bo wydaje mi się, że obydwie kopalnie tzn. Julian i Bobrek z których to ten węgiel sypano do worków, są już albo zamknięte, albo w likwidacji. Jeszcze rok dwa i pójdziemy do pepika albo ruskiego kupować węgiel na kolanach.

Opublikowano

Nie jestem pewien, czy na kolanach i czy w ogóle przy obecnej tendencji cen światowych nie opłaca się ekonomicznie (tak dla kraju, a nie dla ludzi kręcących lody na naszym czarnym złocie) wygasić wydobycie i sprowadzić ze świata bardzo wysokogatunkowy i taniutki węgiel, a górnikom dać postojowe. Wiem, że z punktu widzenia chmary ludzi kręcącym tym interesem to niwe do zaakceptowania, ale już w zachodnich terminalach możemy nabyć węgiel w cenie 1/4 naszego i to o wiele lepszej jakości w porównaniu do mikstur dostępnych w naszym kraju. Jakoś nikt poważnie się nie bierze za egzekwowanie norm i zgodności z parametrami. Widać twardy beton w tej dziedzinie, w porównaniu do akcji z paliwami płynnymi, z którymi zrobiono parę lat temu porządek. Już każda firma jest podpadnięta, a my jesteśmy króliczkami i hazardzistami przy zakupie opału. Do.....lić tak jak z benzyną i ON, niektóre firmy po karach poszły z torbami i jakoś teraz nikt się nie żali na jakość paliw silnikowych.

Opublikowano

Zamknij oczy i wyobraź sobie cenę węgla w Polsce bez polskiego fedrowania.

Opublikowano (edytowane)

Za najlepszy jakościowo sort ok.90 Euro loco firma niedaleko Hamburga + koszty logistyczne + konfekcjonowanie. Jak nikt z mafii węglowej nie wyciągnie ręki to pewniej i taniej niż Tani Opał. Namiary na firmę importera z miejscowości Stade mam.

Mam przed sobą certyfikat

wartość opałowa od 29,42-33,43 MJ/kg

siarka 0,45-0,51%

popiół 1,00-1,13%

Edytowane przez obser
Opublikowano

Surówka w porcie kosztuje 80$ i to węgla 25Mj. Nie wierzę w tę cenę za TAAAKIE parametry. 

Opublikowano
11 godzin temu, HarryH napisał:

Surówka w porcie kosztuje 80$ i to węgla 25Mj.

Mógłbyś rozwinąć to zdanie.

Opublikowano (edytowane)

Nie chodzi mi o cenę, ale słowo "surówka" i przypasaną do tego (25MJ/kg) wartość opałową. Pytam, bo ta "surówka" i 25MJ/kg mają wg HarryH deprecjonować sprzedawany na światowych giełdach węgiel.

Jakby nie było 80$ x 3,79 (kurs NBP 1.03.2019)=  303 zł za tonę w Rotterdamie - wcale nie tak daleko. Dużo to czy mało? Bo ja za te pieniądze póki co kupuję, - co prawda w Polsce nie tonę a 300kg.

Edytowane przez Cemol
Opublikowano (edytowane)

Cemol, cena ARA odnosi sie do wartości opałowej kontraktowej 25MJ/kg. To światowy standard. Jesli węgiel jest mocniejszy - jest droższy. 

Surówka to po prostu węgiel wprost ze złoża, ponieważ i tak kruszy się w transporcie, a większość importu to przecież miały energetyczne. Stąd też te 25MJ, bo to optimum pracy kotłów w elektrowniach i ciepłowniach na 5 kontynentach. 

Jeżeli węgiel ma być do celów komunalnych, to dopiero trzeba go odkamienić, 'przesiać" przez poliuretanowe sita odpowiednio do granulacji, wypłukać sortymenty mułowe, wysuszyć  i na końcu workować. Oczywiście robią to dopiero importerzy przed samym konfekcjonowaniem. Zwróć też uwage, że usunięcie zanieczyszczeń podnosi wartość opałową, ale też powstają w tym straty na masie.

Gdy jeszcze Polska była istotnym eksporterem węgla w latach 80, to właśnie utrzymanie tych kontraktowych 25MJ/kg było największym problemem. W 82r dodawano nawet koksujący węgiel wałbrzyski do miałów z kopalń małopolskich i dopiero takie składy jechały na eksport. Taki węgiel kosztował ok. 40$/tonę.

Tu masz fotkę z kopalni w Kazachstanie:

blob.png.60775c4f2680679b9e18247a1a2dac59.png

Edytowane przez HarryH
Dodanie zdjęcia
Opublikowano

Jak to określił @HarryH surówka kosztuje 80 USD, ja podawałem cenę w Euro i 90 Euro, to przy obecnych kursach NBP to ok. 103 USD. Ujednoliciłem walutę, bo po prostu taka oferta ceny jest w okolicach Hamburga za sort 8-25 mm i parametrach jakie podałem, a Niemcy podają to w Euro. Więc trzymając się notowań (średnich cen- firma może mieć ceny kontraktu) i postów w tym temacie to wychodzi 103 USD. To znaczy +30% wartosci surówki.

Opublikowano

80 USD to kosztuje węgiel 25MJ, węgiel 33 będzie zatem kosztował 105 USD, czyli już ponad 90 Euro. Gdzie robota, marża, podatki???

Opublikowano

Nie wiem, nie jestem z branży, tylko wiem jedno, że coraz więcej polskich przedsiębiorców interesuje się sprowadzaniem węgla egzotycznego z zachodnioeuropejskich portów i firm. Z tego co słyszałem, to po kalkulacji kosztów wysokoenergetyczny (o. 30Mj/kg warość opałowa) i beppopiołowy (poniżej 1%) i niespiekalny ekogroszek loco firma luz ma kosztować 700-800 zł, a z wysyłką paletową poniżej 1 tyś zł z akcyzą dla przedsiębiorstw. Ale wszystko zależy od skali w jakiej ktoś chce wejść w ten biznes. Znam firmę, która już wstępnie dokonała uzgodnień, przywiozła nawet pobrane przez siebie próbki produktów. Właściciel jest na etapie budowania infrastruktury do dystrybucji tego produktu.

Link afiliacyjny

⚫ Szukasz dobrego ekogroszku?

Porównaj oferty składów i kopalni z Twojego regionu

Sprawdź ceny