Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie- w zeszłym tygodniu odbierałem ten towar z kopalni Piast II. Deklarowana wartość opałowa to 26MJ. Od obsługi załadunku dowiedziałem się że to mieszanka Staszic/Jankowice/Wesoła/Retopal.

W cenniku przy kasie Karlik droższy od Retopalu 35zl brutto

Nie wiem jak w spalaniu ale wrażenie wizualne nieciekawe - bardzo dużo w tym miału. 

Na razie tyle. Może ktoś miał już z tym towarem do czynienia to może coś doda ale moim zdaniem jeśli nie dopracują sprawy  oczyszczenia tego z miału to będzie słabe zainteresowanie tym węglem

• Lubię to 1
Opublikowano

A Retopal był w sprzedaży? Może zamiast Retopala będzie teraz Karlik i dlatego esklep z Retopalem ma awarię.

Jakieś foto opakowania Karlika można zobaczyć ?

Opublikowano (edytowane)

Nie to nie zamiast Retopalu, to inny produkt. Retopal też jest nadal w sprzedaży. A ten nowy to luzem odbierałem. Puki co nie ma go jeszcze chyba w ofercie workowanego

Edytowane przez hajtaler428
Gość berthold61
Opublikowano

Coraz więcej ogłoszeń i cena 799 zł teżby była ok tylko kto tym palił ? bo dostawa u mnie w cenie ale dobrzy byłoby najpierw wiedzieć .

Opublikowano

Węgiel z Jankowic strasznie koksuje, paliłem nim przez cały zeszły rok w zwykłym piecu, groszek z Jankowic do pieców z podajnikiem się nie nadaje, wszyscy którzy go zakupili w cenie 640 zł mieli spore problemy, może w mieszance się sprawdzi. Ja w tym roku zakupiłem nowy kocioł Sas efekt 17 kw i palę w nim retopalem, jak na razie wszystko pięknie śmiga.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Oprócz Karlika jeszcze Wujek. 

https://pgg.pl/aktualnosci/z-zycia-firmy/595,PGG+wprowadziła+do+sprzedaży+dwa+nowe+produkty:+KARLIK+EKOGROSZEK®+i++WUJEK++EKOGROSZEK®

Ciekaw jestem zwłaszcza tego drugiego, pewnie też jakaś mieszanka bo samego Wujka ciężko byłoby spalić w podajniku, chyba że dokopali się mniej spiekalnych pokładów.

@hajtaler428, próbowałeś już tego Karlika?

Opublikowano

Chłopaki jak wejdą do sprzedaży internetowej te dwa rodzaje ekogroszku dajcie znać proszę.Ja zamówiłem ze składu THMH ładny suchy,ale dużo podziarna.

Opublikowano (edytowane)

@krisgie Nie paliłem tym . Podejrzewam że w spalaniu powinien być ok bo żeby uzyskać 26MJ to udział Jankowic/Staszica/Wesołej nie może być duży i w spalaniu powinien być łatwy tzn niewiele różnić się od Retopala

Edytowane przez hajtaler428
Opublikowano

Żeby z tego nowy Jaret Plus nie wyszedł... :D

Ogólnie pokłady dobrego węgla (wyżej kalorycznego, niespiekającego) się kończą - zaczynamy iść w mieszanki.
Prawda taka, że do mieszanek jako "baza rozcieńczająca" nadaje się chyba tylko syberyjski węgiel - jest małokaloryczny, ale nie żużluje. 
Lekko podrasowany retopal nie będzie też zły - zawsze to troche mniej popiołu...

Opublikowano

Rosyjska baza surowcowa obejmuje wszystkie typy węgla, a import jest w tym roku rekordowy. Nawet Węglokoks handluje ruskim węglem.

Tauron i PGG to już przedśmiertne podrygi, ponowne wahnięcie węglowej koniunktóry je dobije. A wtedy ruski ekogroszek poszybuje z cenami w kosmos. 

• Lubię to 1
Opublikowano

A nie pisałem, że najmądrzejszy chłop we wsi...

Analityczny umysł. W każdym temacie omnibus. Od palenia od góry aż po giełdy paliw :)

Opublikowano

Kiedy ten Karlik będzie dostępny w sprzedaży przez @?

Ktoś ? coś?

Opublikowano

Mam info z pgg,ze w sierpniu na półkach sklepu @ sie pojawi

• 2 tygodnie później...
Gość berthold61
Opublikowano

No ale jak się wejdzie na google to to cały czas jest w sprzedaży , ja mieszkam pod Kędzierzynem a firma z Gliwic dowozi gratis do 50km w cenie 799zł za tonę więc cena dobra tylko czy towar ?

Opublikowano

Oryginalny ekogroszek Karlik z PGG pakowany jest w ZPE w inne worki  , szata graficzna podobna do Retopala.

Opublikowano

Ciekawe jaka będzie cena? Może na promocję nowego towaru dadzą ciekawą cenę

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Blisko mnie na składzie w Cigacicach pojawił się nowy ekogroszek z pgg o nazwie Juliusz.Kaloryczność min 26Mj może to nowy Karlik,ale cena 1020 za tonę.Zakupię parę worków i zrobię zdjęcia.Dodam,że Ekoret 1024 za tonę oczywiście oba ekogroszki workowane.

Opublikowano

Ekogroszek Juliusz a ekogroszek Karlik to zupelnie 2 różne ekogroszki i każdy gdzie indziej wytwarzany ,choc z wegli wydobywanych w PGG

Opublikowano (edytowane)

Ekogroszek Karlik pojawił sie dzisiaj w sklepie@,workowany na palecie 750 kg,693 zl/br/palete bez akcyzy, z dostawa w cenie.Tona workowanego wychodzi 924zl/t br/ba .Wystawione 70t.

Big bag 1000 kg Karlika kosztuje 912 zl/t/br b/a z dostawa.Wystawione 10t

Edytowane przez JorgusEmh
Opublikowano

I .....Karlik rozchodzi się jak ciepłe bułeczki ??

Czy ktoś już otrzymał i może wypowiedzieć się ??

Opublikowano

tak, a najbardziej w big bagach. Minęły trzy godziny a sprzedanych 0. Kto wpadł na pomysł, żeby cenę w big bagu dać prawie taka samą jak w workach

Opublikowano

Jak cieple bułeczki? Godz. 11 ta i w sklepie jeszcze 37 ton Karlika workowanego do nabycia, przy fakcie ,ze nie wystawili dzis  do sprzedazy wogóle workowanego Retopalu?