Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Pellet + Bufor - Wady I Zalety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@rafwla wiem co to jest korozja niskotemperaturowa. Cofnij się kilka postów. 

Opublikowano

Ja podzieliłem sie moim doświadczeniem, między zaworem 3d a termostatycznym będzie 200 zł różnicy, czy jest sens ryzykować?

Opublikowano

Wolę założyć zwykły 3d i kontrolować piec. Jest pole manewru, a w termostatycznym brak. 

A ma jakich mocach paliłeś? I czy te rude obrazki są przy instalacji z bufeorem? Bo napisałeś, że na ochronę był 4d.

Aktualnie u siebie też mam 4d i pompe kotłową. Temperaura powrotu też skacze cyklicznie od rozpalania do wygaszania. Nawet w przedziale 40-70st.

Tyle, że zrezygnowałem z modulacji mocy i palę cały czas na 12kw ok 70% mocy nominalnej.

Piec jest suchy jak pieprz.

8 godzin temu, Outsider napisał:

Trochę już sie gubię. 

A co w tym złego tak szczerze mówiąc. Wspominałeś, że chcesz traktować bufor jako element zwiększający zład kotła. Twój sterownik nie obsługuje bufora i widze to tak jak już opisałem wcześniej. 

Ustawiasz na kotle  temp zadaną 57 z histerezą np. 15 stopni

Dla świętego spokoju montujesz 3D ustawiany ręcznie i otwierasz na max

montujesz sterownik różnicowy do zasilania pompy ładującej bufor ustawiając na nim deltę 1 stopień

Co uzyskujesz

Temperature w buforze taką samą jak w kotle. Kociol odpali sie dopiero, gdy temp w tandemie spadnie do 42  stopni.  Na dole bufora bedyie kilka stopni mniej. Kocioł nie będzie sie odpalał, żeby grzać samego siebie. Minimalizujesz straty ciepła dzięki nie gotowaniu wody w buforze. Po wygaszeniu kotła pracującego na mocy max jego temperatura może wyrosnąć bez odbioru nawet o 10stopni, Sterownik różnicowy podaje tak długo zasilanie na pompę dopóki temperatura kotła i bufora sie nie wyrównają. Przy takim sterowaniu można zastosować zawór zwrotny.  

A wygląda to mniej więcej jak poniżej

Układ bufor.png

Czyli temperatura kotła i bufora zawsze będą porównywalne? To po co dokładać ster rożnicowy i czujnik temp w buforze? Nie wystarczy oryginalny w kotle? I wszystkim steruje pello?

Opublikowano
Godzinę temu, Michal86 napisał:

Czyli temperatura kotła i bufora zawsze będą porównywalne?

Tak.

Nie wystarczy oryginalny w kotle?

To nie jest zbyt bezpieczna opcja

To po co dokładać ster różnicowy

A co będzie sterowało pracą pompy ładującej bufor? Następna sprawa to praca układu. Czysto hipotetycznie. Bufor jest naładowany. 4D za buforem powoli go rozładowuje. Zapotrzebowanie jest duże bo na dworze zimno. Temp w buforze schodzi szybciej niż spada w kotle. Różnicowy w tym momencie załącza  pompę na chwile i doładowuje trochę bufor i się wyłącza. Może to robić cyklicznie wyrównując nieprzerwanie różnice temperatur.  W końcu temp na kotle spada poniżej histerezy i sie kocioł odpala. I ładuje bufor do temp zadanej ustawionej na kotle. I o czym już wspomniałem wcześniej to po załadowaniu bufora kocioł się wygasi. Gdy pompa ładująca bufor wtedy się wyłączy to nie będzie dalszego odbioru ciepła z kotła. A kocioł pracujący wcześniej na mocy max będzie miał tzw spoczynkowy wyrost temp. To może być nawet 10 stopni.

Różnicówka w tych dwóch przypadkach odbierze to ciepło do bufora dając naprawdę wymierne korzyści. Inaczej to ciepło ucieknie w dużej części bezpowrotnie do komina. Taka różnicówka zapewnia pratycznie stały i nieprzerwany proces kontroli i bardzo stabilny model pracy. Co jeszcze ciekawe, gdy kocioł sie nie odpali. Albo zabraknie paliwa i zgaśnie. Pompa ładująca bufor nie rozładuje go grzejąc wychłodzony kocioł.

Opublikowano

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Teraz to dopiero dobrze zrozumiałem.

Co do pomop. Na CO i kotłową mam 25-40. Pierwsza chodzi obecnie na I biegu.

Jak ustawić je po instalacji buforu? CO na I kotłową na III?

Opublikowano

Musisz sam sprawdzić jak instalacja sie zachowa w trakcie pracy. U mnie za buforem mam adaptacyjną. Ładująca bufor jest na 1. CWU też.

Opublikowano

Ok. Dwie mam adaptacyjne.

Aha jeszcze takie szybkie pytanie odbiegające trochę od tematu.

Jeżeli wymagany ciąg spalin dla pieca to 0.2mbar to na taką wartość mam ustawić regulator? Czy np 0.25mbar?

Opublikowano

Pompa adaptacyjna na zasilaniu bufora to trochę nietrafiony pomysł. Podobnie z CWU.

Masz na myśli regulator ciągu kominowego?  Ustaw taki jaki jest wymagany. Nie ma potrzeby więcej. Dobrze że to masz.

Opublikowano

Pompy mają pare ustawień w tym adaptacje. Aktualnie mam adapt na CO, I na kotłowej i III na CWU(szybciej nagrzewa wodę, choć nie wiem czy będzie się to sprawdzało przy inst z buforem).

Regulatora ciągu niestety nie mam ale przy okazji prucia w kotłowni chcę go od razu zamontować wiec już wstępnie zapytałem o jego ustawienie. A jest potrzebny bo komin 20x20 i wysoki na jakieś 13metrów do tego dom na otwartej przestrzeni więc wiatr hula ostro. Zdarzało się, że przy dużych podmuchach potrafił wygasić palnik przy pracy na mocy min 5kw.

Jeszcze raz serdecznie dziękuję Ci za wszystkie porady. Bardzo mi pomogły i poukładały w głowie jak ten cały system ma działać.

Opublikowano

Nie ma sprawy. Daj kiedyś znać jak to wszystko działa.

Opublikowano

Zrobi się trochę cieplej to zabieram się z instalatorem do roboty. Znaczy się do przekazania mu informacji jak ma to wszystko wyglądać gdyby miał swoją inną wizję. Niestety takich zdolności majsterkowicza to nie mam i mogę co najwyżej drabinę przytrzymać =p

Jeszcze jedna kwestia mi się przypomniała i niech to będzie mój ostatni znak zapytania...

Górną histereze kotła ustawić na 0 czy np 2-3st? Czy nie ma to większego znaczenia?

Opublikowano (edytowane)

Górna histereza kotła... To wartość o jaką sterownik przebija temp zadaną kotła pracując w PIDzie dążąc do jego stałej pracy?  Jeżeli tak, to przy buforze ustawiłbym to na zero.

Edycja

Do pracy przy buforze modulacja jest potrzebna jak kwiatek do kożucha. Nie mniej jednak ja u siebie mam ustawiony fuzzy logic. Po to żeby kocioł płynniej rozwijał moc dochądząc do maximum. nadmiar tlenu w spalinach jest wtedy stabilniejszy i nie występują kopcenia w początkowych fazach po rozpaleniu. Ale to temat na inna rozmowę bo tu trzeba grzebać w parametrach fuzzy logica.

Edytowane przez Outsider
Opublikowano
W dniu 30.04.2020 o 12:27, Michal86 napisał:

Sambor jak trzymasz takie niskie temperatury to jak wygląda u Ciebie temp powrotu? Pisałeś, że temperaturowego zaworu nie masz więc jak rozwiązałes tą kwestię u siebie?

Nie mam "specjalnej" ochrony powrotu, po prostu mój kocioł tego nie wymaga.

A tak na serio to zbyt skomplikowane dla większości palaczy i dlatego nie będę ciągnął tego tematu.

Po prostu każdy ma tak jak uważa za słuszne, jak wymaga gwarancja i nakazuje zdrowy rozsądek.

Opublikowano

Producent w moim przypadku wymaga 50st. Ale tak zdrowo rozsądkowo to myślę, że przy zadanej temp ok 60st powrót nie powinien być niższy te czterdzieści kilka stopni.

I dziwi mnie jeszcze fakt, że na str producenta podana jest wartość 45st, a w warunkach gwarancji 50st.  ???

Opublikowano

Powrót będzie miał taka temperaturę jaka będzie na dole bufora. Po uruchomieniu systemu obserwuj kocioł. Czy nie pojawia sie sadza albo korozja. Bo na generacje wilgoci ma wpływ nie tylko temp powrotu ale też konstrukcja kotła. Dobrze gdy w kotle, komorze spalania jest szamot. Wtedy płomień nie ma kontaktu z chłodnym płaszczem. Przydatna rzecz przy palnikach bocznych.

Opublikowano

Mam palnik boczny ale szamotu naprzeciw palnika brak. Jest u gory komory spalania. 

A jak przy buforze wygląda sytuacja podczas okresów przejściowych? Używać trybu auto-lato czy poprostu albo grzać albo nie grzać zupełnie?

Opublikowano (edytowane)

W czym problem dostawić sobie szamot naprzeciw palnika.

W okresach przejściowych... Tu wiele czynników odgrywa rolę. Zapotrzebowanie i akumulacyjność budynku. Utrzymywane temp w domu.  Jak ustawiona pogodówka itd. Gotowej recepty nie ma. Bo co sprawdzi sie u jednego, u innego już nie. Tryb autolato może spełnić swoją funkcję. W dzień gdy jest ciepło CO nie pracuje. W chłodne noce dogrzewa dom. Odpowiednie temperatury załączania trzeba dobrać doświadczalnie.

Edytowane przez Outsider
Opublikowano

Stosuje autolato ale słyszałem opinie, że dobre to nie jest więc pytam;)

Od czasu gdy zaprzestałem używania modulacji i kocioł pracuje ze stałą mocą ok 70% w komorze spalania naprzeciw palnika i w górnej części osadza się biały nalot. Jest to normalne czy może spowodowane zbyt dużym/małym nadmuchem?

Opublikowano

Cóż... Nie każdy potrafi ustawić pogodówkę. W połączeniu ze sterownikiem pokojowym już nie wspominając. Ktoś taki stwierdzi, że takie sterowanie jest do bani. Podobnie jak tryb auto lato. Ustawi 50 na grzejniki,  obniżenie nocne i będzie ogłaszał wszem i wobec że zwykłe głowice w zupełności wystarczą. Zarzucając ci herezję jak mu powiesz, że spalasz o połowę mniej od niego. Innym działaniem przeciw stabilności grzania w przypadku posiadania pogodówki jest odłączanie pomy od termostatu. 

Najważniejsze przy ogrzewaniu to dostarczyć tyle ciepła ile potrzebuje budynek. W czasie gdy jest to potrzebne.Biorąc pod uwagę jego akumulacyjność czyli pojemność cieplną. Jak to ciepło jest tracone. Ciepło w domu nie jest wtedy kiedy nagrzejemy tylko powietrze ale i mur. A kocioł ma pracować najsprawniej i wyprodukować tyle ciepła ile ten dom potrzebuje. Wtedy będzie komfortowo i tanio.

Dlatego właśnie stosuje sie pogodówke, gdzie krzywa grzewcza ustala temp dla obiegu za mieszaczem. Po to z pogodówką sprzęga sie ster pokojowy. On koryguje to co zadaje pogodówka według trybu proporcjonalnego lub przez obniżenie w zależności od odchyłek temp w domu. Mając to wszystko dobrze ustawione można załączyć sobie autolato. W dzień zrobi sie na dworze ciepło i od godz np. 10ej pompy sie wyłączają a mieszacz zamyka. o 20ej kiedy zrobi sie chłodno wszystko rusza. Dlatego generalnie jestem przeciwnikiem obniżeń nocnych. To wbrew logice, gdy nie grzejemy kiedy jest zimniej. A na pewno to nie daje też oszczędności.

Sam sie zastanawiałem co oznacza biały nalot w kotle. U mnie w trakcie pracy na mocy maks nadmiar tlenu w spalinach jest prawidłowy. Wacha się pomiędzy 7 a 9,5 procent. To zależy przede wszystkim od tego jak równo a raczej nierówno podajnik podaje pellet. I są to wartości w miarę prawidłowe. Z tym, że u mnie sonda reguluje wentylatorem. Bo może to być oznaką zbyt dużego nadmuchu. Jeżeli nie masz sondy możesz zejść trochę z nadmuchem. Ale tylko na tyle, żeby w kotle zbyt nie pociemniało. Powinieneś mieć wtedy trochę lepszy przyrost temp w czasie.

Opublikowano

Jest dobrze.

Opublikowano
10 godzin temu, Outsider napisał:

Sam sie zastanawiałem co oznacza biały nalot w kotle. U mnie w trakcie pracy na mocy maks nadmiar tlenu w spalinach jest prawidłowy. Wacha się pomiędzy 7 a 9,5 procent. To zależy przede wszystkim od tego jak równo a raczej nierówno podajnik podaje pellet. I są to wartości w miarę prawidłowe. Z tym, że u mnie sonda reguluje wentylatorem. Bo może to być oznaką zbyt dużego nadmuchu. Jeżeli nie masz sondy możesz zejść trochę z nadmuchem. Ale tylko na tyle, żeby w kotle zbyt nie pociemniało. Powinieneś mieć wtedy trochę lepszy przyrost temp w czasie.

Niestety kocioł nie jest wyposażony w sondę, a analizatora nikt w mojej okolicy nie posiada i nie mogę dość precyzyjnie ustawić kotła. Wszystko "na oko".

Czytałem, że można wykorzystać samochodową sondę z grzałką i miernik ale jak to wszystko ogarnąć? Pod jakie zasilanie podłączyć grzanie, samą sondę etc. I najważniejsze jak odczytywać pomier czyli jak napięcie przełożyć na ilość tlenu.