Skocz do zawartości
  • Zarejestruj się na forum.

Możesz przeglądać forum bez rejestracji. Jeżeli chcesz zadać pytanie lub odpowiedzieć zarejestruj się lub zaloguj jeżeli masz już konto. Także zdjęcia i załączniki są dostępne tylko po zalogowaniu. Zapraszamy.

1. Kotły, piece i inne źródła ciepła

1. 236.6 tys.
      odpowiedzi
    2. 107.8 tys.
      odpowiedzi
    3. 28.6 tys.
      odpowiedzi
    4. 17 tys.
      odpowiedzi
    5. 1.3 tys.
      odpowiedzi
    6. Kominki, kozy i inne piece

Tutaj piszemy o kominkach (także z płaszczem wodnym), kozach wolnostojących, piecach kaflowych itp.

Dobór urządzenia, Lazar, Kalvis

4.1 tys.
      odpowiedzi
    7. Inne tematy o kotłach i piecach

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy związane z kotłami i piecami, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

18.8 tys.
      odpowiedzi
  2. Inne sposoby ogrzewania

1. Kolektory słoneczne

Dyskusje o kolektorach płaskich, próżniowych i wszystkim co związane z wykorzystaniem energii słonecznej do celów ogrzewania.

3.8 tys.
      odpowiedzi
    2. Ogrzewanie niekonwencjonalne

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy o sposobach ogrzewania, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

1.9 tys.
      odpowiedzi
  3. Instalacje

1. Instalacje CO i CWU

Dyskusja na temat instalacji centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.

Zasilanie awaryjne

152.4 tys.
      odpowiedzi
    2. Kominy dymne i spalinowe

Tutaj piszemy i pytamy o wszystko co jest związane z kominami dymnymi i spalinowymi.

8.2 tys.
      odpowiedzi
    3. Wentylacja i rekuperacja

Dyskutujemy tutaj o wentylacji grawitacyjnej, wymuszonej, rekuperacji i innych tematach związanych z wentylacją.

2 tys.
      odpowiedzi
    4. Wytwarzanie energii elektrycznej na cele grzewcze (i nie tylko)

Tutaj dyskutujemy o panelach fotowoltaicznych, elektrowniach wiatrowych i innych sposobach wytwarzania prądu.

7.5 tys.
      odpowiedzi
  4. Inne tematy związane z ogrzewaniem

1. Opał

Tutaj dyskutujemy o różnych rodzajach opału - wady i zalety gazu, węgla, oleju-opałowego, pelletów...

40.6 tys.
      odpowiedzi
    2. Izolacje

Obok odpowiedniego systemu ogrzewania równie ważną rzeczą jest odpowiednie "ocieplenie" naszego domu.

4.6 tys.
      odpowiedzi
    3. Kwestie finansowe

Jak najtaniej ogrzać dom, jak sfinansować montaż systemu ogrzewania?

3.8 tys.
      odpowiedzi
    4. Ogłoszenia drobne

Kupię, sprzedam zamienię, zatrudnie. Sprzedajesz lub chcesz kupić piec? Prowadzisz firmę związaną z branżą i szukasz pracownika. Tutaj możesz zamieścić ogłoszenie. Oferty kupię/sprzedam/zamienię tylko od osób prywatnych. Ogłoszenia komercyjne będą usuwane.

2.6 tys.
      odpowiedzi
    5. Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy...

Tutaj zamieszczamy materiały i linki do materiałów i programów związanych z ogrzewaniem, kotłami, instalacjami itp...

Artykuły, DTR, Instrukcje, Ksiązki, Narzędzia

1.1 tys.
      odpowiedzi
  5. Tematy różne

1. Sprawy organizacyjne

Sprawy organizacyjne forum, co i jak tu działa, nowości...

1.4 tys.
      odpowiedzi
    2. Przywitaj się

Przywitaj się, powiedz coś na swój temat, przełam "pierwsze lody" :)

2.8 tys.
      odpowiedzi
    3. Rozmowy na dowolny temat

Tutaj możesz podyskutować na temat nie związany z tematyką forum. W tym dziale także nie dyskutujemy na tematy polityczne.

20.1 tys.
      odpowiedzi

• Ostatnie Odpowiedzi

• Dlaczego nie możesz jej wykrecić ? zawsze jest jakiś sposób.
    • Na własną odpowiedzialność możesz wszystko. Zawory bezpieczeństwa powinieneś dać 2 sztuki. DBV bez możliwości odcięcia (bez zaworu lub zawór bez rączki od wodomierza) i musisz mieć wodę miejską (nie ze studni).
    • Panowie szukam redukcji jak ze zdjęcia 1 cal GW na 6/4 cala GZ bez kołnierza. Potrzebuję wymienić zawór 3d jedbak wszystkie dostępne redukcje są za długie i nie brakuje mi ok 1cm by się wpiąć w powrót po lewej. Oryginalny zawór ma redukcje jak na zdjęciu, odrazu napisze że nie da się jej wykręcić . Czy dostanę gdzieś taką?
    • Witam, potrzebuję Waszej opinii odnośnie mojego " projektu" podlaczenia instalacji CO.    Mam: -kocioł na ekogroszek  z podajnikiem 30 kW -instalacja w układzie otwartym. -Dom 190m². Kocioł moim zdaniem jest sporo przewymiarowany co przekłada się na duże spalanie. Został on wciśnięty przez przedstawicieli firmy montujących dla poprzednich właścicieli domu, ale nadal jest sprawny i przez kilka lat jeszcze go będę uzywal. Czy ma to znaczenie ekonomiczne - nie bardzo, ale naklad finansowy na remont domu zmusza mnie to skorzystania z tego kotła jeszcze kilka sezonow. Wracając do sprawy.. Naczynie przelewowe na strychu, 0,9m nad najwyższym grzejnikiem instalacji. Polączone jest bezpośrednio z kotłem bez żadnych zaworów. Jeden kocioł ogrzewa dwa mieszkania, w których mieszkają dwie rodziny, dlatego potrzebuję rozdzielić instalację  CO na niezależnie sterowane obiegi. Do kotła trzeba podłączyć: • obieg 1 -parter- 9 grzejników bez zaworów termostatycznych( jedna rodzina) • obieg 2- piętro z 8 grzejniki z zaworami termostatycznymi,(druga rodzina) • podłogówkę na korytarzu na parterze ok 30m². Podłogówka ma już gotowy zestaw mieszający z pompą i termostatycznym zaworem 3D - konkretnie jest to : Układ mieszający DURO z pompa elekt. TITANO 25/60 • bojler CWU 200 l    Po przejrzeniu wielu postów z podobnymi rozwiązaniami, rozrysowałem " projekt instalacji" na schemacie w załączniku. Najważniejsze w całej operacji jest to, żeby obiegi można było niezależnie sterować i ustawiać na nich różne temperatury.     W pierwszym obiegu nie ma zaworów termostatycznych, dlatego zastanawiam się nad zastosowaniem zaworu 3D do regulacji temperatury w tym obiegu.  Ten obieg będzie regulowany przez starszą osobę, dlatego w tym przypadku zależy mi tu głównie na wygodzie zmiany temperatury za pomocą jednego elementu ( zaworu 3d). Podłogówką również chciałbym sterować niezależnie za pomocą wspomnianego układ mieszający duro, czyli za pomocą zaworu termostatycznego trójdrogowego. Chciałbym też prawidłowo zabezpieczyć powrót kotła. Czy moja opcja z zaworem vtc ma sens?     Bardzo proszę o wyrażenie opinii, czy zestaw na schemacie ma sens, oraz czy zastosowane zawory, pompy, rodzaj sprzęgła, zaworu VTC jest odpowiedni. Jeśli popełnilem znaczące błędy- będę wdzięczny za poprawianie mojego schematu lub narysowanie innego, prostego schematu jak najlepiej to zrobić. W miejscu pompy na piętro użyłem nazwę konkretnej pompy, którą posiadam do wykorzystania.     Rozwiązanie podłączenia cwu przed sprzęgłem podejrzałem z jednego z tematów na tym forum, czy jest to odpowiednie rozwiązanie w moim przypadku? Może jednak powinna być za sprzęgłem?   Nurtuje mnie tez pytanie, kiedy załączać ma się pompka z manualnym nastawem przy kotle. Czy w momencie gdy sterownik wlacza pompki na obiegi, czy jednak ma pracować od momentu, gdy rozpalam kocioł?     Mam również pytanie co z zaworem zwrotnym który montowało się kiedyś jako ominięcie pompy, na wypadek braku prądu, aby układ funkcjonował grawitacyjnie, w jednym z postów doczytałem, że nowoczesne pompy mają mniejsze opory niż taki zawór, czy zgadzacie się z tym i mogę pominąć taki zawór?   Dziękuję za każdą pomoc.  
    • Dostałem DTR kotła, niestety jest tam zapis że : "Kocioł może być podłączony wyłącznie do instalacji grzewczej typu grawitacyjnego lub z wymuszonym obiegiem wody, w systemie otwartym. Instalacja, w której będzie pracował kocioł musi spełniać wymagania Polskiej Normy PN-B-02413:1991 dotyczącej zabezpieczenia instalacji ogrzewczych wodnych systemu otwartego". W związku z powyższym mogę jedynie podłączyć kocioł do naczynia otwartego przelewowego (30-50l), który będzie zaraz nad kotłem w kotłowni, do tego wymiennik płytowy, zawór 3d termostatyczny do ochrony powrotu kotła (czy jest wymagany przy wymienniku płytowym ?) i pompa co. Natomiast obieg instalacji grzejnikowej z zaworem 3D i siłownikiem, pompa co, naczynie przeponowe (20-35l), zawór bezpieczeństwa 1,5-2 bar) Czy praktycznie mógłbym podłączyć go na własną odpowiedzialność w ukł. zamkniętym razem z zaworami DBV-1, bezpieczeństwa  1,5 bar i naczyniem przeponowym np. 50l i ustawić ciśnienie wstępne tak, żeby na zimno było 0,8 bar ?    
  • Wpisy na blogu

• Ostatnie tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      40.7 tys.
    • Odpowiedzi
      683.2 tys.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.