Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ciekawe 👍

Opublikowano
9 minut temu, o6483256 napisał(a):

Gdzie znalazłeś po 199zł? 

Tego teraz od groma i tylko brać bo to chyba powoli się kończy

https://www.olx.pl/d/oferta/panele-fotowoltaiczne-455w-longi-za-199-zl-brutto-fotowoltaika-CID5216-ID19umsR.html?search_reason=search|organic

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak, te OLX`y  nie dają jakiegoś poczucia bezpieczeństwa 👍

Opublikowano
9 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Bardziej wiarygodny sprzedawca.

https://axonpv.pl/produkty/

Dobrze i to wiedzieć ale ja sam bym jechał je odebrać na miejscu bo do Gliwic Brzezinka mam najbliżej ,przyczepka i widzę co biorę , młody miesiąc temu kupował kilkanaście szt u używek z DE po 35 zł i po miesiącu sprawdzania wyszły mu niezwykle zadawalająco ,nie ma się czego bać .

Opublikowano

No to trzeba brać, puki ceny dobre.

Opublikowano

Pytanie amatorskie trochę z innej beczki. Gdybym chciał zrobić zasilanie pompy ciepła z PV, z magazynem energii, ale tak żeby była zasilana tylko PC a nie reszta sieci elektrycznej w domu, to jaki inwerter należało by wybrać? No i gdy akumulatory puste to powinien przełączyć PC na zasilanie z sieci 230v. Trójfazowy bo PC wymaga 3 faz. Jesteście w stanie mnie naprowadzić na odpowiednie urządzenia?

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, nightwatch napisał(a):

,,,,  Jesteście w stanie mnie naprowadzić na odpowiednie urządzenia?

TAK.

Śledź z uwagą wypowiedzi kolegi @o6483256.

ps1.
Ja dołączę do dyskusji nieco później. W wieku starczym muszę mieć do dyspozycji nieco więcej czasu.

ps2.
Przepraszam, skłamałem.
WHO dzieli starość na wiek podeszły (60-75 lat - wczesna starość) oraz wiek starczy (75-90 lat - późna starość). Osoby powyżej 90 lat to wiek sędziwy.

Edytowane przez Andrzej_M_
  • Haha 1
Opublikowano
21 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Pytanie amatorskie trochę z innej beczki. Gdybym chciał zrobić zasilanie pompy ciepła z PV, z magazynem energii, ale tak żeby była zasilana tylko PC a nie reszta sieci elektrycznej w domu, to jaki inwerter należało by wybrać? No i gdy akumulatory puste to powinien przełączyć PC na zasilanie z sieci 230v. Trójfazowy bo PC wymaga 3 faz. Jesteście w stanie mnie naprowadzić na odpowiednie urządzenia?

Czy urządzenie ma być certyfikowane czy bez ,to ma być typowy off-grid  bez sieci  czy jakaś hybryda . Jak duży ma być magazyn energii . Jak magazyn energii  zrobi się pusty to falownik sam przełącza się np na sieć pod warunkiem ze podłączymy mu zasilanie z sieci wtedy to my decydujemy o progu napięciowym magazynu energii. Popularny i niby z certyfikatem to Deye jest sporo w sieci o tych modelach  tańsze bez certyfikatu też można podłączyć do prądu ale wg przepisów nie możemy tymi modelami synchronizować sie z siecią  oddawać prądu do sieci, można je podłączyć do sieci w funkcji tzw UPS.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie o taki mi chodzi co nie próbuje oddawać energii do sieci, ale zapewnia zasilanie na wyjściu z automatycznym przełączeniem na sieciowe gdy akumulatory puste. Wtedy, jak rozumiem, energetyka nie ma nic do tego ani żadnych certyfikatów nie trzeba?

Edytowane przez nightwatch
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ja cały czas czekam na coś, co po zaniku prądu w sieci, potrafi w sposób automatyczny galwanicznie odciąć się i generować zasilanie domu z paneli i magazynu. Na dzień dzisiejszy mam pomysł tylko na wstawienie Victrona, ale bardziej bym obstawał na jednym bloku, ogarniającym całość. To może nie jest najlepsze rozwiązanie, bo w razie awarii tracę wszelkie możliwości działania, ale w miarę proste w kontroli i nadzorowaniu.

@nightwatch Wstrzeliłeś się chwilę przede mną, dlatego napisze że mam podobne potrzeby, ale jednocześnie chciałbym żeby to pompowało mi prąd do sieci.

Edytowane przez carinus
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Taki dziala ta robote.Mam w werzji 3kW.Tylko sa po jednej fazy,czyli na 3 fazy master/slave 3 falowniki,jeden akumulator i panely možne umiejscic  W-P-Z.Chinczyk hybrydowy,moj nie zasila w siec-werzia plus tak.

https://www.mivvyenergy.cz/cs/menice-napeti-dcac/solarni-menice/menic-kombinovany-hybridni-must-ph1800-plus-48v-5000w.html

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Właśnie o taki mi chodzi co nie próbuje oddawać energii do sieci, ale zapewnia zasilanie na wyjściu z automatycznym przełączeniem na sieciowe gdy akumulatory puste. Wtedy, jak rozumiem, energetyka nie ma nic do tego ani żadnych certyfikatów nie trzeba?

Tak mnie jeszcze zastanawia po co panele PV i magazyn energii do pompy ciepła w zimie kiedy nie ma produkcji do zasilania takiego układu chyba że jako zasilanie awaryjne ale to chyba za wysokie koszty żeby tylko do tego miało to służyć .

@carinus może to wystarczy w jednej skrzynce wszystko na kółkach  16 kWh z wbudowanym falownikiem 5 kW 48V 51,2V 314Ah Bateria LiFePO4 All in One System Magazynowania energii słonecznej poza siecią.

alinon.png

Edytowane przez marcus312
Opublikowano

Szukam raczej czegoś, co będzie też wysyłać prąd do sieci. Dopóki mam net-metering, muszę gromadzić prąd na zimę. Na razie jedyna opcja jaką rozważam, to wstawienie Victrona, który pozwala bez użycia fizycznego przełącznika, wachlować zasilaniem sieć-magazyn. Do tego trzeba mieć falownik PV pracujący w systemie wyspowym.

Opublikowano

Must tak dziala.Niektore viktrony zasilaja tylko awaryjny obieg przy zaniku pradu,dobro poczytaj instrukcji,niž wywalisz kase.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, carinus napisał(a):

Ja cały czas czekam na coś, co po zaniku prądu w sieci, potrafi w sposób automatyczny galwanicznie odciąć się i generować zasilanie domu z paneli i magazynu. Na dzień dzisiejszy mam pomysł tylko na wstawienie Victrona, ale bardziej bym obstawał na jednym bloku, ogarniającym całość. To może nie jest najlepsze rozwiązanie, bo w razie awarii tracę wszelkie możliwości działania, ale w miarę proste w kontroli i nadzorowaniu.

@nightwatch Wstrzeliłeś się chwilę przede mną, dlatego napisze że mam podobne potrzeby, ale jednocześnie chciałbym żeby to pompowało mi prąd do sieci.

Mam Sofara hybrydowego, przełącznik agregat sieć i po zaniku zasilania przełącznik przełącza na off-grid. Jest na tyle szybki, że wrażliwe urządzenia sie nie restartują, choć do NAS`a i sprzętu  sieciowego mam jeszcze inne awaryjne zasilanie.

Mam jeszcze "strażaka wyłącznik" który odłącza panele po zaniku w sieci zasilania (wymóg instalacji) i tego też mogę obejść, ale muszę to już zrobić ręcznie

Czyli na co dzień "ciągnę" prąd z sieci i jest uzupełniany przez magazyn, jak brak jest zasilania przełącza sie wszystko na wyjście LOAD falownika i cały "prąd' idzie przez falownik. Pozostaje ograniczenie 3,3kW na fazę, stąd ten przełącznik agregat sieć, żeby przy normalnym zasilaniu z sieci mogę pobierać większą moc.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Ale to co ty chcesz to zrobi każdy najtańszy easun czy anenji w milisekundzie przełączy na sieć jak zabraknie w magazynie a raczej jak falownik uwidzi niskie napięcie magazynu bo mało się o tym mówi ale to nie magazyn ma się odcinać tylko falownik ma to robić ,ustawiasz napięciowo i w milisekundach przełącza na bajpas, ale one są przeważnie 1 fazowe a pchanie się w 3 szutki to i straty rosną , ty chcesz tez oddawać do sieci więc easuny,anenji odpadają więc pozostaje ci deye lub ten hoymlies bo ma 4 mppt i 10 kw-towy możesz dopakować nawet 20-toma kilowatami paneli jak masz taką wyobraźnię . wysyła ładuje i zniego korzystasz a po spadku napięcia mag przełącza na sieć i nie trzeba żadnego ATS-a.

Opublikowano (edytowane)

Berti, tylko żeby zrobić z falownika i aku UPS`a na cały dom, to trzeba puścić wszystko przez falownik. Tutaj jest problem z poborem maksymalnym prądu na fazę. 

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 1
Opublikowano

Przecież to potrafi każdy najtańszy chińczyk 😅.

Do tego skoro ktoś ma PV i magazyn to sieć jest tylko dodatkiem w razie niespodziewanego a do tego można to zrownoleglic i dać sobie przełącznik sieć agregat.

Opublikowano
4 minuty temu, sambor napisał(a):

Spytam się, może głupio, ale gdzie trzymacie baterie?

W domu?, w temp garażowej np 0-10C ? czy na zewnątrz budynku?

Budynek gospodarczy gdzie jest cały czas powyżej 5^C. Pytanie ma sens, bo niektórzy trzymają na zewnątrz i nagle "budzą sie z ręką w nocniku" bo akumulatory li-io ładują sie dopiero powyżej 5*C (ładują się w niższej, ale zabezpieczenie jest zazwyczaj na tą temp), poniżej może wystąpić krystalizacja elektrolitu i podczas lądowania aku ulega zniszczeniu. Dlatego w autach jest podgrzewanie baterii

Opublikowano
34 minuty temu, berti napisał(a):

Ale to co ty chcesz to zrobi każdy najtańszy easun czy anenji w milisekundzie przełączy na sieć

Czytać co napisałem. Ja mam EAsun-a 3kW do zasilania awaryjnego i teraz napisz mi jaką moc paneli można tam podpiąć i czy wysyła cos do sieci?

18 minut temu, piastun napisał(a):

Przecież to potrafi każdy najtańszy chińczyk 😅.

Do tego skoro ktoś ma PV i magazyn to sieć jest tylko dodatkiem

Ja nie mam magazynu, bo jestem na net-meteringu i to mi się teraz nie spina, żeby brać jakikolwiek magazyn.

Opublikowano
53 minuty temu, sambor napisał(a):

Spytam się, może głupio, ale gdzie trzymacie baterie?

W domu?, w temp garażowej np 0-10C ? czy na zewnątrz budynku?

Mój magazyn w garażu trzymam i jest tam czasem tylko plus 3 stopnie niżej nigdy nie było , groźne jest ładowanie przy minusowych temp potrafią napuchnąć ogniwa jak słabo skompresowane tzn ściśnięte, rozładowanie im tak nie szkodzi jak ładowanie.

31 minut temu, carinus napisał(a):

Czytać co napisałem. Ja mam EAsun-a 3kW do zasilania awaryjnego i teraz napisz mi jaką moc paneli można tam podpiąć i czy wysyła cos do sieci?

Ja nie mam magazynu, bo jestem na net-meteringu i to mi się teraz nie spina, żeby brać jakikolwiek magazyn.

No gdzieś tam pisałeś że chciałbyś wymienić na taki falownik abyś mógł ładować i wysyłać chyba że z kimś innym cię pomieszałem to sorki.