Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też obstawiam, że drewno za krótko sezonowane. U siebie popsułem kocioł różnymi przeróbkami, w końcu zatoczyłem koło i elegancko się pali po powrocie do fabrycznych rozwiązań, a wystarczyło rozdrobnić odpowiednio opał I sezonować dwa lata.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tu bardziej chodzi o rozdrobnienie drewna, a nie sezonowanie. Można zrobić doświadczenie z takim samym drewnem tylko rozdrobnionym i grubym. Wtedy widać tą różnicę w mocy kotła + mniejszą tendencje do zawieszania się drewna. Widać to też po temperaturze spalin.

• Zgadzam się 3
Opublikowano

Hamerykańce, którzy zajmują się handlem drewnem opałowym mówią, że drewno schnie cal grubości w głąb na rok. Czyli szczapa grubości 5cm potrzebuje rok na wyschnięcie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

To z drugiej strony nie schnie? 😉

• Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, kreciq21 napisał(a):

Hamerykańce, którzy zajmują się handlem drewnem opałowym mówią, że drewno schnie cal grubości w głąb na rok. Czyli szczapa grubości 5cm potrzebuje rok na wyschnięcie.

Eee tam, Norwedzy suszą w 6 miesięcy, a u mnie wiąz dopiero po 7  suchy (poniżej 20%) .

• Haha 1
Opublikowano

Wczoraj byłem na targach Warsaw EXPO HVAC. 
Widziałem ten ,,cud techniki,, na własne oczy. Szału nie ma, będzie sprawiał problemy.
Handlarze mówili że nawet fi 30cm łupki palą się bez problemu myślałem że pęknę, ze śmiechu. 

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Jednorazowo, to ja mogę spalić takie fi prosto z lasu, które przez drzwiczki wejdzie. Chodzi o to, żeby rozpalić i nie zaglądać do kotłowni co najmniej przez trzy godziny, żeby dymu nie było z komina i żeby ten komin i wymiennik syfem smolistym nie zarastał.

Jak ktoś się uprze, to autem pojedzie kawałek na rozpuszczalniku, gazolinie albo oleju z frytownicy 😀

Forum, internet nie do końca oddaje prawdę o tym, jak w praktyce spisują się dane kotły. Przekonałem się o tym, gdy przypadkiem namierzyłem kilka MPM Wood w mojej okolicy. Okazuje się, że prężny handlarz drewnem jest lepszym źródłem i nośnikiem informacji niż internet, a poczta pantoflowa bardziej skuteczna 😀. Nie ma to, jak na żywo obejrzeć i poznać zalety i wady kotła.

Edytowane przez szpenio
  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 18.11.2024 o 19:06, maracz napisał(a):

Czyżby w końcu mpm wyprodukował kocioł w którego temacie, zamiast dziesiątków zapytań, jak usprawnić kocioł, to starzy userzy, chcący się wykazać wiedzą, będą w postach prosić nowych użytkowników tego kotła o zadawanie pytań? 😉

Na razie wygląda to tak, jak już kiedyś pisałem😀

@szpenio na forum jest wiele pomocnych informacji , tylko trzeba wiedzieć czego się chce i zadać sobie trochę trudu żeby wyłowić interesujące nas informacje z forumowych czeluści. 

@PredatorC temat o kotle nie z tej planety juz mamy na forum, ten kocioł mocno już spowszedniał😀 zatem, czy zaobserwowałeś na tych targach kocioł który możnaby by śmiało nazwać kotłem "nie z tej galaktyki"? 😀

• Lubię to 1
Opublikowano

@maracz Okrutnik...😄

Po Caldo od razu widać, że miał być "tani" w zakupie. Więc fajerwerków nikt nie powinien się spodziewać.

Działać pewnie będzie. Coś upierdliwego się znajdzie, ale pewnie spali wszystko. Z lepszą czy gorszą sprawnością, ale spali.

11 godzin temu, Panstan napisał(a):

Eee tam, Norwedzy suszą w 6 miesięcy

No hamerykańce przyspieszają to, budując "solar kiln", czyli suszarnię napędzaną słońcem.

• Przydało się 1
Opublikowano

@zubiks układ otwarty nie jest problemem ale możesz mieć coś skopane, jaką masz temp wody powracającej na kocioł? Jaka wilgotność drewna? Jakie ustawienie powietrza? Ja też mam ciasno żeby się dostać do czopucha ale wentylator raz czy dwa na sezon trzeba zdemontować i wyczyścić jednak jak szybko zarasta to coś jest nie tak.

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie to wygląda tak jakbyś miał na sterowniku wymuszone niskie spaliny, np do 150 ,a powinieneś to olać i dać max lub minimum 200 kocioł wtedy śmiga ,wentylator się nie syfi bufor zagrzewa do minimum 80 przy nastawie 85 i proszę mi nie pisać o stratach bo straty to są wtedy jak sie kiepsko pali a spaliny 100-130 jak pisałeś

Edytowane przez maronka
  • Zgadzam się 1
  • Nie zgadzam się 1
Opublikowano

To jeszcze PP i PW "dostroić" tak by płomień w "judaszku" był niebieskawy.

Nie wiem czy to coś pomoże ale spróbuj PP dać ok 35-30% a PW od 10% zmniejszając stopniowo w dół do 5-4%.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

A jak ten judasz jest skonstruowany, jaka średnica ,w który miejscu szyba ,czy się brudzi ,i jeszcze czy się łatwo rozpala kociołek

Opublikowano

Był temat na forum o stracie kominowej i walce o każdy stopień temperatury spalin, więc nie ma co powielać.

https://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/w-pogoni-za-cieplem-co-ucieka-kominem/

Opublikowano

U mnie przy 550 stopniach na czopuchu wyjąłem sondę pomiarową, bo zaczęło topić plastik. WIęc co tu z marnymi nawet atmosowymi 300 stopniami wychodzicie...

Póki był węgiel, to jakoś się paliło. Ale na drewnie ogień aż do komina sięga.

Opublikowano (edytowane)

Czujnik mam nad czopuchem w kominie, 200 st spalin jeszcze nie widziałem - mam regulację obrotów wentylatora (teraz 100%), nie ma zadanej temp. spalin; wentylator czyszczę co 2 tygodnie i za każdym razem łopatki ma zawalone - myślę, że coś na "ciągu" jest nie tak, bo czasami, żeby "cug" był, PP na max i uchylam drzwi załadunkowe, komin niby ok; drewno teraz mam z zimy 2022/2023, do połowy stycznia 3-4 letnie. PW czy 20 czy 10 %, ogień żółty. Mieszam grubsze i drobniejsze kawałki. Teraz jedynie na weekendzie coś mogę pokombinować przy kotle

Edytowane przez zubiks
  • Lubię to 1
Opublikowano

Co prawda według handlarzy ten kocioł łyka 30 cm klocki😀 ale na Twoim miejscu spróbowałbym załadować całą komorę załadowczą drewnem w miarę drobnym, i zobaczyć czy jest lepiej. Założyć trzeba że to grube drewno w głównej mierze jest głównym powodem kłopotów i nie pozwala uzyskać wyższej temp kotła, może też być odpowiedzialne za zanik płomienia w palniku, poprostu zbyt duża ilość "lewego" pp dostaje się do palnika. W takiej sytuacji  wyciąg ustawiony na 100% też nie pomaga, może warto wyjąć jeden zawirowywacz(zakładam że masz je w kotle) i zmniejszyć jednocześnie moc wentylatora. Nie napisałeś czym jest zabrudzony wyciąg, popiołem? Sadzą? Smołą? Realną temp spalin w czopuchu będziesz miał wyższą o około 20 stopni względem tego co podałeś.

Oczywiście zakładam że drewno jest suche i ma poniżej 15%.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @zubiks Wydaje mi się że termometr na kominie to trochę daleko od pieca i dlatego jest taka temperatura. Ja mam na przedłużeniu czopucha około 50cm i temp normalnie jes 130-150, chyba że jest drobny wsad z trocinami to i 400 pokaże .

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

Z wentylatorem wyciągowym obsługiwanym sterownikiem, to trudna jazda dla palacza, gdy coś szwankuje. A można w tym kotle palić na naturalnym ciągu ? 

Poza tym ten wentylator jest bocznikowy i do oddymiania ma słabą skuteczność, dlatego u siebie, aby komfortowo podkładać w trakcie palenia planuję zakup takiego smoka na komin, używałbym tylko do podkładania.

https://gemimarket.pl/wentylatory/36-kominki-wentylacyjne-nasady-kominowe-wentylatory-kominowe-podstawa-tlumiaca-wentylatory-dachowe-kominy-gemi-8012004024793.html

Edytowane przez szpenio
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

@szpenio Wydajność 2500M3/h - bogato. Uważaj żeby Cię nie wciągnęło 😀

Ciepła z domu też trochę wyciągnie,bo będzie odwrotny ciąg wentylacji.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Piecuch19 Takiego smoka właśnie potrzebuję, zaznaczam jeszcze raz - tylko do podkładania... minuta może dwie ssania. Mam do utylizacji kilkanaście mp drewna suchego, ale niemilosiernie pokręconego i zamierzam to wszystko już z buforem przez komin wypuścić, a nie mam zamiaru czekać na odpowiedni moment. Chcę wreszcie mieć ten komfort i bez zbędnych celebracji otwierać drzwiczki komory załadowczej.

Edytowane przez szpenio
  • Zgadzam się 2
Opublikowano
1 godzinę temu, szpenio napisał(a):

Poza tym ten wentylator jest bocznikowy i do oddymiania ma słabą skuteczność, dlatego u siebie, aby komfortowo

Ten wentylator ma skopaną konstrukcje. Można to poprawić i mieć dobry wyciąg bez potrzeby montażu czegokolwiek na kominie. Ani to łatwe do obsługi, ani to wygląda. Jako że kociołek używam sporadycznie, to i nie miałem ciśnienia na zabawy z wentylatorem i innymi rzeczami które w kociołku miałem zrobić. Niemniej jednak mam plan jak przekontruowac ten dedykowany wentylator, żeby działał znacznie sprawniej pod kątem aerodynamiki przepływu, gdyż teraz to gazy walą w pionową ścianę obudowy i zaburza to przepływ. Ogólnie jest prosty w budowie i skopany w efektywności.

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

@szpenio A jak myślisz? Czy ten wentylator będzie taki mądry ze względu na cenę i będzie wybierał ciąg PP jako priorytet zamiast PW? 

Tu problemem jest za mały przekrój przegrody. U siebie przy przekroju 130cm2 w ogóle nie używałem krótkiego obiegu, bo nie było takiej potrzeby - wszystko szybko wciągało ( obecnie mam 110cm2 i używam - ok 5-7 sekund czekam). Oryginał miał 63 cm2 i nie chciało za bardzo się palić.

Taniej będzie przerobić przegrodę, ale każdy musi robić własne doświadczenia by się przekonać. Dla palenia z buforem też za mały otwór nie będzie pomagał.

Będziesz potem jak @zaciapa sprzedawał wentylator.

Dla gwałtownego zwiększenia ciągu potrzebna jest wyższa temperatura spalin - wtedy ciąg rośnie. Robisz kuźnie w palniku i ciąg startuje   wyciągając wszystko.

Takie działania z wentylatorem obrazowo kojarzą mi się z przymknięciem przekroju czopucha ograniczającym ciąg wraz z równoległym założeniem wentylatora, który ma zwiększyć ten ciąg, a wystarczy tylko uchylić przekrój czopucha na większy.

Edytowane przez Piecuch19
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 1