Skocz do zawartości
IGNOROWANY

MPM Caldo S-1 kocioł zgazowujący drewno

Panstan

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawił się świeży kocioł 18kW i 25 kW od MPMa zgazowujący drewno,cena ok 12k. Nie widzę tematu,więc wstawiam.

image.thumb.png.dbc6a15b52aa47734a5f8d298d42948a.png

Edytowane przez Panstan

• Panstan zmienił(a) tytuł na MPM Caldo S-1 kocioł zgazowujący drewno

Dysza tak za bogato nie wygląda na zdjęciu. Takie jakieś dziwne spawy.🤔Screenshot_2024-09-06-21-32-02-651_com_mi.globalbrowser.thumb.jpg.646191b2fde15f00974cf4e73959d517.jpg

I jeszcze gdyby bylo dostępny tak 8-10kw... To już w ogóle bajka

11 godzin temu, Tuptus napisał(a):

Dysza tak za bogato nie wygląda na zdjęciu. Takie jakieś dziwne spawy

Pewnie znowu trzeba będzie rzeźbić 😄 , a do certyfikacji musiało być to,co na zdjęciu...

• Zgadzam się 1

• 2 tygodnie później...

Ma bardzo fajny sterowni plum 800d,zastanawiam się nad nim mocno,ciekawe jak się będzie paliło i kiedy pierwsze opinie na forum się pojawią,dysza wydaje się trwała

W dniu 7.09.2024 o 08:53, jopu91 napisał(a):

I jeszcze gdyby bylo dostępny tak 8-10kw... To już w ogóle bajka

A po co taki mały do drewna przecież i tak musi być bufor

• Zgadzam się 1

Czyli nudy nie bedzie, kolejny materiał na modyfikacje. Kto pierwszy chętny na zakup?

• Haha 1

Odpowiednie paliwo(wilgotność), ciąg, ilość powietrza wtórnego i nie powinno być źle, no chyba że jakieś bardzo grube drewno włożymy. 

Swoją drogą, obecnie mamy  na naszym rynku dosyć duży wybór kotłów na zgazowanie drewna. Jest z czego wybierać. 

Edytowane przez maracz

• 3 tygodnie później...

Za świeży wyrób aby co kolwiek o nim pisać.

Wygląda jak typowy kocioł HG, bardziej przystępna cena wśród kotłów z dyszą w podłodze.

Na minus ręczne ustawianie PP i PW, ale może to komuś wcale nie przeszkadzać ( dla mnie to go wyklucza ) ja wolę jak automatyka będzie czuwać nad procesem zgazowania.😉

Jeśli masz miejsce w kotłowni to dołóż trochę kasy i bierz Tekla Pirovac z sondą lambda lub którąś kopię Hargasner HV ( Rakoczy RHV, Heiztechnik HTV ).

Kiedyś fajna była cena Attack SLX Lambda Control, ale już cena powala na kolana.

Edytowane przez Tuptus

No właśnie tak dziwnie wygląda. Aby dłużej wytrzymała niż ceramika w atmosach to powinna być z odlewu żeliwnego.

Ta dysza przeżyje kocioł bo jest z nierdzewki,już była stosowana w wood ds i żadnych oznak zużycia ,wg mnie to bardzo fajny kocioł z fajnym sterownikiem plum z pidem, ma 4 tryby pracy ,możliwość wyboru jednego ,sterowanie ręczne powietrzem jest ok,ale trzeba trochę poćwiczyć by dobrze ustawić, najprostszy sposób to ustawić pp tak jak pisze producent na 3cm otwarcia a pw zamknąć całkowicie i przy rozpalonym już mocno kotle sprawdzić dym z komina powinien być dość widoczny ciemny i otworzyć pw o 05cm i sprawdzić dym i tak do momentu jak dymu nie będzie wtedy jest dobry stosunek pp do pw 

• Zgadzam się 1

Wszystko fajnie i pięknie w tej cenie, ale kto ma czas latać na podwórko ( pole ) i obserwować co leci z komina. 🤔

Może jakiemuś emerytowi to będzie pasowało bo co on ma do roboty. Ja nie mam na to czasu.

Ja sobie tego nie wyobrażam. Mam zapakować komorę spalania, wcisnąć play, odpalić i zapomnieć na 24h.

Edytowane przez Tuptus
  • Zgadzam się 1

Wygląd to nie wszystko - niewiadomo jak to bedzie działać.  

Primo ktoś to musi kupić - być pacjentem ZERO i przetestować, a potem napisze czy to dobry piec czy szajs,

Moim skromnym zdaniem ten piec z buforem - raczej nie powinien sprawiać problemów.  Na pewno na plus jest jego cena 2x niższa niż czeski szajs ( blaze harmony) co niby jest tak zajebisty a widziałem recenzje że ludzie 3x na dobe biegają do niego podkładać bo elektronika głupieje i wszystko wygasa bo wentylator wyciągowy chodzi jak chce.   Zresztą czesi zawsze mieli dziwne wynalazki.     

@Tuptus z takimi wymaganiami to polecam PC i frytki a nie piec na drewno....

• Przydało się 1

E tam, co Ty gadasz...

Kocioł na HG z autosterowaniem PP i PW właśnie tak działa. Wiadomo że swoje kosztuje, ale coś za coś. 😉

Wolę wydać więcej i mieć spokój z bieganiem co chwila i patrzeniem co leci z komina.

PC jest nie użyteczna w moim przypadku, frytek nie lubię. 🤪

Edytowane przez Tuptus
  • Zgadzam się 1

5 godzin temu, Tuptus napisał(a):

Wszystko fajnie i pięknie w tej cenie, ale kto ma czas latać na podwórko ( pole ) i obserwować co leci z komina

Jak jest wizjer płomienia to nie trzeba latać. 

3 godziny temu, mikkei napisał(a):

( blaze harmony) co niby jest tak zajebisty a widziałem recenzje że ludzie 3x na dobe biegają do niego podkładać bo elektronika głupieje i wszystko wygasa bo wentylator wyciągowy chodzi jak chce

Sonda mierzy zawartość tlenu w spalinach w czopuchu ( po spaleniu), a nie zawartość tlenu w mieszance do spalania. Stąd to szwankowanie elektroniki. Jak się np. przywiesi to sonda nie pomoże. Przy braku warstwy żaru każdy kocioł dolnego spalania będzie dymił, bo płomień będzie w komorze zasypowej, a nie w palniku - sonda wtedy dodaje PW - wszystko się wychładza i przygasa. Naturalny ciąg lepiej reaguje na takie sytuacje, bo wtedy zwalnia, a jak opadnie to dalej ciągnie.

Ale obecnie ludzie chcą mieć automaty z panelami dotykowymi - podobnie jak kiedyś kotły górnego spalania z dmuchawą i sterownikiem, który miał zdziałać cuda - co się okazało reklamowym bełkotem.

• Lubię to 1
  • Przydało się 2

Sonda i automatyka działająca według jej wskazań dodaje i ujmuje pw w zależności od tego co wykryje w miejscu jej zamontowania. Opał się zawiesi, jest nadmiar tlenu, to dopływ pw się zamyka. I jeżeli palnik jest wtedy wychładzany to przez pp. Najważniejszą sprawa przy spalaniu drewna to operowanie pp w taki sposób żeby w jak największym stopniu wykluczyć wypalanie się dziur, odsłaniających wlot do palnika. 

Używam automatyki w kotle na codzień i wiem jak to działa, a działa bardzo dobrze, i nie wyobrażam sobie spalania bez niej. 

Na całe szczęście każdy może wybrać to co w jego mniemaniu jest dla niego najlepsze. 

Sonda wcale nie musi być w czopuchu, choć zdecydowana większość kotłów holzgas ją właśnie tam ma, bo łatwiej ją tam zamontować i nie jest w tym miejscu narażona na tak destrukcyjne dla jej wytrzymałości warunki niż w innych, położonych bliżej palnika miejscach.  Obecnie testuje działanie sondy w tym miejscu

IMG_20241012_000918.thumb.jpg.4868420ebb77c861c048ddd399da4bb3.jpg

• Przydało się 1

Tak mówiąc prościej to chodziło mi o to że sonda w czopuchu nie rozpoznaje skąd nadmiar powietrza pochodzi? Czy z PW czy z PP? , a tak w ogóle to zawartość tlenu czy jego nadmiar w kominie jest zbędny. Odpowiedni stosunek tlenu potrzebny jest w palniku, a nie w kominie po spaleniu wszystkiego ( po pełnym spalaniu), ale to moje zdanie w tej kwestii.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1

Czy to powietrze sterowane automatyka, czy bez niej, to w przypadku zawieszenia się drewna nie rozpoznaje z jakiego źródła nadmiar tlenu pochodzi.  Już pisałem, najważniejsze żeby przy spalaniu drewna nie dochodziło do notorycznych zawieszeń, czy wypaleń pustych przystrzeni którymi biegnące tam powietrze wychładza palnik. 

Przeczuwając właśnie rodząc się gównoburzę powiem, gdy opał się zawiesi, czy też wypalą się korytarze od nadmiaru źle ukierunkowanego pp, to zastosowanie choćby tysiąca sond i szczelin w palniku nie zlikwidują problemu, mogą to tylko z lekka załagodzić. 

• Zgadzam się 1

W dniu 8.10.2024 o 17:51, PredatorC napisał(a):

Ta metalowa dysza szybko zniknie.

Moze nie szybko ale tez jej nie wroze przyszlosci. Jest chlodzona powietrzem?

Jak na razie brak "pacjenta zero" i to są tylko domysły co i jak będzie działać, jak długo i jak trzeba będzie poprawiać fabrykę.

Na pewno wśród kotłów HG z dyszą w podłodze jest to niezła cena, jeszcze niezła, bo taniej nie bedzie.

Edytowane przez Tuptus

Ta dysza jest chłodzona powietrzem wtórnym, dodatkowo nie przewiduje tam aż tak wysokich temp które mogłyby wpłynąć destrukcyjne na stal w tym miejscu. Żeby mogło dojść do deformacji/topienia temp musiałaby być grubo ponad 1000 stopni przez dłuższy czas. Powstawaniu tak wysokich temp w palniku sprzyja jego niewielki otwór i przyśpieszenie przepływających przez niego gazów, oczywiście te gazy muszą być w odpowiedniej proporcji z tlenem. Pierwszym objawem płomienia o wysokiej temp jest topiący się popiół,  czy to w obrębie wlotu do palnika, czy w dolnej komorze dopalania gazów. 

Nie śledzę cen kotłów holzgas, ale domyślam się że głównym atutem kotła z tego tematu, to cena, i jest tylko kwestią czasu aż pojawi się pierwsza recenzja. Bez względu na to jaki ten kocioł się okaże w użytkowaniu uważam że jest to zdecydowanie krok w dobrym kierunku, aczkolwiek spóźniony o kilka lat. 

18 minut temu, maracz napisał(a):

Powstawaniu tak wysokich temp w palniku sprzyja jego niewielki otwór i przyśpieszenie przepływających przez niego gazów, oczywiście te gazy muszą być w odpowiedniej proporcji z tlenem.

Tak wlasnie jest.

Powierzchnie wokol dziurek nadmuchowych w palnikach wypalaja i degraduja sie najszybciej.

@maracz zastanawiales sie lub mierzyles jaki masz przeplyw gazow przez kociol? Tzn. ile w ciagu [s] lub minuty przechodzi przez nie go powietrza/spalin?