Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy warto iść w samo drewno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nawet mi nie mów nic o wywozie drewna. Widziałem jego hałdy w gdańskim porcie i widzę co jakiś czas wycięte połacie lasów w mojej okolicy. Dzisiaj nawet po wycięte tydzień temu drewno, przyjechały nie prywatne ciągniki lub transport firmowy ZUL-a, tylko zestawy ciężarowe samozaładowcze w ilości kilku sztuk jednocześnie na obcych numerach rejestracyjnych.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

jeśli samemu się kupi drewno od leśniczego, przerobi, zmagazynuje i wysuszy(sezonowanie około 1 roku) to się opłaca.

Ja tak robię od 2006. 10 metrów u leśniczego kupiłem za 1250 zł przywóz Pan z ZUL-a przywiózł rozładował wziął 300 zł

na paliwo i olej do piły poszło 50 zł. W sumie kosztowało mnie drewno 1600 zł. Starcza mi to cały rok temp piętro 23 stopnie parter 21.

Miałem kocioł śmiecióch poza klasowy z dmuchawą paliłem od góry. Bufor to jest minimum co trzeba mieć do spalania drewna jak się rozpali to nie ma zmiłuj musi to ciepło być odebrane i do tego komfort oraz stało cieplność. Tylko nie podłączać piec-bufor przez wężownice (jeśli ktoś ma bufor z wężownicą) takiego agenta miałem "hydraulika".

Ile pójdzie na ten rok nie wiem zakupiłem kocioł typowo do spalania drewnem Lazar holzmaster 20.

• 2 lata później...
Opublikowano

https://www.money.pl/gospodarka/nowe-zasady-palenia-drewnem-oto-co-sie-zmienia-7197564765645728a.html

Czy ta wiadomość będzie miała z czasem wpływ na ceny drewna opałowego, dla indywidualnych odbiorców?
Pośród różnych zwrotów akcji może się kiedyś okazać, że posiadając możliwość palenia drewnem w centralnym ogrzewaniu będzie się wygranym, gdy trza liczyć się z groszem.

Opublikowano (edytowane)

Wygląda na ruch w dobrym kierunku. Przez wybryki centralnej regulacji w EU czasami mamy sytuację patologiczne, np gdy okazuje się że zboże opłaca się wrzucić do pieca. Lasy też mocno ucierpiały gdy uznano je za 'biomasę' którą można palić jak leci w elektrowniach. Jakoś teraz korniki przestały atakować masowo lasy państwowe, już nie trzeba ciąć wszystkiego do ziemi. Wystarczyło zmienic przepisy. Te owady to jednak jakiś szacunek dla prawa mają w genach

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Problemem wszystkich regulacji i przepisow jest ich stabilizacja w czasie. Co z rego ze teraz obowiazuje zakaz jesli za pare lat zmieni sie wladza i zakaz zostanie zniesiony. Pamietacie LexSzyszko?

A lasy odbudowuje sie przez pokolenia.

Opublikowano

Idąc tym śladem wchodzimy w dyskusję zastrzeżoną, której długie cienie pozostawiłem w innym dziale, wystawiając cierpliwość administracji na próbę. Na dodatek, z Wami nie wejdę w dyskusję - spór, gdyż w wielu sprawach zgadzamy się. Zostaje posłużyć się uszczypliwością: dokonujcie takich wyborów, które stabilizują nastroje, nie zaogniają.

Skoro społeczeństwo dało się wciągnąć w spór ideologiczny to nie ma się co dziwić, że na dalszy plan schodzi rachunek ekonomiczny.

Warto jednak spoglądać na szeroki rynek, choćby jako ciekawostkę.

https://tradingeconomics.com/commodity/lumber

Opublikowano

Można dyskutować o zaletach drewna patrząc na wykresy z giełd światowych, ale żeby mieć lepsze wyczucie rynku zamówił bym na początek ciężarówkę pniaków i siekierę. Wyczucie powinno pojawić się po kilku dniach rąbania.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
8 godzin temu, Fozgas napisał(a):

Warto jednak spoglądać na szeroki rynek, choćby jako ciekawostkę.

https://tradingeconomics.com/commodity/lumber

Szeroki rynek USA 😉 komentarz z linkowanej strony, dodatkowo jest to cena drewna przetartego.

"Lumber futures fell below $520 per thousand board feet in September to the lowest level in nearly a year, driven by an obvious imbalance of oversupply and weaker homebuilding demand. The glut grew after speculative stockpiling ahead of a jump in US duties on Canadian softwood. Tariffs rose from roughly 15% to more than 35%, producing a large inventory backlog across the supply chain from mills to dealers that now needs to be worked off. At the same time demand for new residential construction has cooled. US building permits slipped to their lowest level since June 2020, and high mortgage rates plus the normal seasonal slowdown have trimmed consumption."

Cena drewna opałowego w Polsce to jest zupełnie inny temat, tym bardziej, że drewno S4 z założenia nie jest kierowane dla przedsiębiorców.

Opublikowano

Warto patrzeć na szeroki rynek, na przykład drzewny - tutaj. To prawda, że Stany są dalekie pod względem geograficznym, lecz bliskie ekonomicznie. Ich gospodarka wyznacza trendy, w zasięgu ich stref wpływu. To może być ciekawostką tylko, więc poza głównym tematem dyskusji.

8 godzin temu, nightwatch napisał(a):

...zamówił bym na początek ciężarówkę pniaków...

Byłem ostatnio po sprzęt pszczelarski u pewnego gospodarza. Zaoferował wysuszone, pokawałkowane już drewno. Chciał się pozbyć wszystkiego, bo zmienił kocioł CO.

Tak więc posiadając odpowiedni transport można by odwiedzić takie miejsca i zgromadzić ile potrzeba. Zajęcie może niegodne pruskiego uczonego – jak dowcipkował kiedyś pewien wykładowca, ale omawiamy tutaj raczej krajobraz gospodarczy.

Czasy transformacji, gdy moda i promocja, a w tym wypadku zapisy jakichś wizjonerów ekologicznych wyznaczają styl życia, są najbardziej korzystne dla wąskich grup, które posiadają możliwości, by na tym zarabiać lub nie mając takowych potrafią odnaleźć dla siebie rozwiązania stabilne, odpowiednie.

Świat, co zrozumiałe pompuje żabę, popularyzując standardy na które nie stać większości społeczeństwa i to też warto wziąć pod uwagę.

Gdy mijamy wymyślne konstrukcje do suszenia drewna znaczy, że mają uzasadnienie.