Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark eko wood

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Micha90zgaz,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tyle to się drewno pali... No ale ty masz wszystko przerobione,bez wentylatora itd... nie wiem czy Twój kocioł można jeszcze traktować jako ten model.. jeszcze nowy użytkownik kupi po twoim wpisie bo też ma zrębki do palenia 😉

Edytowane przez widelec1
Opublikowano

W przypadku podawania czasu spalania wsadu trzebaby również podać temp spalin z jaka wówczas występuje. Przy niskiej temp spalin długość spalania będzie o wiele dłuższa niż przy bardzo wysokiej.

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie sterownika. Jest możliwość regulowania temperatury spalin jaką ma utrzymywać? Jeśli tak to w jakim zakresie?

Opublikowano

Tak, jest możliwość ustawienia temperatury spalin w Stalmarku, z tego co u mnie jest to chyba od 100 do 250 można ustawić a może max jest 280 - nie pamiętam, mogę sprawdzić.

Ja mam zakres ustawiony chyba na 150-220 i w tym zakresie temperatur kocił pracuje, wcześniej przekraczane było 240 stopni.

Opublikowano
4 godziny temu, rafwla napisał(a):

Mam pytanie odnośnie sterownika. Jest możliwość regulowania temperatury spalin jaką ma utrzymywać? Jeśli tak to w jakim zakresie?

Można

80-250 stopni. 

7 godzin temu, widelec1 napisał(a):

Tyle to się drewno pali

😲

Opublikowano

Czesc,

Prośba o pomoc w planowaniu schematu podłączenia. Właśnie kończę układać płytki w kotłowni i końcem grudnia będę ruszać z CO. wstępnie zaplanowałem to jak niżej na schemacie. 

Bufor 1400L (większy się nie zmieścił) z wężownicą CWU, planuje ekowood37kW. Piec w krótkim obiegu otwartym, ciepło oddawane przez wymiennik płytowy. Bufor-podłogówkę obieg zamknięty.

Pytanie może głupie ale nie znalazlem odp, czy planować naczynie przeponowe dla wezownicy CWU?

Grupe bezp spinać na gorze bufora i od niej jechać na naczynie przeponowe, czy jednak naczynie wpiąć na powrocie ?

077C3701-EC94-4D44-8C61-1E83283F3756.jpeg

Opublikowano

Naczynie preponowe do CWU obowiazkowe, zawor bezp. rowniez.

Nad buforem zawor bezp. i odpowietrznik, naczynie lepiej na powrot tylko ze wzgledu na nizsza temp.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, luq napisał(a):

Czesc,

Prośba o pomoc w planowaniu schematu podłączenia. Właśnie kończę układać płytki w kotłowni i końcem grudnia będę ruszać z CO. wstępnie zaplanowałem to jak niżej na schemacie. 

Bufor 1400L (większy się nie zmieścił) z wężownicą CWU, planuje ekowood37kW. Piec w krótkim obiegu otwartym, ciepło oddawane przez wymiennik płytowy. Bufor-podłogówkę obieg zamknięty.

Pytanie może głupie ale nie znalazlem odp, czy planować naczynie przeponowe dla wezownicy CWU?

Grupe bezp spinać na gorze bufora i od niej jechać na naczynie przeponowe, czy jednak naczynie wpiąć na powrocie ?

077C3701-EC94-4D44-8C61-1E83283F3756.jpeg

Źle umiejscowiona pompa w obiegu kotłowym , powinno być na powrocie pomiędzy kotłem a zaworem temperaturowym. Zawory zwrotne w obiegu podłogówki na powrocie przed buforem za trójnikiem do zaworów 3d.

Edytowane przez wkl
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie prościej zamiast wymiennika i 2 pompek oraz naczynia przelewowego rzucić laddomat i wspólne naczynie przeponowe dla całej instalacji ?

Opublikowano

Wymienik wydaje mi sie zbytnym.

Opublikowano

Dzięki serdeczne za uwagi, naniosłem poprawki.

Jeszcze pytanie o moc wymiennika, wyczytałem, ze powinna być dobierana do mocy źródła ciepła. Skoro piec 37kw to planuje wymiennik 40 kw, ktos ma jakieś doświadczenie ? 

ps. Wymiennik ponieważ:

-nie chce mieszać wody kotlowej z woda w instalacji, zwłaszcza, ze w przyszłości planuje 2gie źródła ciepła (pompa ciepła gruntowa)

-kociol w układzie otwartym jest bezpieczniejszym rozwiązaniem, wiem z doświadczenia 🙂

1B31F55A-05A1-40CB-96BC-C105BADD0039.jpeg

Opublikowano

Zawór zwrotny pomiędzy wymiennikiem a trójnikiem od pompy ciepła. Ja osobiście zrobił bym inaczej osobny zbiornik cwu i pompą ciepła nie grzał bufora.

Opublikowano

Czy ja wiem ? Grzanie bufora tylko w nocy na 2 taryfie. Zresztą PC to opcja na przyszłość, jej realizacja będzie zależna od cen energii.
Tu i teraz będzie holzgas - taniej i jakaś namiastka niezależności w razie braku dostaw pradu. Osobny bufor CWU byłby Ok gdyby miejsca było na tyle w kotłowni. Nie wrzucałem zaworów odcinających w schemat, napewno takowy będzie między wymiennikiem a trójnikiem.

Opublikowano

Grzanie na nocnej taryfie to jest jakaś opcja, ale w sumie to ten wymiennik jest zbędny nawet jak kiedyś będziesz chciał dołożyć pompę ciepła. 

Opublikowano
13 godzin temu, wkl napisał(a):

Źle umiejscowiona pompa w obiegu kotłowym , powinno być na powrocie pomiędzy kotłem a zaworem temperaturowym.

A co bedzie gdy ja tam zostawi? Sprawdzales jak zachowa sie taka instalacja?

Opublikowano

Zauważyłem u siebie dziwne zjawisko...po wygaszeniu kotła i wylaczeniu  się laddomatu temperatura na kotle zaczyna powoli ale systematycznie rosnąć np. Podczas pracy było 80st w końcowej fazie wygaszania spadło do 76 i później znów rośnie nawet o 5st w górę,w kotle ciemno. A żeby było ciekawiej jak uruchomię na minutę laddomat i wylącze to już później leci w dół..o co może chodzić?

Opublikowano

Blacha cieplo oddaje do wody. Wydluz czas pracy loddomatu po wylaczeniu/wygaszeniu palnika.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, PioBin napisał(a):

A co bedzie gdy ja tam zostawi? Sprawdzales jak zachowa sie taka instalacja?

Myślę że zawór  nie będzie pracować prawidłowo, nie sprawdzałem bo skoro producent zaworu zaleca montaż pompy żeby zasysała wodę przez zawór to chyba się nie myli.

Edytowane przez wkl
Opublikowano
6 minut temu, wkl napisał(a):

Myślę że zawór  nie będzie pracować prawidłowo

Nie koniecznie. Te z wkladkami moze byc roznie, zalezy od wydajnosci pompy i zaworu. Te z silownikami bez znaczenia.

Opublikowano
54 minuty temu, PioBin napisał(a):

Blacha cieplo oddaje do wody. Wydluz czas pracy loddomatu po wylaczeniu/wygaszeniu palnika.

Działa jeszcze kilka minut po wygaszeniu ale już wychladza Bufor, dziwi mnie że ponowne włączenie na chwilkę powoduje że nagle kocioł już nie jest w stanie ogrzać wody

Opublikowano
12 godzin temu, PioBin napisał(a):

Nie koniecznie. Te z wkladkami moze byc roznie, zalezy od wydajnosci pompy i zaworu. Te z silownikami bez znaczenia.

Z siłownikami 3d  to tym bardziej  działają inaczej w zależności gdzie jest pompa , jeśli pompa za zaworem działa jako mieszacz , jeśli pompa przed zaworem to nie miesza tylko rozdziela wodę , poczytaj trochę nie wprowadzaj w błąd że to jest bez znaczenia. 

cbd72fa3423f5078dee7152efa5071c4.jpg

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wrzucaj funkcji zaworu! Rozpatrujemy teraz przypadek mieszania i tylko zmiana pozycji pompy czy przed kotlem czy za kotlem nas interesuje.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Nie!

Przesuniecie pompy za kociol nie zmienia funkcji zaworu.

Na spokojnie to przeanalizuj.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co masz na myśli przed kocioł i za kocioł, ja mówię o pompie przed zaworem i za zaworem, ale to w zasadzie chyba to samo?  Tu masz trochę informacji na ten temat od 4 minuty zawory 3 d

Edytowane przez wkl