szakallo Opublikowano 17 Stycznia 2023 #276 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zazwyczaj falownik ma max przy równych dwóch stringach - jak zrobisz jeden pełny pod 60% dokładając całości powinien pracować na max z jednego. Potem dokładasz kolejne 60% i masz pełną moc po rozbudowaniu. Cytuj
o6483256 Opublikowano 17 Stycznia 2023 #277 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Ile instalacji, tyle opinii. Nie wiem jak wygląda sytuacja z mikrofalownikami i magazynem energii w roli UPS`a. Podsumowując, tania inwestycja to nie jest, ale nadal pozwala zaoszczędzić? Ile? To się okaże "w praniu". Cytuj
wacio1967 Opublikowano 17 Stycznia 2023 #278 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Z magazynami energii jest taka sytuacja że nieliczne inwertery mogą pracować w trybie UPS. Większość hybryd ma możliwość podłączenia magazynu, ale pracuje tylko w momencie zasilania z sieci. Cytuj
carinus Opublikowano 17 Stycznia 2023 #279 Opublikowano 17 Stycznia 2023 W dniu 16.01.2023 o 20:39, wacio1967 napisał(a): Chyba bardziej się opłaca do istniejącego inwertera dołożyć paneli. Jak ktoś przewiduje rozbudowę, to kupić inwerter, a potem dołożyć brakujące panele. Koszt mikroinwerterów jest nawet wyższy niż dokupienie nowego inwertera. Kupiłem 3 szt. mikroinwerterów 2kW z podpięciem 4 paneli na każdy, w cenie 1480,-zł/szt. Nieco wcześniej kupiłem też Froniusa 6kW za 6800,- a obecnie kosztuje ok. 10 tys. full wersja, więc różnica w cenie nadal jest kolosalna na korzyść mikro. Druga sprawa to fakt że każdy panel może być z innej parafii i leżeć w różnym miejscu i pod innym kątem. Dlatego takie inwertery potrafią bić pod względem użytkowym jeden duży inwerter. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 17 Stycznia 2023 #280 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Nie przeczę. W sytuacji gdzie każdy panel leży gdzie indziej, to tylko mikroinwertery, lub SolarEdge. Każda instalacja jest inna i do każdej trzeba podejść indywidualnie. Ja mam dach idealnie ustawiony pod PV. Chcieli mi wcisnąć na początku SolarEdge (nie mówię że to złe rozwiązanie), ale w moim przypadku byłby to przerost formy nad treścią. Do tych na ścianie by się teoretycznie przydały, ale tutaj nie ma w ogóle inwertera. Jest bezpośrednio do grzałki. 1 Cytuj
carinus Opublikowano 17 Stycznia 2023 #281 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Do niedawna miałem tylko dwa stringi wschód-zachód na jednym inwerterze. Teraz dołożyłem trochę paneli na gospodarczym i garażu, ale ciągnięcie przewodów solarnych na 20-30m było zbyt upierdliwe i kupiłem drugi falownik 3-f. Po namyśle stwierdziłem że potrzebuje koncentrować sporo energii na jedną z faz, do ładowania auta i zasilania PC i w tym celu kupiłem jeszcze te mikroinwertery i teraz mogę łącząc wyjścia dowolnie kierować moc z paneli na wybraną fazę na której mam aktualnie duży pobór mocy. Mam zamiar zwiększać autokonsumpcję zamiast śrubować zyski w okresie letnim. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 17 Stycznia 2023 #282 Opublikowano 17 Stycznia 2023 I o to chodzi. Trzeba wycyckać co się da, a reszta niech się odkłada. Wiadomo, na zimę zawsze będzie brakować. Można też sobie zbudować 150 magazynów energii po 50kWh i na zimę starczy. 🙂 Koszt w promocji 2 250 000. Wtedy Tauron może mnie cmoknąć w pompkę. 🙂 Cytuj
o6483256 Opublikowano 18 Stycznia 2023 #283 Opublikowano 18 Stycznia 2023 11 godzin temu, wacio1967 napisał(a): Z magazynami energii jest taka sytuacja że nieliczne inwertery mogą pracować w trybie UPS. Większość hybryd ma możliwość podłączenia magazynu, ale pracuje tylko w momencie zasilania z sieci. Mam ten nieliczny inwerter, bo takie miałem główne założenie magazynu. 1 Cytuj
gbbsoft Opublikowano 18 Stycznia 2023 #284 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Ja też Ostatnio nie było prądu dwa razy po 5h. Zużyłem 40% baterii za każdym razem. 1 Cytuj
carinus Opublikowano 19 Stycznia 2023 #285 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Pełen obaw o braki zasilania, kupiłem zestaw akumulatorów, a tu nic się nie dzieje na razie. Chyba upłynnię połowę zasobów. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 19 Stycznia 2023 #286 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Chyba za bardzo ludziska panikują. W UA jest wojna a prąd mają. Mało, ale jednak. Cytuj
carinus Opublikowano 19 Stycznia 2023 #287 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Ale panikę zasiali znawcy rynku energetycznego. Może nie przewidzieli że głupi ma zawsze szczęście i jakoś daje radę ten prąd wytworzyć. 1 Cytuj
miklo Opublikowano 20 Stycznia 2023 #288 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Gdyby było od dwóch miesięcy -15, to mogło by zabraknąć. Wielu nie ma opału w wystarczającej ilości i lecieli by na grzejnikach elektrycznych. Wiele pomp ciepła z resztą również. Cytuj
szakallo Opublikowano 20 Stycznia 2023 #289 Opublikowano 20 Stycznia 2023 (edytowane) Strach pomyśleć co by było jakby -15 i więcej trzymało z 3tygodnie Słyszałem że w Szwajcarii myślą już nad zakazem ładowania samochodów elelktrycznych w zimie bo dobijają im sieć razem z pompami ciepła. Edytowane 20 Stycznia 2023 przez szakallo Cytuj
o6483256 Opublikowano 20 Stycznia 2023 #290 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Straszenie brakiem prądu spowodowało, że wielu (również tych na forum) kupiło jakieś UPS`y, generatory itp. Ceny tego sprzętu poszły w górę, ale na szczęście zaczęły spadać. W sumie, dobrze jest mieć jakieś awaryjne źródło zasilania, jakie by ono nie było. Tylko trzeba kombinować z głową, bo jak ma to stać 10 lat i czekać na uruchomienie, ten dzień przychodzi i.... urządzenie nie działa, to się można WQWQ#@@EWRXWDC !!!@ 😁 15 godzin temu, carinus napisał(a): Pełen obaw o braki zasilania, kupiłem zestaw akumulatorów, a tu nic się nie dzieje na razie. Chyba upłynnię połowę zasobów. Sprzedaj z zyskiem, zanim inni zorientują się, że aż tyle nie potrzebują 😁 Cytuj
Sławek007 Opublikowano 20 Stycznia 2023 #291 Opublikowano 20 Stycznia 2023 W przypadku wystąpienia braków mocy na początku odłączany jest przemysł. On generuje duże zapotrzebowanie. Domy odłącza się dopiero, przed szpitalami i ośrodkami zarządzania. Dlatego straszenie "blackoutami" jest mocno naciągane. W weekendy widać, jak przemysł nie pracuje, że zapotrzebowanie moc wynosi 13-16 tys MW względem 24-27 tys MW w tygodniu w godzinach szczytu. Chyba koło 28 tys. MW widziałem największe zapotrzebowanie jakie występowało w Polsce. Jak mocno wieje, to wiatraki obecnie potrafią wygenerować w Polsce 7tys MW Co nie znaczy, że nie warto mieć niewielkiego magazynu aby podtrzymały kocioł CO, lodówki, oświetlenie na kilka-kilkanaście godzin. Cytuj
szakallo Opublikowano 20 Stycznia 2023 #292 Opublikowano 20 Stycznia 2023 A u mnie w weekendy wywalało zabezpieczenia na trafo bo ludzie w domach siedzieli. od roku się uspokoiło bo albo wymienili albo podniesli napięcie bo mam prawie zawsze +240V nawet w nocy Cytuj
Sławek007 Opublikowano 20 Stycznia 2023 #293 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Pewnie było za małe zabezpieczenie lub za mały transformator do zapotrzebowania. Cytuj
carinus Opublikowano 20 Stycznia 2023 #294 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Ja trochę zaszalałem z wielkością magazynu, gdyż na potrzeby minimum egzystencji, starczy to na prawie tydzień. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 20 Stycznia 2023 #295 Opublikowano 20 Stycznia 2023 4 godziny temu, szakallo napisał(a): A u mnie w weekendy wywalało zabezpieczenia na trafo bo ludzie w domach siedzieli. od roku się uspokoiło bo albo wymienili albo podniesli napięcie bo mam prawie zawsze +240V nawet w nocy To jest właśnie polska rzeczywistość. Brak inwestycji w infrastrukturę. To się będzie mściło coraz bardziej. Teraz masz 240V, a jak PV zaczną produkować, to będzie 253V i instalacje będą się wyłączały. Absurd goni absurd. Cytuj
marcus312 Opublikowano 21 Stycznia 2023 #296 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Dlatego miedzy innymi fotowoltaika rozwija się w kierunku magazynów energii w dzień ładujemy ze słońca akumulatory plus auto konsumpcja , nocą oddajemy do sieci. Cytuj
berthold Opublikowano 21 Stycznia 2023 #297 Opublikowano 21 Stycznia 2023 To i ja sobie zmontuję choć nie chciałem 8 paneli czyli jakieś 3 kw inverter hybrydowy i być może jakieś akusie bo zamawiać chcę na 48 volt , trzeba się jakoś radzić z tymi limitami , najbardziej interesuje mnie co w następnym roku wymyślą nową wojnę ??? 1 Cytuj
Outsider Opublikowano 21 Stycznia 2023 #298 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zrobiłem symulację na swoim froniusie. Z aku pojemności 6,4 kWh rocznie zyskuję jakieś 980 kWh autokonsumpcji. Pytanie czy warto. Bo aku tanie nie jest. A inwerter też musiałbym zmienić na hybrydowy. Chociaż różnie to bywa. Jeszcze pięć lat temu sama fotowoltaika i pompa zdaniem wielu tutaj była wyrzucaniem kasy i fanaberią. Cytuj
gbbsoft Opublikowano 21 Stycznia 2023 #299 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Wg mnie w wersji pv+magazyn nie ważna jest autokonsumcja, tylko o ile ci spadną rachunki za prąd... 1 Cytuj
Wello Opublikowano 22 Stycznia 2023 #300 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Jeżeli zyskałbyś 980kWh na rok na zwiększeniu autokonsumpcji, to znaczy, że kwotowo zyskałbyś rocznie ok. 200zł. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi