Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

17 tyś za montaz to mi wychodziło w zeszłym roku za montaż laguny z dwoma obiegami mieszjacymi sterowanymi pogodowo + termostaty pokojowe i do tego podgrzwacz cwu kospel 250 i takie coś kosztowało w całości kosztowało 17 tys. Kotłownia wycięta i zrobiona praktycznie na nowo.

Na FB można zobaczyć jak ta kotłownia wyglądała po zmontowaniu. 

Edytowane przez Puławiak
  • Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

wydaje mi się, że specjalizują się w Windhagerach, bo mówili, że montowali pierwsze na Śląsku i dlatego pewnie taki biowin lite z montażem u nich wychodzi 35 tyś plus ten wkład kominowy za 4 tyś co razem daje 39 tyś.

Bez wkładu kominowego te 35 tyś z podwyższonym dofinansowaniem na Windhagera w kwocie 9 tyś, wyjdzie mnie 26 tyś. na gotowo.

Myślicie, że to uczciwa wycena na Biowin lite 10kw ?

a tą Lagunę i Blackstara to pewnie mi chcieli obrzydzić , żebym Windhagera wziął, skoro wychodzi o tysiąc taniej od Laguny i Duńczyka u nich.

Opublikowano

Pewnie mają za niego większą kasę. Bierz Lagunę z montażem od @Puławiak i będziesz zadowolony.

Opublikowano (edytowane)

To 499 ? Ile masz tam tych obiegów grzewczych ? Tylko grzejniki i cwu czy jeszcze coś jakiś rozdział ? 

I co oznaczają poszczególne pozycje 

bo są deko dziwne - montaż hydrauliczny ?

Modernizacja c.o. ?

modenizacja cwu ?

zamknięcie układu ?

I co wchodzi w zakres tych modernizacji ? 

Masło maślane o smaku masła

Edytowane przez Puławiak
  • Lubię to 1
Opublikowano

Tylko grzejniki i cwu, bojler do cwu zostaje ten co mam teraz.

Montaż hydrauliczny to robocizna.

Modernizacja c.o.- części okołokotłowe - pompy, zawory rułki itd

Modernizacja cwu- to samo co wyżej.

I tu się zastanawiam , po co jeszcze doliczyli do Laguny te 2300 za to

image.png.e16daf6a7a041cb6985da762a44b332d.png

skoro to chyba to samo co :

Modernizacja c.o.- części okołokotłowe - pompy, zawory rułki itd - 5940 zł

Opublikowano

jesli pogrzewacz zosteje ten ktory jest obecnie to co tam za modernizacja. Jeśli się będziesz decydował na jakiś kocioł to ja bym zadzwonił do doradcy windhagera i poprosił o namiary na inne firmy montażowe i zebrałbym inne oferty. 

Opublikowano

Mam jeszcze wycenę Laguny z innego źródła :) i sprawa wygląda tak:

Laguna z montażem - ok 30 000  ( +- 10% ) minus dofinansowanie na Lagunę 6 000 = 24 tyś

Windhager z montażem -  35 000 minus dofinansowanie wyższe 9 000 = 26 tyś

Wkładu kominowego nie liczę bo jest taka sama cena w obu przypadkach.

Co brać ?

Windhagera za 26 tysi czy Lagunę za 24 tysie  ?

Opublikowano
1 godzinę temu, marcincastus napisał:

Lagunę i Blackstara to pewnie mi chcieli obrzydzić ,

Też mam takie wrażenie. 

Dlaczego nie zrobisz wyceny u Puławiaka? Przecież to szef wszystkich szefów Edilkamina na Polskę.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
37 minut temu, marcincastus napisał:

Mam jeszcze wycenę Laguny z innego źródła 🙂 i sprawa wygląda tak:

Laguna z montażem - ok 30 000  ( +- 10% ) minus dofinansowanie na Lagunę 6 000 = 24 tyś

Windhager z montażem -  35 000 minus dofinansowanie wyższe 9 000 = 26 tyś

Wkładu kominowego nie liczę bo jest taka sama cena w obu przypadkach.

Co brać ?

Windhagera za 26 tysi czy Lagunę za 24 tysie  ?

no to już jest akceptowalna cena za lagune i montaz, Ja bym jeszcze poszukal innej oferty na windhagera na śląsku instalatorów windhagerów pewnie kilku jest. 

Opublikowano

Ja nie wiem czy Ty się kolego nie porywasz z motyką na słońce ,weź taki kocioł byś nie musiał tankować do niego najlepsze paliwo ,byś mógł palić pelletem klasy a2 . W podobnych pieniądzach to pompa ciepła jest .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jakbym miał wyłożyć 25-30k za kocioł to bym też tak jak kolega wyżej wspomniał, rozglądał się za pompą ciepła. 

Opublikowano

widzę, że koledzy nie czytali całego wątku, nie szkodzi :)

pompa ciepła odpada. Koniec tematu z pompą :)

27 minut temu, michalwa napisał:

Windhager plus dopłać tysiąc do zbiornika 200 kg.

Dzięki kolego za podpowiedź.  Mógłbyś merytorycznie uzasadnić swój wybór ? 

Z góry dziękuję :)

Opublikowano

Czytali, czytali i dalej wątpliwe jest ładowanie się w pellet przy tych cenach za kocioł + paliwo. Tyle z mojej strony, znikam 🙂

• Zgadzam się 2
Opublikowano
16 minut temu, Puławiak napisał:

no to już jest akceptowalna cena za lagune i montaz, Ja bym jeszcze poszukal innej oferty na windhagera na śląsku instalatorów windhagerów pewnie kilku jest. 

Powiedzmy, że znajdę Windhagera w tych samych pieniądzach co Lagunę, który wybrać ?

Jest jakaś przewaga jednego nad drugim ?

1 minutę temu, MrWolf napisał:

Czytali, czytali i dalej wątpliwe jest ładowanie się w pellet przy tych cenach za kocioł + paliwo. Tyle z mojej strony, znikam 🙂

nie było moją intencją nikogo obrazić, kolego :)

Po prostu mam stary dom z grzejnikami i pompa nijak tu nie będzie się ekonomicznie opłacać.

Opublikowano
Godzinę temu, marcincastus napisał:

Tylko grzejniki i cwu, bojler do cwu zostaje ten co mam teraz.

I tu się zastanawiam , po co jeszcze doliczyli do Laguny te 2300 za to

Podejrzewam że to co w Lagunie jest fabrycznie w zestawie a przychodzi w osobnej paczce, czyli zespół pompowy.

Jedna firma bodaj z Łodzi tak ma w ofercie cena za Lagunę plus zestaw pompowy, właśnie sprawdziłem teraz jest w promocji i w zestawie a  wcześniej osobno.

Nawet na czerwono zaznaczyli ;))  teraz jest na promocji i w zestawie

Opublikowano

Wiem że @eliksbez problemu jedzie na a 2 ,dlatego ten filmik mnie zastanowił .

Opublikowano
14 minut temu, marcincastus napisał:

Dzięki kolego za podpowiedź.  Mógłbyś merytorycznie uzasadnić swój wybór ? 

Z góry dziękuję :)

Chociażby ze względu na większy zasobnik na pellet.

Na początku i tak pewnie będziesz często w kotłowni ale jak już wydajesz ponad 20 tys na kocioł i masz miejsce to dołóż do większego zbiornika po czasie docenisz.

• Przydało się 1
Opublikowano

Windhager plusy - większy zasobnik na pellet

Laguna plusy - toleruje gorszy pellet

Jeszcze jakieś istotne różnice ?

13 minut temu, Olejek78 napisał:

Podejrzewam że to co w Lagunie jest fabrycznie w zestawie a przychodzi w osobnej paczce, czyli zespół pompowy.

Jedna firma bodaj z Łodzi tak ma w ofercie cena za Lagunę plus zestaw pompowy, właśnie sprawdziłem teraz jest w promocji i w zestawie a  wcześniej osobno.

Dzięki, wspomnę o tym jutro sprzedawcy :)

Opublikowano
21 minut temu, Olejek78 napisał:

Chyba będę musiał Ci policzyć za ten zestaw Pompowy - Kit R - bo chyba zapomniałem Ci policzyć. 

Opublikowano

Teraz to musztarda po obiedzie 😁😁

• Lubię to 1
Opublikowano

@marcincastus jest nas tu kilku co użytkują Lagunę, więc nasze opinie już znasz, kocioł praktycznie bezobsługowy, spala A2 bezproblemowo, a dosypanie co 2-3 dni pelletu zajmuje max 5 minut. Ugadaj termin z @Puławiak i będziesz zadowolony, tylko się spiesz bo na takiego fachowca się czeka i grafik ma napewno napięty. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Wiem, wiem :) kolega Puławiak to taki  wirtuoz Lagun 😉

Kiedyś, nie tak dawno bo w listopadzie, już mu głowę zawracałem i nawet coś tam popisaliśmy na Messengerze.

Gdyby to tylko ode mnie zależało to już mam dawno termin umówiony z kolegą Puławiakiem.

Sęk w tym, że dzielę piętrowy dom z teściami i kurna chata, do wszystkiego muszę przekonywać bo kocioł idzie na pół.

Raz drogo, raz daleko.... kolega Puławiak ma do mnie 400 km !

Teraz jak teść zobaczył co za ile można dostać to zaczął mięknąć a jak mu jeszcze zacząłem forum czytać, jakie to problemy mają ludzie z tymi tańszymi peleciakami , z permanentnymi ustawieniami, grzebaniem w sofcie itd.

to na chwilę obecną już jest w stanie dorzucić więcej żeby mieć spokój.

Tak że spoko, jeszcze trochę urabiania teścia i będzie to co miało być od początku :)

Do starszych ludzi trzeba mieć cierpliwość.

• Lubię to 1