Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 16.04.2025 o 14:52, shogunzlasa napisał(a):

@Pieklorz na jakiej zasadzie to działa? Są jakieś materiały "od tyłu"? 😄

Bardziej kompaktowo się zrobiło czy mi się tylko wydaje... 

Tak, jest dużo bardziej kompaktowi. Zasobnik idzie tylko w górę..

Tymczasem testujemy dalej...

ArgosPlusMax już od bodajże 4miesięcy na moim kotle... W skrócie obsługa 2 obiegów z mieszaczem, obsługa bufora, obsługa pompy kotłowej... Wbudowany moduł internetowy WiFi nie trzeba żadnych kabli.... Fazowe sterowanie dmuchawą (już nie grupowe)

Do tego na deser testuje deflektor czołowy do palnika SV300.... 

W skrócie czyściej , wiele rzadziej do czyszczenia, czysto, bardziej wydajnie. Trzeba jednak zaznaczyć ,że deflektor nieco obniża moc max palnika, tak o jakieś 3kW ale zaletą jest fakt fajnego prowadzenia nawet na 2kW mocy... Reszta będzie widoczna za kilka miesięcy.

Palę kiepskim pelletem, więc ciut tlen faluje, ustawiłem tak, aby był w widełkach 6,5-8,5. Na lepszym pellecie idzie czysto prowadzić z tlenem na ok 3%

Opublikowano

Ta bulwa wystającą z palnika to  deflektor? Trochę psuje moje wyobrażenie o tym że deflektor to tylko do retorty, a w sv niepotrzebny. No ale może do małej mocy tak musi być.

Opublikowano
1 godzinę temu, nightwatch napisał(a):

Ta bulwa wystającą z palnika to  deflektor?

Pewnie za duzo gazow i pylu szlo gora w komin wiec skierowali w dol. Jak spieki wywali to chyba ok.

4 godziny temu, Pieklorz napisał(a):

ustawiłem tak, aby był w widełkach 6,5-8,5.

Standard “nowych” palnikow. W Kipi ~7% bez problemu. Ponizej 6% na wymienniku zaczyna byc lekko czarno. Pellet noname.

Tlen 3% mnie interesuje dla jakiej mocy i jak z wynikami wszystkich pozostalych parametrow.

PS. Te zegary temperatury wodotryski to niezbyt potrzebne ale to moje zdanie.

PS2. Posprzataj kociol / wymiennik przed filmowaniem

Opublikowano (edytowane)

To sprawy eksploatacyjne , a samo rozwiązanie kwestia przyszłościowa, jakby na dotację za rok czy dwa pyły miały być poniżej 10... Z tym rozwiązaniem na odpowiednim pellecie da się nawet w 5 zmieścić.

Na normalnym pellecie z tym deflektorem na tlenie ok 3% jest czysto tj nie ma czarnego.

Kocioł z palnikiem 24kW pracuje na filmiku na mocy 12kW. Do obciążenia 9kW niski tlen bez problemu. Dla 3-4kW na pellecie a1 da się mieścić do 10%

Kocioł specjalnie od 2tygodni nie jest czyszczony , aby zobaczyć, kiedy będzie wymagał czyszczenia...

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano
W dniu 5.05.2025 o 13:42, Pieklorz napisał(a):

ArgosPlusMax już od bodajże 4miesięcy na moim kotle... W skrócie obsługa 2 obiegów z mieszaczem, obsługa bufora, obsługa pompy kotłowej... Wbudowany moduł internetowy WiFi nie trzeba żadnych kabli.... Fazowe sterowanie dmuchawą (już nie grupowe)

Kto tu jest producentem? Będzie jakiś standard rozszerzeń, panel pokojowy itp?
Żeby nie umarło jak poprzednik...

Branża kotlarska musi się nakombinować jak samochodówka, żeby dało się jakiś kocioł na rynek wprowadzić...