Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok. 20cm palnika wchodzi do pieca więc 15cm to troszkę mało, a jeszcze musisz mieć coś na manewrowanie, lekkie to to nie jest (ale bez przesady) 😄 

Opublikowano

Jak masz mało miejsca możesz najpierw odkręcić te niebieskie śruby i odsunąć ślimak razem z koszem, palenisko wtedy zostanie w kotle. Dopiero później odkręcisz czerwone i wyciągniesz palenisko. Problem może się pojawić przy składaniu tego wszystkiego. Najlepiej jest skręcić palenisko z resztą i całość wsunąć do kotła. Natomiast jeśli masz mało miejsca możesz próbować wsunąć samo palenisko, dostawić resztę i dopiero próbować zacząć to skręcać. Łatwe to pewnie nie będzie.

Opublikowano

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 9.11.2024 o 17:58, buli833 napisał(a):

Witam,posiadam piec 24kw , sterownik agros pid plus,dmuchawa 80w . Po złapaniu temperatur na piecu wyskakuje błąd "przegrzanie podajnika" ustawiony na 70 stopni. Jakie mniej więcej ustawienia zastosować w podtrzymaniu?

Na początek zajął bym się ustawieniami pracy palnika. Najlepiej gdyby w ogóle się nie odstawiał, ewentualne na krótko. Długi czas pracy w podtrzymaniu to nie tylko możliwość cofnięcia się żaru. Cierpi na tym rura podajnika jak i sam palnik, który jest chłodzony powietrzem, a to skraca ich żywotność.

Czy sterownik pracuje w PID czy w dwustanie? Czy w ustawieniach są prawidłowo wpisane kaloryczność opału i potencjał podajnika? Pokaż ustawienia palnika.

Opublikowano (edytowane)

Nie, żar nie powinien się cofać niezależnie od tego czy palnik działa w podtrzymaniu czy nie. Raczej jakaś nieszczelność zbiornika na opał. Ewentualnie zwiększyć podawanie węgla w podtrzymaniu.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Masz rację, to wygląda na nieszczelność zasobnika lub klap rewizyjnych w podajniku. Chodziło mi raczej oto, że przy długotrwałej pracy w podtrzymaniu wzrasta temperatura korpusu palnika, która promieniuje do rury.

Opublikowano

Nawet bez cofania się żaru do rury to zaobserwowałem na wykresach temperatury podajnika - gdy piec pracuje to temperatura rury jest niższa niż gdy stoi w podtrzymaniu - bo wchodzący węgiel chłodzi rurę nawet gdy korpus palnika jest gorący. No ale nigdy to u mnie nie przekraczało 35-40 stopni  (teraz to w ogóle prawie się nie grzeje bo przeszedłem na pelet i piec się wygasza zamiast stać w podtrzymaniu).

Opublikowano

Na cofki i nieszczelności fajny jest miał ,na miale zawsze miałem najniższe temperatury podajnika.