Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tutaj monogamia informacyjna nie jest najlepszym wyjściem.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Zgadzam się Tobą kolego @carinus.

Ale !!!.
Nowa koleżanka @Lili1989 raczej nie jest obeznana z zagadnieniami pomp ciepła, co sama w swoim pierwszym poście otwarcie zasugerowała.
Może z tego powodu, ma lęk by otwarcie dyskutować na tematy techniczne, które nie są Jej znane.

ps.
To jest moje zdanie.
Obecnie pomy ciepła Haier typu monoblok, raczej mogą pracować tylko w systemie biwalentnym z drugim źródłem ciepła. 

Opublikowano

Zgadzam się z powyższą opinią. U mnie Haier pracuje w nawet systemie triwalentnym (3 szt. klimatyzacji, Haier  i kocioł gazowy).

Ps.

Wreszcie opomiarowałem Haiera. Na ogrzewanie CWU, za miesiąc wziął 75 kWh ( pięcioosobowa rodzina, bojler 140 l płaszczowy, temperatura ustawiona na pompie 42 stopnie). Tak wiec do CWU w lato się nadaje :).

Opublikowano
14 godzin temu, sambor napisał:

Zapraszam na priv lub tutaj, zależnie od zakresu i treści.

Pozwoliłam sobie napisać do Pana wiadomość. Panowie - tak jak pisałam faktycznie nie znam się na tym - Panowie pewnie udzielili by mi tutaj fachowej porady - ale podejrzewam, że nie ogarnęłam bym na raz "aż tak dużej wiedzy", a też nie chcę zaśmiecać forum i co chwilę zadawać pytania, a co to jest? a co to znaczy? itd, dlatego chciałam z jednym Panem porozmawiać

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanko do posiadaczy Hajera przodowego.
Ile wynosi max pobór prądu tej pompy bez grzałek?
Chodzi mi o to że mamy -15, -20, mocy cieplnej daje ile daje ale ile w tym czasie jest w stanie pobrać prądu?
Można mu to jakoś ograniczyć?

Opublikowano (edytowane)

W trybie quiet 2400 W w turbo 2800 W bez grzałki.

Edytowane przez marcus312
Opublikowano

Średnio w trybie quiet u mnie pracowała pomiędzy 1200 W a 2100 W  w zależności od temperatury na zewnątrz moje zapotrzebowanie na energię na podstawie wcześniej spalanego węgla wychodziło między 3-6 kW przy -20 podchodziło pod 8 kW .Ostatniej zimy pompa dała sobie radę bez żadnych grzałek bo ich nie mam jak mi się chciało to wspomagałem ją przepalając dodatkowo w kotle czy to drewnem albo węglem .Na  grzejniki i CWU puszczam 37 st i nie ma w instalacji trójdrożnego więc nie ma przełączania pomiędzy CO i CWU .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam !!

Znalazłem pompę New energy, która posiada wbudowany zbiornik buforowy Czy ktoś z kolegów może się wypowiedzieć

o takim rozkazaniu. Czy nie będzie za dużych strat ?

Jak Waszym zdaniem wygląda ta pompa na tle Hairea?

Opublikowano

Sąsiad ma 12kW, jest bardzo zadowolony. Pracuje już co najmniej 5 lat.

Opublikowano
3 godziny temu, robo1973 napisał:

Znalazłem pompę New energy

Nie wiem jak teraz ale kiedyś te pompy to były zwykłe on-off.

Opublikowano (edytowane)

Cześć ~~

21 godzin temu, marcus312 napisał:

Nie wiem jak teraz ale kiedyś te pompy to były zwykłe on-off.

Możesz rozwinąć co rozumiesz pod pojęciem on-off ? Załącz - wyłącz ?

Pompa posiada sprężarka Mitsubishi z podwójnym wirnikiem i wbudowany bufor Cena też atrakcyjna na na allegro ma większą sprzedaż niż haier

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Inwerter lub on/off grid

Google twoim przyjacielem.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, o6483256 napisał:

Inwerter lub on/off grid

Google twoim przyjacielem.

on/off grid to mi się raczej kojarzy z fotowoltaiką > Nic na temat pomp ciepła pracujących układzie otwartym czy zamkniętym nie znalazłem 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Przepraszam, on/off lub inwerter.

Opublikowano

Wpisz sobie sprężarka inwerterowa w porównaniu do sprężarki on-off.

Opublikowano (edytowane)

Jak ustawisz odpowiednio (niepoprawnie) parametry pracy pompy ciepła inwertorowej, to możemy z dużym prawdopodobieństwem uznać, że taka pompa ciepła będzie znakomicie naśladowała pracę pompy ciepła typu On/Off.

ps.
Dochodzi do tego odpowiedni dobór mocy pompy ciepła oraz minimalna wielkość przepływu wody w instalacji hydraulicznej i minimalna stała pojemność wody w tejże instalacji.

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, marcus312 napisał:

Wpisz sobie sprężarka inwerterowa w porównaniu do sprężarki on-off.

A  już kumam Regulacja ciągła lub dwustanowa sprężarki. Przeczytałem Już kumam W dokumentacji niby podają POMPA CIEPŁA INVERTER 12,5KW R32 A+++

https://www.zabezpiecz.pl/files/pompa-ciepla-inverter-nl-b345ii-r32-2.jpg

Tak na szybko to minusem jest brak serwisu Gwarancja 2 lata

Edytowane przez robo1973
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, robo1973 napisał:

,,, W dokumentacji niby podają POMPA CIEPŁA INVERTER 12,5KW R32 A+++ ,,,

Kolego @robo1973 podaj współrzędne, gdzie można zapoznać się z DTR tej pompy ciepła.
W zamian napisze dwa zdania, by Cię odwieść od tego zakupu. 

Opublikowano
3 godziny temu, sambor napisał:

Do znawców tematu- czy inwerter może pracować on/off czy nie nie może? 

Kompresor inwerterowy ma zmienny stopień sprężania? Analogicznie jak kompresory klimatyzacji które w nowszych autach pracują ze zmiennym stopniem sprężania "cały czas", a stare ze sprzęgłem elektromagnetycznym on/off.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, robo1973 napisał:

,,, W dokumentacji niby podają POMPA CIEPŁA INVERTER 12,5KW R32 A+++ ,,,

To porównajmy dane tej pompy ciepła NE-B345 o mocy 12,5  kW, z pompą ciepła o mocy 5  kW (monoblok) Panasonic AQUAREA HIGH PERFORMANCE WH-MDC05J3E5-SM. (dane dla temperatury wody 35 *C)

NE-B345 
12 *C - 10,1 kW
7 *C  - 9,10 kW
2 *C - 8,48 kW
- 7 *C - 5,65 kW
-15 *C - 4,86 kW

WH-MDC05J3E5-SM
12 *C - 4,83 kW
7 *C  - 5,00 kW
2 *C - 4,80 kW
- 7 *C - 4,70 kW
-15 *C - 5,00 kW

ps.
Dla porównania wykres kolegi @Marco36 z forum Muratordom.
W roli głównej pompa ciepła typu monoblok Haier 8 kW  AU082FYCRA(HW).

968966663_WykresyPanasonicT-Cap9kWSDCJ9kW7kW5kWLGThermaV9kW7kW5kWHaier8kW.thumb.jpg.b4636200c5f483c71ae7e171289d49a6.jpg