Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

maronka-nie miałeś w szkole przecinków i kropek,strasznie chaotycznie i przez to nieczytelnie piszesz.

Wracając do konkretów-znalazł ktoś sposób na zniwelowanie pylenia węgla podczas załadunku?Zastosowanie wody odpada z oczywistych względów,carbo smar jest dosyć drogi,olej przepracowany też odpada ze względów ekologicznych.Macie jakieś sprawdzone pomysły?

Dlaczego woda odpada ?,nie palę węglem ale spryskać trochę wodą chyba nie zaszkodzi. Paląc suchym drewnem pyłu także nie brakuje i często drewno jak i posadzkę w kotłowni spryskuję wodą i jest ok.

Gość brodekb

Jarpi 1972 ,ciekawe jak sie u Ciebie wpraktyce sprawdzi mały mpm w stosunku do metrów grzania ale to sie dowiemy za rok -jak dla mnie dobry wybór bo piec bedzie palił cały czas i bedzie odbiór ale to sie okaze ,moze wklej wynik  w avatar z 

http://cieplowlasciwie.pl/

bo te 140m co napisałes nie wiadomo jak opakowane ,styropian/gołe ściany a to juz robi róznice .

W avatarze masz napisane CO grawitacja ,wiec pewnie grube rury i duzo wody w układzie ,jak w to tylko wepniesz  nowy piec może nie pożyc za długo jak dostanie zimnej wody na wejsciu nonstop-kondensacja i korozja  ,pomysl o zabezpieczeniu tzw zawór twermostatyczny 3D z pompka ,zawór 3D możliwie duzy 5/4 o duzym przepływie ale i tak z tego co tu wywnioskowałem stłumi sporo obieg -potrzebna pompka, 5/4 duzy to jakby pradu zabrakło zeby nie zagotowało pieca ale popytaj fachowców 

A  jak tu zauwazyłeś jak na piecu dobrze ponad 60 znikaja problemy ze smoła,jak sciany komory załadowczej czyste i śliskie mniej sie zwiesza opał, itp,to tyle co wywnioskowałem z avatara :-)

Witam fanatyków kotłów DS. 16 letni miałowiec od 3 miesięcy musiał mieć podłożonego pampersa bo zalałby kotłownię.Po zapoznaniu się z lekturą dotyczącą kotłów zasypowych zamówiłem MPM DS 8-10 KW. Wiedząc że mogę liczyć na Wasze wsparcie ja również będę dzielił się z Wami i następnymi użytkownikami uwagami w tym temacie.

Witam,również noszę się z wymianą pieca na MPM 12-16 instalacja grawitacyjna rura 2 cale,mam pytanie czy  zamówić piec z króćcami 2 cale czy można zredukować.

Dlaczego woda odpada ?,nie palę węglem ale spryskać trochę wodą chyba nie zaszkodzi. Paląc suchym drewnem pyłu także nie brakuje i często drewno jak i posadzkę w kotłowni spryskuję wodą i jest ok.

Nie chcę lać wody do kotła i podnosić wilgotność w domu.Przy drewnie jest trochę kurzu,jednak węgiel po kilku dniach tworzy widoczną na podłodze i kotle warstwę pyłu,który jest potem roznoszony pod obuwiem.Latem gdy przywożę węgiel i wnoszę do piwnicy,to zraszam całość wodą jeszcze na przyczepce i wtedy mogę to bezproblemowo wysypać.Latem wiadomo ze wszystko szybko odparuje.

jan3-nie zdławiaj przepływu przy grawitacji i zamawiaj taką samą średnicę wyjścia jaką masz w instalacji.

Edytowane przez carinus

Witam! Chcę kupić omawiany powyżej  kocioł MPM 14 kw wraz z buforem.Z obliczeń wyszło mi ze minimalna sensowna pojemność bufora to 1700l . 

Czy kociołek 14 kw da radę ogrzać taki bufor i czy mogą być mniejsze  np. 2,po  300l połączone ze sobą ? 

Edytowane przez buli912

Witam,również noszę się z wymianą pieca na MPM 12-16 instalacja grawitacyjna rura 2 cale,mam pytanie czy  zamówić piec z króćcami 2 cale czy można zredukować.

mi fachowcy redukowali bo piec nie miał dwóch cali  a rury tak

Mam niskie piwnice ok 180 cm i mało miejsca. Dodam że  dom ma 140 m2  grzeję co i c.w.u. cały rok piecem. Wystarczy te 600 l ?

to takie sprzęgło też dobre i wtedy 12-14 wystarczy, ale jak wciśniesz 1000 lub większy bierz 17-19 ale pamiętaj zbiornik wyrównawczy 10% objętości wody ma mieć a w układzie zamkniętym to nie wiem Edytowane przez Ryszard

mi fachowcy redukowali bo piec nie miał dwóch cali  a rury tak

Producent nie ma problemu z wspawaniem 2 cali więc nie będę kombinował.Kolego maronka masz instalację grawitacyjną czy obieg wymuszony. Jak z ochroną powrotu,bo przy grawitacji nie trzeba podobno kombinować ze starą instalacją.Poprzedni piec wytrzymał 17 lat,nie będzie osiemnastki ale za to bedzie nowy MPM ds 12-14.Trochę się waham czy przy 140 metrach da radę,ale podobno lepiej żeby chodził na wysokich obrotach niż się kisił

Jarpi 1972 ,ciekawe jak sie u Ciebie wpraktyce sprawdzi mały mpm w stosunku do metrów grzania ale to sie dowiemy za rok -jak dla mnie dobry wybór bo piec bedzie palił cały czas i bedzie odbiór ale to sie okaze ,moze wklej wynik  w avatar z 

http://cieplowlasciwie.pl/

bo te 140m co napisałes nie wiadomo jak opakowane ,styropian/gołe ściany a to juz robi róznice .

W avatarze masz napisane CO grawitacja ,wiec pewnie grube rury i duzo wody w układzie ,jak w to tylko wepniesz  nowy piec może nie pożyc za długo jak dostanie zimnej wody na wejsciu nonstop-kondensacja i korozja  ,pomysl o zabezpieczeniu tzw zawór twermostatyczny 3D z pompka ,zawór 3D możliwie duzy 5/4 o duzym przepływie ale i tak z tego co tu wywnioskowałem stłumi sporo obieg -potrzebna pompka, 5/4 duzy to jakby pradu zabrakło zeby nie zagotowało pieca ale popytaj fachowców 

A  jak tu zauwazyłeś jak na piecu dobrze ponad 60 znikaja problemy ze smoła,jak sciany komory załadowczej czyste i śliskie mniej sie zwiesza opał, itp,to tyle co wywnioskowałem z avatara :-)

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2gbo .Parter osłonięty od zachodniej strony domem sąsiadów ,jeden pokój na piętrze nie używany i pomimo zamkniętego  grzejnika utrzymuje 20 stopni w największe mrozy więc odpada 15m2. Rolety zewnętrzne opuszczane po zmierzchu(sąsiedzi mają dom 10m od mojego i nie muszą mi w okna patrzeć) , a na duże mrozy kominek z magiczną mocą żywego ognia. Cwu na lato 250 l :dwa wymienniki jeden w okresie zimowym 140l,dwa grzane latem.  Pompka pozostała po poprzednim kotle i  będzie zainstalowana , pierwszą zimę będę testował zachowanie kotła z pompką i bez . zawór 3D również mam w planach. Odłączając miałowca spuszczałem wodę przez wodomierz i wyszło ok 270 l,wg DTR sam miałowiec zabrał a z tego ok 130.   

Edytowane przez jarpi1972

Nie odliczaj tych 15 m2 bo pomimo zamkniętych grzejników ogrzewasz je przez strop i klatkę schodową.

Mała poprawka 140m2 to powierzchnia zabudowy wg.projektu,użytkowej będzie ok.110, wciskałem się pomiędzy dwa stojące już domy, a szczegółów nie będę opisywał.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Obawiam się że przy dobrym ociepleniu kociołek 8-10kW będzie już za duży.Wiem po sobie,że musiałem zmniejszać moc w moim,mimo że grzeję niecałe 200m.

Producent nie ma problemu z wspawaniem 2 cali więc nie będę kombinował.Kolego maronka masz instalację grawitacyjną czy obieg wymuszony. Jak z ochroną powrotu,bo przy grawitacji nie trzeba podobno kombinować ze starą instalacją.Poprzedni piec wytrzymał 17 lat,nie będzie osiemnastki ale za to bedzie nowy MPM ds 12-14.Trochę się waham czy przy 140 metrach da radę,ale podobno lepiej żeby chodził na wysokich obrotach niż się kisił

mam pompkę i bojler na krótkim biegu tak że jakaś tam ochrona powrotu jest, dziś obwiązałem taśmą termometr który mi został po hajnówce do kolanka powrotu i było 55 stopni tak jak chce producent ale tak na łapę to jest więcej bo ten termometr w hajnówce pokazywał 80 a piec się prawie gotował . Na grawitacji mi idzie bez problemu tylko że piec jest na poziomie dołu - parteru i tylko góra grzeje tak że pompka cały czas kręci tak 50-60  załączam w zależności od potrzeb .12-14 da radę gredy ogrzewa 200 m i mówi że jest jeszcze zapas ja mam 17-19 na 240 m nie ocieplonej chaty ale dosyć ciepłej i czy da radę powiem po sezonie bo teraz tylko wodę grzeję.Palę drzewem i uważam tak jak inni że piec ma potencjał-zapas mocy ,jak go puszczę ostro to bardzo szybko dochodzi do zadanej ,czego w sumie obawiałem się bo niby tylko17kw a hajnówka 39kw i tak szybko nie zawsze dochodziła ale miała w sobie pewnie 2x więcej wody .

Edytowane przez maronka

Dzięki,za odpowiedż mam coraz mniej wątpliwości że pomimo kilku wad ma więcej zalet.Też ze względu na własne drewno chcę kupić zasypowca ,wodę podgrzewam cały rok.Jutro dzwonie i dogrywam szczegóły,jeszcze raz dziękuje bo dużo od was się nauczyłem.

zauważyłem, że w czopuchu nie ma klapki zmniejszającej ciąg. Czy w waszych piecach też go nie ma ???i

I dobrze , tą klapką to się nie zmniejszało ciągu tylko dusiło w kotle spaliny co prowadziło do produkcji czadu!

Do zmniejszania ciągu jest regulator ciągu kominowego!

Gość brodekb

Zgadza sie własnie miałem napisać ,proste porównanie szybra na czopuchu to auto ,czy moc auta regulujesz zatykając wydech czy dozujac wlot powietrza na przepustnicy ?

Po prostu pokutuja stare przyzwyczajemnia bo zawsze był szyber ,tak jak z moca pieca trzeba 10kW ale jak bedzie zimno to wezme wiekszy i jest 20kW  itd 

Piec ma byc szczelny na wlocie aż zgasnie jak go zamkniemy całkiem,pod RCK tez sie podpisuje ze warto brać ,w czasie wiatrów robi piekna robote i pali sie normalnie 

Porównaj masy i ilości wody w starym i nowym kotle i napisz, to będzie jakiś fundament do dalszej dyskusji...

Pojemność wodna MPM-a DS 12-14 kW to 53 litry a starego śmieciucha 25 kW jakiego miałem to około 58 litrów (http://piece-kra.pl/oferta/kociol-kra-gorne-spalanie-z-regulacja-automatyczna/). Teoretycznie więc to MPM powinien szybciej się zagrzewać.

Koledzy, często podajecie w litrach ilość drewna jaką wrzuciliście do kotła: jak to wyliczacie? Ja to zamierzałem ważyć, żeby wiedzieć ile zużywam drewna na podgrzanie określonej ilości wody.

Witam. Mam kupionego mpm 17-19 kW, zauważyłem, że w czopuchu nie ma klapki zmniejszającej ciąg. Czy w waszych piecach też go nie ma ???

Tak, już w moim kociołku tej klapki nie było.

Dla porównywania ilości drewna trzeba zważyć, bo 30litrów osiki to nie równa się 30litrów buka.

ale litry sobie łatwiej jest wyobrazić ,chociażby po pojemności pieca ,wiadra,kubła czy jak wałek wyliczyć i np. pół pieca 17-19 to ok 35-40 litrów a cały 50-60 tak na oko oczywiście i wtedy wiecie ile spala na dzień ,na miesiąc itp a drzewo kupujemy w litrach a nie kg , które przeliczmy na m/p 1m/p=1000litrów 

no i jeszcze np. 10l mokrej sosny waży np. 7kg a suchej 4kg a te 4 kg suchej da więcej energii niż 7 mokrej czyli 2x mniej kilo da da nawet więcej energii niż  niby ta sama objętość, a w litrach już takiej różnicy nie ma.I można wtedy powiedzieć że 30 litrów osiki pali mi się 2h a 30 l buka 3h i każy wie ile to jest jak zna chociażby objętość komory swojego pieca a w kg już tak przejrzyście wg mnie nie jest

Edytowane przez maronka