Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, maffer napisał:

I jak to jest w koncu z tym buforem i stara instalacją. Dom ocieplony, grzejniki w wiekszosci zeliwne, rurki stalowe, lepiej 14 kw z buforem czy 18 kw bez bufora.

Bez bufora podłączony zasypowiec to nielegalne ogrzewanie domu.bezradny.gif  

Lepiej 14 kw z buforem. 

Edytowane przez Animus
  • Lubię to 1

maffer

Spokojnie można brać 14 kW bez bufor (na razie) bo bufor to nie kara tylko wygoda i oszczędność . W razie jakiejś kontroli i uwag co do konieczności posiadania bufora przez rozgarniętych i przygotowanych w temacie urzędników zawsze można oznajmić iż zostanie to uzupełnione w najbliższym czasie. Co do instalacji proszę jej nigdy nie wymieniać i pozostawić gdyż daje nam ona możliwość pracy kotła bez użycia grama prądu (grawitacja).

Edytowane przez Włodzimierz
  • Nie zgadzam się 2

Właśnie dlatego powinny być kontrole i kary. Tanie cwaniactwo

Na atescie jak byk stoi, że kocioł ma pracować z buforem i tylko z takim czymś atest ważny. Jednomocowy.

Obowiązkiem producenta wypuszczającego takie coś na rynek jest podanie wielkości bufora do jego kotła danej mocy.

Edytowane przez Pieklorz
  • Zgadzam się 1

1 godzinę temu, Włodzimierz napisał:

W razie jakiejś kontroli i uwag co do konieczności posiadania bufora przez rozgarniętych i przygotowanych w temacie urzędników zawsze można oznajmić iż zostanie to uzupełnione w najbliższym czasie.

Zwrócisz pieniądze za mandat, czy tylko tak sobie bredzisz jak potłuczony. Właśnie przyjęto ustawę o ewidencji kotłów, czyli kontrola będzie stuprocentowa.

Ja rozumiem ustawy i zasadność bufora ale właśnie w takim 200 m domu na starej instalacji i kotle 14 kw bufor jest zbędny,mam taką samą instalację i taki sam dom i teraz po zmniejszeniu mocy mojego kotła 18kw przez zmniejszenie paleniska widzę że bufor jest zbędny totalnie,kocioł cały czas pracuje jakby grzał bufor bo ma mniejszą moc i odbiór adekwatny do tej mocy ,jedynie w mrozy może być problem ale wtedy będzie palenie ciągłe i też nie zmarznę,14 kw  do bufora ma sens przy węglu bo na drewnie będzie latanie co 2h ale się da,ja brałbym 14kw i duży bojler do wody który robiłby za bufor,jeśli jednak bufor by miał być to nie za duży,nawet taki 400l ,przy drewnie w zupełności wystarczy  

Edytowane przez maronka
  • Zgadzam się 1

Ale Ty montowałeś to dawno i wymagań takich nie było, dziś nie ma wyboru. Jak ktoś ma Fiata125 może jeździć na gaźniku i bez katalizatora, ale nowego takiego samochodu nie można ani kupić, ani złożyć, ani używać. A za rok wpiszą Cię do ewidencji i dostaniesz termin na wymianę kotła, taki przepis właśnie wszedł w tym tygodniu.

• Zgadzam się 1

Gość berthold61

Wtrącę moje marne wypociny ale czytając was nie widzę aby ktoś liczył ,przecież taki MPM 14-ka kosztuje chyba ok 4,5 tysiąca większy pewnie więcej do tego bufor najmniejszy to pewnie też jakieś najmniej 3 tys i razem już mamy prawie 8 tysięcy z drobnymi zaworkami itp więc jaki jest tego sens i latanie co najmniej 2 razy na dobę przy węglu a przy drewnie pewnie z 6 razy ??? nie kumam tego bo logika w tym wypadku podpowiada że lepszym byłby ekogroszkowiec lub peletowiec nie będę marudzić już o takich pompach typu monoblok w podobnej cenie do samodzielnego podłączenia , nie prowokuję i nie o to mi chodzi tylko o sens ekonomiczny .

Edytowane przez berthold61

berthold61

Widać że nigdy nie paliłeś i nie znasz zasady działania kotła zgazowującego.

Stałopalność tego kotła przy węglu wynosi ponad 20 godz. a przy drewnie prawie 16 godz. W połączeniu z buforem jesteśmy w stanie naładować jednym wkładem dany bufor i mieć ciepło przez 2 dni. Pomijając użycie taniego i dostępnego paliwa (drewno, węgiel) zestaw taki (kocioł + bufor) jest porównywalny w wygodzie do kotła automatycznego.

PieklorzHarryH

Wymóg posiadania pełnego zestawu (kocioł + bufor) jest wymagany jedynie przy dotacji z gminy lub programu Czyste Powietrze. Użytkownik kupujący kocioł za swoje pieniądze ze względów finansowych (spory wydatek) nie musi od razu kupować i instalować bufora. Zawsze może to zrobić w późniejszym czasie po zgromadzeniu gotówki. 

PS.

Proszę nie ubliżać tylko używać konkretów.

Gość berthold61

Coś tam wiem o paleniu3 lata paliłem górniakiem a od 2 lat palę ekogroszkiem dom 120m2 a czasami 160m2 i za sezon zeszły spaliłem 2 tony ekogroszku po 700 zł , do kotłowni schodzę raz na tydzień aby kilka szufli do zasobnika załadować i wybrać popiół do wiadra , z drewnem to mordęga i tyle ,spalałem ok 20 kubików starego drewna czyli krokwie łaty podłogi itp i powiem otwarcie że nigdy więcej bym tego nie chciał robić a mam sporo czasu .

berthold61

Górniak to nie kocioł zgazowujący który prócz oszczędności na drewnie (70%) ma znacząco mniejszą stratę kominową. Kocioł na ekogroszek przy takiej powierzchni (120m2) to porażka więc przypuszczam że nadal palisz drewnem na ruszcie awaryjnym.

1 godzinę temu, Włodzimierz napisał:

Wymóg posiadania pełnego zestawu (kocioł + bufor) jest wymagany jedynie przy dotacji z gminy lub programu Czyste Powietrze. Użytkownik kupujący kocioł za swoje pieniądze ze względów finansowych (spory wydatek) nie musi od razu kupować i instalować bufora. Zawsze może to zrobić w późniejszym czasie po zgromadzeniu gotówki. 

skąd ten pomysł? Mogę prosić podstawę prawną? To jest kocioł bez ecodesign (póki nie ma bufora)i nie wolno go montować ani używać. Pora brać odpowiedzialność za takie porady, moderacji tu nie widzę i jeszcze ktoś potraktuje to poważnie i napyta sobie biedy.

Edytowane przez HarryH

@berthold61 sens ekonomiczny jest w tym że nie jesteś ograniczony do jednego paliwa: pelletu lub ekogroszku zależnie od kotła. Tu masz najlepszy stosunek ceny do wygenerowanej mocy w postaci choćby palenia drewnem lub orzechem który na tonie jest tańszy o dobre 100-200PLN. Niestety przy drewnie trzeba włożyć w to trochę pracy czyli pociąć i sezonować. Nie masz też żadnych ruchomych części typu podajnik. Gdybym rzeczywiście nie miał już czasu aby przy tym chodzić to kupiłbym sobie kompletnie bezobsługowy gazowy kocioł kondensacyjny, którego ekonomia jest niewiele gorsza od pelletu. Do peletowca czy ekogroszkowca też trzeba chodzić żeby zasypać i wyczyścić. 

Orzech jest tańszy od groszku??? I to o 100-200 PLN??? Raczej odwrotnie, zwłaszcza wg wartości opałowej na większości składów. Do tego stopnia, że nawet obecny zasypowiec Defro, na prośbę klientów, jest dostosowany do ekogroszku.

HarryH

Jaką podstawę prawną?. 

Wiadomo że kocioł musi pracować z buforem lecz w okresie przejściowym i dostosowywania się pierwszym elementem tego układu w wielu przypadkach jest kocioł. Klient wie o tym i zdaje sobie sprawę że musi w niedługiej przyszłości dokupić bufor lecz sam wydatek na kocioł jest dla wielu ludzi kwotą kosmiczną. (nagle z rynku znikły kotły za 2000 zł.). Te Twoje przepisy można porównać do maseczek - już widzę jak zmuszą ludzi do wymiany gdy będzie musiał wybierać pomiędzy kotłem a jedzeniem czy lekami.

• Zgadzam się 2
  • Nie zgadzam się 2

Nie ma okresu przejściowego, nie znasz przepisów, nie czytasz gazet i bredzisz jak potłuczony, a ktoś jeszcze potraktuje Cię poważnie i będzie płacz i zgrzytanie zębów. 

HarryH

Płacz i zgrzytanie zębów to będzie jak ludzie się dowiedzą że palnik na pellet w śmieciuchu to za mało i trzeba wymienić kocioł a palnik zostawić na zapas. Zakup kotła ze wszystkimi certyfikatami to nie przestępstwo tylko przemyślane rozwiązanie. 

PS.

Powtarzasz się.

Cytat

Przypominamy, iż od 1 maja 2018 r. na terenie całego Województwa Wielkopolskiego obowiązują uchwały antysmogowe, które zakazują stosowania najgorszej jakości paliw stałych, np. bardzo drobnego miału lub węgla brunatnego czy flotokoncentratu. Wprowadzone zostały także ograniczenia dla kotłów oraz tzw. miejscowych ogrzewaczy np. kominków i pieców. Wszystkie nowe kotły po 1 maja 2018 r. muszą zapewnić możliwość wyłącznie automatycznego podawania paliwa, wysoką efektywność energetyczną oraz dotrzymanie norm emisyjnych. Nie mogą również posiadać rusztu awaryjnego oraz możliwości jego zamontowania. Zgodnie z projektem kotły zainstalowane przed wejściem w życie uchwał antysmogowych i nie spełniające ich wymagań muszą być wymienione w 2 etapach:

• Do 1 stycznia 2024 r. – w przypadku kotłów bezklasowych,
  • Do 1 stycznia 2028 r. – w przypadku kotłów spełniających wymagania dla klasy 3 lub 4 według normy PN-EN 303-5:2012.

Kotły tzw. 5 klasy, zainstalowane przed wejściem w życie uchwał, mogą być użytkowane dożywotnio. Ponadto, miejscowe ogrzewacze pomieszczeń (piece, kominki, kozy) zainstalowane przed wejściem w życie uchwał antysmogowych i nie spełniające ich wymagań muszą być wymienione do 1 stycznia 2026 r. Szczegółowe informacje znajdują się na stronie: www.umww.pl

To dla mnie oznacza jedno, do 1 stycznia 2024r, mogę używać kotła bez bufora jako kocił bezklasowy.

Da mnie nie ma znaczenia czy wegiel jest drozszy czy ekogroszek bo mam swoj las. Nie wiem czy takie drewno bedzie ok, drugie tyle mam na zewnatrz. To jak to jest w koncu z tą stałopalnością. Nawet jak będa duże mrozy to bez bufora co dwie godziny nie bede musiał latac ? Podoba mi sie pomysł z tym  duzym bojlerem na wode, taki 300-400 lIMG_20200919_181624.thumb.jpg.1fbf6428083b4aa48d6c3c60011eed90.jpgIMG_20200919_181648.thumb.jpg.dd3c5cec34141ab1c8c2c28553f4f6fc.jpg

8 minut temu, sambor napisał:

I zmiana w środku zimy!

Eee bufor można dołożyć nawet w środku zimy, ważne żeby instalacja była przygotowana.

@maffer żeby nie było rozczarowania MPM DS jest kotłem do węgla i tak jest certyfikowany, wyjątkiem jest 14kW w nim można palić drewnem, ale tylko liściastym.

Na zdjęciach widzę głównie drewno iglaste, nie twierdzę jednak kategorycznie, że nie da się palić w MPM- ie drewnem iglastym, bo żadne przepisy nie określają jakie mają być proporcje podpałki do paliwa podstawowego, ale może nie być to łatwe.

Na początek powinieneś zrobić sobie audyt budynku i określić jakiej mocy kotła potrzebujesz, możesz to zrobić sam tutaj https://cieplowlasciwie.pl/start ,potem powinieneś poczytać trochę watek i poznać wyzwania jakie Cię czekają gdy będziesz chciał palić drewnem w tym kotle bez bufora.

Śledze uwaznie ten wątek. 

11 godzin temu, maronka napisał:

Ja rozumiem ustawy i zasadność bufora ale właśnie w takim 200 m domu na starej instalacji i kotle 14 kw bufor jest zbędny,mam taką samą instalację i taki sam dom i teraz po zmniejszeniu mocy mojego kotła 18kw przez zmniejszenie paleniska widzę że bufor jest zbędny totalnie,kocioł cały czas pracuje jakby grzał bufor bo ma mniejszą moc i odbiór adekwatny do tej mocy ,jedynie w mrozy może być problem ale wtedy będzie palenie ciągłe i też nie zmarznę,14 kw  do bufora ma sens przy węglu bo na drewnie będzie latanie co 2h ale się da,ja brałbym 14kw i duży bojler do wody który robiłby za bufor,jeśli jednak bufor by miał być to nie za duży,nawet taki 400l ,przy drewnie w zupełności wystarczy  

Tak bym to widzial jak maronka pisze.

Jest jeszcze opcja ze w ta zime wypale ta sosne a na nastepny sezon juz sezonowane lisciaste

Ryni

Trzy lata to kupę czasu jeszcze wszystko może się zmienić i poprzewracać.

maffer

Wszystko zależy od prawidłowego dobrania kotła do danej powierzchni grzewczej. Kocioł prawidłowo dobrany ma stało-palność przy twardym drewnie (dąb, grab) około 16 godz. a przy węglu około 20 godz. Warunek przy drewnie jest jeden - musi mieć poniżej 20% wilgotności. Przy wyborze mocy kotła nie musimy się obawiać przewymiarowania gdyż im większej mocy kocioł wybierzemy tym większy bufor możemy dołożyć. Kocioł zgazowujący z buforem to wygoda i oszczędność warta swojej ceny.