Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No dobra. Zmieniłem skalę z 2-85 na 2-45, a powietrze z 10-45 na 10-100. I niby mam dokładniejszą regulację w tym zakresie. Ale jak się Panowie odniesiecie do tego:

Screenshot_20220204_114357.png.ea089ff60209ab3ff59c161eac5ac7e3.png

I jeszcze jedno pytanie.
Jeśli w skali 2-85 i powietrzu 10-45 miałem korektę powietrza dla 70% -5 i 50% -5, to jaką korektę muszę teraz zrobić?

Edytowane przez Dozy
dopiska
Opublikowano

W skali ustawia sie użyteczny zakres pracy wentylatora. Dla RMS 120 AL 80W ustawienie w skali 85 to huragan w kotle nawet dla 30KW. Fakt ograniczyłeś sobie to powietrzem, ale wg mnie to traci sens. Lepiej skale ustawic np 8-25 a powietrze 1-100 i wtedy masz więcej kroków

Opublikowano
3 godziny temu, Dozy napisał:

No dobra. Zmieniłem skalę z 2-85 na 2-45, a powietrze z 10-45 na 10-100. I niby mam dokładniejszą regulację w tym zakresie. Ale jak się Panowie odniesiecie do tego:

Bo te 180 punktów jest rozciągniętych na zakres powietrza. Więc jeżeli masz 10-45 to masz dostępne tylko ok 1/3 wszystkich punktów. Przy 10-100 masz ich 90%

Opublikowano (edytowane)

Takie coś udało mi się stworzyć  jak narazie.

Myślę że nie jest źle.

20220204_162202.jpg

20220204_162209.jpg

20220204_162216.jpg

Edytowane przez Snoopi21898
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, oliver1984 napisał:

W skali ustawia sie użyteczny zakres pracy wentylatora. Dla RMS 120 AL 80W ustawienie w skali 85 to huragan w kotle nawet dla 30KW. Fakt ograniczyłeś sobie to powietrzem, ale wg mnie to traci sens. Lepiej skale ustawic np 8-25 a powietrze 1-100 i wtedy masz więcej kroków

Weź instrukcję do ręki i jeszcze raz przeczytaj te dwa zdania, które zaznaczyłem w poprzednim poście.
"Skala nie zmienia fizycznej rozdzielczości pracy regulatora obrotów". Innymi słowy, skala nie zmienia sprzętowej rozdzielczości pracy elementów wykonawczych regulacji fazowej.
"Rozdzielczość jest stała i wynosi ok 180 pkt. na cały zakres wentylatora", czyli skali 1-100.
Software-owo to możesz mieć nawet i 900 pkt., ale co z tego skoro wentylator będzie reagował na co 5-ty punkt z regulacji z softu.

Ja to tak rozumiem i chyba słusznie prawię. 🙂

A wartość 85 to faktycznie wichura i jest mi ona potrzebna okresowego przedmuchu, co zmniejsza zapopielenie palnika.

Aa, jeszcze jedno.
Po godzinie zmieniłem spowrotem na skalę 2-85 i powietrze 10-45, i jakoś kolejna godzina wykresu nie pokazała żadnej różnicy. Tak więc pozostaję przy swoim. 😉

Edytowane przez Dozy
Opublikowano (edytowane)

@Dozy czy ja gdzieś zmieniam ustawieniem skali fizyczną rozdzielczość pracy regulatora obrotów?

Weź sobie wejdź w diagnostykę  po wcześniejszym ustawieniu skali na 1-100. Zobacz kiedy ruszy wentyl RMS120AL 80W.....ruszy od 1 i rozpędza sie max do okolo 45. Jak ustawisz 50, 80,100 ona już nie przyspiesza. Czyli użyteczny zakres tej dmuchawy wynosi od 1-45.   Wiec nie wiem co Tobie da w skali ustawienie 85........skoro i tak bedą max obroty jak przy 45.

Skale masz po to żebyś mógł użyc kazdej innej dmuchawy niż tą co masz i mógł ją wysterować np. Argos Pid Plus działał poprawnie tylko z dwiema dmuchawami 40W i 80 W, a są tez o innych mocach i wydajnościach i z nimi był problem wtedy.

A i jeszcze jedno na czyszczenie palnika nie działa skala.........

Edytowane przez oliver1984
dodane o czyszczeniu palnika
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, mkwapisz napisał:

Jak to się u ciebie dzieje, że temperatura na kotle skacze góra-dół, a temperatura na wyjściu CO ani drgnie? Tak dobrze siłownik chodzi? Jakieś ochrony powrotu włączone z dodatkowym podbiciem modulacji?

@mkwapisz Żadnej ochrony powrotu nie mam włączonej, podbiłem tylko temp zadaną aby powrót był w okolicach 55.
Zawór i siłownik Herz.

Kiedyś ustawiłem dmuchawę na małe obroty, jak dobrze pamiętam jakieś 13 i odniosłem wrażenie, że tylko buczy, a dmucha słabo i z obawy o dmuchawę trzymałem ją wyżej.

@mkwapisz, @bercus dzięki za rady, spróbuję to ustawić tak jak proponujecie i zobaczę co z tego będzie.

Edytowane przez tepac
Opublikowano

Co się mogło stać siłownik nie reaguje na zmianę temp w mieszkaniu . Ale przy opcji pozycjonuj kręci zaworem 

Zawiesił się chyba  bo po wejściu w instalatora i otwarciu na max . Ruszył

Dobrze bo w domu chłodno się zaczęło robić 22° hehe

Opublikowano (edytowane)

Ja na poczatku mialem tež podobny problem z ara 661.Tak mocno zakreczylem szrubik mocujacy silnik k oske zaworu,že cos w silowniku luplo i chodzil w jedna strone ok,i w druga ciežko.Rozmontowalem i jedno kolko zebate nie trzymalo jak mialo,powrocilem na miejsce i od tej pory dziala ok.

Ale u ciebe pokazuje 10% otwarcia,to chroni powrot,czy jak...

Edytowane przez bercus
Opublikowano
15 godzin temu, tepac napisał:

@mkwapisz Żadnej ochrony powrotu nie mam włączonej, podbiłem tylko temp zadaną aby powrót był w okolicach 55.
Zawór i siłownik Herz.

Jak masz czas, to spróbuj zablokować siłownik (wyłącz go) i zobacz czy praca kotła ci się ustabilizuje.

Opublikowano
17 godzin temu, oliver1984 napisał:

@Dozy czy ja gdzieś zmieniam ustawieniem skali fizyczną rozdzielczość pracy regulatora obrotów?

Weź sobie wejdź w diagnostykę  po wcześniejszym ustawieniu skali na 1-100. Zobacz kiedy ruszy wentyl RMS120AL 80W.....ruszy od 1 i rozpędza sie max do okolo 45. Jak ustawisz 50, 80,100 ona już nie przyspiesza. Czyli użyteczny zakres tej dmuchawy wynosi od 1-45.   Wiec nie wiem co Tobie da w skali ustawienie 85........skoro i tak bedą max obroty jak przy 45.

Skale masz po to żebyś mógł użyc kazdej innej dmuchawy niż tą co masz i mógł ją wysterować np. Argos Pid Plus działał poprawnie tylko z dwiema dmuchawami 40W i 80 W, a są tez o innych mocach i wydajnościach i z nimi był problem wtedy.

A i jeszcze jedno na czyszczenie palnika nie działa skala.........

Faktycznie, Ty nie pisałeś. Przepraszam, pomyliłem się. To @mkwapiszpisał o rozciągnięciu 180 pkt.
Dla mnie użyteczny zakres wentylatora to jest dokładnie sprawność obrotowa silnika, a nie sensowny zakres dmuchawy dla paleniska. 😁
Słyszę po tonie silnika, że od 85 do 100 on jeszcze trochę przyśpiesza. Podłącz sobie jakąś rurę do wlotu dmuchawy i "wyprowadź" drugi koniec rury na ścianę, wtedy szum zostanie wyciszony i też lepiej usłyszysz brumienie silnika o niższym czy wyższym tonie w zależności od obrotów, a przy max mocy jest na pewno wyższy niźli przy skali 85. Nie wiem jakie konkretnie ma obroty bo nie mam czujnika halla, a dla chińskiego tachometru nie chce mi się rozbierać dmuchawy żeby nakleić odblask na turbinę.  ...a z resztą nie ważne.
Ale skoro mówisz, że skala nie wpływa na prędkość podczas okresowego przedmuchu (de facto w instrukcji jest mowa o pełnej mocy wentylatora) to nie mam podstaw aby zaprzeczyć. 🙂 Ok, zmienie skalę na 2-45 i powietrze 10-100, i niech Wam będzie. 😉

@oliver1984, jeśli wcześniej też miałeś tego zakichanego plusa to witaj w gronie wyzwolonych. 😊
Po przesiadce z poprzedniej udręki nie mogę się nadziwić jak ten 05 pięknie pracuje. 

15 godzin temu, Szymek00 napisał:

Co się mogło stać siłownik nie reaguje na zmianę temp w mieszkaniu . Ale przy opcji pozycjonuj kręci zaworem 

Zawiesił się chyba  bo po wejściu w instalatora i otwarciu na max . Ruszył

Dobrze bo w domu chłodno się zaczęło robić 22° hehe

Przejrzyj jeszcze raz ustawienia. Może gdzieś coś nakręciłeś z ustawieniami i jest sprzeczność.
Ewentualnie... Masz zawór 4D. A pompę kotłową też masz?

Opublikowano

U mnie brak problemów a że zaawansowana choroba niespokojnych palców to testujemy. Trzy próby na modulacji 55/65/70. Spalone 15kg (na 1 próbę) czas 13 gadz. Kocioł i instalacja ustabilizowana przed testem min. 4 godz. Bojler odciety. Cieplomierz pokazał 21.5/ 21.6/ 21.7 MJ/kg. Jeden test z bojlerem bez odbioru cieplej wody, praca pompy na stałe. Na cieplpmierzu 21.2 MJ/kg. 20220205_092747.thumb.jpg.1cbcb55f2ec14d5eea50bd57ca6cad88.jpg

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@alf barrrdzo dobra robota 👍 

Też dziś coś testowałem i w sumie nie mam żadnego wniosku . Od lewa dwustan pozniej modulacja , później odpalona dodatkowa pompa przewalowa .IMG_20220205_121545787.thumb.jpg.0b6b513bbe36f5d3e1dc07198321c3b1.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dodam że bojler 150 litow dwupłaszczowy, podłączony rurą miedź 28 pięć metrów zaizolowane pianką szarą dwie warstwy. Sam bojler dość lipna izolacja. Testy z bojlerem będą powtórzone, trochę ciężko odciąć rodzinę od cieplej wody na cały dzień. 

Edytowane przez alf
Opublikowano

A ja zapytam o ten piękny ekran wszystkich ustawień. Gdzie to się klika w 05?

Czy może nie ma? 🤔

Opublikowano

Ależ żeś wdepnął. Co prawda mam skzp-02 ale Jokey ostrzegał że to wciaga jak kura snopel. Wszystko przed tobą 😉

Opublikowano

O.O tak sie gapie na ta linijka wykresu.

Opublikowano

W 05 chyba nie ma tego ekranu albo ja jestem ślepy 😉

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Dozy napisał:

Ale skoro mówisz, że skala nie wpływa na prędkość podczas okresowego przedmuchu (de facto w instrukcji jest mowa o pełnej mocy wentylatora) to nie mam podstaw aby zaprzeczyć. 🙂 Ok, zmienie skalę na 2-45 i powietrze 10-100, i niech Wam będzie. 😉

@oliver1984, jeśli wcześniej też miałeś tego zakichanego plusa to witaj w gronie wyzwolonych. 😊
Po przesiadce z poprzedniej udręki nie mogę się nadziwić jak ten 05 pięknie pracuje.

@Dozy lub jak wolisz Maurycy mnie to wsio rybka co Ty tam sobie ustawisz, jak jesteś zadowolony ze swoich ustawień to najważniejsze. Te parametry skali i powietrza co podałem to tylko przykładowe, wyjściowe bo musisz to dopasowac do swojego ciagu kominowego i opału, mocy znamionowej którą ustawiłeś w sterowniku. A Ty jak to wklepałeś na hurra to zaraz napiszesz ze są do bani. Znając życie to będzie trzeba skale podnieść na dole albo powietrze bo inaczej sadza w kotle.

Ja na Argos Pid Plusa nie narzekałem, łopatologiczny sterownik, bezproblemowy. Jakbym nie rozbudowywał instalacji to pewnie dalej bym go miał.

W razie gdybyś stwierdził, że znów ktoś kłamie czy coś to tu masz coś od Timela 😉

Godzinę temu, Dozy napisał:

A ja zapytam o ten piękny ekran wszystkich ustawień. Gdzie to się klika w 05?

Czy może nie ma? 🤔

W SKZP05 nie widziałem, w menu informacje jest tylko o wersji panelu i bazy.

Może producent dopisze 🙂

Edytowane przez oliver1984
Opublikowano

Tak Sobie czytam i się zastanawiam 

Dmuchawa 34w i mam skalę 23 a 37 a wiatry 1 a 100

Czy takie ustawienie ma sens?

Opublikowano

Tak, to ma sens i tak powinno się ustawiać skalę. Tylko to z czego korzystamy. Ja dla DM80 skalę mam 11-25. Zapewne powinn być 11-22/23 bo powietrze mam 1-80.

Opublikowano

Też mam dm80 z tym że korzystam z turbinki z hallotronem i skala jest 7/33 a powietrze 16/79. Skąd to się wzięło? Tu cel wyznaczał brager i na tych ustawieniach w zakresie modulacji 30-100% tlen wyliczony przez sterownik utrzymuje się idealnie. W jednym z testów korzystałem z korekt bragera a w dwóch nie. Brager ciaśniej trzymał zadany tlen a bez korekt bardziej to falowało ale średnia była niemal wzorowa. Każdy i tak musi dojść do optimum samemu, klikać i obserwować.  

• Lubię to 1
Opublikowano

Cudownie Wam się nudzi obywatelu @alf jak widzę 😄 Ale to dobrze, że ktoś robi takie testy.