Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogła się rozszczelnic z powodu zbyt wysokiej temp podajnika?? Pare dni temu było 70* i załączył sie alarm

Opublikowano

Tak, koszt a co za tym idzie komfort temperaturowy w domu. Ogrzewając gazem uznasz że 19°C na pokojach to temp. komfortowa i będziesz chodził przykręcać gaz bo za dużo metrów spalasz. Przerabiałem ten temat.

Opublikowano

Temp muszę mieć 23*, przerabiałeś kondensacyjny? Znajomy pierwszy sezon ma i teraz z ostatnich dni średnio wychodzi mu 7m a temp 23 na dole i 22 na piętrze. Ok 160m powierzchni

Opublikowano

NIe, jak ja ogrzewałem gazem takich wynalazków nie było. Trzeba było dobrze się starać aby piec na gaz kupić.

Opublikowano
10 godzin temu, MarepP napisał:

8010
Fajną miskę ma Reksio :)

Nie mogliście znaleźć miski więc załatwiłem :)

Opublikowano
51 minut temu, Oldek napisał:

@aikon91 wszystko masz elegancko, jak na rysunku. Widziałem że robisz przymiarki do gazu i jak już go podłączysz to z łezką w oku będziesz wspominał podajnik.

A jak porównasz rachunki po sezonie to nie łezka a szlochanie będzie. Chyba że polubisz zimno w domu jak mój sąsiad :)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Straszycie chyba troche, wiem że tu sami zwolennicy podajnikowca ;)
Kocioł zmienię na bank, tylko gaz czy ekogroch oto jest pytanie

Opublikowano

@Kijasr święte słowa. Ja trzymam w fomu 23-24st. U nikogo z gazem nie mogłem siedzieć w krótkim rękawku. 

Najlepsze jest tłumaczenie że ciepło w domu nie jest zdrowe. 

Jak pytasz o rachunki to każdy ma inną wersję.

Oczywiście każdy robi jak uważa tylko trzeba pamiętać że przy braniu dotacji przez 5 lat nie można wrócić do węgla czy pelletu. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dokładnie masz rację. W rodzinie wujek ma jak się zajedzie to strasznie w nogi zimno a chwali się gdy zapytam o rachunek to zmiana tematu. Umnie 23.5.

Opublikowano

Ogrzewanie gazem takie jakies nudne jest nie ma to jak eko groszek mozna sobie testowac rozne ustawienia,ogladac plomien i jest przy tym troche zabawy aby linie byly proste a w kotle siwo

• Lubię to 2
Opublikowano
7 minut temu, maly11111 napisał:

aby linie byly proste a w kotle siwo

Jak dla mnie prosto nie musi być ale siwo już tak. No i niech spalanie spada ;)

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, aikon91 napisał:

Strasznie wzrosła mi temp spalin czy są jakieś rady/ pomysły aby ją obniżyć?

IMG_20191126_164206.jpg

IMG_20191126_164156.jpg

Według mnie to wygląda jakby coś się rozszczelniło - palnik, rura podajnika, sznurek drzwi... Prawie cała moc idzie w komin czerwona i niebieska linia idą analogicznie. Porównaj jakieś stare wykresy. 

Może masz jakąś wyczystkę, którą wiatr wywiał, rozszczelnił...

Edytowane przez Deafnezz
Opublikowano

Wyczystke to sprawdzę bo ostatnio w niej grzebałem. Co do rury podajnika to mogło się rozszczelnić na łączeniu z koszem ?? Być może moja ekoenergie puszcza bąka bokiem, uszczelnialem ja w lutym.

Poniżej starszy wykres

IMG_20191112_180407.jpg

IMG_20191114_165111.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witam

Zaglądał i zapomniał domknąć drzwiczki.... po obejrzeniu serialu przypomniał sobie i poszedł zamknąć ..... :-)))

Też tak miałem..... niestety starość...w tym wieku???

YARO ¯\_(ヅ)_/¯   oczywiście żart...

Edytowane przez YaroXylen
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Gaz+gorąco w domu  i tanio to tak samo jak sex masaż przez telefon stacjonarny :))

Gaz i tanio to tylko LPG w samochodzie i to nie każdym.

Dla mnie skzp to przede wszystkim wygoda. Nawet jak ustawisz na oko i nie jesteś wymagający co do wykresów czy sadzy to i tak masz spokój. Przy zwykłym sterze lub paleniu w interwale przy zmianie pogody lecisz przestawiac parametry bo albo zgaśnie albo nie przepali. 

Edytowane przez 8010
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@YaroXylen wyczystka zamknięta, cos innego musiało zawinić.
Wiatr ustał a spaliny wysokie, byc może retorta do klejenia ale sprawdzałem zapałką i wygląda to tak w miarę

Opublikowano

Panowie które parametry mam zmieniać ? Nie dość ze mam czarno w piecu  to jeszcze pełno spieków ...

Opublikowano (edytowane)

Musisz podać jakie masz nastawy, inaczej nikt nie będzie w stanie Ci pomóc. Jaki kocioł, jaka instalacja, co ogrzewasz, itd.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

@aikon91 może wyjołeś zawirowywacze i zapomniałeś włożyć. Dlatego spaliny Ci skoczyły

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Panowie które parametry mam zmieniać ? Nie dość ze mam czarno w piecu  to jeszcze pełno spieków ...
Hm...które parametry? Podaj jakieś jak masz bo nikt nie ma szklanej kuli. Spieki za dużo wiatru, czarno w piecu za mało wiatru. Zmniejsz paliwo i ustaw wiatr.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Lenino najczęściej spieki to efekt zbyt dużego powietrza.

Opublikowano

@aikon91 I sczelenie na wewnatrz korone nie padlo,kiedy žar zacufal ci w dol?

Opublikowano (edytowane)

@bercus czy chodzi Ci o to że żar sie mocno cofał, podajnik nagrzał do 70 i to mogło miec wpływ na rozszczelnienie palnika?

Edytowane przez aikon91