Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, YaroXylen napisał:

Na wolnej dynamice temperatura i kocioł zaczyna falować, a na dynamice 1 temperatura.......stoi jak cham pod lasem :)))

Dynamika 1, to raczej ta wolna. "Mniejszy parametr - wolniejsza reakcja algorytmu."

Opublikowano (edytowane)

no tak mialo byc...dynamika 4 to tak jakby zero...a 5,6,7 do gory i 3,2,1..dynamika w doł:)

"3. W oknie MODULACJA doszedł parametr DYNAMIKA. Odpowiada on za szybkość reakcji sterownika na zmiany temperatury kotła i  spalin. 

Można regulować zakresie od 1 do 7. Wartość 4 - odpowiada standardowej szybkości jak w poprzednich wersjach softów. 

Mniejszy parametr - wolniejsza reakcja algorytmu. Tym parametrem można próbować ustabilizować wahania modulacji. "

Edytowane przez abcde
Opublikowano

Ok. Szybkie pytanie. Właśnie wgrałem testowy soft i do tej pory nie przeszkadzało mi niezbyt dokładne pokazywanie spalania. Przesyp ustalalem z kamiennym ale teraz leci Czech. Jaką wartość przesypu powinienem ustawić dla czecha skoro dla kamiennego miałem 15kg/h.
Dodam że nie mam za bardzo kiedy wygasić i sprawdzić ani nie mam kamiennego aby porównać różnicę wagi przy tej samej objętości.

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

jak jest podobnej granulacji i wilgotnosci to potencjal powinien byc podobny

Opublikowano (edytowane)

No właśnie nie. Objętościowo czecha jest więcej niż kamiennego a ślimak przenosi objętościowo a nie w kg.

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja potencjał trakuję nieco inaczej. Zmierzoną wartość traktuję jako objętość tzn.mój potencjał wynosi 21kg/h przy miale. Ja traktuję jako 25 litrów czyli 2 wiaderka i odrobinę.

Zapytacie dlaczego? 

Zważcie wagę 10 wiaderek mokrego a potem suchego opału i zobaczycie różnicę. 

Mam tak od począku i wiem że gdy spalanie  pokazuje 15kg/dobę to spaliłem 1.5 wiaderka. W nowym sofcie pokrywa się to przy ilości opału w podajniku.

Najlepiej widać to przy wadze suchego i mokrego brunatnego.

Opublikowano

Wykresy dynamiki 2 i 1

DynamikaM_1-2.jpg

Opublikowano

Czy jest gdzieś do znalezienia i wgranie oprogramowania 2.10 ? To 2.17 u mnie się nie sprawdza.Stara wersja była ok

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bryan64coll napisał:

Nie była, temperatura zadana kotła 59,1 przy pogodówce.

Temperatura zadana kotła była 59,1 a jaka była rzeczywista temperatura kotła w momencie wyłączenia CWU i jaka była wtedy temperatura CWU?

U mnie CWU działa prawidłowo w programie czasowym. Ładuje zasobnik w określonych godzinach do określonej temperatury.

Jeśli temperaturę zadaną CWU osiągnie przed końcem programu czasowego, to się wyłączy. Jest to jak najbardziej prawidłowe działanie. Jeśli w trakcie trwania programu czasowego temperatura spadnie o wartość ustawionej histerezy, to ponownie pompa CWU się załączy.

Sterownik zwyczajnie nadzoruje temperaturę CWU. Załącza pompę CWU, gdy temperatura jest zbyt niska.

Edytowane przez Jockey
  • Lubię to 1
Opublikowano

Wystarczy wejść na stronę producenta

http://costerowniki.pl/pl/c/AKTUALIZACJE/4

Przecież wersję testową też chyba porałeś z tej strony...

Opublikowano
6 minut temu, Jockey napisał:

Temperatura zadana kotła była 59,1 a jaka była rzeczywista temperatura kotła w momencie wyłączenia CWU i jaka była wtedy temperatura CWU?

U mnie CWU działa prawidłowo w programie czasowym. Ładuje zasobnik w określonych godzinach do określonej temperatury.

Jeśli temperaturę zadaną CWU osiągnie przed końcem programu czasowego, to się wyłączy. Jest to jak najbardziej prawidłowe działanie. Jeśli w trakcie trwania programu czasowego temperatura spadnie o wartość ustawionej histerezy, to ponownie pompa CWU się załączy.

Sterownik zwyczajnie nadzoruje temperaturę CWU. Załącza pompę CWU, gdy temperatura jest zbyt niska.

Temperatura zadana kotła: 58 stopni; 59,1 po korekcie pogodówki.
Nie jestem w stanie powiedzieć ile w tym momencie wynosiła temperatura CWU.

Być może temperatura CWU zrównała się z temperaturą kotła i dlatego pompa się wyłączyła.

Opublikowano

Odnośnie parametru dynamiki fajnie by było żeby była możliwość ustawienia że modulacja przyrasta wolno tak jak jest np.na 1 a po osiągnięciu zadanej lub jej przebiciu szybszy jej spadek oczywiście ten parametr też musiał by być regulowany

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

To ja wiem ale będę szukał:-):-)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
Godzinę temu, Oldek napisał:

Dynamika 1, to raczej ta wolna. "Mniejszy parametr - wolniejsza reakcja algorytmu."

A mówiłem że starość Panu Bogu się nie udała....... Widzisz, niechcący samo wylazło jak fajnie to działa... Staremu to i kierunki się pomylą :))

YARO

Opublikowano (edytowane)

a ile metrow ogrzewasz,czy ocieplone i tp...

bo bez tych podstawowych danych to mozna napisac.....wygas kociol a spalanie spadnie:))

Edytowane przez abcde
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Tomi181 napisał:

Witam, 

Co by tu jeszcze zmienić żeby spalanie spadło??? :):)

Ocieplić strych.

Edytowane przez wojszym2244
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, bryan64coll napisał:

Temperatura zadana kotła: 58 stopni; 59,1 po korekcie pogodówki.
Nie jestem w stanie powiedzieć ile w tym momencie wynosiła temperatura CWU.

Być może temperatura CWU zrównała się z temperaturą kotła i dlatego pompa się wyłączyła.

Temperatura zadana kotła nawet po korekcie pogodówki, to jedna rzecz, a druga, to jaką rzeczywistą temperaturę miał kocioł w momencie wyłączenia CWU? Czy na pewno 59,1? Nie masz żadnych odchyleń od zadanej? Nawet 0,1 stopnia. Zawsze kocioł idzie równo na zadanej? 

Trzeba zaobserwować, kiedy Ci się wyłącza pompa CWU w programie czasowym i jakie w tym momencie masz realne temperatury na kotle i CWU.

U mnie działa to tak, jak powinno.

Edytowane przez Jockey
Opublikowano
Odnośnie parametru dynamiki fajnie by było żeby była możliwość ustawienia że modulacja przyrasta wolno tak jak jest np.na 1 a po osiągnięciu zadanej lub jej przebiciu szybszy jej spadek oczywiście ten parametr też musiał by być regulowany

To prawda, zgadza się że dynamika w obniżaniu modulacji, po uzyskaniu przyrostu temperatury powinna szybciej zachodzić do minimum modulacji.