Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
to nie piec gazowy idealu nie znajdziesz przy weglu:))
Jest dużo rozwiązań które pilnują w PID czy tendencja temperatury jest przyrostowa czy nie i wtedy steruję się impulsami krutkimi podajnika by utrzymać zadbaną temperaturę i nie ma to znaczenia czy to gaz czy węgiel.
Np. Sterownik pionier elektryk.
  • Odpowiedzi 26.4 tys.
  • Wyświetleń 4.3 mln.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Spróbuję jeszcze raz je załadować.

• Siła nadmuchu na 100% modulacji, czyli dla 20kW jest dla mojego opału. Przy innych może się nieco różnić, 1-2 oczka w dół lub górę. Linia prosta na wykresie to powietrze bez korekt. Krzywa to pow

• Ten problem wiatrowy rozwiazalem termostatom pokojowym za pomocy obnižania CO.W normalnej pogodze chodzi w obnižaniu o 2°C,przy wiatru,sniegu termostat przy schlodzeniu pomieszenia daje sygnal ON i te

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Może być jeden mankament tego gdy modulacja będzie schodziła za szybko to będzie podkapkapcac groszek bo spadnie wiatr i nie nadąży się wypalić groszek i w tym momencie musiała by być regulacja szybkości spadku modulacji tak to sobie obmyslilem

To prawda, zgadza się że dynamika w obniżaniu modulacji, po uzyskaniu przyrostu temperatury powinna szybciej zachodzić do minimum modulacji.

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

I do tego sonda lambda by się przydała.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano
48 minut temu, Tomi181 napisał:

Witam, 

Co by tu jeszcze zmienić żeby spalanie spadło??? :):) 

Witam Kolegę.

Naciśnij ten żółty przycisk na dole po prawo.... :)

YARO.

Opublikowano
53 minuty temu, abcde napisał:

a ile metrow ogrzewasz,czy ocieplone i tp...

bo bez tych podstawowych danych to mozna napisac.....wygas kociol a spalanie spadnie:))

200 m2 ocieplenie styropian 15 cm

Opublikowano
10 minut temu, YaroXylen napisał:

Witam Kolegę.

Naciśnij ten żółty przycisk na dole po prawo.... :)

YARO.

Nie masz nic sensownego do napisania to po co się wypowiadasz 

Opublikowano

Tomi181

Witam, 

Co by tu jeszcze zmienić żeby spalanie spadło??? :):)

Wygaś piec. Nadtępnie spróbuj te 24 kg wsypać na ruszta i zobacz za ile godzin zgaśnie w piecu.

Wtedy zobaczysz jak mało spalasz :) 

24 kg przy ponad -7 st.na dworzu i 24 w domu to za duże spalanie? 

Jest jeszcze jedna opcja. Możesz wpisać potencjał 0 kg i nic nie spalisz :))

Opublikowano

Ja mam przy -3 24kilo i jestem zadowolony

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
52 minuty temu, Tomi181 napisał:

Nie masz nic sensownego do napisania to po co się wypowiadasz 

Szanowny Kolego.

Z dwóch obrazków i informacji o styropianie na ścianie to chyba pytanie nie do kolegów na forum tylko do jakieś wróżki albo Kaszpirowskiego, i nie irytuj się bo ten przycisk naprawdę działa i daje duże oszczędności w opale.

A następnym razem podaj chociaż kolor pieca to koledzy na jego podstawie pomogą temperaturę w mieszacza ustawić.

I jak nie masz jakiegoś sensownego pytania to jego nie zadawaj...

Od razu przepraszam Ciebie , gdybyś się pogniewał.

Pozdrawiam...sensownie. YARO

Edytowane przez YaroXylen

Opublikowano
7 godzin temu, Timster napisał:

Jest dużo rozwiązań które pilnują w PID czy tendencja temperatury jest przyrostowa czy nie i wtedy steruję się impulsami krutkimi podajnika by utrzymać zadbaną temperaturę i nie ma to znaczenia czy to gaz czy węgiel.
Np. Sterownik pionier elektryk.

to trzeba sobie  bylo kupic wlasnie ten  sterownik a nie timela:)

Opublikowano
6 godzin temu, Tomi181 napisał:

200 m2 ocieplenie styropian 15 cm

czyli normalne spalanie jak u kazdego z podobnym metrazem:)

Opublikowano
Timel jak najbardziej był i jest dla mnie spoko ale jeśli będzie taka chęć zmiany sterownika to kupię, będzie to moja decyzja a nie twoja.
Opublikowano
2 godziny temu, abcde napisał:

czyli normalne spalanie jak u kazdego z podobnym metrazem:)

I wszystko w temacie, da się normalnie odpisać. A nie jak ten troll YARO :) :) :) 

Opublikowano

:)))))))   Normalnie masz u mnie plusa .... jak u Wassermana :))

Pozdrawia Ciebie TROLL.... YARO.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano

W nowym sofcie w porównaniu do tego sprzed roku jedna rzecz mi się podoba. Modulacja już nie ciągnie na maksa do zadanej tylko jak już spadek temperatury się zatrzymał to i modulacja od razu zwalnia. Dla mnie super.

No i okazało się, że włączone na stałe CWU prostuje wykres przy zaworze 4D i łagodzi modulacje. W lato przeróbka instalacji.

Opublikowano
Godzinę temu, Timster napisał:
3 godziny temu, abcde napisał:

Timel jak najbardziej był i jest dla mnie spoko ale jeśli będzie taka chęć zmiany sterownika to kupię, będzie to moja decyzja a nie twoja.

Marudzisz gorzej jak moja baba...masz fajny sterownik to się ciesz a jak nie jest fajny to sobie zbuduj swoj i nie wydziwiaj:)

Opublikowano

@TomekBrz czy w poprawionym sofcie można by wstawić małą drobnostkę?

Na głównej stronie można by dołożyć przycisk "pełen zasyp". Chodzi o to żeby można bez zbędnych ceregieli kwitować zasyp. 

Druga sprawa to modulacja. Teraz jest 4 jako podstawa a 1 najwolniejsza. Czytając niektóre posty zastanawiam się czy nowi użytkownicy będą wiedzieć jak to działa. Może prostrze było by zrobić zakres -3 najniższa, 0 bazowa, 3 najwyższa.

Nie ukrywajmy ale wiele osób, zwłaszcza starszych,  kupując sterownik nie wie jak go na początku ustawić. Może warto dla nich wprowadzić prostrzy soft :-) 

Opublikowano
8 minut temu, 8010 napisał:

Druga sprawa to modulacja. Teraz jest 4 jako podstawa a 1 najwolniejsza. Czytając niektóre posty zastanawiam się czy nowi użytkownicy będą wiedzieć jak to działa. Może prostrze było by zrobić zakres -3 najniższa, 0 bazowa, 3 najwyższa.

To dobry pomysł...

Opublikowano
56 minut temu, 8010 napisał:

@TomekBrz czy w poprawionym sofcie można by wstawić małą drobnostkę?

Na głównej stronie można by dołożyć przycisk "pełen zasyp". Chodzi o to żeby można bez zbędnych ceregieli kwitować zasyp. 

Nie ukrywajmy ale wiele osób, zwłaszcza starszych,  kupując sterownik nie wie jak go na początku ustawić. Może warto dla nich wprowadzić prostrzy soft :-) 

Przecież jest tryb administratora.... dla tych młodszych  :))

Jeśli chodzi o pomysł przycisku, tutaj z kolegą bym polemizował, gdyż paliwa dosypujemy pewnie z raz w tygodniu i ten raz na tydzień można wejść w menu i wcisnąć zasyp, natomiast dołożenie przycisku na głównym obrazku spowoduje jeszcze większe zagęszczenie informacji i pogorszy czytelność. Można poprawić prostą rzecz, u mnie temperatura zewnętrzna jest wyświetlana na biało, na szarym tle czytelniej byłyby widoczne czarne cyfry jak reszta... a dlaczego białe są??? a to tym starym by się przydało :))))20181217_001329-1.jpg.d10b852252b7124223a8e83f2444da32.jpg

Odnośnie oznaczenia dynamiki modulacji ..b.dobry pomysł bardziej intuicyjny ...tylko ja bym jeszcze rozszerzył i skalę i zakres faktyczny działania -5, 0 ,+5

Pozdrawiam.YARO

Edytowane przez YaroXylen
uzupełnienie

Opublikowano
14 godzin temu, hamerg napisał:

Ok. Szybkie pytanie. Właśnie wgrałem testowy soft i do tej pory nie przeszkadzało mi niezbyt dokładne pokazywanie spalania. Przesyp ustalalem z kamiennym ale teraz leci Czech. Jaką wartość przesypu powinienem ustawić dla czecha skoro dla kamiennego miałem 15kg/h.
Dodam że nie mam za bardzo kiedy wygasić i sprawdzić ani nie mam kamiennego aby porównać różnicę wagi przy tej samej objętości.

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka

@hamerg, paliłem czeskim cały sezon i u mnie było bardzo dokładnie co do 1 kg.Kamiennego potencjał mam 18,5 kg-czeskiego 14,5 kg,czyli minus 4 kg.

Opublikowano
Godzinę temu, YaroXylen napisał:

Można poprawić prostą rzecz, u mnie temperatura zewnętrzna jest wyświetlana na biało, na szarym tle czytelniej byłyby widoczne czarne cyfry jak reszta... a dlaczego białe są??? a to tym starym by się przydało :))))20181217_001329-1.jpg.d10b852252b7124223a8e83f2444da32.jpg

Pewnie u Ciebie spadł śnieg i dlatego temperaturę zewnętrzną pokazuje Ci na biało.... zima2.gif

U mnie nie ma śniegu, to temperaturę na dworze wyświetla na czarno. msn-wink.gif

Edytowane przez Jockey

Opublikowano

U Mnie jest śnieg ale też mam na czarno...może to sadza ...albo biała wersja to swiateczna:)

Opublikowano

:)))  ha ha ha ....ale dowcipni :)) a tak poważnie to co z tym kolorem jest nie tak... poważnie... są białe cyferki ale tylko w temperaturze zewnętrznej...dlaczego?

Tylko mi nie mówcie aby markerem poprawić :)))))

Yaro

Opublikowano

Poprawię ten piękny zimowy kolorek na czarny w kolejnym uaktualnieniu.

Opublikowano

Panie Tomaszu dziękujemy za kolory zimy...... :)))

A pomyśli Pan nad tą dynamiką? chodzi o zakres   np. -5, 0, +5.. ?

A tak w ogóle chciałbym podziękować za super kontakt telefoniczny szybkie zakupy i przesyłkę z gratisem :))

Pozdrawiam cały zespół TIMEL-a. YARO.